Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių nemandagumas

QUOTE(rusma @ 2016 11 11, 03:22)
Kas buvo su tuo anglu - galiu pasakyti kas buvo. Prisidėjo prekių, už jas susimokėjo, pirko ne pirmą kartą, aš juo pasitikėjau. Parašė, kad vieną įsidėjo/nusipirko per klaidą ir nori atgauti pinigus, bet viso užsakymo atšaukti nenori. Grąžinau pinigus už tą prekę iš karto, nedėjau tos prekės. Gavo, viskas, ok. Po kokio 1,5 mėn. iškėlė bylą, kad negavo prekės, o man atvarė ilgiausią laišką, kaip aš jį apgavau, apsivogiau, kad jis buvo apie mane geresnės nuomonės ir t.t. ir pan. Man įšaldė didžiulę sumą pinigų, nes sistema tokia - po vieną niekas nesiaiškina, viso užsakymo sumą rezervuoja iš sąskaitos, kol išsiaiškinsi. Knaisiojausi po tuos jo laiškus, paypalo išrašus, kopinau, nusiunčiau, sugaišau daug laiko tam reikalui, pagaliau, gerai, kad turiu gerą atmintį, nuo pirmos minutės žinojau, kaip buvo. Vienu momentu, galvojau, kad tai sukčius ir tiek (nors jaučiau, kad tiesiog pamiršo, nepykau, gailėjau jo). O paskui jau žinote kaip buvo - pasipylė atsiprašymai ir verkšlenimai - koks jis kaltas ir koks nekaltas - jis pamiršo, tik po daug laiko pastebėjo, kad nėra tos prekės ir impulsyviai pasielgė. Man tikrai būtų pakakę to, kad atšauktų bylą ir grąžintų pinigus, nei kad inkštų su atsiprašymais. Kaip jis jautėsi - taip, šlykščiai turėtų jaustis. Kaip ir tas, kuris su kablu užmina ant basos kojos. Bet nuo to, kad jis laksto iš paskos ir seiliojasi, aš tampu ne tik nekaltai nukentėjusia, bet dar įpareigota galvoti KAIP JIS JAUČIASI, ir kaip susivaldyti bei išlikti oria, lyg tai jis, o ne tas, kas nukentėjo yra tikroji auka. Kodėl aš dar turiu spręsti "kaltininko" emocines problemas smile.gif?

Kažkieno emocinių problemų aš jūsų SPRĘSTI neprašau. Įdomiai yra interpretuojami mano pasisakymai, ir manau tame yra priežąstys. Man susidaro įspūdis, kad kai kurios diskutuojančiosios priima visą šitą klausimą labai asmeniškai, ir yra įsijungusios gynybinius mechanizmus.
Sutinku, jūsų patirtis su šituo anglu išties buvo nemaloni, suteikus daugiau informacijos susidaro tikslesnis paveikslas. Nežinau kokie dažniausiai būna tarptautiniai internetiniai pirkėjo ir pardavėjo santykiai, matau ir bendrauju paprastai su gyvais žmonėmis, pagal kuriuos savo pastebėjimus ir pradžioje rašiau.

QUOTE(Hmmm... @ 2016 11 11, 08:09)
Nu čia Jūs pradėjot spėlioti, kad galbūt rusma jam "rūpėjo kaip žmogus su jausmais" ir dar netgi nurodėte, kad buvo kažkaip tai išsiaiškinta, kad rusma drįso nepagalvoti "ką tam žmogui tai gali reikšti". Taigi, būtent Jūs pradėjote žaisti šį žaidimą, kuriam pasisukus kita linkme staiga nusprendėt, kad nebereikia, gana rolleyes.gif

Tai visgi išimtinis atvejis tas "lietuvių nemandagumas", ar nuolatinis?

Nesuprantu ką norite pasakyt? Kas pasisuko kita linkme? Ką nusprendžiau, kad nebereikia?
Išsiaiškinome su rusma trečiame puslapyje, kai ji prisipažino, kad negalvoja per daug apie kitus, ir kreipiant dėmesį į kiekvieną sutiktą žmogų nebelieka laiko gyventi savojo gyvenimo. Manau išvada labai aiški.

