Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

QUOTE(mintas @ 2017 04 15, 01:15)
Naudoju tik rekupo gamintojo, ir tik su kuriais komplektuojamas F7. Kvapų žiemą, kai rekupa eksploatuoju mažesniais oro srautais beveik nesijaučia, bet vasarą, kai oro srautus padidini ženkliai, pradeda labiau jaustis ir kvapai iš lauko, įpatingai dūmų kvapas, kai kaimynai pakuria pirtelę. Žiemą, nors ir kūrena tą pirtelę, bet dėl mažesnių oro srautų dūmų kvapo nesijaučia.

Abu filtrus dedi tik F7: ir šalinam, ir paduodam orui? Įdomu ar tas dūmų kvapas tik smirda, ar kenkia ir sveikatai? Gal filtrai (ypač F7) išvalo tiekiamą orą nuo kenksmingų medžiagų ir lieka tik smarvė? O gal reikia naudoti aktyvuotos anglies filtrą, kad tiekiamas oras būtų kuo kokybiškesnis.

Kvailiausia tai, kad prie manęs vienas kaimynas degina malkas, o kitas - granules. Kiti šildosi dujomis ar oras-vanduo. Man jau keli kaimynai sakė: ką tas Romas degina, kad taip smirda lauke? Greičiausiai čia visgi tik vieno kaimyno problema.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2017 04 15, 09:58)
Abu filtrus dedi tik F7: ir šalinam, ir paduodam orui? Įdomu ar tas dūmų kvapas tik smirda, ar kenkia ir sveikatai? Gal filtrai (ypač F7) išvalo tiekiamą orą nuo kenksmingų medžiagų ir lieka tik smarvė? O gal reikia naudoti aktyvuotos anglies filtrą, kad tiekiamas oras būtų kuo kokybiškesnis.

Žvilgtelk:
vartotojo įkelta nuotrauka

Dūmai susideda iš stambesnių ir smulkesnių dalelių, taigi, stambesnias iki 0.5 mikrono dydžio išfiltruoja ir F7 filtrai, labai gerai, kai F5 filtrai jų prafiltruoja tik 15%-30%, o vat smulkesnių ir F7 praleidžia pakankamai nemažai, išfiltruoja tik 25%-35%, bendroje sumoje gaunasi, kad ir F7 filtrai stipriai sumažina dūmų kvapą, bet dalis jo vis tiek lieka.

Dėl kenksimngumo, tai negaliu pasakyti, bet kokiu atveju, po filtrų kenksmingų dalelių lieka mažiau. Norint kad visai nesijaustų dūmų kvapo, man atrodo užtenka ir Hepa filtrų H10-H14, nereikia aktyviosios anglies, bet Hepa filtrai jau sukuria pakankamai nemažą pasipriešinimą, tad juos reikėtų statyti tik tada, kai tikrai jaučiat, kad F7 neužtenka.

Pas mane F7 filtrai iš abiejų pusių. Statant vienoj pusėj tankesnį, kitoje retesnį filtrus, disbalansuojama sistema.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 balandžio 2017 - 12:57
QUOTE(mintas @ 2017 04 15, 00:15)
bet vasarą, kai oro srautus padidini ženkliai, pradeda labiau jaustis ir kvapai iš lauko, įpatingai dūmų kvapas, kai kaimynai pakuria pirtelę.

O kam vasarą stipriai padidnami srautai? Nes žiemą taupoma šiluma? Ar...?
Papildyta:
QUOTE(13b @ 2017 04 14, 19:05)
Kaip siūlytumėte užsandarinti grindų plokštės ir sienos mazgą (žiūtėti foto)

Sveikas. Kažkaip galvoju yra Siga sprendimų. Beje atsitiktinai užvažiavau į Termo ofisiuką Šiauliuose ir jie davė Žygimantas Kežutis iš Siga kontaktėlį. Jis konsultuoja, kokios jų priemonės sandarina konkrečias vietas. Pirkt reiktų per partnerius, bet kodėl jų neužklausus. Jei nesunku, parašyk, ką pasirinksi.
Atsakyti
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 04 15, 21:14)
O kam vasarą stipriai padidnami srautai? Nes žiemą taupoma šiluma? Ar...?

