Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių nemandagumas

QUOTE(Moonte @ 2016 11 11, 18:54)
O juokingiausia, kad neva pagyvenusios uzsienyje, ir pasisemusios ten esancios kulturos, butinai tas mociutes apkaltins, ir pavadins jas nemandagiomis  mirksiukas.gif

taip, suprantama, o kaip gi kitaip.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 11 11, 16:18)
Vel apsimestine poza.

Zmones jiems bereiksmiu veiksmu neatlieka. Bandymas atkreipti demesi i tai jog nereaguojama i Moontes mintis, jau irodymas, kad jusu pateikiama poza neatitinka tikroves  biggrin.gif

Kaip tokiam jautriam zmogui, kai "neteisybe" liecia ji pati, turetumete tureti empatijos jausma ir kitu, tarkim tautos atzvilgiu. Neveltui sakoma - nedaryk to, ko nenoretum kad darytu tau.

Kaip sutikote su Ašakos pasisakymu, kad "apsimesti, kad nemačiau" yra mandagus reiškinys, todėl jį ir panaudojau. Taip jis neatitiko tikrovės, tiesiog tai panaudojau kaip juoką, bet kaip matau užuominos nepagavote ir pradėjote tampyti sliekus, padarydama išvadą, kad mano puikumas buvo įžeistas. Manau žinau kaip jaučiuosi, ir jei jums sunku priimti kitokį atsakymą nei susigalvojote pati, tai čia jau jūsų pasirinkimas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(LandL84 @ 2016 11 11, 20:12)
Kaip sutikote su Ašakos pasisakymu, kad "apsimesti, kad nemačiau" yra mandagus reiškinys, todėl jį ir panaudojau. Taip jis neatitiko tikrovės, tiesiog tai panaudojau kaip juoką, bet kaip matau užuominos nepagavote ir pradėjote tampyti sliekus, padarydama išvadą, kad mano puikumas buvo įžeistas. Manau žinau kaip jaučiuosi, ir jei jums sunku priimti kitokį atsakymą nei susigalvojote pati, tai čia jau jūsų pasirinkimas  smile.gif

Dieva zi, net gyvenimas uzsienyje jums nedave nuovokos suvokti ka parase Asaka, patarles moralo. Tai ar yra perasme ka aiskinti zmogui negebanciam suvokti tai kas daugeliui yra elementaru, doroves norma. Graudu, kad sugebejot izvelgti tik apsimetinejima...

Tiesa pasakius man vienodai rodo, kaip jus jauciates, nesusireiksminkite. Kalba gi buvo tik apie jusu reakcija, kuri yra pertekline, kaip zmogui kuriam nemotais ka raso oponentas, tik tiek.
Atsakyti
QUOTE(LandL84 @ 2016 11 11, 20:12)
Kaip sutikote su Ašakos pasisakymu, kad "apsimesti, kad nemačiau" yra mandagus reiškinys, todėl jį ir panaudojau. Taip jis neatitiko tikrovės, tiesiog tai panaudojau kaip juoką, bet kaip matau užuominos nepagavote ir pradėjote tampyti sliekus, padarydama išvadą, kad mano puikumas buvo įžeistas. Manau žinau kaip jaučiuosi, ir jei jums sunku priimti kitokį atsakymą nei susigalvojote pati, tai čia jau jūsų pasirinkimas  smile.gif

Deja, visiškai nesupratote, ką norėjau pasakyti, raktinis žodis buvo ne apsimesti, o nepastebėti. Tiesiog. Jei kažkas netinkamai elgiasi dėl savo neišprusimo (pvz., nemoka elgtis prie stalo), nežeminti to žmogaus vien dėl to, kad jis nėra to išmokytas nuo mažumės. Kita frazė, kurią dažnai kartodavo mano močiutė (beje, ir abu tėvai) kai mane kas nuskriausdavo, apšnekėdavo ir panašiai, buvo "Tegul jam/jai pačiai būna gėda", t.y., jei kažkas tave nepelnytai apšaukė, apšnekėjo ar pan., tai yra to žmogaus problema, o ne tavo, ir tegul jis/ji su savo problemomis tvarkosi pats/pati.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 11 11, 19:49)
Dieva zi, net gyvenimas uzsienyje jums nedave nuovokos suvokti ka parase Asaka, patarles moralo. Tai ar yra perasme ka aiskinti zmogui negebanciam suvokti tai kas daugeliui yra elementaru, doroves norma. Graudu, kad sugebejot izvelgti tik apsimetinejima...

