Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 02 15, 09:31)
Dar aš kažkaip manau, kad valstybė turėtų skatinti saulės energetiką vien dėl saugumo - na tarkime karas, atkertamas kabelis, bet pusę namų turi elektrines.

Dėl karo irgi pabandžiau pamodeliuoti. Visada geriau, kad priešas neturėtų elektros, tad namai su šviečiančiom saulės baterijomis yra kaip ir padidinto pavojaus šaltiniai, nebūtinai raketoms, užteks ir diversantų padalinių, kuriems prireiks pasipildyti elektros energijos atsargas krašte, kuriame elektros tinklai pagrinde atjungti. Bet karo metu, realiai, vienintelė išeitis išgyventi namams su pilna priklausomybe nuo elektros tai tik saulės baterijos, nes degalų generatoriui niekur negausi.

Juk mašinai nestatote antro energijos šaltinio, jei dyzeliukas baigtųsi.

O pričiom antras energijos šaltinis, čia absoliučiai ne į temą palyginimas. Lyginimas su draudimu ženkliai artimesnis. Jei jau lygini su degalais, tai kai važiuoji į kelionę kai nežinai ar bus kelyje degalinė, ar užteks degalų iki artimiausios davažiuoti, ką darai? Paprastai imi degalų kanistrą. Taip kad džiugu, kai šiais laikais pilna degalinių Lietuvoje, čia apsidraudimui pilna kitų degalinių, bet jei amžius leidžia prisiminti blokados laikus, siūlau jų neužmiršti.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 02 15, 11:39)
Dėl karo irgi pabandžiau pamodeliuoti. Visada geriau, kad priešas neturėtų elektros, tad namai su šviečiančiom saulės baterijomis yra kaip ir padidinto pavojaus šaltiniai, nebūtinai raketoms, užteks ir diversantų padalinių, kuriems prireiks pasipildyti elektros energijos atsargas krašte, kuriame elektros tinklai pagrinde atjungti. Bet karo metu, realiai, vienintelė išeitis išgyventi namams su pilna priklausomybe nuo elektros tai tik saulės baterijos, nes degalų generatoriui niekur negausi.

Karo atveju geriausias variantas senas F/G klasės rastinis namukas su viduryje pirkios stovinčia krosnimi. Jokios elektros nereikia, pečius visą namą apšildo. Ir valgyti ant pečiaus pasiruoši. Ir priešui neparodysi, kad turi elektros generatorius.

Bet šiaip, Mintai, aš tai nepalaikau tavo idėjos dėl papildomo elektros šaltinio. Gal todėl, kad namas Vilniaus mieste ir bet kokio gedimo atveju elektrą atstato per kelias valandas. O ir šiaip nepamenu, kad kada būtų elektra dingusi. Vieną karto dar Lesto informavo, kad nebus elektros, nes kažką tvarkys. Bet tai buvo vasarą ir susisuko greičiau nei buvo nurodę.
Papildyta:
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 02 15, 10:31)
Dabar aš turiu klausimą. Gal ne visai toj temoj, bet čia daugiausią gudrių galvų. Ar labai bloga mintis laiptus į antrą aukšta kelti į tambūrą? Čia du momentai - patogumo bei tai, kad tambūras turėtų būti uždaras, kad šaltas oras nepatektų į svetainę, plius lauko durys nerasotų. Bet tie laiptai, tai kaip ir atviri - ar jie nesugadina visos tambūro funkcijos?

Man atrodo - bloga mintis. Iš tambūro (santykiniai šaltesnės patalpos) į antrą aukštą eis šaltis, vadinasi, tambūras neatlieka savo esminės funkcijos - nėra buferinė šilto ir šalto oro zona. Man dar nepatinka po laiptais pakištas WC. Aš architektui iš karto nurodžiau - jokio WC po laiptais (man ten būtų ankšta ir nejauku).
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2017 02 15, 11:15)
Bet šiaip, Mintai, aš tai nepalaikau tavo idėjos dėl papildomo elektros šaltinio. Gal todėl, kad namas Vilniaus mieste ir bet kokio gedimo atveju elektrą atstato per kelias valandas. O ir šiaip nepamenu, kad kada būtų elektra dingusi. Vieną karto dar Lesto informavo, kad nebus elektros, nes kažką tvarkys. Bet tai buvo vasarą ir susisuko greičiau nei buvo nurodę.