Nes vasarą reikia ženkliai didesnių oro srautų, kad oro šviežumo pojūtis būtų tas pats.
Atsakyti
Pirma mintis buvo dėti PE plėvelę, bet ji prigludusi prie OSB irgi gali būti problematiška, jei drėgmės bus anoje pusėje (kita vertus kodėl ten ji turėtų būti)
Tai mintis ir kilo naudoti aktyvią. Plėvelė ant OSB, na nežinau.
Pagrinde klausimas ar reikia sandarinti šitą mazgą. Jei taip, ar sandarinti pačioje apačioje ar galima pvz sudėjus eps sienos ir eps sujungimą klijuoti lipnia sandarinimo juosta o tada betonuoti?

QUOTE(balamūtas @ 2017 04 15, 08:27)
O ar tikrai dirbs tavo atveju aktyvi garo izoliacija? Suprasčiau jei dėtum ją ant vatos, o dabar ant OSB, po kuriuo EPS..

Atsakyti
Vis dar renkuosi langus. Medinius irgi svarstau.

Į medinį 92mm profilį siūlo dėti 56mm stiklo paketą, t.y. 4KN-22Ar-4-22Ar-4KN, Ug=0.49

Ar yra kokių neigiamų savybių tokio storo paketo?

Beje, 92mm medinio didelio lango Uw niekuom nenusileidžia šilčiausiems PVC profiliams. Ir kraipytis eksplotacijos metu tikrai turėtų mažiau. Žinoma kaina kita smile.gif
Atsakyti
QUOTE(bpm @ 2017 04 16, 15:14)
Vis dar renkuosi langus. Medinius irgi svarstau.

Į medinį 92mm profilį siūlo dėti 56mm stiklo paketą, t.y. 4KN-22Ar-4-22Ar-4KN, Ug=0.49

Ar yra kokių neigiamų savybių tokio storo paketo?

Beje, 92mm medinio didelio lango Uw niekuom nenusileidžia šilčiausiems PVC profiliams. Ir kraipytis eksplotacijos metu tikrai turėtų mažiau. Žinoma kaina kita smile.gif

Kad mediniai rėmai, net ir tokio storio, pagal šilumines savybes atitiktų rimtesniems plastikiniams, juose turi būti termoizoliacinės medžiagos intarpų. Tad tai nebus grynai mediniai langai.

Dar vienas dalykas, teigiat kad mediniai langai "tikrai mažiau" kraipysis. Aš esu įsitikinęs, kad mano balti plastikiniai langai kraipysis mažiau už bet kokius medinius, be to jie nesideformuos dėl drėgmės, o mediniai deformuosis.

Plastikinius langus rinkausi ne dėl kainos, o būtent dėl to, kad esu įsitikinęs jų didesniu ilgaamžiškumu, bei didesniu matmenų stabilumu, tad ir ilgiau išlaikomu sandarumu.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 04 16, 23:07)
Kad mediniai rėmai, net ir tokio storio, pagal šilumines savybes atitiktų rimtesniems plastikiniams, juose turi būti termoizoliacinės medžiagos intarpų. Tad tai nebus grynai mediniai langai.

Dar vienas dalykas, teigiat kad mediniai langai "tikrai mažiau" kraipysis. Aš esu įsitikinęs, kad mano balti plastikiniai langai kraipysis mažiau už bet kokius medinius, be to jie nesideformuos dėl drėgmės, o mediniai deformuosis.

Plastikinius langus rinkausi ne dėl kainos, o būtent dėl to, kad esu įsitikinęs jų didesniu ilgaamžiškumu, bei didesniu matmenų stabilumu, tad ir ilgiau išlaikomu sandarumu.

