Nu ką draugai, nežinau, ar čia pakelti uodegą, ar nuleisti, bet susivedžiau skaičius. Jei kam įdomu,
nedidelė skaičiavimo lentelė čia.
Lyginau SIP namą ant plokščiųjų pamatų, naudojant LED apšvietimą (nes galima kalti halogenus ir lengviau gauti klasę, tipo taupant ant šilumos), nenaudojant fotovoltinių ir saulės kolektorių vandeniui. Lyginau 2 variantus:
35 cm XPS+EPS pamatai, 30 neoporo sienos ir 35 neoporo stogas ir
35 cm XPS+EPS pamatai (rostverkas +5cm), 35 neoporo sienos ir 40 neoporo stogas
Taip pat abu variantus lyginau naudojant ir nenaudojant oras-oras šilumos siurblio (naudingumas apie 4,7 tiek vėsinimui, tiek šildymui).
Storinant kailinius - Mažėja sąnaudos šildymui, didėja vėsinimui. Suma gaunasi beveik ta pati. Paverčiau ir į EUR visam 100 kv.m. namui pagal mano gyvenimo būdo proporcijas naktiniam/dieniniam tarifui.
Svarbi detalė - pas mane bus žemės šilumokaitis už mašdaug 1000 EUR, bet jis į LT vertinimus netraukiamas. , todėl tikėtina, kad man vėsinimo nereiks, o šildymui sakykime aš nevertinau jo pagalbos. Kitaip tariant noriu pasižiūrėti, kiek papildomai metams 100 kv.m. išleisiu šildymui tiek su plonesniais, tiek su storesniais kailiniais.
Gaunasi metams šildymui sunaudočiau 288 kWh, kas lygu 29 EUR, mažiau šildantis vien elektra arba 61 kWh, kas lygu 6 EUR, mažiau šildantis oras-oras.
Taigi atsipirkimas papildomo šiltojo sluoksnio - 34 metai, jei šildausi tik elektra. Kadangi reiks vėsintis, tai lyginant oras-oras sąnaudas vėsinimmui su ŽŠ kaina, ŽŠ atsipirktų per 11 metų (neskaičiuojant, kad jis padės ir šildymui per mažesnius vėdinimo nuostolius). Na o pats oras-oras, kuris esant ŽŠ būtų naudojamas tik šildymui, atsipirktų per 4 metus. Atsisakius oras-oras - ŽŠ pasiteisinimas būtų dar didesnis.
Aš linkęs:
1. Statytis ŽŠ. Kodėl? Nuoriu:) Labai noriu, tikiu juo labai;
2. Palaukti su oras-oras, bet nusimatyti vamzdelius;
3. Nesistorinti 5 cm. Kodėl? Todėl, kad labai ilgai reiks laukti, be to jei pasirinksiu SIP skydininkus, kuriems simpatizuoju, jie rankelę atmušę būtent ant sumuštinio SIP OSB+15 cm Neoporas+OSB plius pusSIPis 15 cm Neoporas+OSB.
Aišku per šį vakarą galite dar perkalbėti mane. Kai kas gali aišku pasiūlyti eiti dar į plonesnius kailinius, "nes juk taip nesitaupo storinant", bet sprendimą turiu priimti pats ir greitai, nes prasidės darbai, račiokui jau niežti ratai:).