QUOTE(norcis @ 2016 11 05, 01:49)
O nauda iš tų kambarių termostatų realiai yra kokia? Kiek pamenu honda15i turėjo, bet po to atjungė, ar ne?
Nauda labai paprasta: jei patalpoje pasiekta norima temperatūra, termostatas (teisingiau jo valdoma elektros pavara) uždaro kilpą (užsuka grįžtamo vandens kontūrą). Tokiu atveju šilumos siurbliui reikia šildyti mažesnį kiekį vandens, jis tą darbą padaro greičiau ir prisuka mažiau elektros. Tokiu būdu neperkaitinama patalpa (komfortas) ir taupomi pinigai (ekonominė nauda).
Visa problema, kad mano šilumos siurblys neatsižvelgia į termostatų temperatūrą. Kada šildyti namą, jis žiūri tik pagal grindų grįžtamo vandens ir lauko temperatūrą. Jei siurblys dar galėtų atsižvelgti ir į termostatus, būtų tobula sistema. Tokią sistemą mano siurbliui siūlo "Alpha Home". Tik jos kaina labai didelė - mano atveju būtų apie 1500 eurų be nuolaidų.
Kadangi šilumos siurblys neatsižvelgia į termostatų rodomas temperatūras, tai jis pradeda taktuoti. Šitas procesas (taktavimas) atrodo štai taip: iš visų 7 mano termostatų tik 3 rodo, kad reikia šildyti namą. Visuose grindyse yra apie 140 l vandens (juos valdo 7 termostatai). Jei tik 3 termostatai rodo, kad reikia šildyti namą, tai išeina, kad reikės šildyti apie 40 l vandens (tiksliai nežinau). Siurblys įsijungia ir tuos 40 l paruošia per 25-30 min., kuomet visą vandens kiekį šildytų maždaug 2 val. Per 30 min. pašildęs 40 l vandens iki reikiamos temperatūros, siurblys išsijungia. Tas 40 l greitai atvėsta ir siurblys vėl turi jungtis. Vakar mačiau, kad atvėso per 1:30 val. Žodžiu, išeina taip: 30 min. dirba ir 1:30 val. ilsisi.
Nesunku paskaičiuoti, kad dirbdamas tokiu režimu šilumos siurblys per parą įsijungs apie 12 kartų (realiai gal būtų mažiau - kokie 8 kartai). O kuo dažniau išsijungia ir įsijungia siurblys, tuo greičiau susidėvės jo kompresorius. Jei termostatų nebūtų, tai šiuo metu siurblys per parą jungtųsi 2-3 kartus. Kuo mažiau junginėsis siurblys, tuo ilgiau tarnaus ir nereikės keisti brangiai kainuojančio kompresoriaus.
"Tenko" sakė, kad vieno įsijungimo metu siurblys turi išdirbti bent 30 minučių, kad nebūtų gadinamas kompresorius. Taigi kaip ir viskas gerai. Bent kol kas. Kita vertus mačiau, kad kartą siurblys įsijunginėjo vos 5-8 min. Tuo metu sunaudoja kokį 0,11 kWh elektros ir pagamina apie 1,6 kWh šilumos. COP išeina apie 15, bet toks siurblio junginėjimasis tuomet vyko kas 30 min. Tuo metu šilumos siurblys dirbo vos viena ar kelios labai trumpoms kilpoms. O tokiu atveju galima greitai supjauti kompresorių, nors elektros taupymas tikrai būtų. Klausimas ar sutaupyti pinigai atpirktų sugadinto kompresoriaus keitimą? Manyčiau, kad ne. Bet jei leisčiau siurbliui taktuoti, tai įtariu, kad visas šildymo sezonas išeitų dar pigesnis nei pernai. O gal ir klystu.