Tai kaip suprantu 56mm paketas nieko blogo, gal net plastikiniuose tokių norėtumėt ;)
Būtent dėl tokio paketo Ug-0.49 bendras lango Uw ir gaunasi ne prastesnis nei PVC (pvz. 2.5x2.8 vitrina Uw-0.62). Bent jau mano gautuose pasiūlymuose su Kommerling 88+, Veka Softline, Gealan S9000 nieko geriau nesigauna.
Dėl kraipymosi nepaminejau , kad man balti netinka, tik antracitas, o su tokiu tamsiu rėmu ir Cibulis sandarumo problemų žiemą turi ir aš pats vasarą pietinei pusei su balkono durim (vos užsidaro nuo išsiplėtimo). Tamsus PVZ vaikšto 2.5mm/m, kas yra labai daug.
Kolega turi medinius langus, tokių problemų nėra.
Dėl desiformavimo nuo drėgmės tai nelabai suprantu. Tąšas klijuotas, ne baloj guli smile.gif taip, oro drėgmė kinta, bet neįsivaizduoju kaip tąšas gali tiek deformuotis, kiek PVZ nuo karščio.
PVC kampų armuotės nesusiriša, per stiklajuostes pučia, medis tokių problemų neturi.
Vienintelis akivaizdus PVC pranašumas prieš aliumu nekaustytą medį - lauko paviršius. Medį reikia perdažyti po 5 metų. čia jau požiūrio reikalas į atsinaujinimą, kuris taip pat kainuoja. Todėl galint - aliumo apkaustai jega.
Gal yra kitokių patirčių, o ne tik įsitikinimų ;)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bpm: 17 balandžio 2017 - 08:18
QUOTE(bpm @ 2017 04 17, 08:09)
Tai kaip suprantu 56mm paketas nieko blogo, gal net plastikiniuose tokių norėtumėt ;)
Būtent dėl tokio paketo Ug-0.49 bendras lango Uw ir gaunasi ne prastesnis nei PVC (pvz. 2.5x2.8 vitrina Uw-0.62). Bent jau mano gautuose pasiūlymuose su Kommerling 88+, Veka Softline, Gealan S9000 nieko geriau nesigauna.
Dėl kraipymosi nepaminejau , kad man balti netinka, tik antracitas, o su tokiu tamsiu rėmu ir Cibulis sandarumo problemų žiemą turi ir aš pats vasarą pietinei pusei su balkono durim (vos užsidaro nuo išsiplėtimo). Tamsus PVZ   vaikšto 2.5mm/m, kas yra labai daug.
Kolega turi medinius langus, tokių problemų nėra.
Dėl desiformavimo nuo drėgmės tai nelabai suprantu. Tąšas klijuotas, ne baloj guli smile.gif taip, oro drėgmė kinta, bet neįsivaizduoju kaip tąšas gali tiek deformuotis, kiek PVZ nuo karščio.
PVC kampų armuotės nesusiriša, per stiklajuostes pučia, medis tokių problemų neturi.
Vienintelis akivaizdus PVC pranašumas prieš aliumu nekaustytą medį - lauko paviršius. Medį reikia perdažyti po 5 metų. čia jau požiūrio reikalas į atsinaujinimą, kuris taip pat kainuoja. Todėl galint - aliumo apkaustai jega.
Gal yra kitokių patirčių, o ne tik įsitikinimų ;)

Nemačiau savo stiklo paketo U reikšmės antro skaičiaus po kablelio, bet kai domėjausi, tai kaip ir didžiausias pasiteisinantis oro tarpelio dydis tarp stiklų buvo nurodytas 20mm, tad remiantis tais teiginiais, kaip ir geriausia stiklo paketo šiluminė varža turėtų būti 52mm storio. Virš 20mm oro tarpeliuose jau turėtų padidėti oro konvekcijos reiškiniai, kurie šilumą praleidžia geriausiai, todėl didesni oro tarpeliai gali turėti net prastesnes šilumines savybes nei mažesni. Tad, negaliu remtis oficialiais šaltiniais, pačiam būtų įdomu pamatyti įvairių stiklo paketų šilumines savybes su antru skaičiumi po kablelio, o iš nuogirdų tai 56mm storio stiklo paketas, jau pereboras, jei jame tik trys ar tuo labiau du stiklai.

Dėl plastiko spalvos, tai jau taip, jei reikalingos tamsios spalvos, plastikas tinka mažiau, nors iš kitos pusės, kai statydamas šiltą namą, lango rėmą pilnai skandini apšiltinimo sluoksnyje, rėmo spalva neaktuali smile.gif.

