Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių nemandagumas

QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 12:47)
Na tai daug kas. Reikia pripažint trūkumus ir lavint emocinį intelektą, o ne apsimesti, kad viskas čia pas mus kaip priklauso, čia tik durneliai šypsosi ir stengiasi mandagiai bendraut.

Kas su Jumis nemandagiai bendrauja tiek? Nes su manim tai 95 proc. aplinkinių mandagūs, dar kokie 4 proc. neutralūs ir tik 1 proc. ar mažiau gal chamų pasitaiko. Tobūlėti visada gerai, mokytis kažko naujo - taip pat. Bet nusibodo jau tie stereotipai ir kaltinimai visiems lietuviams nebūtais dalykais dėl keletos chamų elgesio. Lyg kitose tautose tokių nebūtų.
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 12:36)
http://www.delfi.lt/...e.d?id=72591344

Empatija ir bendravimas labai susiję.

Tai ką aš ir sakau, kad mūsų toks mentalitetas. Ir toks visada buvo.
Bet dėl to, kad esame uždari, mažiau empatiški, santūrūs kaip tik ir vairuojame kur kas ramiau, ir parduotuvėse nesileidžiame į diskusijas su pardavėjomis apie marso užkariavimus, sunkiau prisileidžiame svetimus, naujus žmones. Bet kai kai kurios rašo, kad vos ne kasdien su kuo nors susikolioja - tai įtariu, jog pačios mato savo veidrodinį atspindį, su kuriuo ir koliojasi.
Ant manęs niekas nešaukia (ir pati nešaukiu), niekas gatvėse nepypina (ir pati vairuoju normaliai, neisteriškai), pasisveikinus ar nusišypsojus parduotuvėje, restorane ar bibliotekoje - visada atsako tuo pačiu. Beveik visada, su retomis išimtimis smile.gif
O kad svetimi žmonės nepuola bučiuoti į abu žandus, nepuola klausinėti apie mano problemas ir super aktyviai bendrauti - to nepasigendu.
Vienintelis tokio šaltumo minusas - kartais abejingai Lietuvoje praeiname pro sukniubusį žmogų, neskubame ištiesti fizinės pagalbos rankos.
Bet temos autorė, kaip suprantu, ne tą turėjo galvoje, o tai, kad ją nuolat bara, stumdo ir žmonės baisiai vairuoja smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 12:11)
Tai juk rašėte, kad neprivaloma kalbėti normaliu tonu. Tik kartais.

Aš kalbėjau apie savo situaciją, kur teta ir piktai dėbsojo, ir piktai šnekėjo. Aš draugiškai šnekėjau, todėl nesupratau, už ką turiu kęst jos blogą nuotaiką. Buvo nemalonu... Bet kaip sakiau, padėtį pataisė draugiškas apsauginis smile.gif

Kelis kartus perskaičiau, ką parašiau ir bandžiau suprasti, kaip taip galima ištraktuoti - supratau, na tai tik įrodymas, kad kitas asmuo labai nedidelį procentą žodinės informacijos supranta būtent taip, kaip norėta buvo pasakyti 4u.gif

Jūsų situacijos aš komentuoti negaliu - niekada nesprendžiu iš vienos pusės paaiškinimo, o ir situacijos detalių nežinau, tik reziumė, kad likot nepatenkinta aptarnavimu, nes nekalbėjo/kalbėjo su tokia maniera, kuri nepatiko. Galiu tik užjausti, kad taip nutiko, bet komentuoti - ne. Gal kitas žmogus situaciją "būtų perskaitęs" visai kitaip smile.gif.

Vienintelė vieta kur man tekę išeiti nepatenkintai dėl aptarnavimo - tai poliklinika. Kelis kartus pati esu sukėlus konfliktą, nes jau būdavo šlykštu žiūrėti į cinišką elgesį registratūroje. O šiaip gyvenimu Lietuvoje ir lietuvių mandagumu esu visai patenkinta. Tegu jie šalti, santūrūs, nesišypso, nesilabina, nesiglėbesčiuoja - man visų tų malonybių, ypač nenatūralių, visai nereikia, nepastebiu net jeigu jų nėra.
Atsakyti
QUOTE(Hmmm... @ 2016 11 09, 11:50)
Kas su Jumis nemandagiai bendrauja tiek? Nes su manim tai 95 proc. aplinkinių mandagūs, dar kokie 4 proc. neutralūs ir tik 1 proc. ar mažiau gal chamų pasitaiko. Tobūlėti visada gerai, mokytis kažko naujo - taip pat. Bet nusibodo jau tie stereotipai ir kaltinimai visiems lietuviams nebūtais dalykais dėl keletos chamų elgesio. Lyg kitose tautose tokių nebūtų.