Išimtiniai atvejai yra ekstremalios situacijos, bendras vaizdas nėra atvejis, bet fenomenas, kurį pastebėti reikia būti atviresnio proto. Parodykit, kur kas šioje diskusijoje priėmė mano patirtį be pasakymo, kad jei man taip nutinka, aš taip matau, tai jau čia manyje problema? Šitas dalykas mane taip pat labai nustebino. Pabandžiau pati panaudoti tą pačią taktiką, kaip jau skaitėte, bandydama nuspėti, paaiškinti tam tikras situacijas (ne iš oro, bet iš informacijos, kurį buvo pateikta šioje diskusijoje), ir koks gavosi rezultatas?
Atsakyti
QUOTE(LandL84 @ 2016 11 11, 12:02)
1. [...] bendras vaizdas nėra atvejis, bet fenomenas, kurį pastebėti reikia būti atviresnio proto.

2. Parodykit, kur kas šioje diskusijoje priėmė mano patirtį be pasakymo, kad jei man taip nutinka, aš taip matau, tai jau čia manyje problema? Šitas dalykas mane taip pat labai nustebino.

3. Pabandžiau pati panaudoti tą pačią taktiką, kaip jau skaitėte, bandydama nuspėti, paaiškinti tam tikras situacijas (ne iš oro, bet iš informacijos, kurį buvo pateikta šioje diskusijoje), ir koks gavosi rezultatas?

1. biggrin.gif

2. Mane stebina tai, kad Jūs nepastebite, jog nemažai diskusijos dalyvių pripažįsta Jūsų teiginius ta dalimi, kad - taip, dalis lietuvių yra nemandagūs, dalis nepagarbūs. Niekas su Jumis dėl to nesiginčija. Vienintelis dalykas, ko nepripažįsta Jums oponuojantys - kad toks elgesys yra kažkoks išskirtinis "lietuvių" bruožas. Ir tiek.

3. Nepavyko.

P.S.: Jūs stebitės, kad priimama tema asmeniškai. Tema yra bendrai apie "lietuvius" - kokie jie "bendro vaizdo fenomene" yra iš esmės chamai ir nekultūringi. Aš esu lietuvė. Vadinasi tema ir apie mane. O aš nesu chamė. Ir mano aplinkoje chamų nėra. O bendrai chamų Lietuvoje aš sutinku labai, labai mažai. Tai kodėl turėčiau su Jumis sutikti? Žinoma, gali būti, kad nesugebėjimas Jums pritarti yra mano "uždaresnio proto" problema biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hmmm...: 11 lapkričio 2016 - 11:17
QUOTE(Ašaka @ 2016 11 11, 11:19)
Autore, mano močiutė man vaikystėje kaldavo į galvą, kad tikrasis mandagumas yra ne tas, kad svečiuose valgydama sriubą staltiesės neaplaistai, o kad nepastebi, kai tai padaro kiti.

Yra dar ir kita patarle "Blogas paukstis kursai savo lizda tersia'.

Tai nereiskia, kad nevalia viesinti galimus negatyvius faktus. TAi butina ir reikia daryti, bet esminis klausimas, kurio niekapi negali suvokti temos autore, matyt itakota to paties provincialumo, kodel ji bendrazmogiskom ydom suteikia vien lietuviams budinga yda, kuri neva masiskai paplitusi Lietuvoje...
Mano galva, jei zmogui-autoriui isties butu idomus pats reiskinys kaip nemandagumas, chamizmas, grubumas ir t.t. suvoktu, kad ydos su tautybe nieko bendro neturi ir neakcentuotu tai. Kita vertus, kodel nesulyginti, tarkim anglu, rusu, lenku, lietuviu, prancuzu, italu nemandagumus tarpusavyje? Isties, kvaila gi manyti kad tik lietuviai nemandagus ir nekulturingi.

Autore, visai nesvarbu kur zmones nemandagus, kokioje vietoveje. As esu isitkinus kad sioje vietoveje diduma zmoniu yra mandagus, nesvarbu kokios jie tautybes. Tiesiog jums nepasiseke sutikot nemandagu zmogu. Bet apmaudu, kad jums neuztenka nuovokos, takto, vidines kulturos tai suvokti.

Uzbegant uz akiu "pvorincialus mentaliteta" neitakoja ir nera rodiklis kad zmogus uzauges provincijoje, jie gali gimti sostinese. Tai mastymas, aplinkos matymas, jos ir saves joje vertinimas, suvokimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 11 lapkričio 2016 - 11:30
QUOTE(Hmmm... @ 2016 11 11, 10:08)
2. Mane stebina tai, kad Jūs nepastebite, jog nemažai diskusijos dalyvių pripažįsta Jūsų teiginius ta dalimi, kad - taip, dalis lietuvių yra nemandagūs, dalis nepagarbūs. Niekas su Jumis dėl to nesiginčija. Vienintelis dalykas, ko nepripažįsta Jums oponuojantys - kad toks elgesys yra kažkoks išskirtinis "lietuvių" bruožas. Ir tiek.

