Nemanau, kad mandagumas priklauso nuo algos ar išsilavinomo, manau, kad čia daugiau žmogaus vidinė kultūra. Turiu tokius pensininkus kaimynus: vyras sveikinasi su visais kaimynais ir atsako pasisveikinus su juo, o žmona sveikinasi tik su "išrinktaisiais". Nesu aš ta "išrinktoji"- tai ką dabar man daryti, užpakaliui "laba diena" nesakau, o su ja sėdėt ant suoliuko ar stoviniuot kažkur ir visus apkalbinėti aš nesiruošiu.
Bet aš ne apie tai, kaip manot, ar mandagu yra viešoj vietoj užsipulti ar apšauti nepažįstamą žmogų. Mano supratimu ne, bet užvakar teko sutikti moterį, kuri mano ,kad taip. Taigi su kolege laukėm transporto stotelėj, aptarinėjom šį bei tą, džiaugėmės, kad pagaliau darbadavys pakels algas. Netoliese stovėjo maždaug 30 metų damutė, bet čia stotelė, jai stovėti nedraudžiama. Atvyko mano autobusas atsisveikinau su kolege ir įlipus įsitaisiau gale (ten nėra durų, tad per šalčius pati šilčiausia autobuso vieta). Ta moteris taip atėjo galan, pamaniau, kad ji irgi nori šiltai važiuoti, tačiau klydau, ji iš karto puolė ant manęs šaukti, kad jei dar kartą pakelsiu iš sėdimos vietos jos vaiką- tai turėsiu daug nemalonumų, nes ji mane uždarys į Parko g. (ne vilnietėms: ten yra psichiatrijos ligoninė) kaip visuomenei pavojingą individą. Bandžiau jai aiškinti, kad ji klysta, bet ką čia ginčytis žmogum, kuris pripažįsta tik savo tiesą. Gal ir buvo tokia situacija, kad kažkokia bobutė vilkinti šviesiai violetinį pūkinį paltą (jie juk ne Statkevičiaus siuvimo, tokių pilni Gariūnai) ir dėvinti kailinę kepurę paprašė jos vaiko užleisti jai vietą pilname autobuse, ką aš žinau, bet tai nereiškia, kad moteris turi teisę plūsti kiekvieną, dėvinčią tokius pačius drabužius. Gal pačiai buvo nesėkminga diena, o kažkam čia ir algas kelia- tai bent vienai nuotaiką sugadino.
Visokių žmonių buvo, yra ir bus. Tiesą pasakius, per 39 savo gyvenimo metus pirmą kartą sutikau tokį žmogų. Gerai pagalvojus- tai prie sėdinčių man nėra reikalo kabinėtis, nes 3G važiuoja dažnai, į darbą išvykstu 05:46, namo važiuoju apie 7 val vakaro. Po naktinės pamainos važiuoju 06:29. Kažkaip negirdėjau, kad pamokos Vilniaus mokyklose prasideda 7 ryto. Tai nėra ryto ar vakaro, pikas žmonių transporte būna nedaug, pastoviai būna laisvų vietų, tad prie keleivių kabinėtis nereikia.
Jei visiems patiktų vienas ir tas pats, būtų labai nuobodu gyventi.
Išminčiai kalba, nes turi ką pasakyti, o kvailiai nes turi kažką pasakyti Platonas.