Čia labai priklauso nuo konkrečios situacijos. Aš irgi nedarysiu atsarginio varianto, bet man bepigu - nuo apskaitos spintos (o ir ta tranzitinė, ESO atvažiavę gali ją perjungti prie kito transformatoriaus) iki 10kV pastotės koks 100 m požeminio kabelio, pastotė irgi ne per oro linijas pajungta, vanduo bei kanalizacija iš miesto. Bet jei gyvenčiau kur toliau ir elektra iki manęs keliautų kilometrinėmis oro linijomis, tikrai pasistatyčiau rezervinį variantą. Kokį - jau priklauso nuo to, kiek gyvenimas name priklausomas nuo elektros tiekimo.

P.S. Cibuli, kaip jūsų namas, žiūriu pro langa, šildymo sezonas dar nesibaigė? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Verteris: 15 vasario 2017 - 11:29
QUOTE(Verteris @ 2017 02 15, 12:21)
Čia labai priklauso nuo konkrečios situacijos. Aš irgi nedarysiu atsarginio varianto, bet man bepigu - nuo apskaitos spintos (o ir ta tranzitinė, ESO atvažiavę gali ją perjungti prie kito transformatoriaus) iki 10kV pastotės koks 100 m požeminio kabelio, pastotė irgi ne per oro linijas pajungta, vanduo bei kanalizacija iš miesto. Bet jei gyvenčiau kur toliau ir elektra iki manęs keliautų kilometrinėmis oro linijomis, tikrai pasistatyčiau rezervinį variantą. Kokį - jau priklauso nuo to, kiek gyvenimas name priklausomas nuo elektros tiekimo.

Mano atveju pastotė irgi už kokių 150-200 m. Praeitą vasarą kaip tik kėlė galią (tiesė naujus kabelius), nes rajonas plečiasi, bus daug ne tik privačių namų, bet ir daugiabučių.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 02 15, 10:39)
O pričiom antras energijos šaltinis, čia absoliučiai ne į temą palyginimas.

Nebegaiškim laiko. Pasidalinom nuomonėm ir liuks.

Mintai, draugai, ką manot apie laiptus į antrą aukšta iš tambūro A+ name?
Atsakyti
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 02 15, 12:17)

o apie patoguma pagalvota, tai norint patekti i antra auksta reikes nuolat duris darineti ? Tamburas turi atlikti buferine zona tarp salta-silta.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2017 02 15, 12:45)
o apie patoguma pagalvota, tai norint patekti i antra auksta reikes nuolat duris darineti ? Tamburas turi atlikti buferine zona tarp salta-silta.

Apie patogumą galvota. Aišku, kad mažiau patogu, bet namo konceptas toks, kad kažkada bus pagrinde naudojamas I a. ir II bus labiau svečiams ir atklydėliams. Mane labiau domina, ar tamburas vis dar lieka buferinė zona nuo lauko šalčio, ar jau nebe ir jei taip, ar tai labai blogai. II a. kambariai būtų su durimis.
Atsakyti
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 02 15, 12:17)