3. Nepavyko.

P.S.: Jūs stebitės, kad priimama tema asmeniškai. Tema yra bendrai apie "lietuvius" - kokie jie "bendro vaizdo fenomene" yra iš esmės chamai ir nekultūringi. Aš esu lietuvė. Vadinasi tema ir apie mane. O aš nesu chamė. Ir mano aplinkoje chamų nėra. O bendrai chamų Lietuvoje aš sutinku labai, labai mažai. Tai kodėl turėčiau su Jumis sutikti? Žinoma, gali būti, kad nesugebėjimas Jums pritarti yra mano "uždaresnio proto" problema biggrin.gif

Jeigu pasižiūrėsite į savo pirmuosius atsakymus, pamatysite kaip rašėte jog normalūs yra Lietuvos vairuotojų įpročiai, jog man reikia pradėti šypsotis ir džiaugtis gerais dalykais. Mano akimis tai nėra mano patirties pripažinimas, bet nebenoriu daugiau į tai gilintis, ne man jums tai aiškinti. Esu lietuvė, esu Lietuvoje, dėl to ir komentuoju lietuvių elgesį, atviresnio proto žmogus nebijos pasižiūrėti į save ir savo tautiečius kritiškiau ir iš to pasimokyti. Taip, galbūt ne tuo laiku, ne toje vietoje atsidūriau ir pasitaikė nemalonūs žmonės, nežinau. Buvau šokiruota, pasidalinau mintimis, paklausiau kaip elgiatės - gavau atsakymus, temos tikslas nebuvo kelti konfliktą, bet pasidalinti patirtimi, kažko naujo sužinoti ir išmokti. Vieni nuramino, kiti privertė susimąstyti, treti dar labiau šokiravo. Nesu ideali ir niekada nenustoju mokytis, sutikti su manimi nereikia, atsakymo "taip, tu teisi" aš neieškau, man tiesiog įdomūs tokie reiškiniai ir tiek... kai kūriau šią temą jaučiausi pikta, dabar taip nesijaučiu, nors dauguma vairuotojų ir toliau šaudo miesto gatvėmis viršydami greitį ir pavojingai manevruoja, bet čia jau kita tema.

Gyvenu užsienyje jau beveik 10 metų ir niekados savo tautos nešmeižiau, ir tikrai nemaniau, kad labai jau blogas dalykas yra diskutuoti savo tautos klausimais su tautiečiais. Kas daugiau nei pats lietuvis man tiksliau atsakys apie savo kultūrą, jos stiprumus ir trūkumus?

Taipogi pasinaudosiu Ašakos močiutės pamokymais ir nepastebėsiu Moontes išvadų apie mano nepasisekimą sutikti mandagių žmonių, nuovokos ir vidinės kultūros trūkumą.
Atsakyti
QUOTE(LandL84 @ 2016 11 11, 16:12)
Taipogi pasinaudosiu Ašakos močiutės pamokymais ir nepastebėsiu Moontes išvadų apie mano nepasisekimą sutikti mandagių žmonių, nuovokos ir vidinės kultūros trūkumą.

Dieva zi kam tokia izeistos puikybes poza?

Zmones galima izeisti, nepagarbiai kalbant apie ju seima, tauta, religija... Kitaip tariant, suabejok jojo savastim.
Ir Moonte cia ne prie ko. Nueikite i anglu, vokieciu, ar dar koki foruma ir uzduokite klausima kodel jie tokie nekluturingi, chamai... Ar prisidegus naivuoles kauke, vaidinti nesuprantancia, kodel zmones negatyviai sureaguos i toki nuostabia temute, is serijos kas geriau apie tai padiskutuos nei jie patys...

Jus bent jau pasidomekite kodel Chamo, Nojaus sunaus vardu, vadinami zmones neturintys takto jausmo.

Mano galva, si tema neskirti gilintis i nemandagumo, kulturos stokos zmoniu tarpe priezastis. 10 metu gyvenimo svetur, nera priezastis abejoti lietuviu tautos kultura, dorove ir t.t.

