Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

QUOTE(cibulis @ 2020 12 09, 12:24)
Bet tikriausiai nesupratai mano minties. O ji labai paprasta: aš stengiuosi neteršti ten, kur galiu.

Na tai namo statymas buvo irgi tavo pasirinkimas. Tai galejai nestatyti ir netersti.
Niekas nedraudzia ir buto susirasti su A++, na tuo metu gal nebuvo bet palaukti galejai.
O kodel namie 23 laikyti, tai geresne ekologija butu su 18 ar 16 ir su megztiniu?

Zodziu as nesakau kad nereikia rusiuoti ir saugoti gamtos, bet cia gaunasi kaip su vegetarais anekdotai: Kaip suzinoti kad zmogus yra vegetaras? Pirmai progai pasitaikius jis tau pats pasakys.

Zodziu pabuvau "velnio advokatas". Daugiau zibalo nebepilsiu i sita off topika.
Atsakyti
QUOTE(sauliusz @ 2020 12 09, 12:47)
Zodziu as nesakau kad nereikia rusiuoti ir saugoti gamtos, bet cia gaunasi kaip su vegetarais anekdotai: Kaip suzinoti kad zmogus yra vegetaras? Pirmai progai pasitaikius jis tau pats pasakys.

Paofftopic'insiu - ne vegetaras, o veganas. Pastarieji religiniai fanatikai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(sauliusz @ 2020 12 09, 13:47)
Na tai namo statymas buvo irgi tavo pasirinkimas. Tai galejai nestatyti ir netersti.
Niekas nedraudzia ir buto susirasti su A++, na tuo metu gal nebuvo bet palaukti galejai.
O kodel namie 23 laikyti, tai geresne ekologija butu su 18 ar 16 ir su megztiniu?

Zodziu pabuvau "velnio advokatas". Daugiau zibalo nebepilsiu i sita off topika.

Daugelis jūsų dabar elektros tiekėją renkatės. Dažnas ieško tik pigiausio, bet lygtais tik Ignitis siūlo žalios energijos pusmetį ar visus pirmus metus sudarius sutartį. Kodėl šiuo atveju nesate žali? Ta prasme galima daug prisigalvoti dėl noro būti žaliu.

Man tiesiog užkliuvo Minto teiginys, kad jei nerenki organinių atliekų ir šiukšliavežė saliarkinė, tai nesi ekologiškas, žalias. Daug "jeigu" galima prigalvoti, bet aš nekalbėjau plačiąją prasme apie įmanomus žalumo variantus. Aš tik apie konkretų atvejį kalbėjau - atliekų rūšiavimą.

O jau kokia mašina šiukšles išvežė, kokiu būdu jas perdirbo - ne mūsų galioje. Nebent turime rinktis galimybę: 1 atliekų vežėjas - saliarkinis, 2 vežėjas - su elektromobiliu. Mes to negalime rinktis, todėl ir mažiau fantazuoti reikia. Buvo labai konkretus asmeninio pobūdžio klausimas apie vieną konkrečią veiklą - atliekų rūšiavimą. Kaip ir pats prikūrei apie namo statybas ir daugiabutį ir t.t. Bereikalingi nuklydimai ne į temą.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2020 12 09, 14:12)
Paofftopic'insiu - ne vegetaras, o veganas. Pastarieji religiniai fanatikai smile.gif

Būtent. Mane FB iš veganų sektos išmetė, kai uždaviau keletą klausimų ar jau tikrai jie per visus galus veganai. Pvz., atvažiuoja draugas su nauja mašina, kurios salonas odinis. Lipsite į tokią ar ne? Daug panašių klausimų uždaviau ir išmetė. Tikra sekta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 09 gruodžio 2020 - 13:42
QUOTE(cibulis @ 2020 12 09, 13:46)
Daugelis jūsų dabar elektros tiekėją renkatės. Dažnas ieško tik pigiausio, bet lygtais tik Ignitis siūlo žalios energijos pusmetį ar visus pirmus metus sudarius sutartį. Kodėl šiuo atveju nesate žali? Ta prasme galima daug prisigalvoti dėl noro būti žaliu.

...]

Klysti, ir kiti elektros tiekėjai parduoda žalią energiją.

Pridėta:

Atsakyti
QUOTE(silainiai @ 2020 12 09, 16:54)
Klysti, ir kiti elektros tiekėjai parduoda žalią energiją.

Gal ir klystu. O jie parduoda papildomai su kitu planu ir pasirinkus bet kurį planą? Nes žalia energija bus brangi, o čia visi apie kainas kalbate. O Ignitis nepriklausomai nuo plano duoda žalios alektros. Bet gal ir klystu.
Atsakyti
Su ta zalia energija tai grynas marketinginis triukas. Juk tau linijos atskiros niekas neatves, viskas eis tais paciais laidais is "bendro katilo", tad atskirt zalia energija nuo iprastos nera net teoriniu galimybiu.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2020 12 09, 11:41)
Aš kalbu, ką galiu padaryti kaip paprastas žmogus, t.y. teisingai ir gerai rūšiuoti.

