Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių nemandagumas

QUOTE(Neverk @ mama,2016 11 20, 23:10)
Mane prieš savitę aprėkė Druskininkų ligoninės vaikų priimamajame. Gydytoja ir slaugytoja. Man iki šiol sunku suvokti, kad taip būna šiais laikais. Likau be amo nuo rėkimo "Kas pasidarė? Tai kas pasidarė?!" Iš pradžių net nesumečiau, kad manęs klausia. O finalinis patarimas buvo "tai važiuokit į Vilnių ir gulkitės dviem parom, kad norit". Mano mažas (8 mėn.) musiet tokių griežtų damų išsigando ir nustojo vemt ta proga biggrin.gif

Welcome to Lithuania: a land with no changes biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Monteverte: 20 lapkričio 2016 - 23:56
QUOTE(Neverk @ mama,2016 11 20, 23:10)
Mane prieš savitę aprėkė Druskininkų ligoninės vaikų priimamajame. Gydytoja ir slaugytoja. Man iki šiol sunku suvokti, kad taip būna šiais laikais. Likau be amo nuo rėkimo "Kas pasidarė? Tai kas pasidarė?!" Iš pradžių net nesumečiau, kad manęs klausia. O finalinis patarimas buvo "tai važiuokit į Vilnių ir gulkitės dviem parom, kad norit". Mano mažas (8 mėn.) musiet tokių griežtų damų išsigando ir nustojo vemt ta proga biggrin.gif

biggrin.gif Jusu humoro jausmas nerealus. Pasiseke ir mazam ir visiems likusiems vaikams, kad tokia mama turi.
Atsakyti
Kažkaip susidomėjusi paskaičiau ką pridiskutavot, man tai ši tema iš serijos: kiekvienas gyvena tokiame pasaulyje, kokį jį mato. Man LT bendravimas yra normalus, nesulaukiu jokių piktų pardavėjų komentarų, vairuoju seniai ir daug ir man atrodo, jog vairavimo kultūra tikrai mandagėja, aišku, kad chamų pasitaiko, bet jų yra absoliuti mažuma (na taip, su tais žibinančiais autostradoje nervininkais tai problemėlė, bet dažnaiu jie man šypseną sukelia). Bandau prisiminti savo patirtį kitose ES šalyse, taip, galbūt, ten daugiau dėmesio skiriama tokiems, pavadinkim, kasdienio mandagumo ritualams-pasisveikinimas, paklausimas, šypsenos. Bet aš pati esu iš tų, kurie tokių aktyvių ritualų visiškai nepasigenda-na nereikia man Maximos kasininkės sveikinimosi, tai ką dabar, esu asociali? Lifte tyliu, su kaimynais sveikinuosi, žmonės absoliučiai dažniau yra mandagūs ir malonūs mano atžvilgiu, man atrodo, kad ir aš jų.

Pagalvojau, kad gal čia skirtingas žmonių poreikis būti pastebėtiems ar tai kažkaip jausti tą socialinę aplinką kaip šiltą/palaikančią? Taip pat ir ekstravertiškumo lygis.

Dar vienas man iškilęs kažkada klausimas: bendravimas kirpykloje/pas manikiūristę. Autore, įdomu kaip jums, bet dažniausiai aš visiškai nenoriu kalbėtis su kirpėja ar manikiūriste apie savo ar jos gyvenimą. Na, neįdomu man tai, ne to aš atėjau, pageidaučiau ramiai paskaityti žurnalą ar tiesiog patylėti ir pamąstyti kol ji mane gražina. Esu mandagi ir maloni, bet man visiškai užtenka to paviršinio socialinio lygio pokalbio kirpykloje. Dažniausiai neverbaliai, o kartais ir visai tiesiai duodu tai suprasti. Buvo apie tai diskucija fb kažkada, tai kažkaip susidariau nuomonę, kad daug tokių moterų, kurios aktyviai bendrauja, šiame kontekste pasijaučiau užsidarėlė smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 11 21, 20:09)
biggrin.gif Jusu humoro jausmas nerealus. Pasiseke ir mazam ir visiems likusiems vaikams, kad tokia mama turi.

