QUOTE(Verteris @ 2017 09 06, 10:47)
Yra toks požiūris. Tik jis neima domėn kitos išlaidų pusės - šildymo šaltinio kainos. Šiltalui pasiekus tam tikrą vertę, galima atsisakyti brangios šildymo sistemos
Čia yra dar vienas aspektas, į kurį neatsižvelgiama sudarant tokias lenteles, tad kaip minėjau, kategoriškai negalima vadovautis lentelėmis, vertinančiomis tik vieno parametro šiluminių savybių atsiperkamumą. Šiais laikais, vertinti galima tik su skaičiuoklėmis, kurios vertina visus svarbiausius namo šiluminius aspektus.
Tik mūsuose yra kita bėda - dėl konservatyvumo vis dar storiname namo 'kailinius', bet 'dėl visa ko' pasiliekame ir brangią šildymo sistemą,
"Mūsuose", tai realiai keli pradininkai, kurie statėsi namus, ir neturėjo realių tokių namų pastatytų Lietuvoje eksploatacijos išlaidų pavyzdžių. Aš nors ir buvau priskaičiavęs savo namui mažus šilumos nuostolius, bet nebuvau tikras, kad tai iš tikrųjų bus pasiekta Lietuvos sąlygomis. Vis tik ant popieriaus gali atrodyti vienaip, o praktikoje būti visai kitaip. Taip, kad tų kas statė neturėdami pavyzdžių, kuriais galima pasiremti prašyčiau neįtraukti į apibrėžimą "bet 'dėl visa ko' pasiliekame ir brangią šildymo sistemą"". Dabar jau statyčiau, šildymo sistemą planuočiau visai kitaip, o ir kiti besistatantys juk jau atsižvelgia į paviešintus tokių namų eksploatacijos rodiklius.
nuo kažkiek cm šiltinti daugiau neapsimoka
Tikrai taip. Kai bus pasiektas toks bendras namo šiltumas, kad pritekėjimai pilnai kompensuos namo šilumos nuostolius, tokio namo tolimesnis šiluminių savybių gerinimas jau vienareikšmiškai būtų perteklinis. Realiai manau, kad PN institute nustatytas 10W/m2 šildymo galingumo poreikis yra pakankamai optimalus. Šios dienos energinių resursų kainomis, pasiekus tokį šildymo galingumo poreikį, toliau namo šiluminių savybių gerinti jau nereikėtų.
Atkreipiu dėmesį - bendrų namo šiluminių savybių, o ne kokio nors vieno mazgo atskirai.
Bet kuo labiau šiltinsies, tuo labiau langai/durys (kol neatsiras kažkokių egzotiškesnių sprendimų) santykinai taps silpnąja vieta šilumos nutekėjimų balanse.
Langai ir durys visuomet buvo silpnaja grandim, bet nenurašyčiau aš jų taip. Pasiekus tam tikra sienų šiltalo storį, jau apsimokės labiau investuoti į ketvirtą stiklą stiklo pakete su bendra stiklo paketo U=0,3.
Dėl durų tai iš vis, jau seniai statomi namai su tambūrais (buferinėmis patalpomis). Taigi, sprendimų yra.
NB - žinau apie pritekėjimų teoriją, bet nelabai tikiu ja Lietuvos sąlygomis. Subjektyviais pastebėjimais, pritekėjimai pradeda kažką apčiuopiamo duoti tik žiemai besibaigiantis, o didžiąją šildymo sezono dalį (lapkričio-vasario mėn pirma pusė) pamatyti saulę ir žydrą dangų mūsuose didelė šventė būna
Realiai aš irgi buvau tos pačios nuomonės, bet susiginčijau su vaikiu ir tuomet įlindau į skaičiuoklę ir ką. Paėmęs Lietuvos statistinius meteorologinius duomenis primečiau, kad net tais mėnesiais, kada realiai saulės nebūną, per stiklus turi pritekėjimų būti daugiau, nei nuostolių per juos. Taigi, neteigčiau aš taip drąsiai to, ką pacitavau aukščiau. Net ir esant debesuotumui, pro debesis prasiskverbia pakankamai nemažas infraraudonųjų spindulių kiekis, kad darytų įstiklinimo balansą pliusiniu net ir mėnesiais be saulės.
Vis tik čia yra niuansų. Nesakau kad pacituotas teiginys yra neteisingas, nes nežinau. Primesti skaičiavimai neigia teiginį, bet norėtūsi išgirsti ir patirties iš realaus namo eksploatacijos, tad su nekantrumu laukiu vaikio namo eksploatacijos rodiklių paviešinimo.
Ir dar vienas pastebėjimas. Jei imti pro debesis praėjusią spinduliuotę tai skaičiavimai rodo pliusinį įstiklinimo balansą, bet konkrečiai mano atveju, kai žiemą namas yra gretimais augančių medžių šešėlyje, aš savo langams primetu riebų minusą balanse. Nors tiesa, šis minusas primetamas be tikslių matavimų, iš akies, bet aš esu įsitikinęs, kad jei namas žiemą bus šešėlyje, geriau iš stiklinimo pliuso nesitikėti.
Taigi, natūraliai iškyla klausimas - ar apskritai mūsų klimato sąlygomis galima pasiekti kažkokį namo šiltinimo sprendimą, kad šildymui pakaktų kažkokios pagalbinės sistemos. Na čia turiu galvoje, kažką labiau pažengusio su COP >1, nei kad paprastas šildymas elektra + ne už kosminę kainą (turi būti pigi, nes pinigai į šiltalą sueina)
Tai aš juk čia nuolatos reklamuoju savo idėją
:
oras-oras kanalinis plius elektrinis grindinis šildymas mažame grindų plote, ir beslėgis saulės kolektorius, karšto vandens ruošimui vasarą.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2017 09 06, 11:32)
Tai jei privalomai bus rekuperacija, ar nepakaks kokio 1-2kw šildytuvo jame?
Ne, nepakaks. Norėsi stipriau šildytis, turėsi didinti šildymo intensyvumą ir atitinkamai vėdinimo intensyvumą, kuris didins ir šilumos nuostolius per vėdinimą.
Šildymo sistema turi būti atskirta nuo vėdinimo sistemos intensyvumo. Šildantis per vėdinimo sistemos ortakius, šildymo sistema turi būti įrengta su recirkuliacija.
(Man kažkodėl neveikia).
Žiemą pas tave konkrečiai namas šešėlyje.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2017 09 06, 11:50)
1-2 kw šildytuvo pakanka prie nedidelių šalčių. Gi spiginant mažiau nei -20C per tuos langus/duris/ventiliaciją daugiau išeina...
Pagal savo namo ekspluatacijos rodiklius primečiau, kad prie lauko -23C mano namui reikia 2,125kW šildymo galingumo, taip, kad 2kW teno tikrai pakaktų šiltame name. Nebūčiau ŠS įsigijęs prieš namo sienų šiltinimą, tikrai būčiau šiltinęs mažiausiai 35cm storiu, o ne 30cm, kaip, kad apsišiltinau dabar. Taigi, 2kW šiltam namui per akis. Problema tik šildymo ir vėdinimo sistemų atskyrime, tad šildymo sistemą ortakyne reikia įrenginėti tik su recirkuliacija.