Įkraunama...
Įkraunama...

Kaktusai ir kiti sukulentai

huari - huari mažutė labai graži wub.gif . Mano rebutijos iš pygmaea grupės (sėjo anril ačiū jai smile.gif ) todėl labai tysta viršūnėlės, nes ir taip jų forma pailga, dabar atrodo kaip 5mm diametro pagaliukai , laukiu nesulaukiu pavasario, kad greičiau būtų daugiau saulės, tada per vasarą atsitaisys. O astrophytumai neblogai laikosi - pirkau rudenį Konstantino sėjinukų, tikrai: jie visai kitaip reaguoja į aplinką
Atsakyti
Sveikos spygliuotosios smile.gif,

turiu tokį klausimėlį. Kai pažiūriu nuotraukas, tai daugumoje vazonų žemė "apibarstyta" akmenukais. Gal galėtumėte išduoti paslaptį kas tai per medžiaga - žvyras, keramzito granulės, akmenukai, kai kur atrodo kaip medžio plaušai. Vieną augalą esu "apibarsčiusi" baltais akmenukais, bet po jais žemė visuomet drėgna/šlapia. Tai ar kaktusai ir sukulentai po tokia "apdaila" nesupūtų.
Ir dar vienas klausimas ar žiemos metu galima tik apipurkšti ir praktiškai nelaistyti kaktusų. Ai, dar vienas klausimėlis - Jūs po lempomis auginate ir kelių metų/senesnius kaktusus ar tik pačius mažiausius, padaugintus. Būsiu dėkinga atsakiusioms.
Labai gražūs Jūsų augintiniai.
Atsakyti
Laba smile.gif
Aš suagusiems augalams naudoju paprastus baltus akmenukus, o sodinukams naudoju smulkias ceolito granules, tokios labai labai šviesiai žalsvos. Naudoju dėl patogumo, tvargingumo ir gražumo. Tačiau taip, po akmenukais žemė gerokai mažiau kvėpuoja ir lėčiau išgaruoja vanduo, todėl norint juos naudoti reikia labai atitinkamų sąlygų - pageidautina moliniai vazoniukai, labai laidi žemė (žemė, maišyta su žvyru, perlitu, ceolitu, molio granulėm ir pan.), retesnis laistymas bei "judantis" oras (pvz.vasarą laukas arba pastovus balkono vėdinimas). Su tokiom sąlygom supuvusių kaktusiukų dar neturėjau, tfu tfu tfu.
Žiemos metu kaktusų iš viso nereikia nei laistyti, nei purkšti. Galima nuo kokio kovo ar balandžio tik pradėti juos karts nuo karto apipurškalioti, taip juos pabudinant po žiemos miego.
Po lempom auginu tik pačius mažiausius (neskaitant tam tikrų rūšių), kadangi didesniems jau reikia saulės, kad neišstyptų smile.gif

vartotojo įkelta nuotrauka
Atsakyti
Viską čia gražiai lnndrute papasakojo.

Aš truputuką taupau, tai tokių baltų gražių akmenėlių neperku. Dar jie man kažkaip nenatūraliai atrodo, nors labai steriliai gražu. Einu į ,,Kiką" ir nusiperku akvariumams grunto/žvyruko 2-5 mm. (foto -mažesnis maišelis kairėje) .Nebrangu, lengvesnis ir ne taip užspaudžia šaknis, bet laistant neleidžia vandens čiurkšlei išmušti duobučių. Ar visur jį pilu? Tikrai ne. Kitur ir paprastas gamtoje rastas žvyrukas, ir visai be nieko , tik žemė. Didesniems augalams būna, kad ir didelių akmenėlių uždedu 1-3 cm. Ypač darant kompozicijas tokia įvairovė pasiteisina.
Bet toks užpylimas nebūna visą laiką idealiai švarus. Kaupiasi visokios apnašos, dulkės, dar kažkiek pasimaišo su žeme. Vežant į parodas viską tenka vėl atnaujinti, o ir bute laikant restauruoji laiks nuo laiko.