Tu negali nusipirkti kompastavimo dėžės ir pastatyti kieme kur nors atokiau? Nuo tavęs nepriklauso, kompastuosi ar ne?

Ne, nesakiau, kad nesi žalias, jei šiukšles išveža dyzeliniu automobiliu, bet pasakiau, kad kol nekompastuoji organinių atliekų, tol tikrai netvarkai savo šiukšlių, taip ekologiškai, kaip tik gali.

Ir mano pavyzdys su dyzeliu ir paskui energijos eikvojimu perdirbimui buvo tam, kad ta šiukšlių dalis nėra labai jau švari. Jei iš tos dalies atimsi organines atliekas ir taip padarys ir visi tavo kaimynai, pas jus jau galės važiuoti mažesnių gabaritų automobilis, mažiau atliekų bus privežama į sąvartynus. Beje, atkreipiu dėmesį, kad buitinės atliekos, kurios beveik visos gali būti sukompastuojamos yra neperdirbamos, o keliauja į savartynus, kas labai pjaunasi su ekologija. Ir sąvartynuose ten tas puvimas vyksta gerokai prastesnėmis sąlygomis nei kompastavimo dėžėje.

Ir kas svarbiausia, kai pradedi kompastuoti, buitinių atliekų beveik nelieka iš vis. Lieka tik plastikas iš įpakavimų, na dar šiek tiek kartono ir beveik viskas. Na susidaro tų buitinių atliekų, bet toks mizeris palyginus su plasmasėm. Taip, kad gyvendamas namuose ir kompastuodamas tikrai stipriai prisidedi prie ekologiškumo.

O jei lyginti butą su namu, tai aš laikydamas 23°C-24°C energijos šildymui sunaudoju gerokai mažiau, nei tėvai daugiau nei dvigubai mažesniame butelyje mieste, kai miesto tinklai jame palaiko tik ~18°C. O kai pasistatysiu saulės elektrinę, tai iš vis, beveik viska energija, visas vanduo, visi darbai su sodo technika bus padengiami saulės energijos, jokios papildomos taršos.

Beje ir dėl transporto iki miesto, kai pradėsim važinėti su tokiais automobiliais ir mūsų keliavimas bus labai ekologiškas.
Papildyta:
QUOTE(balamūtas @ 2020 12 09, 18:39)
Su ta zalia energija tai grynas marketinginis triukas. Juk tau linijos atskiros niekas neatves, viskas eis tais paciais laidais is "bendro katilo", tad atskirt zalia energija nuo iprastos nera net teoriniu galimybiu.

Fiziškai taip, bet finansiškai tai labai nesunku įgyvendinti. Perki eletrą iš ekologiškų gamintojų ir tik tą kiekį parduodi kaip ekologišką.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 09 gruodžio 2020 - 21:06
QUOTE(mintas @ 2020 12 09, 22:12)
Fiziškai taip, bet finansiškai tai labai nesunku įgyvendinti. Perki eletrą iš ekologiškų gamintojų ir tik tą kiekį parduodi kaip ekologišką.

Na tiekejas tarkim gali nupirkt zalia energija, bet jinai iki vartotojo ateit nebegali, tad visas "zalumas" ir pradingsta smile.gif
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2020 12 09, 18:17)
Gal ir klystu.

Ne gal, o konkrečiai. Kiti tiekėjai vos ne visą elektros energija skelbiasi tiekiantys tik ekologišką. Ignitis tik verčiamas kokurencijos taipogi pradėjo tiekti žalią, kaip ir biržos planą siūlyti tik kad galėtų konkuruot su naujais tiekėjais.

Taip kad ne kitiems į ingitį lygiuotis reikia, o Ignitis bėga paskui kitus tiekėjus, todėl ir konkrečiai klysti, viskas kardinaliai atvirkščiai.
Papildyta:
QUOTE(balamūtas @ 2020 12 09, 22:22)
Na tiekejas tarkim gali nupirkt zalia energija, bet jinai iki vartotojo ateit nebegali, tad visas "zalumas" ir pradingsta smile.gif

Žalumas nepradingsta, kiek žalios energijos pagaminta ir patiekta į tinklus, tik toks jos kiekis ir suvartojamas. Aišku, tikrai ne tų, kurie perka žalią energiją, bet reikalas tas, kad tavo pinigai už sunaudotą elektros kiekį tiesiogiai gauna žalią elektros energiją gaminantys. Taip, čia filosofiškai kaip pažiūrėti. Nori tikrai būti žalias, kelk ofgridinę saulės, hidro ar/ir vėjo elektrinę, tuomet tikrai galėsi būt garantuotas energijos kilme visomis prasmėmis, o dabar, kaip ir energiją pasaugoti patiekę saulės elektrinių savininkai, susigrąžins ją tuomet, kai nei viena saulės elektrinė normaliai nedirbs, tad realiai bus susigrąžinta elektra iš anglies/dujų/atomo ar panašiai.

