Įkraunama...
Įkraunama...

Krūties onkologija

Labas, KM,

Suprantu jusu nerima (dar nepamirsau, kaip jauciausi metai atgal).

Tikriausiai niekas is musu neatsakys, kokia / kokias galimas gydymo taktikas reiketu taikyti siuo konkreciu atveju, reiketu kalbetis su gydytojais ir juos pakamantineti apie galimus variantus ir taip mintyse prisijaukinti.

Del chemoterapijos taip pat visiskai neaisku. Man, pvz., buvo kas 2 savaites 4 kursai vadinamos raudonosios (EC arba AC vaistu derinys) ir 12 kassavaitiniu paklitakselio + carboplatina.  Bet tai mano atvejis ir jis skiriasi nuo jusiskio. Taigi, apie galimas variacijas taip pat pravartu paklausti gydancio onkologo chemoterapeuto. Tada aiskeja, ko laukti ir tiketis.

Del plauku - kiek man zinoma, nuo AC ar EC (raudonosios) visada slenka pkaukai. Yra variantas rinktis chemoterapijos lasinima su saldanciu salmu. Sekmes procentas apie 50%, kad nenuslinks visi plaukai. As naudojau ir tuo dziaugiuosi.

Apie hormonu terapija ir svorio augima nieko negaliu pasakyti, nes man nera skirta hormonu terapija (mano kruties vezys nehormoninis).

Jusu zinuteje girdisi daug baimiu (ir tai daugiau nei 100% suprantama ir naturalu). Pagalvokite, gal du psichologu butu vertapabendrauti, kad jas garsiai issakyti ir, galbut, aptarti ir isigarsinti galimus baimiu scenarijus (kas butu, jei tai nutiktu).

Taip pat paskaitykite Brazil istorija bloge (yra poste auksciau). Ten apie kita vezi, bet man ligos pradzioje tai buvo apie vilti, apie sviesa, apie ramybe. Skaiciau po kelis kartus blogo zinutes, nes is pasimetimo, nerimo ir nevilties pamirsdavau, ka perskaiciusi. Ir dabar dar primenu sau apie “dzinbudizma”, kai prireikia pasidereti su savo nerimais :)

Atsakyti

KM,

Kodėl galvojate, kad turite BRCA mutaciją, t.y. ar giminėje turite KV atvejų? Net jei ir jų yra, BRCA1/2 mutcijos nėra garantuotos, todėl kol niekas neištirta, tai ir nieko negalvokite. Biopsijų nebereikia - juk iš pooperacinės patologijos viskas žinoma. Dabar duomenų pakanka, kad būtų suorganizuota komisija ir gautumėte gydymą. Pasirinkimo labai daug - vienas iš variantų ir Žvirbliuko19 įvardintasis, tačiau atsižvelgiant į jūsų histologiją (ER+++, ki67>14% = luminalinis B potipis), reikia gydytojų paklausti dėl kombinacijos ,,chemoterapija+endokrininė terapija" reikiamumo, ir gydymo reikia kuo skubiau. Apie operacijas galima bus pagalvoti stebint atsaką - bus tam laiko. Esate jauna ir stipri, ir pro viską prašvilpsite su vėjeliu, tačiau, prašau, nelaukite.

Saulius

Atsakyti

Kaip jums ačiū už palaikymą...

Baimės didelės lyg ir nejaučiu, žinau, kad chemoterapijas atlaikysiu, jei jos bus skirtos. Dagiau gal nerimo, kuris kaip kažkoks pasąmonės balsas - ką mes gyvenime darome ne taip, kad man ir sesei, jaunesnei už mane 5 metais, vienu metu atranda onkologiją (onkologijos skirtingos, stadijos skirtingos, bet kažkoks mistinis sutapimas...)

Tiesą sakant, dėl savęs bijau labiausiai tik likti be darbo... o nerimas varantis iš proto daugiau dėl sesės...

Nuplikti, žinoma, nenorėčiau, bet, manau, sugebėčiau ir su tuo susitaikyti. bet apie tą šaldantį šalmą jau esu girdėjusi, bet kaip suprantu, jis taikomas tik Vėžio institute Vilniuje, Kauno klinikose netaikomas kaip suprantu...