O gyvenimas uzsienyje turetu padetu suprasti patarles? biggrin.gif Jus subtiliai izeidinejate nare del to, kad gyveno uzsienyje. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2016 11 11, 19:32)
Deja, visiškai nesupratote, ką norėjau pasakyti, raktinis žodis buvo ne apsimesti, o nepastebėti. Tiesiog. Jei kažkas netinkamai elgiasi dėl savo neišprusimo (pvz., nemoka elgtis prie stalo), nežeminti to žmogaus vien dėl to, kad jis nėra to išmokytas nuo mažumės.

Ašaka, supratau tiesiogine pasakymo prasme, ir zmoniu zeminimui ne ne ne! mirksiukas.gif Paziurejau i si posaki perkeltine prasme, kaip netinkamo elgesio ar situaciju ignoravima.. Pvz, pamatei, kad kas vagia ka is parduotuves, "ai apsimesiu kad nemaciau, ne mano reikalas", zmogus guli pusnyje - "nepastebesiu, turbut koks prigeres bomzas", užpuola zmogu gatvej - "nieko nedarysiu, nes dar pats nukentesiu"... Tokias mintis man sukele sis posakis smile.gif
Atsakyti
QUOTE(LandL84 @ 2016 11 11, 21:56)
Ašaka, supratau tiesiogine pasakymo prasme, ir zmoniu zeminimui ne ne ne! mirksiukas.gif  Paziurejau i si posaki perkeltine prasme, kaip netinkamo elgesio ar situaciju ignoravima.. Pvz, pamatei, kad kas vagia ka is parduotuves, "ai apsimesiu kad nemaciau, ne mano reikalas", zmogus guli pusnyje - "nepastebesiu, turbut koks prigeres bomzas", užpuola zmogu gatvej - "nieko nedarysiu, nes dar pats nukentesiu"... Tokias mintis man sukele sis posakis  smile.gif

Man rodėsi, kad ši tema yra ne apie nusikaltimus, o apie nemandagumą...
Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 11 11, 21:52)
O gyvenimas uzsienyje turetu padetu suprasti patarles?  biggrin.gif Jus subtiliai izeidinejate nare del to, kad gyveno uzsienyje.  smile.gif

Siaip as uzsienyje praleidau ilgesni laiko tarpa nei autore.

Bet, jus teisi, as tai panaudojau samoningai. Nes autore, manosi jog gyvenimas uzsienyje jai sutiekia teise, lietuviu tautai priskirti negatyvius bruozus, kurie budingi visai zmonijai mirksiukas.gif

Taigi, moralas, net 10 metu uz gimtines ribu, neprideda kai kuriem nei kulturos, nei suvokimo, kad zmogiskos ydos tautybes neturi.
Papildyta:
QUOTE(Ašaka @ 2016 11 11, 21:32)
Deja, visiškai nesupratote, ką norėjau pasakyti, raktinis žodis buvo ne apsimesti, o nepastebėti. Tiesiog. Jei kažkas netinkamai elgiasi dėl savo neišprusimo (pvz., nemoka elgtis prie stalo), nežeminti to žmogaus vien dėl to, kad jis nėra to išmokytas nuo mažumės. Kita frazė, kurią dažnai kartodavo mano močiutė (beje, ir abu tėvai) kai mane kas nuskriausdavo, apšnekėdavo ir panašiai, buvo "Tegul jam/jai pačiai būna gėda", t.y., jei kažkas tave nepelnytai apšaukė, apšnekėjo ar pan., tai yra to žmogaus problema, o ne tavo, ir tegul jis/ji su savo problemomis tvarkosi pats/pati.

Man taip keista, kad tenka suagusiem zmonem aiskinti elementaria etiketo normas.

Ranka ant sirdies, ar jau visos musu moka deramai elgtis prie stalo, naudotis irankiais?
As moku, bet tame nera jokio mano indelio, tai duotibe, paveldas, kuri peremiau is tevu. Ir ka dabar, del to as tampu kulturingesne ir turiu dabar uzvedineti temutes, tarkim, Lietuviai nekulturingi nemoka deramai naudotis stalo irankiais, arba Musu restoranai zemiausio lygio nekoznam yra somelje...

