Pasėdėjau pusvalandį ir suskaičiavau 'biržos' kainą, taikomą skirtingų tiekėjų. Pirmajame stulpelyje yra paprastas aritmetinis vidurkis, skelbiamas pačio Nordpool'o ir vienintelio Igničio naudojamas, kaip tarifo bazė. Antrajame stulpelyje yra 'biržos' kaina, pritaikius atitinkamos valandos ESO suvartojimo koeficientus, naudojamas Perlo, Enefit'o ir Elektrumo (ką naudoja likę - neanalizavau). Na ir pabrangimas.
Yra nedidelis niuansas - Nordpool'o kainos pateikiamos CET laiko zonoje, ESO, spėju mūsų EET. Tas valandos dydžio koeficientų perstūmimas gali kažkiek pakeisti šimtąsias dalis.
Birža be PVM Birža po ESO, be PVM
Sausis 30.82 31.91 3.52%
Vasaris 27.77 28.86 3.93%
Kovas 24.00 25.49 6.22%
Balandis 23.31 24.37 4.57%
Gegužė 24.52 26.19 6.83%
Birželis 38.65 41.10 6.34%
Liepa 31.70 34.12 7.63%
Rugpjūtis 43.32 45.35 4.69%
Rugsėjis 39.50 41.67 5.49%
Spalis 37.72 40.60 7.62%
Tada pažaidžiau su tarifų formulėmis. Iškart 'executive summary' Cibuliui - jūsų atveju, suvartojant kelis šimtus kwh, optimaliausi yra Ignitis ir Elektrum (naudojantys maržą nuo kiekvienos kwh). Suvartojant virš 6000 kwh, optimaliausi tampa Perlas ir Enefit.
Juoduoju arkliuku paskelbtas Ignitis dėl savo naudojamos vidutinės paprastos biržinės kainos bazės. ESO koeficientai, padidinantys tarifo bazę 3.5-7.5% labai komplikuoja situaciją savo neprognozuojamumu. Kol kaina biržoje nedidelė (pavasarinis karantinas), tas padidėjimas lygtais nieko tokio, bet jei paimti paskutinius mėnesius (kai biržos kaina, panašu, yra savo įprastinių kainų teritorijoje), padidėjimas dėl ESO koeficientų absoliučia verte pasidaro labai ženklus.
Galų gale pasidariau lentelę 'kas būtų, jei būtų', jei su savo šių metų elektros suvartojimu naudočiau minėtus 4 tiekėjus 10 mėnesių. Rezultatas - Perlas pigiausias, Enefit brangiausias ant 5 EUR (mėnesinio mokesčio dedamoji). Skirtumas tarp Igničiui ir Elektrum tarp sumokėtų sumų yra apskritai 2 ct per 10 mėn., ir jie brangesni už Perlą apie 4,5 eur.
Reziumė - panašu, kad imant bet kurio tiekėjo biržinius planus, sumokėtų sumų skirtumas per metus nebus didelis.
QUOTE(mintas @ 2020 11 25, 04:07)
Įdomu iš kur gavai Igničio maržą?
Na puslapi ju atsidarai https://ignitis.lt/l...os-kainu-planai paspaudi kas sudaro kaina ir ten aiskiai parasyta "Tiekimo paslaugos kaina". Tai irasiau kad suvartoju 100 kWh ir tada per visus terminus perejau. Tada irasiau kad 500 kWh vartoju ir perejau per visus terminus. Va ir peveiksliukas su rezultatais
https://i.imgur.com/sv7u2cg.png
- Perlo ir EGTO, biržos varianto visi 500val įkainiai turi būti identiški, jei perlas netaiko jokio papildomo įkainio kilovatvalandei, pas tave kaina skiriasi 2 cnt. kažkas negerai skaičiuoklėje.
Egto yra apvalinime pamete dali kainos. Nuo 2021 yra naujas mokestis "Skirstymo dedamoji" bet ji yra tiek maza kad matomai EGTO jos neparodo, na bet teisybes delei pakeiciau kad ju antkainis butu lygiai 0.5 ct ir dabar sutampa.
- Iš kur info dėl Perlo biržos įkainių. Niekur neradau info, o pagal pateiktas kainas ir kainos sudedamųjų aprašymą, supratau kad įkainis, nors ir nedidelis yra. Gal ir klystu, bet vat įdomu, kokiais būdais tokia įkainių info?
https://perlasenergi...a-birzos-kaina/
Aiskiai parasyta: "Birža+ plano kainodarą sudaro: Nord Pool biržos valandinės kainos + elektros persiuntimo paslaugos kaina (reguliuojama valstybės) + VIAP kaina (reguliuojama valstybės) + papildoma dedamoji prie skirstymo paslaugos kainos (reguliuojama valstybės) + mėnesinis mokestis."
