QUOTE(bpm @ 2017 04 17, 08:09)
Tai kaip suprantu 56mm paketas nieko blogo, gal net plastikiniuose tokių norėtumėt ;)
Būtent dėl tokio paketo Ug-0.49 bendras lango Uw ir gaunasi ne prastesnis nei PVC (pvz. 2.5x2.8 vitrina Uw-0.62). Bent jau mano gautuose pasiūlymuose su Kommerling 88+, Veka Softline, Gealan S9000 nieko geriau nesigauna.
Dėl kraipymosi nepaminejau , kad man balti netinka, tik antracitas, o su tokiu tamsiu rėmu ir Cibulis sandarumo problemų žiemą turi ir aš pats vasarą pietinei pusei su balkono durim (vos užsidaro nuo išsiplėtimo). Tamsus PVZ vaikšto 2.5mm/m, kas yra labai daug.
Kolega turi medinius langus, tokių problemų nėra.
Dėl desiformavimo nuo drėgmės tai nelabai suprantu. Tąšas klijuotas, ne baloj guli
taip, oro drėgmė kinta, bet neįsivaizduoju kaip tąšas gali tiek deformuotis, kiek PVZ nuo karščio.
PVC kampų armuotės nesusiriša, per stiklajuostes pučia, medis tokių problemų neturi.
Vienintelis akivaizdus PVC pranašumas prieš aliumu nekaustytą medį - lauko paviršius. Medį reikia perdažyti po 5 metų. čia jau požiūrio reikalas į atsinaujinimą, kuris taip pat kainuoja. Todėl galint - aliumo apkaustai jega.
Gal yra kitokių patirčių, o ne tik įsitikinimų ;)
Nemačiau savo stiklo paketo U reikšmės antro skaičiaus po kablelio, bet kai domėjausi, tai kaip ir didžiausias pasiteisinantis oro tarpelio dydis tarp stiklų buvo nurodytas 20mm, tad remiantis tais teiginiais, kaip ir geriausia stiklo paketo šiluminė varža turėtų būti 52mm storio. Virš 20mm oro tarpeliuose jau turėtų padidėti oro konvekcijos reiškiniai, kurie šilumą praleidžia geriausiai, todėl didesni oro tarpeliai gali turėti net prastesnes šilumines savybes nei mažesni. Tad, negaliu remtis oficialiais šaltiniais, pačiam būtų įdomu pamatyti įvairių stiklo paketų šilumines savybes su antru skaičiumi po kablelio, o iš nuogirdų tai 56mm storio stiklo paketas, jau pereboras, jei jame tik trys ar tuo labiau du stiklai.
Dėl plastiko spalvos, tai jau taip, jei reikalingos tamsios spalvos, plastikas tinka mažiau, nors iš kitos pusės, kai statydamas šiltą namą, lango rėmą pilnai skandini apšiltinimo sluoksnyje, rėmo spalva neaktuali
.
Dėl medienos, taip, kadangi ji klijuota tai deformacijos kraipymosi atžvilgiu sudrėkus aš ir nesitikėčiau, bet medis prisigėręs drėgmės bringsta, pučiasi, o sausėdamas traukiasi, tad kas liečia sandarumą, čia jau kaip ir matau problemą. Plastikas drėgmės poveikiui absoliučiai atsparus. Lango jungimo su arkomis mazgai yra pakankamai pavojingi kondensato susidarymo atžvilgiu, tad nesakau, kad tavo atveju ten kondensatas garantuotas, bet lyginant su visomis kitomis šilto namo dalimis, šis mazgas turi daugiausiai rizikos prisirinkti kondensato, tad kad langai žiemą gaus drėgmės, rizika sakyčiau gana didelė.
Aš medžio varianto net nesvarsčiau, kadangi rėmą pilnai skandinau apšiltinimo sluoksnyje, kuriame medis gali pradėti pūti.
Tavo atveju nesiginčiju, dėl tamsių apdailos spalvų, panašu kad medis ir geresnis pasirinkimas, tik aš jau tuomet žiūrėčiau į galimybę stiklo paketą pakeisti į turintį 4 stiklus.