QUOTE(Verteris @ 2020 11 15, 12:31)
Visose tose palyginimo lentelėse biržinių planų lyginimas yra lyginimas tarp obuolių, kriaušių ir apelsinų - visi tiekėjai savo puslapiuose pristato skirtingas kainos skaičiavimo metodikas. Ignitis pateikia paskutinio mėnesio kainą su savo čapajevo konstantos priedu, Perlas ir Enefit - skirtingų periodų (kitoks mėnesių skaičius) vidutines elektros kainas. Tai tiesiogiai lyginant pateiktus skaičius, lygini beleką.
Kas dėl perlo, tai kažkur buvau radęs užuominą apie 9 mėn., bet tada supratau, kad tai biržos kainos vidurkis paimtas rengiant pasiūlymą. Nelogiška vertinti 9 mėn, kalbant apie biržos kainos variantą. Daugiau neradau jokios info apie laikotarpio vertinimą. Taip, su perlu info mažokai, nors su kai kuriais kitais iš vis info nėra, rašyk laiškus.
Kalbant toliau, jau turbūt rašiau, bet pasikartosiu - Perlas ir Enefit biržinės elektros kainą klientui apskaičiuoja vienodai, vidutinė kwh kaina suskaičiuojama naudojant ESO valandinio suvartojimo svorinius duomenis (grubiai šnekant, kiek pas ESO lieka suvartojimo, atmetus visus didžiuosius vartotojus su išmaniąją valandine apskaita) - taip pigioji naktinė biržos kaina į vidutinę mėnesio kainą įneš 2-3 kartų mažiau indėlio, nei brangioji vakarinė. Skirtumas tarp dviejų šitų tiekėjų yra tik mėnesinio abonento dydyje - pas perlą puse eur pigiau.
Kas dėl biržos vidurkio skaičiavimo, tai mano supratimu visi taip skaičiuoja, tik vat dėl terminų, Elektrum vertina 3 mėn laikotarpį, apie Perlą neradau info, ignitis ima mėnesio laikotarpį, o Enefit mėnesio, arba jei turi išmanųjį skaitliuką, tai momentinį suvartojimą ir kainą. Neradau jokio kito tiekėjo pateiktoje info apie tai, kad jie su išmaniais skaitliukais skaičiuoja momentinį biržos kainos suvartojimą. Bet principas tai toks kaip nupasakojai. Aš laikau tai, kaip ir aksioma, kaip apskaičiuoja biržos kainą visi tiekėjai.
Situacija keisis, kai ESO pradės diegti išmaniuosius skaitiklius (tada jau konkrečiai mokėtum biržinę kainą už konkrečios valandos suvartojimą), bet čia, kiek skaitinėjausi, dar net ne kitų metų perspektyva...
Įsireng saulės elektrinę, išmanų skaitliuką turėsi už savaitės ;).
O va Ignitis apie biržinę kainą neteikia nieko - kažkaip apskaičiuosime, kažką tau išrašysime, kažkiek dar sau pasiimsime. Kas įdomu, panašu, jie ima procentinį savo priedą - skaičiuoklėse įvedus tiek 500 kwh, tiek 5000 kwh, tiekimo kaina pateikiama identiška.
Dėl kainos identiškumo, tai viskas taip ir turi būti, jei plano nekeiti, tai kad ir kiek suvartosi elektros energijos, viskas turės būti pagal absoliučiai tuos pačius įkainius. Nori kito įkainio, keisk planą.
Vis tik užkliuvo neaiškumas dėl biržos kainos skaičiavimo. Esu garantuotas, kad ji skaičiuojama absoliučiai taip pat, kaip ir aukščiau parašei, skiriasi tik laikotarpis (Elektrum 3 mėn), o dėl to neaiškaus procento, tai kai tiek daug kintamųjų (dafiga vartotojų su skirtingais suvartotais kilovatais) realiai nesunku įkelti kokį nors procentėlį. 100% įsitikinęs, kad visi tiekėjai tokį procentą neigs, bet kad jis teoriškai gali būti pritaikytas, tai faktas. Čia buvo užklausimas dėl tiekėjų rizikos prisiėmimo suteikiant kainos fiksavimo garantijas net 2 metams. Aš užsiminiau, kad lieka vartotojai su biržos kainomis iš kurių realu, kad tiekėjas bandys kompensuoti patiriamus nuostolius, biržos kainai pradėjus augti, o tiekėjams esant poreikiui dempinguoti sutartines kainas su įsipareigojimu. Joks sveikai mąstantis žmogus, neprisipažins, kad į biržos vidurkio skaičiavimo algoritmą įtraukė kokį tai procentėlį, bet kad tokį procentą įtraukti galimybė išlieka manau, kad tai realu.
Nors dabar pagalvojau, kad šiai dienai tiek sveiku protu nesuvokiamų reiškinių pradėjo darytis, kurių jokia logika nepaaiškinsi, kad ir to procento pripažinimas, kaip natūralaus biržos vidurkio skaičiavimo elemento, visai galimas
.
Kas dar mane nustebino, tai tie pateikti skaičiai - kažkaip nesitikėjau, kad perlas taip su abonentų skaičiumi pavarys
Bet pas rinka tokia, kaina muša viską, o perlas su savo turima klientų aptarnavimo ir pinigų surinkimo infrastruktūra čia neturi papildomų išlaidų ir gali nusimauti kelnes kiek daugiau...
Kai pamačiau tarp žaidėjų, perlą, sakiau, kad tai bus paskutinis mano pasirinkimas, nes perlo terminalais ar taip ar taip nesinaudoju
, bet kai pamačiau jų tarifus, tai tapo vos ne realiausiu mano kandidatu
.