Kaina sudaro Nord + Valstybe + menesinis. Ir jokiu zvaigzduciu ar kazko nematau kas leistu matyti jog yra antkainis prie kWh
QUOTE(Verteris @ 2020 11 25, 07:54)
Pasėdėjau pusvalandį ir suskaičiavau 'biržos' kainą, taikomą skirtingų tiekėjų.
Iškart 'executive summary' Cibuliui - jūsų atveju, suvartojant kelis šimtus kwh, optimaliausi yra Ignitis ir Elektrum (naudojantys maržą nuo kiekvienos kwh). Suvartojant virš 6000 kwh, optimaliausi tampa Perlas ir Enefit.
Iškart 'executive summary' Cibuliui - jūsų atveju, suvartojant kelis šimtus kwh, optimaliausi yra Ignitis ir Elektrum (naudojantys maržą nuo kiekvienos kwh). Suvartojant virš 6000 kwh, optimaliausi tampa Perlas ir Enefit.
Ačiū, kad ir manęs nepamirštate. Tik mano elektros sąnaudos augs, nes namas jau gyvenamas.
Toks klausimas, jei kas lyginote: ar bet kurio tiekėjo biržos planas yra geriau nei fiksuotas planas, vertinant visus metus? Ar tikrai įmanoma išlošti su birža? Jei taip, kiek eurų per metus?
O gal reikėtų tokios prielaidos: koronos krizė, vartojimas kritęs, naftos ir elektros (tikriausiai) reikia mažiau, todėl ir kainos gali būti mažesnės. Jeigu atsigautų rinkos ir pakiltų elektros suvartojimas, ar biržos planas nebūtų brangesnis už fiksuotus? Beje, fiksuotą planą fiksuotų pusmečiui, metams, visam 2 metų sutarties laikotarpiui?
QUOTE(Verteris @ 2020 11 25, 07:54)
Rezultatas - Perlas pigiausias, Enefit brangiausias ant 5 EUR (mėnesinio mokesčio dedamoji).
Nesigilinau, bet šis punktas man užkliuvo, juk kainose skiriasi tik abonementinio dydis, kuris skiriasi tik 0,49, kaip skirtumas gali išaugti iki 5?
Papildyta:
QUOTE(sauliusz @ 2020 11 25, 11:13)
Pradžiai, labai teisingas palyginimas, todėl, kad bandoma lyginti maržas. Iš tikrųjų absoliučiai neįdomi reklaminė galutinė kaina su kosminėmis biržos kainomis, įdomi tik marža. Vat kodėl EGTO man ir patiko, ten maržos dydį labai nesunkiai pamatysi. Ir dar Enefit, čia man kaip ir viskas aišku. Su Perlu realiai man vis dar neaišku, nelabai tikiu, kad jie neįkainoja dar ir kiekvienos atskiros kilovatvalandės, bet tai tik spėlionės tad nesigilinkim.
Aš kai bandžiau lyginti skirtumus tarp tiekėjų, iki maržos nesugebėjau dasikapstyti.
Vis tik gyžtant prie to paveiksliuko, tai ten ne maržos dydis, bet marža + birža, vadinasi dar reikia paspėlioti, kokį biržos kainos dydį reikia atimti, kad dasikasti iki maržos.
Aiskiai parasyta: "Birža+ plano kainodarą sudaro: Nord Pool biržos valandinės kainos + elektros persiuntimo paslaugos kaina (reguliuojama valstybės) + VIAP kaina (reguliuojama valstybės) + papildoma dedamoji prie skirstymo paslaugos kainos (reguliuojama valstybės) + mėnesinis mokestis."
Vat tas punktas man ir klūna. Perle neparašyta, kad ta dalis reguliuojama valstybės. Man ši dedamoji neaiški.
QUOTE(cibulis @ 2020 11 25, 12:37)
Ačiū, kad ir manęs nepamirštate. Tik mano elektros sąnaudos augs, nes namas jau gyvenamas.
Toks klausimas, jei kas lyginote: ar bet kurio tiekėjo biržos planas yra geriau nei fiksuotas planas, vertinant visus metus? Ar tikrai įmanoma išlošti su birža? Jei taip, kiek eurų per metus?
O gal reikėtų tokios prielaidos: koronos krizė, vartojimas kritęs, naftos ir elektros (tikriausiai) reikia mažiau, todėl ir kainos gali būti mažesnės. Jeigu atsigautų rinkos ir pakiltų elektros suvartojimas, ar biržos planas nebūtų brangesnis už fiksuotus? Beje, fiksuotą planą fiksuotų pusmečiui, metams, visam 2 metų sutarties laikotarpiui?