Zvirbliukas19, ačiū, būtinai paskaitysiu blogą rekomenduotą.

SauliusB, ačiū ir jums už jūsų žinias ir dalinimąsi jomis. Patikėkit, nelaukiu, skubos tvarka onkologė mane varo visur, kur tik gali ir reikia, ir ryt jau komisija, kaip suprantu, dėl gydymo paskyrimo... Bet žauriai reikėtų dar šiuos mokslo metus užbaigti, išleisti dvyliktokus auklėtinius...

Atsakyti

SauliusB, Zvirbliukas19, pupy, didelis dėkui už atsakymus ir už palaikymą! Gera girdėti ir tai, kad mano blogas kažkam padėjo. 

Aš turiu tp53 geną, arba Li Fraumeni sindromą, reta liga, Lietuvoje berods tik 11 šeimų identifikuota. Išsityriau savarankiškai prieš keturis metus kai susirgau KV. Tai rizikuoti nenoriu. Kiaušidės mano jau nuvargę po visų gydymų, ciklas nereguliarus, esu turėjusi po chemoterapijos dirbtinę menopauzę. Apsisprendžiau šalinti. Operacija poryt. Vienas iš veiksnių dėl ko nusprendžiau šalinti ne tik cistas - jos operacijos metu gali plyšti, ir jei, neduok Dieve, jose kas nors yra, tai pasisėtų po visą pilvą.

Daugmaž jau supratau ko tikėtis. Vakar privačiai nuėjau pas labai fainą gydytoją, Rudaičio mokinį (Linas Andreika, kabinetas Pilies g, rekomenduoju). Viską papasakojo smulkiai apie operaciją, ir net ant lapelio nupaišė kur ką pjaus, ką įves, kaip žemyn galva pakabins :) kas po to bus, apie gijimą, kur kokie bus skausmai ir kokioje skausmo skalėje nuo vieno iki dešimt :) apie menopauzę ir net apie depresiją pakalbėjom. Nu tikrai nerealus daktaras. O operuosiuos Antakalny pas Mečėjų. Buvau pas Rudaitį - žmogus kosmose, operuoja nuo ryto iki vakaro, nes visi kiti dirba su Covidu. Šiaip Santaroje nekokia situacija dabar dėl pandemijos.

Labai geras Zvirbliuko patarimas dėl veiksmų plano. Mano galva irgi taip veikia - man reikia suprasti konkrečiai ko tikėtis. Tada nusiraminu ir galvoju kaip su tuo dirbsiu. Supratau viena, kad būtinai reikia psichoterapeuto. Pakaitinės hormonų terapijos negalima dėl KV ir kitų rizikų, teks tvarkytis savais resursais. Gal lankotės kas ir galit rekomenduoti?

Nesmagu vėl grįžti į klinikas, nu bet ką darysi. Buvo baisiai faini trys metai ramybės, ir dar noriu ilgai gyventi. Esu pasiruošusi mėnesį pakentėti. O dėl svorio ir būsimos depresūchos - bus geras spyris susiimti ir geriau prisižiūrėti, nes jau gyvenimo būdas vėl nusivažiavęs. Per daug dirbu, per daug valgau, per daug nervinuosi. 

KM, jei šeimoje ne viena sergat, rekomenduočiau genetiką išsitirti pas Ramūną Janavičių. Čia senas puslapis, bet Santaros klinikų puslapy rasite naujesnę info http://www.onkologij...ys-ir-genetika/. Stiprybės, viską atlaikysit.

Atsakyti

Brazil, šaunu, kad taip greit nusprendei, o gyd Mečejus super!!! Tikrai girdėjau daug puikių atsiliepimų😉

KM ir tau sėkmės, žinok ne vienoj tavo šeimoj tokios bėdos. Aš su broliu 2 sav bėgyje apsirgom😢Bet ačiū D viskas dbr ok🙏🙏🙏

Atsakyti

Saule, gerai, kad apsisprendėt, bet kad praplyšę cistos (ar kiti audiniai ir kraujavimai) kur nors ,,pasisėja", tai yra tik tokia hipotezė, bet nėra tokių įrodymų, tad dėl to gali būti rami.