Pirmiausiai reikėtų išsiaiškinti, kas per tambūras bus tavam name? Standartiškai tai turėtų būti nešildoma patalpa, buferis iš šiltų patalpų į lauko šaltį ir vėjus. Bet pas mane tambūro funkciją atlieka koridorius. Taigi, pradžiai reikėtų išsiaiškinti, tambūras bus vienodai šildomos patalpos kaip ir visas likęs namas, ar visai nešildoma ir ženkliai šaltesnė patalpa nei kitos? Jei pirmas variantas, nematau problemos. Atidarius lauko duris žiemą, šaltas lauko oras į antrą aukštą nekils, bet jei antras variantas, tai truputį ne į temą.
Papildyta:
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 02 15, 12:49)
Apie patogumą galvota. Aišku, kad mažiau patogu, bet namo konceptas toks, kad kažkada bus pagrinde naudojamas I a. ir II bus labiau svečiams ir atklydėliams. Mane labiau domina, ar tamburas vis dar lieka buferinė zona nuo lauko šalčio, ar jau nebe ir jei taip, ar tai labai blogai. II a. kambariai būtų su durimis.

Realiai pas mane nėra tambūro kaip tokio. Atidarius lauko duris patenki į šildomą koridorių, tai lauko durys tikrai ekstremaliose sąlygose eksploatuojamos. Buferis nepamaišytų. Koridorius numatytas atitverti stumdomomis durimis, tai kaip ir buferinė talpa nuo viso kito šildomo ploto bus, bet tai tikrai ne tambūras su mažesne temperatūra, nukraunantis didžiąją lauko durims tenkančią terminę apkrovą.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 02 15, 14:34)
Pirmiausiai reikėtų išsiaiškinti, kas per tambūras bus tavam name? Standartiškai tai turėtų būti nešildoma patalpa, buferis iš šiltų patalpų į lauko šaltį ir vėjus. i

Aš susidariau įspūdį, kad šildyti net ir tambūro grindis bei jį vėdinti verta. Nes nusimauni šlapius drabužius ir batus. Gal ten būtų tik mažiau šildoma. Dėkui Mintai. Ką kiti galvoja?
Atsakyti
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 02 15, 14:48)
Aš susidariau įspūdį, kad šildyti net ir tambūro grindis bei jį vėdinti verta. Nes nusimauni šlapius drabužius ir batus. Gal ten būtų tik mažiau šildoma. Dėkui Mintai. Ką kiti galvoja?

Ten bus ne tambūras, o šildomas koridorius. Vadinasi ir tavame, kaip ir mano name nebus tambūro. Tambūras turi būti už namo apšiltinimo sluoksnio. Tik tokiu atveju jis bus, kaip ir priklauso, pagal paskirtį - buferine zona. Net jei jis būtų nešildomas, bet būtų apšiltintoje namo dalyje, jame temperatūra būtų panaši, kaip ir name, tad jis negalėtų atlikti buferinės zonos funkcijos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 vasario 2017 - 15:43
QUOTE(mintas @ 2017 02 15, 15:39)
Tambūras turi būti už namo apšiltinimo sluoksnio. Tik tokiu atveju jis bus, kaip ir priklauso, pagal paskirtį - buferine zona.

Va čia tai man naujiena
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 02 15, 15:39)
Ten bus ne tambūras, o šildomas koridorius. Vadinasi ir tavame, kaip ir mano name nebus tambūro. Tambūras turi būti už namo apšiltinimo sluoksnio. Tik tokiu atveju jis bus, kaip ir priklauso, pagal paskirtį - buferine zona. Net jei jis būtų nešildomas, bet būtų apšiltintoje namo dalyje, jame temperatūra būtų panaši, kaip ir name, tad jis negalėtų atlikti buferinės zonos funkcijos.

As visa laika maniau,kad tamburas ar koridorius su durimis skirtas,apsaugoti nuo šalčio patekimo i likusius namus,kuomet atidaromos durys.
Draugai turi nama,be tamburo,tai nepavydžiu.Sėdi virtuvėje ir jauti ,kaip pareina šaltis grindų apačią,kažkam gryžus namo.O jei dar leliukas ropoja ant grindu....
Jei tamburas nesildomas,tai jo temperatura tikrai bus žemesnė,nei likusiu kambariu.
Galbut ji reikia vadinti ne tambūru,bet tokia ,kaip patalpa uz iėjimo durų,tikrai reikalinga.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo makufas: 15 vasario 2017 - 17:00