QUOTE(mintas @ 2017 01 24, 14:34)
Ne apie elektros matuoklius kalba eina, o apie temperatūros daviklius. NVK skaičiuojamas irgi atsižvelgiant į temperatūros daviklių parodymus, tad jei daviklių parodymai netikslūs, NVK skaičiavimai daryti remiantis tokiais parodymais dar netikslesni.
Nei tu, nei aš neužsiimame sertifikatų išrašymu. Mes tik dalinamės rekuperatoriaus eksploatacijos sąnaudomis. Man, kaip paprastam vairuotojui, tikrai pakanka žinoti, kiek rekuperatorius prisuka elektros šiltą mėnesį, pvz., spalį, ir kiek šaltą mėnesį, pvz., sausį. Dar geriau žinoti kiekvieno mėnesio ir metines elektros sąnaudas. Tobula informacija.
Dar mane domina, kokią jis temperatūrą grąžina į namą, sunaudodamas atitinkamą kiekį elektros. Viskas - visą kitą yra niekam neįdomu ir tik visiškų fanatikų ar technikos ekspertų reikalas. Būdamas paprastas vartotojas, aš dalinuosi informacija, kuri įdomi eiliniam paprastam vartotojui: mėnesinių elektros sąnaudų ir pučiamo į namą oro temperatūra.
FB keli žmonės sutiko stebėti ir skelbti tuos pačius duomenis. Vienas sakė, kad kažkas sugedo, kitas lyg ir stebi toliau. Jo informaciją matai dešinėje pusėje
"Lankytojų įrašai". Dalis informacijos:
"Pirma karta priejus prie rekupo radau tokius duomenis: lauke minus 14. Prie 60% galingumo kai kambary 24,grazina 17,5,prie 30% galingumo 14 laipsniu grazina. Atrode neblogai,bet deja, poto radau prastesnius duomenis. Lauke kai buvo minus devyniolika prie 30 procentu galingumo ir 24 laipsniai kambario temperaturos ismetimo,grazindavo 9,2 laipsnio." Tai apie Domekt R 540 V.
Kuomet lauke buvo tas pats minusas maniški grąžino 16,5 ar 17 laipsnių. Gerai nepamenu, bet turiu visus duomenis užsirašęs. Jei įdomu, galėsiu paskelbti. Tuo metu name buvo tik +20 laipsnių. Aišku, jis tokią aukštą temperatūrą grąžino teno pagalba, bet esminis klausimas kiek prisuko elektros. Šiandieną žiūrėjau ir visas sausis iki dabar yra prisukta elektros už 8,80 euro. Po savaitės paskelbsiu tikslesnius duomenis.
Net PHI sertifikate rašoma:
In order to maintain a minimum supply air temperature of 16.5 ◦C at an outdoor air temperature of -10 ◦C, the device is equipped with an internal supply air heater with an electric output of about 1000 W. Čia apie "Amalvos" apartą. Todėl jį šaltu oru reikėtų perjungti į žiemos režimą, t.y. jungti teną, o ne kentėte į namą pučiamą šaltą orą - kad tik elektros sąnaudos būtų mažos.
Kiek rotaciniai per sausį prisuko elektros dirbdami vasaros režimu? Gal kas laikėte įjungtus su tenu?
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2017 01 24, 14:34)
Ir kas svarbiausia, akcentuoju, jog dedant tokius temperatūros daviklius į rekuperatorių, nesunku juos prieš tai atrinkti, ir sudėlioti taip, kad temperatūros parodymų netikslumai labai stipriai pagražintų įrenginio charakteristikas.
Nemanau, kad taip darytų save gerbianti įmonė. Pvz., šiandieną rekūpas rodė, kad iš namo ištraukiamas +19,5 laipsnių oras, termostatai rodė +20. Tuo metu kaip tik veikė siurblys, po 10-15 min., temperatūra name pakilo ir rekuperatorius pradėjo rodyti, kad iš namo ištraukiamas +20 laipsnių oras. Mano kalibruotas termometras tuo metu rodė 20,2, t.y. lygiai +20 laipsnių. Aš kaip tik pastebėjau, kad rekuperatorius dažnai rodo 0,5 laipsnio žemesnę temperatūrą, nei termostatai ir kalibruotas termometras.
Kalibruotas termometras rodo ir drėgmę. Gaila, bet neprašiau, kad nustatytų ar gerai rodo drėgmę, kai kalibravau termometrą. Pagal termometrą šiandieną name buvo 28 proc. drėgmė, rekuperatorius rodė, kad iš namo ištraukiamo oro drėgmė yra 33 proc. Paklaida tarp dviejų prietaisų yra, bet ji tikrai nėra ženkli.
Papildyta:
QUOTE(FIEDZIA @ 2017 01 24, 14:39)
Mano 400m3/val nasumo rekuperatorius dirba 150m3/val nasumu. Namie palkaikoma 20 laipsniu. Nebuvo dienos, kad kas nors reikstu nepasitenkinima del sauso oro. Bet atvirksciai buvo. Buvo pastabu, kad jauciasi dregme. Ir as pats laikau, kad kai kada namie buna per daug dregmes su ploksteliniu rekuperatoriumi, kuris negrazina dregmes. Todel jokiu budu nerekomenduociau rekuperatoriaus su dregmes grazinimu, jeigu patalpose palaikoma 20 laipsniu temperatura. Kylant patalpu temperaturai dregmes, darau prielaida, noretusi daugiau.
Plokšteliniai entalpiniai nuo rotacinių skiriasi tuo, kad palaiko optimalią drėgmę, o ne tokią, kokią išeina palaikyti. Mano rekuperatoriuje net galima nustatyti, kokią nori drėgmę palaikyti. Tik kol namas negyvenamas, nėra drėgmės šaltinio, todėl drėgmė kritus. Bet pastebėjau, kad gana ilgą laiko tarpą palaikoma norima drėgmė ir jei name gyventų žmonės, tai nebūtų nei per drėgna, nei per sausa. Kažkur esu matęs entalpinių tyrimus, kad palaiko optimalią 55 proc. drėgnumą. Man asmeniškai labiau patinka 40-45 proc. drėgmė.