Kodėl būtinai su manim? Aš pastebiu ne tik tai, kas tiesiogiai su manim susiję. Visiems - tikrai ne. Yra malonių žmonių. Bet ir stačiokiškumo išties nemažai. Ir tas neigimas, pikta gynybinė reakcija tikrai atrodo įtartinai. Dauguma patys žino tuos trūkumus, bet neduok d. kas nors iš šono tai pasakys, tai su žemėm sumaišys, gins kievieną budulį iki paskutinio kraujo lašo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 13:06)
Dauguma patys žino tuos trūkumus, bet neduok d. kas nors iš šono tai pasakys, tai su žemėm sumaišys, gins kievieną budulį iki paskutinio kraujo lašo biggrin.gif

Matot tai, ką norit matyti. Ir tiek smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Bitės šešėlis @ 2016 11 09, 11:53)
Tai ką aš ir sakau, kad mūsų toks mentalitetas. Ir toks visada buvo.
Bet dėl to, kad esame uždari, mažiau empatiški, santūrūs kaip tik ir vairuojame kur kas ramiau, ir parduotuvėse nesileidžiame į diskusijas su pardavėjomis apie marso užkariavimus, sunkiau prisileidžiame svetimus, naujus žmones. Bet kai kai kurios rašo, kad vos ne kasdien su kuo nors susikolioja - tai įtariu, jog pačios mato savo veidrodinį atspindį, su kuriuo ir koliojasi.
Ant manęs niekas nešaukia (ir pati nešaukiu), niekas gatvėse nepypina (ir pati vairuoju normaliai, neisteriškai), pasisveikinus ar nusišypsojus parduotuvėje, restorane ar bibliotekoje - visada atsako tuo pačiu. Beveik visada, su retomis išimtimis  smile.gif
O kad svetimi žmonės nepuola bučiuoti į abu žandus, nepuola klausinėti apie mano problemas ir super aktyviai bendrauti - to nepasigendu.
Vienintelis tokio šaltumo minusas - kartais abejingai Lietuvoje praeiname pro sukniubusį žmogų, neskubame ištiesti fizinės pagalbos rankos.
Bet temos autorė, kaip suprantu, ne tą turėjo galvoje, o tai, kad ją nuolat bara, stumdo ir žmonės baisiai vairuoja smile.gif

Tai tuo mentalitetu ne didžiuotis reikia, o jį po truputį keisti. Santūrumas jokiu būdu nelygus nemandagumui, kaip vis bandoma pateikti. O elementarus mandagumas nesusijęs su bučiniais.

Jei lifte pasisveikinęs nesulauki jokio atsakymo, tai yra nemandagumas, o ne santūrumas.
Papildyta:
QUOTE(rusma @ 2016 11 09, 12:04)
Kelis kartus perskaičiau, ką parašiau ir bandžiau suprasti, kaip taip galima ištraktuoti - supratau, na tai tik įrodymas, kad kitas asmuo labai nedidelį procentą žodinės informacijos supranta būtent taip, kaip norėta buvo pasakyti  4u.gif

QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 09:12)
Nebutina sypsotis, galima tiesiog sneketi normaliu tonu.

QUOTE(rusma @ 2016 11 09, 10:16)
Ir tai - nebūtinai. Kartais taip, bet nebūtinai

QUOTE(rusma @ 2016 11 09, 12:04)
Jūsų situacijos aš komentuoti negaliu - niekada nesprendžiu iš vienos pusės paaiškinimo, o ir situacijos detalių nežinau, tik reziumė, kad likot nepatenkinta aptarnavimu, nes nekalbėjo/kalbėjo su tokia maniera, kuri nepatiko. Galiu tik užjausti, kad taip nutiko, bet komentuoti - ne. Gal kitas žmogus situaciją "būtų perskaitęs" visai kitaip smile.gif.

Vienintelė vieta kur man tekę išeiti nepatenkintai dėl aptarnavimo - tai poliklinika. Kelis kartus pati esu sukėlus konfliktą, nes jau būdavo šlykštu žiūrėti į cinišką elgesį registratūroje. O šiaip gyvenimu Lietuvoje ir lietuvių mandagumu esu visai patenkinta. Tegu jie šalti, santūrūs, nesišypso, nesilabina, nesiglėbesčiuoja - man visų tų malonybių, ypač nenatūralių, visai nereikia, nepastebiu net jeigu jų nėra.

