Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

QUOTE(sauliusz @ 2020 12 05, 13:34)
As nusprendziau paimti perlo birza su eso namai. Bus idomu palyginti kainas vasari ar tikrai pas visus vienoda birzos kaina

Pastačiau ant Igničio biržos. Iki 'full house' betrūksta ko nors su Elektrum birža palyginimui smile.gif
Atsakyti
Naujos vyriausybės vienas iš punktų:
Iki 2024 metų panaikinsime visas mokesčių lengvatas naudojamam iškastiniam kurui ir visiškai atsisakysime anglies bei naftos produktų vartojimo šilumos sektoriuje.

Įdomu ar ir individualius namus palies? Ar tik didžiųjų miestų šilumos ūkius palies, kad mažiau miestuose terštų.
Atsakyti
Aš - už žalią Lietuvą ir ypač už rūšiavimą. Dabar per radiją girdėjau daug reklamos, kaip reikia rūšiuoti. Atsidariau jų nuorodą su rekomendacijomis. Pagal juos išeina, kad rūšiavimui į plastiką negalima mesti, pvz., dantų šepetuko.

Dar įdomiau, kad to "Žalio taško" informacijos moteris pasakė, kad jie dirba tik su įmonėmis ir negali realiai patarti kaip rūšiuoti privačiam asmeniui. Čia maždaug įmonių reikalas.

Prie namo turiu 2 konteinerius: bendrų atliekų ir visą kitą. Anksčiau dar pakabindavo celofaninį maišelį stikliui, bet paskutiniu metu jo nebėra. Ketinu pirkti tokius šiukšlių kibirus ir neįsikertu, kiek jų reikia. Skambinau Čia, tai paaiškino, kad realiai užtenka 3 kibių: komunalinės, bendros atliekos - pirmas kibiras, plastikas, popierius, metalas - antras kibiras ir trečias kibiras - stiklas. O kaip jūs rūšiuojate? Kokia praktika?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 08 gruodžio 2020 - 11:19
QUOTE(cibulis @ 2020 12 08, 12:17)
Aš - už žalią Lietuvą ir ypač už rūšiavimą.
... Kokia praktika?

Nuosavam name gyvenant ir norint būti tikrai žaliu, reikia ne tik išvežimui šiukšles rūšiuoti, bet organinių iš vis neišvežinėti, o kompastuoti. Nusiperki kompastavimo dėžę ir ten meti nupjautą žolę, sugrėbtus lapus, ir organines maisto atliekas. Pas mane realiai 3 dėžės stovi, kad kas 3 metus kompastavimas gautūsi. Ta prasme į vieną meti, o kitos 2 metus stovi, o ten atliekos kompastuojasi, virsta juodžemiu. Po trijų metų iš ten iškasi gero juodžemio. Tiesa, mėsos, žuvies atliekos eina į bendras buitines atliekas, jų kompastuoti negalima, nors ir organika.

Taip, kad jei mesti atliekoms išvežimui, tai užtenka 3 kibirėlių, jei nori būti maksimaliai žaliu ir žadi kompastuoti, tada jau reikia 4.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 08 gruodžio 2020 - 20:24

Įdomumo dėlei gal galit pasidalint ką rekupas išmeta/grąžina į namus šiuo metu? Noriu pažiūrėt žemės ortakio efektyvumą, dabar prie -4,7 ir 190m3/h išmeta 23,5 grįžta 21,5

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2020 12 08, 21:23)
Nuosavam name gyvenant ir norint būti tikrai žaliu, reikia ne tik išvežimui šiukšles rūšiuoti, bet organinių iš vis neišvežinėti, o kompastuoti. Nusiperki kompastavimo dėžę ir ten meti nupjautą žolę, sugrėbtus lapus, ir organines maisto atliekas. Pas mane realiai 3 dėžės stovi, kad kas 3 metus kompastavimas gautūsi. Ta prasme į vieną meti, o kitos 2 metus stovi, o ten atliekos kompastuojasi, virsta juodžemiu. Po trijų metų iš ten iškasi gero juodžemio. Tiesa, mėsos, žuvies atliekos eina į bendras buitines atliekas, jų kompastuoti negalima, nors ir organika.

Taip, kad jei mesti atliekoms išvežimui, tai užtenka 3 kibirėlių, jei nori būti maksimaliai žaliu ir žadi kompastuoti, tada jau reikia 4.