Beje mano tetusis ta tema irgi turejo savo izvalga. Ne koznas kuris elgiasi pagal etiketo normas yra kulturingas. Nereikia painioti tariama, snobiska, kulturinguma su vidine, dvasine kultura.
Mano galva kaimo bubute, ravinti darzus neretai buna dvasiskai kulturingesne, nei tarkim stilistas Petruskevicius, kuris zino kokiais rubais rengtis i tam tikrus renginius.
Papildyta:
QUOTE(Ašaka @ 2016 11 11, 22:05)
Man rodėsi, kad ši tema yra ne apie nusikaltimus, o apie nemandagumą...

Asaka, juk kiekvieno demagogo siekis suniveliuoti ribas, manipuliuojant terminais.

Jei temos autore butu isties kulturinga, pripazintu, kad jos tema nera korektiska ir pataisytu temos pavadinima i korektiskesni, bet deja...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 11 lapkričio 2016 - 21:30
Moonte, praleidote uzsienyje daugiau laiko nei temos autore, esate uz ja vyresne, sukaupet didesne gyvenimo patirti bei isminti. Taigi is paziuros automatiskai tampate pranasesne, kas matomai jums pirmiausia suteikia aiskiareges galia "skaityti kito mintis" ir pazinoti ta zmogu geriau nei jis pats save. Antra, jau ne pirma karta esame atsidurusios sitoje situacijoje, kai mano asmenybe jums uzkliuva ir neatitinka standarto. Kad temos pavadinimas butu pakeistas, norite jus. Susidaro ispudis, kad kaip as zemesnio rango zmogus dristu kelti tokius klausimus? Ka as zinau, ir ka as ismanau? Kokia teise cia turiu kritiskai svarstyti savo tautos kultura? Jei noresiu kelsiu temas apie LIETUVIU alkoholizma ar pirmavima pasaulyje pagal savizudybiu statistika, ir tai nepriklauso nuo to kur ir kiek laiko as gyvenu. Kada praradau teise kalbeti su zmonemis konkreciais klausimais? Jus si tema suglumino, tam turite priezastis - suprantu. Jei mane glumina kai kurios temos as nesikisu ir moralu neskaitau, tuo labiau net nesivarginiu tikrinti kas ten rasoma .
Turiu susidariusi savo nuomone apie jusu bendravima siame forume dar is 2011 metu, ir nors turite idomiu minciu, man su jumis bendrauti yra sunku. Manau esate protinga moteris ir suprantate ka darote, ir kur cia yra pakastas suo.
Atsakyti
Viskas, išsisėmė tema? smile.gif Aš tik su pastebėjimais ateinu, diskusijoms nelabai laiko turiu, o norėčiau smile.gif smile.gif smile.gif Pastebėjau, kad forumuose labai dažnai įžeidinėjama, žeminama. Šiuolaikinėms mamoms (jaunoms), negalima nieko parašyti, nes dažnai įsižeidžia. Skaudžiausia tema: vaikų auklėjimas.
Situacija: moteris įdėjo kūdikio vienos dienos meniu, ten keli patiekalai su skirtinga mėsa. Aš paklausiau 'ar galima valgyti skirtingą mėsą per vieną dieną' (kažkaip visad galvojau, kad negalima maišyti)? Atsakymas: rūpinkis savo reikalais, randant prie ko prisikabint biggrin.gif biggrin.gif
Arba dar vakar nelabai juokinga buvo, vienote temoje (fb) įdėta vaiko foto su deįrelėm, ir komentaras: tuoj kobros ateis komentuoti kaip nesveika tos dešrelės biggrin.gif biggrin.gif
Tokia įdomi kultūra, ane?

QUOTE(Ašaka @ 2016 11 11, 21:32)
Tiesiog. Jei kažkas netinkamai elgiasi dėl savo neišprusimo (pvz., nemoka elgtis prie stalo), nežeminti to žmogaus vien dėl to, kad jis nėra to išmokytas nuo mažumės.