Dėl medienos, taip, kadangi ji klijuota tai deformacijos kraipymosi atžvilgiu sudrėkus aš ir nesitikėčiau, bet medis prisigėręs drėgmės bringsta, pučiasi, o sausėdamas traukiasi, tad kas liečia sandarumą, čia jau kaip ir matau problemą. Plastikas drėgmės poveikiui absoliučiai atsparus. Lango jungimo su arkomis mazgai yra pakankamai pavojingi kondensato susidarymo atžvilgiu, tad nesakau, kad tavo atveju ten kondensatas garantuotas, bet lyginant su visomis kitomis šilto namo dalimis, šis mazgas turi daugiausiai rizikos prisirinkti kondensato, tad kad langai žiemą gaus drėgmės, rizika sakyčiau gana didelė.

Aš medžio varianto net nesvarsčiau, kadangi rėmą pilnai skandinau apšiltinimo sluoksnyje, kuriame medis gali pradėti pūti.

Tavo atveju nesiginčiju, dėl tamsių apdailos spalvų, panašu kad medis ir geresnis pasirinkimas, tik aš jau tuomet žiūrėčiau į galimybę stiklo paketą pakeisti į turintį 4 stiklus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 17 balandžio 2017 - 10:10
QUOTE(bpm @ 2017 04 16, 16:14)

Reikia vertinti ne tik Ug, bet ir kitus labai svarbius parametrus: q (saulės šilumos pralaidumas) ir LT (šviesos pralaidumas). Q šiltam namui turėtų būti ne mažiau nei 50 proc. (0,5) ir kuo aukštesnis šis skaičius tuo geriau. Stebuklų nėra ir šiuo metu pagal visus tris parametrus (Ug, q ir LT) geriausi yra tik du stiklo paketai: 4GNP2-20Ar-4-20Ar-4GNP2 ("Guardian" koncernas) arba 4XN-20Arg-4-20Arg-4XN ("SaintGobain" koncernas).

Štai:
4XN-20arg-4-20arg-4XN: Ug – 0,522 W/m2K; LT-74,5% ; q – 53.93%
4GNP2-20Ar-4-20Ar-4GNP2: Ug - 0,519 W/m2K; LT-73,3% ; q – 52.4%

Tokius stiklus galima dėti į visas namo puses. Galimas ir kitas variantas: rytų, pietų, vakarų pusėje (arba tik pietų pusėje) dėti 4nrG-20Ar-4-20Ar-4nrG (Ug-0,6, bet q-61%), o šiaurinėje pusėje 4XN-20arg-4-20arg-4XN arba 4GNP2-20Ar-4-20Ar-4GNP2. Kitų variantų aš nematau. Tai geriausias pasirinkimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 17 balandžio 2017 - 12:17
skubus klausimas,
su kuo klijuoti difuzine prie kamino ??

Idealu jei ta priemone butu pvz moki vezi. skubiai reik
soudal PE garo plevelems skirti klijai netinka?
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 04 17, 11:01)
Nemačiau savo stiklo paketo U reikšmės antro skaičiaus po kablelio, bet kai domėjausi, tai kaip ir didžiausias pasiteisinantis oro tarpelio dydis tarp stiklų buvo nurodytas 20mm, tad remiantis tais teiginiais, kaip ir geriausia stiklo paketo šiluminė varža turėtų būti 52mm storio. Virš 20mm oro tarpeliuose jau turėtų padidėti oro konvekcijos reiškiniai, kurie šilumą praleidžia geriausiai, todėl didesni oro tarpeliai gali turėti net prastesnes šilumines savybes nei mažesni. Tad, negaliu remtis oficialiais šaltiniais, pačiam būtų įdomu pamatyti įvairių stiklo paketų šilumines savybes su antru skaičiumi po kablelio, o iš nuogirdų tai 56mm storio stiklo paketas, jau pereboras, jei jame tik trys ar tuo labiau du stiklai.

