1. Kalbant apie keraminius blokelius - ar užtepinėjot vertikalią siūlę? Iš vienos ar abiejų pusių?
2. Viduje. Tepėt tik sienų - grindų sandūrą ar ir sienų-sienų? Kokia medžiaga? Soudatight mastika?
3. Langai iš vidaus. Siga Fetrim ar paprastesnė juosta? Su didelėmis užlaidomis? Ant ko klijavote: ant blokelio? tinko? stiroduro? Plėvelė ant mūro ir tada stirodūras ar pirmiau xps ir ant jo plėvelė ir tinkas?
4. Ko pylėte į palangės blokelių ertmes? Tiesiog skystos košės?
5. Rozečių dėžutes tiesiog spaudėte į skystą masę ar pačios dėžutės kažkokios special?
6. Kaminų turėjote? Ypač aktualu židinio. Ar Schiedel Absoliut vienintelis kaminas, su kuriuo galima pasiekti sandarumą? Uždenginėjot kamino viršų ar pasilengvinot savo dalią ir uždengėt viduje?
7. Perdanga medinė? JEigu taip, kaip tvirtinot garo plėvelę? Palei kraštą ir klijai ir juosta? Gerband žalia? Mėlyna? ar dar kokia? Plėvelės sudūrimai: klijai ir juosta? Jeigu perdanga g/b - kaip ją apdirbote?
Kokie dar patarimai?
Ačiū.
1. Pas mane iš plytų, mūryta standartiškai, jokių papildomų reikalavimų mūrui kelta nebuvo. Pagal standartą mūrijant iš plytų man rodos priklauso tepti skiediniu ir kraštus, kaip tiksliai buvo nepamenu, jau senokai buvo.
2. Sienos iš vidaus nieko papildomai netepliotos išskyrus aplink langų montavimo vietas prasieita lateksiniu gruntu, kad langų sandarinimo juostos turėtų prie ko prilipti. Sandarumą iš vidaus neblogai užtikrina tinkas, tad sienų viduje daugiau jokio papildomo sandarumą užtikrinančio sluoksnio.
3. Langus iš vidaus sandarinau ne siga, o paprasta atrodo soudal (nors negarantuotas) bitumine juosta dengta folija. Ši juosta skirta ne langų sandarinimui, bet stogų hidroizoliacijai. Nepasitikėjau "popierinėmis" juostomis šiame atsakingame mazge, o kad bitumas su metalizuota plėvele prasčiau praleidžia garą, aš esu visu 100% įsitikinęs. Beje, kai stačiausi sau namą, Siga juostų Cibulis dar nebuvo išreklamavęs.
Klijuota tiesiai ant mūro bei betoninės sijos, prieš tai juos nutepus silikoniniu gruntu.
4. ties tomis vietomis kur juosta turėjo klijuotis užpurškiau šiek tiek putų ir išlyginau paviršių plytelių klijais, bet tikrai ne visą paviršių. Tik tas vietas, ant kurių juostos klijavosi.
5. Dėžutės į mūrą ėjo pačios paprasčiausios, pilnos visokių skylių, į ertmes klijuotos gipsiniu mišiniu skirtu dėžučių montavimui. Stengiausi privaryti maksimaliai, kad kaip galima mažiau plyšių liktų, bet sandariai tikrai nesigavo.
6. Jokių kaminų, su jais namas negali būti sandarus.
7. Stogas plokščias, monolito plokštės, kurias iš vidaus "nutapetavau" folija padengtu popieriumi, sienos tinkas užėjo tiesai ant tos folijos. Papildomai šios vietos nesandarintos.
Esmė. Pagrindinis sandarus sluoksnis pas mane iš namo išorės, todėl vidiniam sluoksnio nutraukimui rozečių dėžutėmis nelabai ir nervinausi. Visas namas nupūstas ~5cm uždarų porų PUR putomis ir vėliau ant viršaus apšiltintas 25cm neoporu. Tiesa, langų montavimo mazgo apdirbimą bituminėmis juostomis su folija manau taipogi nemažai prisidėjus prie sandarumo užtikrinimui, nes tik nupurškus PUR putomis šiose vietose matėsi nemažos skylės.