Cambala, aš nesiburnoju. Tiesiog jūs nelabai tolerantiška ir nuolat kabinėjatės prie žodžių. Aš suprantu, kad visi čia jautrūs, bet juk nebūtina kalbėti taip, lyg sakytumei kalbą per rugsėjo pirmąją pradinės mokyklos moksleiviams, su mažybinėm formom ir pasipiepsėjimais. Tai nepagarba pašnekovui, atrodo, kad tu jį laikai priedurniu ar kokiu emociškai nestabiliu
Lietuvių kalbos žodynas žodį "liepti" aiškina kaip "negriežtai įsakyti, raginti". Jeigu jūs supratot kaip "griežtai įsakyti generolo tonu", tai čia yra asmeninė jūsų bėda. Jei aš liepiu, tarkim, vaikui susitvarkyti kambarį, tai visai nereiškia, kad aš bliaunu kaip išprotėjus "debile, mikliai susitvarkyk, kitaip į snukį gausi", ir tada kaimynai kviečia vaikų teisių apsaugą, nesitvarkantis tampa nukentėjusiu, o visi girdėję mėnesį šlapimo nelaiko. Nežinau, kaip pas jus, bet pas mus liepimas būtų "O dabar reiktų jau susitvarkyti kambarį, nes praeiti nelabai eina. Susitvarkyk šiandien, gerai?". O prašymas - "būk gerutis, parnešk mano daiktus iš mašinos, ten labai sunki tašė, ačiū labai".
Taigi liepimas pakelti žmogų būtų "Reiktų pakelti senelį į lovos viršų, nes kažkaip nusislinko, ateik dabar, aš čiužinį palaikysiu". Jeigu jus toks tonas užgautų ir jūs iš principo nekeltumėt, tada nežinau... Tada aš su jumis šeimoj negyvenčiau
Bet tai ir ne prašymas, tai tiesiog pranešimas, kad reikia tai padaryti. Dabar, pasidėjus tai, ką darai, gal net iš lovos atsikeliant. Raginimas. Liepimas
Papildyta:
QUOTE(biologė @ 2016 12 07, 09:53)
Gėlę gal kokią žydinčią pastatyt, kad iš lovos matytų?
[right][snapback]71276465[/snapback][/right]
Jetus, tiksliai!
Va gera mintis.
Taip ir darysiu.
Nes galvojau - visada dovanojam knygas, saldumynus... O dabar nei tų knygų jau reikia, nei tų saldumynų valgo...