Dėl plastiko spalvos, tai jau taip, jei reikalingos tamsios spalvos, plastikas tinka mažiau, nors iš kitos pusės, kai statydamas šiltą namą, lango rėmą pilnai skandini apšiltinimo sluoksnyje, rėmo spalva neaktuali smile.gif.

Dėl medienos, taip, kadangi ji klijuota tai deformacijos kraipymosi atžvilgiu sudrėkus aš ir nesitikėčiau, bet medis prisigėręs drėgmės bringsta, pučiasi, o sausėdamas traukiasi, tad kas liečia sandarumą, čia jau kaip ir  matau problemą. Plastikas drėgmės poveikiui absoliučiai atsparus. Lango jungimo su arkomis mazgai yra pakankamai pavojingi kondensato susidarymo atžvilgiu, tad nesakau, kad tavo atveju ten kondensatas garantuotas, bet lyginant su visomis kitomis šilto namo dalimis, šis mazgas turi daugiausiai rizikos prisirinkti kondensato, tad kad langai žiemą gaus drėgmės, rizika sakyčiau gana didelė.

Aš medžio varianto net nesvarsčiau, kadangi rėmą pilnai skandinau apšiltinimo sluoksnyje, kuriame medis gali pradėti pūti.

Tavo atveju nesiginčiju, dėl tamsių apdailos spalvų, panašu kad medis ir geresnis pasirinkimas, tik aš jau tuomet žiūrėčiau į galimybę stiklo paketą pakeisti į turintį 4 stiklus.

Dėl konvencijos. Tiesa su tarpais virš 20mm. Bet turi būti kur tam orui kilti ir iš kur "pasiurbti", ale "kamino" efektas. O kur tas oras kils jei paketas sandarus? Tik pačiam pakete judės? Net jei taip, tai šiluminių nuostolių negali būti.

Dėl kondensato tiesos yra. O jei langai montuoti su išnešimu į apšiltinimo sluoksnį? Sienos-medžio jungties nebelieka.

Taip, pradėjau rinktis nuo plastiko, ir vis dar neatmetu. Bet patys PVC pardavėjai jau perspėja dėl tamsaus profilio trūkumų, ypač dideliems langams. Tas labai atbaido. Praktiškai reikia rinktis kas blogiau-geriau: tamsaus PVC kraipymasis ar medžio perdažymas smile.gif Sunkiai sulygindmi dalykai, bet šiuo atveju taip yra.

Ačiū už mintį dėl 4 stiklų, reikia domėtis. Tik tuomet mediniai langai dar labiau brangs...
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2017 04 17, 13:12)
Reikia vertinti ne tik Ug, bet ir kitus labai svarbius parametrus: q (saulės šilumos pralaidumas) ir LT (šviesos pralaidumas). Q šiltam namui turėtų būti ne mažiau nei 50 proc. (0,5) ir kuo aukštesnis šis skaičius tuo geriau. Stebuklų nėra ir šiuo metu pagal visus tris parametrus (Ug, q ir LT) geriausi yra tik du stiklo paketai: 4GNP2-20Ar-4-20Ar-4GNP2 ("Guardian" koncernas) arba 4XN-20Arg-4-20Arg-4XN ("SaintGobain" koncernas).

Štai:
4XN-20arg-4-20arg-4XN: Ug – 0,522 W/m2K; LT-74,5% ; q – 53.93%
4GNP2-20Ar-4-20Ar-4GNP2: Ug - 0,519 W/m2K; LT-73,3% ; q – 52.4%

Tokius stiklus galima dėti į visas namo puses. Galimas ir kitas variantas: rytų, pietų, vakarų pusėje (arba tik pietų pusėje) dėti 4nrG-20Ar-4-20Ar-4nrG (Ug-0,6, bet q-61%), o šiaurinėje pusėje 4XN-20arg-4-20arg-4XN arba 4GNP2-20Ar-4-20Ar-4GNP2. Kitų variantų aš nematau. Tai geriausias pasirinkimas.

Pilnai sutinku dėl 52mm paketų. 100%

Pasidomėsiu apie 56mm ir duosiu žinot ;)

Tiesa, dideliuose languose stiklai po 6mm, tuomet 56mm paketas vienareikšmiškai super.
Atsakyti