QUOTE(Verteris @ 2023 05 10, 21:08)
'Foninis' elektros suvartojimas naktį - apie 200-220 W. Iš jų kokie 65-70W serveris, kokie 10-15W tinklo įranga (2 komutatoriai + 1 WIFI AP + 4G routeris), kažkiek rekuperatorius (~30W), o likę per buitinę techniką (šaldytuvas ir kita virtuvės technika, signalizacija, telikas, vartų pavara ir pan.) susirenka. Detaliau šitos dalies nenagrinėjau, gal ir daugoka, bet nematau prasmės lįsti - vis tiek jos nenumažinsi.
Kur mažinti sąnaudas, tai galimybių yra, vat serveris tikrai daug vartojantis. Pas mane ~20W, tik problema, kad antrą noriu panašaus galingumo pakurti, ir PFSense paleisti. ir nelabai eina abiejų serverių funkcionalumo apjungti vienam aparatiniam įrenginyje, nes PFSense bus miegamojoje patalpoje, o kitas serveriukas su HDD kurie triukšmaują, tai patalpinęs katilinėje. PFsens, iš miegamojo nepatrauksi, nes ten sueina tinklo kabeliai, o HDD irgi nesinori ten pakūrinėti, nes triukšmo į miegamąją zoną niekaip neišeina perkelti . Bet net ir tuos du atskirus serverius pakūrus, pas mane jie ris apie 40W, na dar rasberis apie 3W . Manau, kad serveris yra ta vieta kur galima apmažinti elektros sąnaudas. Aišku, klausimas ar yra poreikis .
Pas mane yra mintis statyti rele TV ir TV boksui, kad kai nenaudojami, būtų pilnai atjunginėjami. TV boksas, realiai niekad neišjungiamas, rija apie 3W, su labai, retais pikais iki ~6W, bet realiai jų galima nevertinti. Jei TV boksą išjungi pulteliu, jis rija 2W, tai toks skirtumas, kad nematau poreikio taip išjunginėti, bet vat su rele, jei dar ir TV prisideda, tai jau kaip ir pasijaučiantis dydis būtų. Eiti razetes ištraukinėti, tai tikra nesąmonė, bet jei kažkaip automatizuoti šį procesą, tai jau visai įdomiau žiūrisi.
Ai dar niuansas. Pastačiau inverterį savo šilumos siurbliui, dabar jis maitinamas nuolatos, o relę, kuri ankščiau variklį paleidinėdavo, pajungiau prie inverterio jungiklio, kad inverteris paleidinėtų kompresorių. Tai vat, tas inverteris miego režime naudoja apie 3W. Galimybė jį atjunginėti, kai jo nereikia yra, bet klausimas ar verta? Elektros sąnaudos minimalios, o elektronikos įjungimas/išjungimas elektronikai ne į sveikatą. Ką patartumėt daryti su inverteriu? Tegul nuolat veikia, ar geriau išjunginėti?