Nebuvo ten ką kito perskaityt, buvau su vyru, tai kai nuėjom, jis pasakė "kokia pikta teta" smile.gif

Taip, valdiškose įstaigose didesnė tikimybė sutikti surūgusių žmonių, įskaitant ir klientus.
Papildyta:
QUOTE(Hmmm... @ 2016 11 09, 12:16)
Matot tai, ką norit matyti. Ir tiek smile.gif

Tik nereikia. Savo duotoj situacijoj kaip tik papasakojau, kur vienas žmogus buvo nemalonus, o kitas malonus. Bet šaukštas deguto statinę medaus pagadina (nors ir to medaus tiek nėra).

Tai jūs matot, ką norit matyt, nes nu kaip čia dabar neginsi tautiečių garbės. Iš principo turi gint. Tik kažkodėl išvykę gyvent į užsienį pasakoja, kaip patys pasikeitė ir kaip keista čia būna grįžti.
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 13:16)
Jei lifte pasisveikinęs nesulauki jokio atsakymo, tai yra nemandagumas, o ne santūrumas.

arba užsisvajojimas. O kai su tavim po 5 minučių pasisveikina dar kartą - pagalvoji ką? Nei matė, su kuo sveikinasi, nei tu jam rūpi, mašinaliai suburbėjo automatinę frazę ir toliau gyvena savyje. Na tai ar ne tas pats, kad iš viso negirdėjo, kai sveikinaisi?

Nesakau, kad tai gerai ar blogai ar dar kaip. Tiesiog, kad suprantu, kad žmonės gyvena savo gyvenimą, seniai žinau, kad jie taip gyvena, pati taip gyvenu - yra žmogus lifte - pasakau laba diena, bet jeigu tai nepažįstamas žmogus - aš jo neatpažinčiau po 5 min. ir galėčiau vėl labintis. Nes jis man neįdomus, absoliučiai, aš į jį net nepažiūrėjau įdėmiai, galiu prisiversti elgtis automatiškai, bet nuoširdžiai - ne. Tai ir nereikalauju dirbtinio dėmesio iš kitų.

Pink Pepper, mano palikta citata juk buvo ilgesnė mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rusma: 09 lapkričio 2016 - 12:37
QUOTE(rusma @ 2016 11 09, 12:32)
arba užsisvajojimas. O kai su tavim po 5 minučių pasisveikina dar kartą - pagalvoji ką? Nei matė, su kuo sveikinasi, nei tu jam rūpi, mašinaliai suburbėjo automatinę frazę ir toliau gyvena savyje. Na tai ar ne tas pats, kad iš viso negirdėjo, kai sveikinaisi?

Nesakau, kad tai gerai ar blogai ar dar kaip. Tiesiog, kad suprantu, kad žmonės gyvena savo gyvenimą, seniai žinau, kad jie taip gyvena, pati taip gyvenu - yra žmogus lifte - pasakau laba diena, bet jeigu tai nepažįstamas žmogus - aš jo neatpažinčiau po 5 min. ir galėčiau vėl labintis. Nes jis man neįdomus, absoliučiai, aš į jį net nepažiūrėjau įdėmiai, galiu prisiversti elgtis automatiškai, bet nuoširdžiai - ne. Tai ir nereikalauju dirbtinio dėmesio iš kitų.

Na va, ir vėl teisinimas. Ne joks užsisvajojimas, o grynas nemandagumas. Tai kaip jūs jį (nemandagumą) pastebėsite, jeigu jums tai norma. Jei jau pasisveikinimas lygus burbtelėjimui ir nevertas dėmesio, tai apie ką čia kalbam? lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 11 09, 12:01)
Jie neklausia kaip sekasi, tiesiog klausimas "How are you" yra ju pasisveikinimo dalis. Mandagi fraze ir tiek. Lygiai tas pats su prancuzais. Jei kiekviena karta prancuzui paklausus "ca va" pradeciau pasakoti kaip as gyvenu, tai pagalvotu, jog man ne visi namie.

Cia gal ne visai apie mandaguma kalba, bet siandien lyjant lietui laukiau zalios sviesos prie perejos, be skecio. Viena moteris pasiule palaukti kartu po jos skeciu.  biggrin.gif Mane toks dekingumo priepuolis istiko.  biggrin.gif

Žinau, kad tiesiog pasisveikinimo dalis, bet ar mes parke praeinant pro nepažįstamą pasisveikinam, dar "Hello" ištart ne taip sunku, bet atsakyt tuo "haw are you", na man tiesog nesisako ax.gif , todėl labau sunku tą malonią šypseną užsidėt, kai automatiškai juokas ima biggrin.gif.