Atsakyti
Labai ačiū Inndrute ir Evora uz tokius išsamius atsakymus. Dar ir visa vaizdinė medžiaga. Net nesitikėjau. thumbup.gif Visai buvau nepagalvojus dėl zoo parduotuvių. Man labai naudinga info buvo ir dėl vazonėlių smile.gif Atkreipiau dėmesį ir į pasodinimą. Jie pas Jus tokie apvalučiai tiesiog iš žemių pūpso. Turiu kažkokį astrophytum, bet pas mane jis vargšas kaip kopūstas auga. blush2.gif
Bet nieko, ir aš išmoksiu dygliuotuosius auginti.
Na bet pas Jus ir "išpopkinti" augalai, net seilė varva. Gražuoliukus turit, tad tik didesnių palangių. Dar kartą ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(---- @ 2017 02 05, 16:09)
Labai ačiū Inndrute ir Evora uz tokius išsamius atsakymus. Dar ir visa vaizdinė medžiaga. Net nesitikėjau.  thumbup.gif Visai buvau nepagalvojus dėl zoo parduotuvių. Man labai naudinga info buvo ir dėl vazonėlių  smile.gif Atkreipiau dėmesį ir į pasodinimą. Jie pas Jus tokie apvalučiai tiesiog iš žemių pūpso. Turiu kažkokį astrophytum, bet pas mane jis vargšas kaip kopūstas auga.  blush2.gif
Bet nieko, ir aš išmoksiu dygliuotuosius auginti.
Na bet pas Jus ir "išpopkinti" augalai, net seilė varva. Gražuoliukus turit, tad tik didesnių palangių. Dar kartą ačiū  4u.gif

Vazonėlių variantų yra ne vienas, čia jau kas kokius privalumus mėgsta. Štai mano kaktusai yra nelepinami ir jau nuo neatmenamų laikų auginami storo rudo plastiko apvaliuose vazonuose. Taip jau sutapo, kad buvau užsislaptinusi jų augintoja ir į platesnes erdves nesižvalgydavau. Dėl to ir visokių kvadratinių ar molinių grožybių nelabai ir mačiusi buvau.
Bet tie plastiko rudžiai labai man patinka ir tinka, juk nemesiu keleto šimtų gerų vazonų lauk. Mažesnius kaktusiukus persodinu į mažiausius ar didesnius už juos, paprastus parduotuvinius gėlininkų plasmasiakus. Jie man dykai atitenka, kai mažus kaktusiukus pardėse susimedžioju. Vėl gi, nemesi lauk gerą daiktą.
Štai kiti sukulentai pas mane gyvena išskirtinai gražiuose vazonuose: moliniuose, glazūruotuose arba ne, kartais autoriniuose, kartais pati kokį mažuliuką nusilipdau/išsikepu (jei netingiu). Nežinau, kodėl man taip noris, bet kažkaip jaučiu, kad taip jiems tinka, o ir mano ego patenkintas ilsisi. Tokiuose dideliuose moliniuose vazonuose teisę būti kaktusai užsitarnauja tik išaugę iki didžiulio dydžio. Tokių milžinų viens kits yra.
Nežiūrint vazonų skirtumų, nepastebėjau, kad jie kuriais nors nepatenkinti būtų.

Dėl išauginimo. Visaip pasitaiko. Kartais šalia du vienodi ant palangės tupi, o auga vienas, kitas skursta ar kopūstėja. Štai ir iš užsienio augintojų visokių atkeliauja. Vieni rubuiliukai, idealiai išaugę, kiti ant koto išstypę ir tik tada gražesni pilnėja. Yra ir kreivų pasitaikę.
Štai Wesnerio astrophytumas-tikrai galėtų to pagalio apačioje nebūti, o gražiai iš kart apvalutis dailutis pūstis.

Turėjau tokį A. myriostigma onzuko columnare 4 cm. aukščio, tai pradėjo svirti į vieną pusę ir atrodė lyg kobinys. Kentėjau, kentėjau ir nupjoviau virš to pagalio/stiebo. Padžiovinau, įsodinau ir dabar gražus standartinis astrophytumas, o būtų gulėjęs lyg pijokas.

Atsakyti
As auginu plastiko vazonuose, virsu dengiu smulkiu keramzitu.
Atsakyti
Gal kas atpažįstate šitą augaliuką? Kas tai galėtų būti? Ar čia sukulentas?

Atsakyti
Panašu į šiloką (Sedum makinoi). 'Bambino' gal veislė.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2017 02 08, 09:26)
Panašu į šiloką (Sedum makinoi). 'Bambino' gal veislė.

Dėkui, tikrai labai panašu
Atsakyti
o, viešpatėliau, kaip čia gražu. Kažkaip senokai besilankiau ir kai viską peržiūrėjau, tai taip susigėdau, kad maniškiai vieniši balkone nelaistyti, apdulkėję ir musėm apkritę žiemoja. Bet viskas ok., kol kas mirčių nėra.

evora, aš labai džiaugiuos taviškiais vaizdais. Gaila, kad teko kai kuriuos sukulentus patamsy palaikyti. Mano kad ir ant palangės, bet tie, kur kambary, patįso gerokai. Vėliau ir nuotraukų įdėsiu. Jau primiršau, kaip tai daroma smile.gif

Atsakyti
O maniskiai pirma ziema bus iki galo perziemoje balkoniuke. Klimato atsilimas ne kitaip biggrin.gif
Atsakyti