Tai tu nori sakyti, kad namuose turi 4 šiukšlių kibirus. Į vieną dedi bulvių lupenas, obuolių graužtukus, apesino žievę, svogūnų lūkštus ir t.t. Tada viską išneši į lauko dėžę, kur turi 3 dėžės vien kompostui.

Paprasčiau sakant, name turi 4 dėžės šiukšlėms: 1 - bendros, 2 - organinės, 3 - plastikas, popierius, metalas, 4 - stiklas. Tris iš jų išrūšiuoji ir išveža komunalininkai. O ketvirtą dalį, organines, kompostuoji į 3 skirtingas dėžes lauke. Kokio jos tūrio? Jas laikai virš žemės, ar į žemę įkasęs? Kur juodžemį naudoji?
Papildyta:
QUOTE(skasparas @ 2020 12 08, 22:08)
<p>Įdomumo dėlei gal galit pasidalint ką rekupas išmeta/grąžina į namus šiuo metu? Noriu pažiūrėt žemės ortakio efektyvumą, dabar prie -4,7 ir 190m3/h išmeta 23,5 grįžta 21,5</p>

Mano 120 kubų. Prieš valandą 220 kubų laikiau, bet dabar sumažinau.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2020 12 08, 21:23)

Aš šiandieną tokius pirkau. Tie po 15 l visai neblogi, bet po 6 l - juokingi. Vienas 15 l - bendros atliekos, antras 15 l - plastikas, popierius, metalas, vienas 6 l - stikliui. Taigi antras 6 l liktų organinėms šiukšlėms ir man nesunku išrūšiuoti, bet neturiu, kur jų dėti lauke. Dar matai ne visai žalias. Tik 3/4 žalio.
Atsakyti
QUOTE(skasparas @ 2020 12 08, 21:08)
<p>Įdomumo dėlei gal galit pasidalint ką rekupas išmeta/grąžina į namus šiuo metu? Noriu pažiūrėt žemės ortakio efektyvumą, dabar prie -4,7 ir 190m3/h išmeta 23,5 grįžta 21,5</p>

Lauke -4.6
Istraukiamo oro: 22.9

160 m3/h paduoda 20.1
190 m3/h paduoda 19.2
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2020 12 08, 22:34)
Dar matai ne visai žalias. Tik 3/4 žalio.

Ne, ten 3/4 pusžalio, nes pramoninės atliekos, pramoniniu būdu (deginant benziną) transportuojamos, ir tik vėliau atrūšiavus perdirbamos, bet ir vėl pramoniniu būdu, teršiant gamtą, nes perdirbimo metu gamta teršiama.

Vat ta 1/4 tai tikrai žalia nuo pradžios iki pabaigos.

Kompastuojam vat tokio tipo paviršinėse kompastavimo dėžėse pastatytose palei tvorą, mažiausiai į akis krentančioje vietoje.

Dėl kibirų, tai šiai dienai turim tik du - buitinėms atliekoms ir popieriui/plastmasei. Stiklo išmetimui beveik visai neturim, pagrinde tai "užstatai", metam į maišą nešimui į taromatus, kai susikaupia, o kompastavimo atliekas metam į bliūdelį, kurį dažnai iškart išnešam į kompastavimo dėžes, kad namie neužsistovėtų. Nors iš kitos pusės, žmonės net bute gyvendami kompostuoja su sliekais, na ten tai jau aukštoji matematika smile.gif.

Atsakyti
QUOTE(sauliusz @ 2020 12 09, 00:03)
Lauke -4.6
Istraukiamo oro: 22.9

160 m3/h paduoda 20.1
190 m3/h paduoda 19.2

Klaida padariau, ten ne prie 190 o prie 210 paduoda 19.2
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2020 12 09, 01:06)
Ne, ten 3/4 pusžalio, nes pramoninės atliekos, pramoniniu būdu  (deginant benziną) transportuojamos, ir tik vėliau atrūšiavus perdirbamos, bet ir vėl pramoniniu būdu, teršiant gamtą, nes perdirbimo metu gamta teršiama.

Vat ta 1/4 tai tikrai žalia nuo pradžios iki pabaigos.

Čia jau ir vėl perdedi. Pagal tave išeina, jei kompostuoji, tai jau žalias 4/4? Nesąmonė. Aš kalbu, ką galiu padaryti kaip paprastas žmogus, t.y. teisingai ir gerai rūšiuoti. Ne esmė, kad mano išrūšiuotas atliekas išvežė ne elektra varomas automobilis.