Bet ir vėl, jei perkam žalią, o gaminančių žalią mažiau, vadinasi mokam jiems brangiau, nei biržos kaina, vadinasi iš tikrųjų remiam žaliąją energetiką, na čia labai jau filosofiškas klausimas smile.gif.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 09 gruodžio 2020 - 21:37

Lauke -4.6
Istraukiamo oro: 22.9

160 m3/h paduoda 20.1
190 m3/h paduoda 19.2

Dėkoju, reiškias apie 1,6 laipsnio galima išlošt orą imant per žemę prie tokio minuso, prie didesnio, tikėtina daugiau

Atsakyti
QUOTE(balamūtas @ 2020 12 09, 22:22)
bet jinai iki vartotojo ateit nebegali, tad visas "zalumas" ir pradingsta smile.gif

Kodėl žalumas pradingsta? Ne, nepradingsta, jis yra suvartojamas, tik kitų asmenų. O tai, kad perki energiją, mokėdamas brangiau už žalią energetiką, tu ją finansiškai remi.

Tai jei vertinti namo suvartojimo CO² kiekį dauginant iš energijos žalumo koeficientų, pagal kurį išduodamas namo energetinio naudingumo sertifikatas, tai aš esu nusiteikęs skeptiškai. Nesąmonė namo suvartotos elektros skaičiuojamą kiekį keisti dešimtis kartų, kaip kad mano atveju, kai realios sąnaudos kartais mažesnės, nei paskaičiuotos pritaikius žalumo koeficientą, jei elektra pagaminta su ar be CO² išskyrimo. Absurdas dėl CO², kuris globaliniam atšilimui nedaro absoliučiai jokios įtakos, ir tas galvijų bezdaliukas, kuris yra vienas didesnių šiltnamio efektą sukuriančių dujų - metano šaltinių irgi yra iš piršto laužtas teiginys. Realiai ankščiau, gal ir ne galvijais, bet kitais, miškuose gyvenusiais gyvūnais vertinant, nemanau kad stipriai padidėjo bendras gyvūnų išskiriamas bezdaliukų kiekis, lyginant su tūkstantmečiu atgal. Globalaus atšilimo priežastys yra visai kitur, nei mums bando įpiršti komersantai iš šio dirbtinio skandalo plešiantys milijardus, vat ir Vokietija į miestus neįsileidžia mažiau CO² išskiriančių dyzelinių automobilių ne dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų, o dėl kietųjų dalelių, bei priemaišose esančių nuodingų dujų.

Vis tik CO² naudojimas, kaip taršos mato vieneto, gal ir kompromisinis variantas, nors vertinant tik pagal jį, kas šiai dienai realiai ir daroma, turbūt pati "žaliausia" būtų Astrave pagaminta elektros energija smile.gif.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 10 gruodžio 2020 - 13:04

Aš manau, kad ilguoju metu mano namas bus daug ekologiškesnis už tuo metu statytus C, B klasės daugiabučius, jei net imtumėme visą aukštą ar du, t.y. panašų ar bet dvigubai didesnį plotą.

Bet tikriausiai nesupratai mano minties. O ji labai paprasta: aš stengiuosi neteršti ten, kur galiu. Pvz., kuo daugiau rūšiuoti, kuo mažiau be tikslo važinėti, nekelti name be reikalo temperatūros, be reikalo nedeginti šviesos ir t.t.

O Mintas ekologiją suvedė į kitus, nuo kurių aš nepriklausau. Atsieit, jei šiukšles išvežė dyzelinis sunkvežimis, tai mano išrūšiuotos šiukšlės jau ne ekologiškos. Reikia pradėti nuo savęs.

Visiskai pritariu, daryk ka pajegus padaryti. Pvz mes kompostuojame maksimaliai i 2 talpas, deja, nepajegus sutalpinti viska. Pertekliu vezame i zaliu atlieku aikstele. Nugenetas sakas, nupjautus krumus mulciuojame, supilame i tinklinius maisus. Dali panaudojame barstymui apie jaunu medeliu kamienus ir dar kazkur (zemes ukis zmonos reikalas). Kitus isdziuvusius sukurename. Mums imanoma, nes salia naujo, dar negyvenamo "elektrinio" namo, stovi senas namukas "stubuke" su krosnimi ir plyta, suvalkijoje vadinama "masinuke". Ten taip pat sudega stambios sakos, kelmai ir statybinio medzio, aisku nedazyto, neimpregnuoto ir t.t. atliekos. Labai skanu valgyti ant taip vadinamu "rynkiu" isvirusius valgius. Lietaus vandeni renkame i talpas, panaudojamre laistymui, tualete. Kavos tirsciai ant lysviu ir zmonos "rutu darzelio", medzio pelenai puiki trasa. Kieme 3 konteineriai i kurius grieztai, kas nurodyta. Tik stiklo konteineris labai suvarges, per 2 metus vos penktadali uzpildeme, jei ne ukrainieciai statybininkai beveik tuscias butu. Statybos, deja, duoda atlieku ne konteineriams. Tas rusiuojame, vezame i atlieku aikstele. Po 500 kg i metus galim priduoti dykai, uz kitka mokame.

Ar graziai pasigyriau?  :angel_not:​ 

Atsakyti