Su biržiniais planais taip jau yra - niekad nežinai, kas bus toliau. Todėl į atsakymą 'kiek pigesni per metus' galima atsakyti tik retrospektyviai, žiūrint atgal - 'kiek buvo pigiau/brangiau, jei būčiau paėmęs ano tiekėjo tą planą'. Bet šiaip vertinant paskutinių metų, kiek tas Nordpool'as gyvavo, bendrą kainų lygį, biržiniai planai gaunasi pigesni.
QUOTE(cibulis @ 2020 11 25, 13:37)
ar bet kurio tiekėjo biržos planas yra geriau nei fiksuotas planas, vertinant visus metus? Ar tikrai įmanoma išlošti su birža? Jei taip, kiek eurų per metus?
Niekas pasakyti negali, nes tai priklauso nuo biržos, o birža - tai loterija.
Šios dienos akimis žiūrint birža laimi, o kas bus rytoje, reikia eiti pas būrėją, kad iš kavos tirščių išburtų.
Aš linkes manyti, kad pandemija baigsis ir biržos kainos kils, tad ilguoju laikotarpiu užfiksavę kainas išloš, bet rinktis fiksacijos negaliu, nes planuoju saulės elektrinę tad man sutartį artimiausiu metu vis tiek reikės keisti.
QUOTE(cibulis @ 2020 11 25, 13:37)
Kas zino kokios bus kainos tie ir uzdirba milijonus. Cia tas pats kas su akcijomis paklausus kokia bus kaina apple kitais metais.
Pabandziau as savo exceli palyginti. Fiksuota plana paemiau minimaliai ka imanoma gauti, iki 200 kWh Perlas, nuo 200 kWh Birstonas.
Birza iki 400 kWh EGTO su 0.5 ct antkainiu kWh, nuo 400 kWh Perlas su fiksuota 2.5 imoka.
Kadangi 2020 nesibaige tai lyginau 10 menesiu, o 2019 emiau 12 menesiu.
Aisku ir mano modelis nera geras, nes reiketu ivertinti kad ziema sanaudos bus didesnes nei vasara, o as dabar skaiciuoju kad visus menesius vienodai sunaudojama.
Tai jei kainos kaip 2020 imi birza, jei kainos kaip 2019 imi fiksa. O jei kas zinot kokios bus kainos kitais metais tai ir man pasakykit kad zinociau ka imti
Excelis (apacioje 3 skirtukas): https://docs.google....dit?usp=sharing
Nuotrauka kurioje tik esme: https://i.imgur.com/b22ckrE.png
QUOTE(mintas @ 2020 11 25, 14:17)
Vis tik gyžtant prie to paveiksliuko, tai ten ne maržos dydis, bet marža + birža, vadinasi dar reikia paspėlioti, kokį biržos kainos dydį reikia atimti, kad dasikasti iki maržos.
Ten paveiksliukas yra su fiksuotais planai. Tai realiai marza visiskai neidomi, nes kaina nesikeicia, keiciasi tik eso mokesciai, kurie visiems vienodi. O Ignitis birzos marzos nera, tas ir mano exceli raudonai parasyta, kad kazkas kazkur istrauke is facebook,
QUOTE(mintas @ 2020 11 25, 14:17)
papildoma dedamoji prie skirstymo paslaugos kainos (reguliuojama valstybės)
Taigi aiskiai parasyti gale skliausteliai kad cia yra naujas 2021 mokestis reguliuojamas valstybes. Pas mane excelyje jis irgi figuruoja langeliuose E2, E3, E4
Taip kad as vistiek esu isitikines kad perlas taiko tik abonenta.
QUOTE(Verteris @ 2020 11 25, 14:20)
biržiniai planai gaunasi pigesni.
Šiaip tai, kad atsakyti tikslai, į kalkuliatorius ir akcijų vertes reikėtų įtraukti, pav. dovanojami 80 gali gana stipriai pakoreguoti apsimoka/neapsimoka svertus.
QUOTE(mintas @ 2020 11 25, 13:17)
Nesigilinau, bet šis punktas man užkliuvo, juk kainose skiriasi tik abonementinio dydis, kuris skiriasi tik 0,49, kaip skirtumas gali išaugti iki 5?
Papildyta:
Pradžiai, labai teisingas palyginimas, todėl, kad bandoma lyginti maržas. Iš tikrųjų absoliučiai neįdomi reklaminė galutinė kaina su kosminėmis biržos kainomis, įdomi tik marža. Vat kodėl EGTO man ir patiko, ten maržos dydį labai nesunkiai pamatysi. Ir dar Enefit, čia man kaip ir viskas aišku. Su Perlu realiai man vis dar neaišku, nelabai tikiu, kad jie neįkainoja dar ir kiekvienos atskiros kilovatvalandės, bet tai tik spėlionės tad nesigilinkim.