P.S. Geriausias pvz. kaip pati LandL84 reaguoja kai abejojama josios kultura. Juk is esmes galima paklapseti blakstienomis ir pareiksti, kas geriau zino apie jos kulturos trukumus nei ji pati? Pagaliau ar subjektyvus vertinimas apie jos kultura, ar josios stoka, suteikia teise ispreparuoti jaja, kaip varle, uzmirstant ir jos geras savybes. Taigi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 11 lapkričio 2016 - 16:07
http://www.vug.lt/pa...-esame-mandags-

autore, štai vaiko idealistiniai pamąstymai. Aš kai kur su juo sutikčiau. Tik... suprantu, kad jis jaunas, naivus, jis labai mažai turi gyvenimiškos patirties ir jo požiūris - idealistinis. Jis nežino (greičiausiai) ką iš tikrųjų reiškia nemandagus elgesys, kokios baisios gali būti jo apraiškos, kad formalus mandagus elgesys nebūtinai yra gėrio sinonimas ir jam vis dar atrodo, kad šypsenos užteks pataisyti pasauliui. Sveikintinas optimizmas, pas dažną jis su amžium ir patirtim gęsta. Jis nežino, nesuvokia kaip, kokioje aplinkoje formavosi lietuvių elgesio normos bent 25-30 paskutiniųjų Lietuvos gyvenimo metų. Ir dar daug ko nežino.

Paduodu kaip veidrodėlį - pažvelkit, gal atspindys panašus? Gal pakaks, kad pasijaustumėt, kad jaunoji karta mąsto panašiai kaip jūs, ji pasigenda to paties kaip jūs.

O aš mąstysiu ir toliau, kad "galima šypsotis ir būti niekšu". Citata ne lietuvio autoriaus, jei ką mirksiukas.gif

Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 11 11, 14:37)
Dieva zi kam tokia izeistos puikybes poza?

Dieva zi kam tokia prielaida? Ji yra vien tikrai jūsų vaisius, nes nei aš esu įsižeidusi, nei aš ką biggrin.gif

QUOTE(rusma @ 2016 11 11, 15:27)
http://www.vug.lt/pa...-esame-mandags-

autore, štai vaiko idealistiniai pamąstymai. Aš kai kur su juo sutikčiau. Tik... suprantu, kad jis jaunas, naivus, jis labai mažai turi gyvenimiškos patirties ir jo požiūris - idealistinis. Jis nežino (greičiausiai) ką iš tikrųjų reiškia nemandagus elgesys, kokios baisios gali būti jo apraiškos, kad formalus mandagus elgesys nebūtinai yra gėrio sinonimas ir jam vis dar atrodo, kad šypsenos užteks pataisyti pasauliui. Sveikintinas optimizmas, pas dažną jis su amžium ir patirtim gęsta. Jis nežino, nesuvokia kaip, kokioje aplinkoje formavosi lietuvių elgesio normos bent 25-30 paskutiniųjų Lietuvos gyvenimo metų. Ir dar daug ko nežino.

Paduodu kaip veidrodėlį - pažvelkit, gal atspindys panašus? Gal pakaks, kad pasijaustumėt, kad jaunoji karta mąsto panašiai kaip jūs, ji pasigenda to paties kaip jūs.

Įdomus straipsnis, ačiū, kad pasidalinote. Pagalvosiu apie tai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(LandL84 @ 2016 11 11, 17:48)
Dieva zi kam tokia prielaida? Ji yra vien tikrai jūsų vaisius, nes nei aš esu įsižeidusi, nei aš ką biggrin.gif
Įdomus straipsnis, ačiū, kad pasidalinote. Pagalvosiu apie tai  smile.gif

Vel apsimestine poza.

Zmones jiems bereiksmiu veiksmu neatlieka. Bandymas atkreipti demesi i tai jog nereaguojama i Moontes mintis, jau irodymas, kad jusu pateikiama poza neatitinka tikroves biggrin.gif

Kaip tokiam jautriam zmogui, kai "neteisybe" liecia ji pati, turetumete tureti empatijos jausma ir kitu, tarkim tautos atzvilgiu. Neveltui sakoma - nedaryk to, ko nenoretum kad darytu tau.
Atsakyti
QUOTE(Nastya @ 2016 11 10, 23:38)

Jau net nešneku apie anglų dirbtinį "are you okay?" arba "how are you?". Bet prie to pripranti ir kaip koks robotas kaskart atsakai "im good, thanks, what about you?"  unsure.gif

Ir aš 5metai JK, ir tikrai tas jų 'are you okau' ar 'how are you?' nėra dirbtinis. Tai tiesiog kaip lietuvis klausia: ką tu? Graikijoje dirbau 3 vasaras ir jie visi nors kiek pažįstami sako: jassou, ti kaneis? (labas, kaip gyveni). Tai nėra dirbtina, tai tiesiog jų tokie bruožai. Man atrodo dar seniai, seniai kai skaičiau Užkalnio knygą buvo apie tai parašyta.