Taip malonu tokie momentai, prisimeni kuris laikas ir malonu kai aplinkui taip bendraujama, todėl ir pati stengiuos su nepažįstamais taip elgtis. Ir jei kažkas pyksta, šaukia, geriau nusišypsoti, atsiprašyti, net jei nesijauti kaltas. "Duok durniui kelią"-kartais pagalvoju biggrin.gif . Nuo to, kad atgal šauksi niekam nepagerės.
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2016 11 09, 12:39)
Žinau, kad tiesiog pasisveikinimo dalis, bet ar mes parke praeinant pro nepažįstamą pasisveikinam, dar "Hello" ištart ne taip sunku, bet atsakyt tuo "haw are you", na man tiesog nesisako ax.gif , todėl labau sunku tą malonią šypseną užsidėt, kai automatiškai juokas ima biggrin.gif.

Taip malonu tokie momentai, prisimeni kuris laikas ir malonu kai aplinkui taip bendraujama, todėl ir pati stengiuos su nepažįstamais taip elgtis. Ir jei kažkas pyksta, šaukia, geriau nusišypsoti, atsiprašyti, net jei nesijauti kaltas. "Duok durniui kelią"-kartais pagalvoju biggrin.gif . Nuo to, kad atgal šauksi niekam nepagerės.

Pirma karta JAV mane irgi juokas imdavo. Jiems matyt imdavo juokas is mano reakcijos. Reikia priprasti prie to, kad cia tik mandagumo fraze. smile.gif

Jo, del to mandagumo Lietuvoje, tai pastebiu, kad padetis gereja ir gereja. Ir galiausiai, tai priklauso nuo kiekvieno. Jai susiraukusiai pardavejai palinkesite geros dienos, jai paciai smagiau bus, kita karta gal atsakys atgal. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 13:37)
Na va, ir vėl teisinimas. Ne joks užsisvajojimas, o grynas nemandagumas. Tai kaip jūs jį (nemandagumą) pastebėsite, jeigu jums tai norma. Jei jau pasisveikinimas lygus burbtelėjimui ir nevertas dėmesio, tai apie ką čia kalbam? lotuliukas.gif

matyt biggrin.gif Arba aš apie žmones geresnės nuomonės, arba man tai norma. Apie tą ir kalbam - žmonių yra visokių - kas vienam labai svarbu, kitam - paskutinėj vietoj.

Yra taip kolegę vadovas aprėkęs - kad nesisveikino jo Maksimoje. O ji dievagojosi, kad nemačiau biggrin.gif O man kai neatsako - pažiūriu kur akys - jei matau, kad plaukioja žmogaus žvilgsnis kitur - suprantu, kad negirdi ir nemato.

Atsakyti
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 13:28)
Tai tuo mentalitetu ne didžiuotis reikia, o jį po truputį keisti.

Keisti visos tautos mentalitetą, nes jis JUMS nepriimtinas? biggrin.gif
žmonės yra įvairūs, ne visi tokie pat kaip jūs, ir reikia su tuo susitaikyti. Man gal nepriimtina, kad, nuvažiavus į Italiją, visi vairuoja kaip bepročiai, kalbėdami mostaguoja rankomis, o tikslus susitikimo laikas - labai abstrakti sąvoka, nes punktualumas daugeliui pietiečių sunkiai suprantamas.
Bet dabar pradėti niukinti juos keistis poreikis man nekyla - nesu pasaulio bamba, pagal kurią visi turi šokti smile.gif gal jei truputį mažiau susireikšmintumėte, ir aplinkiniai jums mielesni ir draugiškesni atrodytų smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Pink Pepper @ 2016 11 09, 13:06)
kas nors iš šono tai pasakys, tai su žemėm sumaišys, gins kievieną budulį iki paskutinio kraujo lašo biggrin.gif

mano pastebimi nemandagumo atvejai dažniausiai sklinda ne iš iš tų tipinių budulių, o iš bobulencijų, tokių truputį viršpensijinio amžiaus, dažnai ryškiai nudažytais plaukais ir žydrais akių vokais (nors nebūtinai). Šita kategorija dažniausiai bando užlįsti be eilės, dėl dviejų centų skirtumo parduotuvėje sukelti isteriją (nors pačios būna apsirikusios), trukdyti kaimynų ramybę, visur ir visada burbėti, skųstis, ieškoti priekabių, etc. smile.gif
Atsakyti