Aš kai bandžiau lyginti skirtumus tarp tiekėjų, iki maržos nesugebėjau dasikapstyti.
Vat tas punktas man ir klūna. Perle neparašyta, kad ta dalis reguliuojama valstybės. Man ši dedamoji neaiški.
Papildyta:
Suapvalinau skaičiavimuose, patingėjau įvesti enefit'o 2,99 eur mėnesinę maržą ir įkaliau 3 eur Taip, tikslus skirtumas gaunasi 4,9 EUR
Ar EGTO specifikuoja prie kokios 'biržos kainos' prideda savo maržą? Vidutinės mėnesinės Nordpool biržos, ar jau papimpintos su ESO koeficientais? Esmė ta, kad jei pirmas variantas, man kiltų labai daug abejonių, ar pakaks tos maržos kompensuoti elektros paros kainų svyravimą...
Perlas jau pakeitė aprašymą, matyt daug klausimų gavo, cituoju:
Elektros kaina susideda iš: tiekimo dedamosios, taip pat valstybės reguliuojamų kainos dalių: persiuntimo paslaugos kainos, VIAP (viešuosius interesus atitinkančių paslaugų) kainos, papildomos dedamosios prie skirstymo paslaugos kainos. Visos kainos šiame pasiūlyme yra nurodytos su PVM.
QUOTE(sauliusz @ 2020 11 25, 14:42)
Taigi aiskiai parasyti gale skliausteliai kad cia yra naujas 2021 mokestis reguliuojamas valstybes. Pas mane excelyje jis irgi figuruoja langeliuose E2, E3, E4
Sorry, suklydau, jo, mano raudonai paryškinti žodžiai patenka po valstybės reguliuojama kainos dalimi. Pabraukiau ne tą dedamąją. Pabrauksiu kitą:
Elektros kaina susideda iš: tiekimo dedamosios, taip pat valstybės reguliuojamų kainos dalių: persiuntimo paslaugos kainos, VIAP (viešuosius interesus atitinkančių paslaugų) kainos, papildomos dedamosios prie skirstymo paslaugos kainos. Visos kainos šiame pasiūlyme yra nurodytos su PVM.
Vat jei šį punktą perlas paskaidytų ir parašytų:
Elektros kaina susideda iš: tiekimo dedamosios: abonementinio mokęsčio ir biržos kainos, taip pat...
Tuomet absoliučiai jokių abejonių nebūtų, o dabar sorrį bet man jų išlieka.
Vat Enefito būtent taip ir parašyta "birža plius valstybiniai bei ESO mokęsčiai", abonementinis mokęstis taip pat nurodytas, todėl su šia kompanija man klausimų nekyla, o vat perlas, kai bandžiau gilintis į jo kainodarą man išliko neaiškiu.
Papildyta:
QUOTE(sauliusz @ 2020 11 25, 14:42)
Tai jei kainos kaip 2020 imi birza, jei kainos kaip 2019 imi fiksa.
Teigiama, kad 2020m biržos kainos krito dėl pandemijos, tad tikėtina, pandemijai pasibaigus kainos kils ir panašu, kad norint "dagnat upuščenoje" kainos pakils net iki didesnių dydžių, nei buvo 2019m.
Kad pandemija baigsis manau, su rinkai pradedama tiekti vakcina, jau galima drąsiai prognozuoti, taip kad...
QUOTE(mintas @ 2020 11 25, 14:56)
https://perlasenergija.lt/kainos/
Tavo sita citata yra paimta is Standartiniu planu, kuriuose naudojama fiksuota kaina, tai realiai ta dedamoji yra nesvarbi.
O jei ziuri birzos plana aiskiai parasyta kad yra nord pool, o ne tiekimo dedamoji. O visa kita yra tik reguliuojama ESO + perlo abonentas
QUOTE(sauliusz @ 2020 11 25, 15:06)
https://perlasenergija.lt/kainos/
Tavo sita citata yra paimta is Standartiniu planu, kuriuose naudojama fiksuota kaina, tai realiai ta dedamoji yra nesvarbi.
O jei ziuri birzos plana aiskiai parasyta kad yra nord pool, o ne tiekimo dedamoji. O visa kita yra tik reguliuojama ESO + perlo abonentas
Panašu, kad įtikinai .
Tik patikslinu, mano frazė ne iš fiksuotų, bet iš biržos planų, tik ne iš viršaus, o iš apačios, kur smulkiau paaiškinama sudedamasias, bet kaip matom, kainos pristatymas aiškesnis, nei jos detalus išaiškinimas .
Taip, marketinginius pristatymus buvau praleidęs ir žiūrėjau tik "tai kas svarbiausia" .