QUOTE(cibulis @ 2020 12 09, 11:41)
Aš kalbu, ką galiu padaryti kaip paprastas žmogus, t.y. teisingai ir gerai rūšiuoti.
Tu negali nusipirkti kompastavimo dėžės ir pastatyti kieme kur nors atokiau? Nuo tavęs nepriklauso, kompastuosi ar ne?
Ne, nesakiau, kad nesi žalias, jei šiukšles išveža dyzeliniu automobiliu, bet pasakiau, kad kol nekompastuoji organinių atliekų, tol tikrai netvarkai savo šiukšlių, taip ekologiškai, kaip tik gali.
Ir mano pavyzdys su dyzeliu ir paskui energijos eikvojimu perdirbimui buvo tam, kad ta šiukšlių dalis nėra labai jau švari. Jei iš tos dalies atimsi organines atliekas ir taip padarys ir visi tavo kaimynai, pas jus jau galės važiuoti mažesnių gabaritų automobilis, mažiau atliekų bus privežama į sąvartynus. Beje, atkreipiu dėmesį, kad buitinės atliekos, kurios beveik visos gali būti sukompastuojamos yra neperdirbamos, o keliauja į savartynus, kas labai pjaunasi su ekologija. Ir sąvartynuose ten tas puvimas vyksta gerokai prastesnėmis sąlygomis nei kompastavimo dėžėje.
Ir kas svarbiausia, kai pradedi kompastuoti, buitinių atliekų beveik nelieka iš vis. Lieka tik plastikas iš įpakavimų, na dar šiek tiek kartono ir beveik viskas. Na susidaro tų buitinių atliekų, bet toks mizeris palyginus su plasmasėm. Taip, kad gyvendamas namuose ir kompastuodamas tikrai stipriai prisidedi prie ekologiškumo.
O jei lyginti butą su namu, tai aš laikydamas 23°C-24°C energijos šildymui sunaudoju gerokai mažiau, nei tėvai daugiau nei dvigubai mažesniame butelyje mieste, kai miesto tinklai jame palaiko tik ~18°C. O kai pasistatysiu saulės elektrinę, tai iš vis, beveik viska energija, visas vanduo, visi darbai su sodo technika bus padengiami saulės energijos, jokios papildomos taršos.
Beje ir dėl transporto iki miesto, kai pradėsim važinėti
su tokiais automobiliais ir mūsų keliavimas bus labai ekologiškas.
Papildyta:
QUOTE(balamūtas @ 2020 12 09, 18:39)
Su ta zalia energija tai grynas marketinginis triukas. Juk tau linijos atskiros niekas neatves, viskas eis tais paciais laidais is "bendro katilo", tad atskirt zalia energija nuo iprastos nera net teoriniu galimybiu.
Fiziškai taip, bet finansiškai tai labai nesunku įgyvendinti. Perki eletrą iš ekologiškų gamintojų ir tik tą kiekį parduodi kaip ekologišką.