Atsakyti
QUOTE(akari @ 2016 11 11, 17:21)
Ir aš 5metai JK, ir tikrai tas jų 'are you okau' ar 'how are you?' nėra dirbtinis. Tai tiesiog kaip lietuvis klausia: ką tu? Graikijoje dirbau 3 vasaras ir jie visi nors kiek pažįstami sako: jassou, ti kaneis? (labas, kaip gyveni). Tai nėra dirbtina, tai tiesiog jų tokie bruožai. Man atrodo dar seniai, seniai kai skaičiau Užkalnio knygą buvo apie tai parašyta.
Dirbtina ta prasme, kad ne visus tikrai domina "ką/kaip tu" iš tiesų. Toks įpratimas paklausti ir gauti atsakymą "im ok, thanks, u?". Viskas, o toliau kaip ėjo, taip praėjo arba tęsia pokalbį kita tema.
Ir jau tik nereikia, kad lietuviai ant kiekvieno žingsnio klausinėja vienas kito "ką tu"/"kaip tu" ax.gif Lietuvoje tokio įpratimo nėra. mirksiukas.gif

Nesakau, kad tai blogai, tačiau man tai pasirodė dirbtina ir net erzindavo pirmą laiką. Poto kaip sakau - įpratau.
Atsakyti
QUOTE(akari @ 2016 11 11, 18:21)

Čia jauni lietuviai klausia "ką tu", seniau niekas niekada šitaip neklausė, čia perimtas elgesys. Jei senas Lietuvoje gyvenantis lietuvis klausia, kaip gyveni, tai ir reiškia, kad tikisi detalesnio/-aus atsakymo į klausimą, kaip gyveni - kaip tavo darbas, sveikata, kaip šeima, kaip vaikai, o ne lietuviams - tai tik frazė, į kurią iš anksto tikėtinas vienintelis atsakymas - ačiū, man viskas gerai. Na jei iš tos senos lietuviškos natūros pozicijos - kam man klausti to, kai ir taip žinau, ką atsakys? Todėl ir sakom, kad dirbtina. Jiems nedirbtina, jiems mandagu. Mums - dirbtina, o jeigu naudojama - taip, tebūnie, gerai, nei skauda, nei kainuoja, mokykloje išmokau, kad į klausimą atsakoma standartine fraze - galiu ją ir pasakyti. Bet su lietuviška močiute kaime taip pasikalbėjus - garantuotai apipliotkins, kad mandra ir nešneku ir jokiu mandagumu čia net nekvepės.
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2016 11 11, 18:50)
Čia jauni lietuviai klausia "ką tu", seniau niekas niekada šitaip neklausė, čia perimtas elgesys. Jei senas Lietuvoje gyvenantis lietuvis klausia, kaip gyveni, tai ir reiškia, kad tikisi detalesnio/-aus atsakymo į klausimą, kaip gyveni - kaip tavo darbas, sveikata, kaip šeima, kaip vaikai, o ne lietuviams - tai tik frazė, į kurią iš anksto tikėtinas vienintelis atsakymas - ačiū, man viskas gerai. Na jei iš tos senos lietuviškos natūros pozicijos - kam man klausti to, kai ir taip žinau, ką atsakys? Todėl ir sakom, kad dirbtina. Jiems nedirbtina, jiems mandagu. Mums - dirbtina, o jeigu naudojama - taip, tebūnie, gerai, nei skauda, nei kainuoja, mokykloje išmokau, kad į klausimą atsakoma standartine fraze - galiu ją ir pasakyti. Bet su lietuviška močiute kaime taip pasikalbėjus - garantuotai apipliotkins, kad mandra ir nešneku ir jokiu mandagumu čia net nekvepės.

O juokingiausia, kad neva pagyvenusios uzsienyje, ir pasisemusios ten esancios kulturos, butinai tas mociutes apkaltins, ir pavadins jas nemandagiomis mirksiukas.gif
Atsakyti