Esmė ar aš viską išrūšiavau teisingai: ar nepatingėjai dantų šepetukui nulaužti galvutę ir kotą išrūšiuoti, ar visus indus, popieirius ir t.t. teisingai ir deramai išrūšiavai. Ar nevažiavau be reikalo su mašina pasivažinėti, kas dabar madinga. Šiaip sau - galvos pravėdinti. Ar nekeliavau vien dėl to, kad madinga ir reikia selfių FB prie jūros ir t.t. Čia yra ekologija. Detalėse.

Nuo manęs nepriklauso, koks transportas išveš mano išrūšiuotas šiukšles. Aš turiu rūpintis, kad aš būčiau ekologiškas. Pvz., tu PRIVALAi šildymą sumažinti iki maks. 23, o ne laikyti 24, nes tiesiog švaistai energiją. Geriau šilčiau apsirengtum, nei terštum mūsų planetą. O tavo išrūšiuotos organinės medžiagos yra mažesnės gėris nei +24 laipsniai 6 mėnesius per metus. Organinės atliekos ir taip greitai supus.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2020 12 09, 10:41)
Čia jau ir vėl perdedi. Pagal tave išeina, jei kompostuoji, tai jau žalias 4/4? Nesąmonė. Aš kalbu, ką galiu padaryti kaip paprastas žmogus, t.y. teisingai ir gerai rūšiuoti. Ne esmė, kad mano išrūšiuotas atliekas išvežė ne elektra varomas automobilis.

Esmė ar aš viską išrūšiavau teisingai: ar nepatingėjai dantų šepetukui nulaužti galvutę ir kotą išrūšiuoti, ar visus indus, popieirius ir t.t. teisingai ir deramai išrūšiavai. Ar nevažiavau be reikalo su mašina pasivažinėti, kas dabar madinga. Šiaip sau - galvos pravėdinti. Ar nekeliavau vien dėl to, kad madinga ir reikia selfių FB prie jūros ir t.t. Čia yra ekologija. Detalėse.

Nuo manęs nepriklauso, koks transportas išveš mano išrūšiuotas šiukšles. Aš turiu rūpintis, kad aš būčiau ekologiškas. Pvz., tu PRIVALAi šildymą sumažinti iki maks. 23, o ne laikyti 24, nes tiesiog švaistai energiją. Geriau šilčiau apsirengtum, nei terštum mūsų planetą. O tavo išrūšiuotos organinės medžiagos yra mažesnės gėris nei +24 laipsniai 6 mėnesius per metus. Organinės atliekos ir taip greitai supus.

Cibuli, kalbant apie tokia ekologija, tai turejai nusipirkti buta ir ten gyventi, o nama statydamas zinai kiek bereikalingai isvaistei resursu ?
O jau nekalbant kad butas butu mieste, tai galetum isvis visur pesciom vaikscioti ir nereiketu masinos, tai vel kiek resursu sutaupytum....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sauliusz: 09 gruodžio 2020 - 12:15
QUOTE(sauliusz @ 2020 12 09, 13:14)
Cibuli, kalbant apie tokia ekologija, tai turejai nusipirkti buta ir ten gyventi, o nama statydamas zinai kiek bereikalingai isvaistei resursu ?
O jau nekalbant kad butas butu mieste, tai galetum isvis visur pesciom vaikscioti ir nereiketu masinos, tai vel kiek resursu sutaupytum....

Aš manau, kad ilguoju metu mano namas bus daug ekologiškesnis už tuo metu statytus C, B klasės daugiabučius, jei net imtumėme visą aukštą ar du, t.y. panašų ar bet dvigubai didesnį plotą.

Bet tikriausiai nesupratai mano minties. O ji labai paprasta: aš stengiuosi neteršti ten, kur galiu. Pvz., kuo daugiau rūšiuoti, kuo mažiau be tikslo važinėti, nekelti name be reikalo temperatūros, be reikalo nedeginti šviesos ir t.t.

O Mintas ekologiją suvedė į kitus, nuo kurių aš nepriklausau. Atsieit, jei šiukšles išvežė dyzelinis sunkvežimis, tai mano išrūšiuotos šiukšlės jau ne ekologiškos. Reikia pradėti nuo savęs.
Atsakyti