Vaje, dabar prisiminiau vyro sesę, ana dažnai pasako maniškiui: eik į kirpyklą, nusikirpk nagus. Kažkada kitas brolis su tokiom 'tympom' po namus vaikščiojo, tai ji atvažiavus pradėjo sakyti: eik persirenk...ir nesėdo jis prie stalo kol nepersirengė. Toks įspūdis, kad ji vis dar mokina savo jaunesnius brolius kaip vaikystėje.
Atsakyti
QUOTE(akari @ 2016 11 16, 10:10)
Pastebėjau, kad forumuose labai dažnai įžeidinėjama, žeminama. Šiuolaikinėms mamoms (jaunoms), negalima nieko parašyti, nes dažnai įsižeidžia. Skaudžiausia tema: vaikų auklėjimas.

"skaudžiausių" temų daug - kur tuk yra nuomonių, požiūrių, interesų konfliktas, kur yra provokatorių ir tų, kurie lengvai kimba ant kabliuko, ten bus ir kas įsižeidžia, ir kas iš to smaginasi. O ypač kai toks didelis mėnulis kelią nušviečia. Iš esmės - taip - dažnai būna taip, kad paskaitai, kaip žmonės bendrauja ir tarp jų nesinori užtrukti ilgiau verysad.gif. Ar tai būdinga tik lietuviams - aš nežinau. Ten kur lankausi kitakalbių forumuose dažniausiai būna žmonės artimų interesų, jie ten to ir susirinkę ir tada gražiai bendrauja, nesirieja, netrolina ir nežemina vieni kitų. Bet jeigu koks geltonsnapis (ta prasme neišmanantis reikalo esmės) pradeda kišti savo įsitikinimus kaip didesnę tiesą už tą, kurią reikalo profai jau atidirbę ir pripažinę, gauna į skudurus greitai. Taip jau yra ne tik lietuvių bendravime.

QUOTE(akari @ 2016 11 16, 10:10)
Vaje, dabar prisiminiau vyro sesę... ji vis dar mokina savo jaunesnius brolius kaip vaikystėje.

šito žmonių bruožo aš irgi labai nemėgstu - nesvarbu, kas jie tokie - savi, svetimi, bet suaugusių "auklėjimą" pateisinu tik vieninteliu atveju - jis buvo konstruktyviai išsakytas vieną kartą ir vienas prie vieno. Jeigu tai vyksta viešai ir nuolat dėl to paties ar net ne dėl to paties - kai jau viskas ką bedarai yra blogai - šalia ne mokytojas-auklėtojas, o bambeklis-priekabiautojas.

Šiandien eilinį kartą prisiminiau vieną nemandagaus elgesio apraiškų - neatsakyti į tikslinius laiškus. Ne tokius, kur šiaip papasakojama kaip gyvenasi, o į konkrečius paklausimus, su konkrečiu tikslu. Jau kaip man "mandagiai" atrodo tokie žmonės, iš kurių iš kokio 4-to karto išmuši atsakymą - žodžių nėra apsakyti. Tada jau labai dirbtinai ir išsamiai padėkoju už atsakymą ir jeigu yra kokių nors dar klausimų - iš anksto už būsimą atsakymą. Pati suprantu, kad jau tyčiojuosi su perdėtu dirbtiniu mandagumu. Na bet ką daryt smile.gif Viena, kuo galiu džiaugtis - Lietuvoje taip elgiasi daug mažiau žmonių nei tarp kitataučių, su kuriais man tekę bendrauti.
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2016 11 08, 12:54)
na, mane prieš porą savaičių apchamino ligoninės priimamajame. VIena ponia iš 10 priėjusių. Bet tiesą sakant taip apšalau iš netikėtumo, kad net nesumečiau, ką atrėžt. Senokai to nebuvo.... O anksčiau visada buvo 'budėjimo režimas" įjungtas....

Mane prieš savitę aprėkė Druskininkų ligoninės vaikų priimamajame. Gydytoja ir slaugytoja. Man iki šiol sunku suvokti, kad taip būna šiais laikais. Likau be amo nuo rėkimo "Kas pasidarė? Tai kas pasidarė?!" Iš pradžių net nesumečiau, kad manęs klausia. O finalinis patarimas buvo "tai važiuokit į Vilnių ir gulkitės dviem parom, kad norit". Mano mažas (8 mėn.) musiet tokių griežtų damų išsigando ir nustojo vemt ta proga biggrin.gif
Atsakyti