QUOTE(mintas @ 2020 12 08, 21:23)
Nuosavam name gyvenant ir norint būti tikrai žaliu, reikia ne tik išvežimui šiukšles rūšiuoti, bet organinių iš vis neišvežinėti, o kompastuoti. Nusiperki kompastavimo dėžę ir ten meti nupjautą žolę, sugrėbtus lapus, ir organines maisto atliekas. Pas mane realiai 3 dėžės stovi, kad kas 3 metus kompastavimas gautūsi. Ta prasme į vieną meti, o kitos 2 metus stovi, o ten atliekos kompastuojasi, virsta juodžemiu. Po trijų metų iš ten iškasi gero juodžemio. Tiesa, mėsos, žuvies atliekos eina į bendras buitines atliekas, jų kompastuoti negalima, nors ir organika.
Taip, kad jei mesti atliekoms išvežimui, tai užtenka 3 kibirėlių, jei nori būti maksimaliai žaliu ir žadi kompastuoti, tada jau reikia 4.
Tai tu nori sakyti, kad namuose turi 4 šiukšlių kibirus. Į vieną dedi bulvių lupenas, obuolių graužtukus, apesino žievę, svogūnų lūkštus ir t.t. Tada viską išneši į lauko dėžę, kur turi 3 dėžės vien kompostui.
Paprasčiau sakant, name turi 4 dėžės šiukšlėms: 1 - bendros, 2 - organinės, 3 - plastikas, popierius, metalas, 4 - stiklas. Tris iš jų išrūšiuoji ir išveža komunalininkai. O ketvirtą dalį, organines, kompostuoji į 3 skirtingas dėžes lauke. Kokio jos tūrio? Jas laikai virš žemės, ar į žemę įkasęs? Kur juodžemį naudoji?
Papildyta:
QUOTE(skasparas @ 2020 12 08, 22:08)
<p>Įdomumo dėlei gal galit pasidalint ką rekupas išmeta/grąžina į namus šiuo metu? Noriu pažiūrėt žemės ortakio efektyvumą, dabar prie -4,7 ir 190m3/h išmeta 23,5 grįžta 21,5</p>
Mano
120 kubų. Prieš valandą 220 kubų laikiau, bet dabar sumažinau.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2020 12 08, 21:23)
Taip, kad jei mesti atliekoms išvežimui, tai užtenka 3 kibirėlių, jei nori būti maksimaliai žaliu ir žadi kompastuoti, tada jau reikia 4.
Aš šiandieną
tokius pirkau. Tie po 15 l visai neblogi, bet po 6 l - juokingi. Vienas 15 l - bendros atliekos, antras 15 l - plastikas, popierius, metalas, vienas 6 l - stikliui. Taigi antras 6 l liktų organinėms šiukšlėms ir man nesunku išrūšiuoti, bet neturiu, kur jų dėti lauke. Dar matai ne visai žalias. Tik 3/4 žalio.