QUOTE(VilkasPilkas @ 2017 06 19, 10:22)
Sveiki,
Kokia nuomone apie Led
paneles kokie +- lyginant su iprastom led lemputem?
Pagrindinis pliusas yra panelės aukštis. Absoliučiai nereikia sukti galvos, kurioje vietoje po gipsu yra karkasas, nes panelės aukštis neviršija gipso storio.
Dar vieną pliusą matau tame, kad panelė gali būti naudojama vietoje atsarginio liuko pavyzdžiui prieiti prie ortakių reguliavimo vožtuvų. Apie tai sumasčiau truputį pe vėlai, tad dabar gailiuosi, kad ne paneles ten susidėjau
.
Dar vienas niuansas yra tas, kad panelės yra 12V parduodamos kartu su išoriniu maitinimo bloku.
Kas dėl švietimo spalvos, tai aš paneles pirkau Elmo parduotuvėje, tai pardavėjas atrinkinėjo kad man parduotų panelių šviesos atspalvis būtų vienodas. Iš kitos pusės pastaruoju metu perku tiktai neutralios šviesos (~4000K) visus apšvietimo prietaisus, nes šilta spalva, man per daug geltona, o balta, į melsvumą yra per šalta. Ir plius minus atspalvis gaunasi panašus, bet vienam kambarį, jau reikėtų visas lempas keisti vienu metu, nes jausis atspalvių skirtumai.
Dėl per didelės galios manau galvos sukti nereikia, nes prie didelės galios žmogaus akis gana greitai pripranta, o ant tiek didelės galios, kad net akims būtų nemalonu, abejoju, kad pasistatysi
. Paprastai būna problemų tiktai su per maža apšvietimo galia, arba su neteisingai orientuotais didesnės galios apšvietimo elementais nukreiptais tiesiai į akis. Panelių šviesa yra išsklaidyta, tad problemų su akinimu neturėtų kelti. Tuo jos tikrai geresnės už lemputes, kurias jau reikia žiūrėti, kur montuoti, nes gali ir akinti.
Tiesa, dėl panelių galingumo. Susidūriau su tuo, kad panelės turi būti gerokai galingesnės už lemputes, gal net dvigubai, norint to paties apšvietimo galingumo. Nesvarbu, kad liumenų daug prirašo. Reikalas tas, kad panelėse diodai šviečia iš kraštų į panelės vidurį ir patalpas pasiekia jau atsispindėjusi šviesa, o ne tiesioginė, kaip lempučių atveju, taigi panelės yra mažiausiai dvigubai mažiau ekonomiškas sprendimas už lemputes. Bet vaizdas tai tikrai visai kitas.
Papildyta:
QUOTE(VilkasPilkas @ 2017 06 19, 14:50)
O kokios galios paneles dejot (pvz virtuve) 6W ar galingesnius ?
Savo nedidelėje virtuvėlėje dėjau 4vnt. 12W galios panelių ir šviesos tikrai ne per daugiausiai. Vietinis apšvietimas po pakabinamom spintelėmis ne grožio, bet būtinumo reikalas. Kaip minėjau, panelės gerokai prasčiau apšviečia patalpas, nei to pačio galingumo lemputės.
~30m2 svetainėje dėjom 4vnt. po 18W galios panelių, bei dar įrenginėju papildoma apšvietimą įgilintose lubose, bet svetainėje šviesos kaip ir pakankamai. Nors jei kokią knygą sugalvotum skaityti, šviesos gal ir mažokai būtų, trūktų komforto, vargintum akis, jau reikėtų papildomo vietinio apšvietimo.
Papildyta:
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2017 06 19, 13:19)
gamindamas karštą vandenį tik elektra aš negalėsiu gauti nei A / A+ / A++ namo sertifikato
Ne, neteisingai suformulavai teiginį. Ne tik karšto vandens ruošimas, bet ir namo šildymas žiūrimas. Kai aš sertifikavau savo namą, tai geoterminis buvo vertinamas, kaip neatsinaujinantis šilumos šaltinis, tad į geresnę nei B klasę net negalėjau orientuotis. Dabar jau šilumos siurblys kaip ir atsinaujinantis šilumos šaltinis, bet man atrodo, kad iki A+ klasės vis tiek dėl pirminės energijos rodiklio nedatempčiau.
Tai juk sakau, orientuokis į namo šildyma su oras-oras, o vandens šildymą su saulės kolktorium ir į A+ turėtum drąsiai taikyti, nereikėtų ir saulės baterijų
.