Ačiū, ačiū, net susikuklinau ax.gif
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2016 11 10, 10:56)
Viena mergaitė pasakojo, kaip Anglijoje dirbant padavėja, jos klientai (pagyvenusių turtingų vietinių pora) sukėlė didžiausią skandalą, išsikvietė šefą, putojo, kad jiems nuotaiką sugadino, kad baisus aptarnavimo lygis, kad jie daugiau niekada čia neis, kol jiems nepažadės, kad juos aptarnaus tik anglė padavėja ir tik patyrusi, ne naujokė. Paklausiau, tai ar išsiaiškinai, ką netinkamai padarei - sakė, kad nešant lėkštės truputį susilietė ir skambtelėjo. Čia buvo visa tragedija, dėl kurios tie žmonės labai įsižeidė. Bet jos neatleido, netgi nebarė, tik daugiau neleido prie panašaus tipo klientų.

O as maciau, kaip irgi klientai iskele isterija del anot ju blogai nuvalyto stalo. Putojosi, liepe iskviesti savininka. Savininkui atejus dar pradejo putotis koka bloga ta padaveja, vepla ir pan. Savininkas labai madagiai paprase nurimti, netrikdyti kitu klientu ir negasdinti jo darbuotoju. O jei jie mano, kad cia viskas labai blogai, tai gatveje yra dar kelios kavines, gal kuri is ju jiems bus tinkama.

Papildyta:
QUOTE(Nastya @ 2016 11 10, 23:38)
Jau net nešneku apie anglų dirbtinį "are you okay?" arba "how are you?". Bet prie to pripranti ir kaip koks robotas kaskart atsakai "im good, thanks, what about you?"  unsure.gif

Bet lietuviai turi analogiska pasisveikinima ''Sveikas''. Ir is esmes gi niekas neklausia ar tau su sveikata viskas gerai. Atsakai ''sveikas'', ''labas'' ar pan ir viskas.
Atsakyti
QUOTE(Jurgel @ 2016 11 24, 14:04)

Bet lietuviai turi analogiska pasisveikinima ''Sveikas''. Ir is esmes gi niekas neklausia ar tau su sveikata viskas gerai. Atsakai ''sveikas'', ''labas'' ar pan ir viskas.

Tai ne analogas. "Sveikas" daugiau yra teiginys, o ne klausimas. Analogas butu "Ar tu sveikas?", va tada būtų galima sakyti, kad tai analogiskas pasisveikinimas.
Atsakyti
Aš gyvenu UK bus 9 metai.
Grįžtu į LT atostogom man nemnalonu grįžti visi tautiečiai susiraukę, nemandagūs išviso kaip čia UK bendraujama nepalyginsi su LT žmonėm. Visi čia mandagūs, malonūs, paslaugūs išauklėti žmonės, kultūros lygis tikrai didelis. Mano MB Užsenietis nu nebuvau per savo gyvenimą niekur sutikus tokios šeimos malonios.
O LT vieni per kitus, vieni ant kitų kad pakenkti tik ką.. Negražiai kalba, negražiai bendrauja nu nežianu nesakau, kad visi, bet pragyvenus 9 metus užsienyje galiu drąsiai saakyti pagal savo žinias, kad LT yra skurdi šalis tiek, išsilavinimu, kultūra ir dar daug daug kuom...
Aišku čia pasitaiko visko tai pat bet...
Yra kaip yra. smile.gif
Atsakyti
Man atrodo, kad čia paprasčiausiai Maslovo piramidė: didžiąją dalį žmonių slegia materialinis nepriteklius, reikia pastoviai galvot apie elementarius dalykus, kaip save ir šeimą aprūpint. Gerovės valstybėse žmonės žymiai pakantesni, draugiškesni vienas kitam, nes nereikia galvot apie kiekvieną centą ir duonos kasnį.
Atsakyti
Neaptarnavau vieno vyrioko be eiles.Po naujako baisiai rukyt norejos...eilej stovet mat jam ne lygis del pakiuko,..Man pasiule uzsi.rust. blink.gif
Atsakyti
Nemanau, kad mandagumas priklauso nuo algos ar išsilavinomo, manau, kad čia daugiau žmogaus vidinė kultūra. Turiu tokius pensininkus kaimynus: vyras sveikinasi su visais kaimynais ir atsako pasisveikinus su juo, o žmona sveikinasi tik su "išrinktaisiais". Nesu aš ta "išrinktoji"- tai ką dabar man daryti, užpakaliui "laba diena" nesakau, o su ja sėdėt ant suoliuko ar stoviniuot kažkur ir visus apkalbinėti aš nesiruošiu.

