QUOTE(vaikis_ @ 2019 02 12, 09:41)
Panasu jog Skasparo namas atitinka pasyvaus namo standartus, taigi visa kita kas Lietuvoje su lentelem panasu tik i butaforija. 35cm neoporo yra per mazai sienose norint pasiekti tikrus 15 kWh/m2 metams prie 20C viduje.
Aš manau, kad iš tiesų visiškai ne esmė, koks namas realybėje. PHI žiūri, kas išeina ant popieriaus. Pasiekei ant popieriaus 15 kWh/m2 ir gerai.
Priešingu atveju reikalingi sprendimai kaip Kasparo name:
1. Pamate 45 cm šiltalo, kurio U iki 0,08.
2. Sienos: 40-55 cm šiltalo, vidurkis tikriausiai kokie 45 cm. U išeina 0,07.
3. Stogas: 65 cm šiltalo. U išeina 0,055.
Mano namas ant popieriaus kaip ir pasyvus tik jis nesertifikuotas. Bet kaip atskaitos taškas tinka:
1. Mano grindyse 40 cm EPS. Vadinasi reikia +5 cm.
2. Ant sienų 35 cm neoporo. Papildomai reikia 10 cm.
3. Stoge 40 cm 0,032 akmens vatos ir 5 cm PIR 0,022. U vertė išeina 0,067. Taigi dar kokių 10 cm vatos ar 5 cm PIR reikia.
Papildomai realiam pasyviam namui reikia 4 stiklų paketų ir ventiliacijos iš esmės be nuostolių (ŽŠ). Mano namas prie +20 sunaudoja apie 30 kWh, turi būti 15 kWh. Realybėje: šildymas kainuoja 100 eurų, turėtų būti 50 eurų. Ar dėl per sezoną sutaupytų 50 eurų verta taip stipriai šiltinti namą? Įtariu papildomos investicijos tikrai didelės ir pasyvaus namo standartas ant popieriaus daugiau nei apsimoka. Nemanau, kad verta taip stipriai šiltinti namą kaip padarė Kasparas. Nebent jį nori šildyti tik elektra.