Bet aš ne apie tai, kaip manot, ar mandagu yra viešoj vietoj užsipulti ar apšauti nepažįstamą žmogų. Mano supratimu ne, bet užvakar teko sutikti moterį, kuri mano ,kad taip. Taigi su kolege laukėm transporto stotelėj, aptarinėjom šį bei tą, džiaugėmės, kad pagaliau darbadavys pakels algas. Netoliese stovėjo maždaug 30 metų damutė, bet čia stotelė, jai stovėti nedraudžiama. Atvyko mano autobusas atsisveikinau su kolege ir įlipus įsitaisiau gale (ten nėra durų, tad per šalčius pati šilčiausia autobuso vieta). Ta moteris taip atėjo galan, pamaniau, kad ji irgi nori šiltai važiuoti, tačiau klydau, ji iš karto puolė ant manęs šaukti, kad jei dar kartą pakelsiu iš sėdimos vietos jos vaiką- tai turėsiu daug nemalonumų, nes ji mane uždarys į Parko g. (ne vilnietėms: ten yra psichiatrijos ligoninė) kaip visuomenei pavojingą individą. Bandžiau jai aiškinti, kad ji klysta, bet ką čia ginčytis žmogum, kuris pripažįsta tik savo tiesą. Gal ir buvo tokia situacija, kad kažkokia bobutė vilkinti šviesiai violetinį pūkinį paltą (jie juk ne Statkevičiaus siuvimo, tokių pilni Gariūnai) ir dėvinti kailinę kepurę paprašė jos vaiko užleisti jai vietą pilname autobuse, ką aš žinau, bet tai nereiškia, kad moteris turi teisę plūsti kiekvieną, dėvinčią tokius pačius drabužius. Gal pačiai buvo nesėkminga diena, o kažkam čia ir algas kelia- tai bent vienai nuotaiką sugadino. rolleyes.gif Visokių žmonių buvo, yra ir bus. Tiesą pasakius, per 39 savo gyvenimo metus pirmą kartą sutikau tokį žmogų. Gerai pagalvojus- tai prie sėdinčių man nėra reikalo kabinėtis, nes 3G važiuoja dažnai, į darbą išvykstu 05:46, namo važiuoju apie 7 val vakaro. Po naktinės pamainos važiuoju 06:29. Kažkaip negirdėjau, kad pamokos Vilniaus mokyklose prasideda 7 ryto. Tai nėra ryto ar vakaro, pikas žmonių transporte būna nedaug, pastoviai būna laisvų vietų, tad prie keleivių kabinėtis nereikia.
Atsakyti
Viskas tvarkoj toj Lietuvelej,niekas nesikeicia i geraja puse,nes labai pastebejau tai gyvendama UK.Kai gryzti su reikalais,bet ne atostogu,supranti kodel zmones slegia rupesciai,nes stygius pinigu ir pastoviai mastoma ko pirkti ir ko ne.Kas tik galit-emigruokit is LT,nes nieko nepakeisime nei su sia nei su kita valdzia.Visos apkalbos tarp giminiu ir pazystamu,visi pamokymai kaip gyventi ir daryti,tai tik patvirtina jog niekas nepasikeite ir zmonyse.As tik svecias LT.,man lengviau ir paprasciau.
Atsakyti
Prisimenu, kaip is UK "emigravom" i Vokietija. Viskas buvo puiku, bet is karto krito i akis vokieciu nedraugiskumas, retai kuris praleis, jei uzimtos juostos, pazistami persikreipe vairuotoju snukiai, daug kur palygint atsainus aptarnavimas. parduotuvese - tikrai neblogai, isimtis.
MB is kart pasake: "Jooo, cia ne UK matos" Bet tikrai juk mazai kas pasakys, kad Vokietija taip jau atsilikus. Grubumas dabar vyrauja daug kur.
Aisku kuo toliau i rytus, tuo niuriau.
Buvusioje Rytu Vokietijoje jau zmones niuroki, parduotuvese saltii zvilgsniai. Kerti Lenkijos siena ir tada dar blogiau, vaiksto pasipute lenkai, demonstruoja kiekvienas koks jis svarbus, restoraneliuose aptarnauja perkreipto veido pardavejos, lyg bausme atlikdamos, pasitinka zvilgsniu (trukdo cia visokie).
Kai po truputi vaziuoji tai per para prisitaikai prie chamiskumo ir jau i LT atvyksti kaip zveris, itariai ir agresyviai nuzvelgiantis aplinkinius ir gatavas kibti kitiems i gerkle.
Tada kaip ir normaliai...

Tiesa sakant, atrodo, net visai viskas gerai. O kad i diena bent vienoje vietoje susikolioji, tai tur but kitaip buti negali...
Atsakyti