KM, apie chemoterapiją dar iki šių dienų sklando tiek daug mitų, o ne tiesos, viskas apipinta kažkokia mitologija ir stigmomis. Nemaža dalis žmonių gaudami chemoterapiją jaučiasi neblogai ar net normaliai, dirba ,,pilnu etatu" ir sugeba net keliauti, atostogauti, gyvenimu džiaugtis. Kaip visada sakau: pasižiūrėkite į apibrėžimą ,,chemoterapija" - tai yra visi sintetinti vaistai. Antibijotikai, šiuo požiūriu, ir net aspirinas, yra pati tikriausia chemoterapija. Pažįstu žmonių, kurie po 10-14 dienų antibijotikų (jie net veikia lygiai taip pat, kaip dalis ,,chemoterapijų" - bakterijas-ląsteles žudo jaunas, dalijimosi metu) kurso jaučiasi blogiau, nei kiti po 4 mėnesių onkologinės chemoterapijos, tad viskas per daug sutirštinta. Vadintume tai tiesiog ,,vaistais" - tai būtų kur kas tikslesnis pavadinimas.

O plaukų netekti yra laikina, be to, galima labai gražiai viską pasidaryti (kaip, pvz., https://www.nalie.ca...-a-headscarf/).Taip pat, mus žmonės myli ir gerbia ne dėl plaukų, ir tie, kurie myli ir gerbia, mylės ir gerbs ir toliau... va:)P O jūsų mokiniams labai pasisekė, kad turi tokią mokytoją, ir ta mokytoja tikrai su jais pabaigs mokslo metus mylima, gerbiama ir laiminga.

Saulius

Atsakyti

Na ką, prisiduodu. Jau išoperuota ir jau namie. Kiaušidės išimtos, pilvas su kamera apžiūrėtas, daugiau nieko blogo nerasta, skysčio irgi nėra. Lauksiu histologijos ir tikiuosi geriausio. Jaučiuosi kol kas labai neblogai. Nedarbingumą davė realiai trims darbo dienoms, tai jei viskas ok jau nuo antradienio po truputį grįšiu į žmones (vis tiek nuotoliniu būdu dabar viskas).

Vyras prirašė man į kompą įkvepiančių filmų, tai spėjau ligoninėje vieną pažiūrėti - https://www.imdb.com/title/tt1596346/, Paremtas tikra istorija apie merginą, kuri neteko rankos. Gyvenimas dažnai būna neteisingas, bet pasiduoti negalima. To visiems ir linkiu - žingsnis po žingsnio, ir carpe diem ;)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo SauleBrazil: 06 gegužės 2021 - 20:33

Brazil, džiaugiuosi 🤗😘viskas bus gerai❤️❤️❤️sveik ir būk stipri💪

Atsakyti

Saule, tu šaunuolė ir didelis pavyzdys mums visiems. Laikykis!

Atsakyti

Saule, kaip tu laikaisi?

Atsakyti

Sauliau, labai ačiū už rūpestį. Žinokit, ketvirtadienį buvo operacija, o pirmadienį jau vaikščiojau, sėdėjau prie stalo ir dirbau. Pirmą savaitę buvo sunkoka, jaučiausi silpnai, o šiai dienai jaučiuosi beveik visiškai sveika. menopauzės požymiai aišku atsirado (karštis pila, blogiau miegu), bet  tikrai ne taip blogai kaip galvojau kad bus. Vakare pusę tabletės bromazepamo įkalu, ir tiek. Siūlus pati išsitraukiau. Dabar tik laukiu patologijos rezultatų, nes sakė bus mėnesio bėgyje, bet tikrinu esveikatoje kas dvi dienas :) 

Sauliau, kaip tavo žmona laikosi?

Atsakyti

Saule, labai džiugu dėl tavęs... su mumis buvo viskas gerai (keistai tai skamba IV stadijoje, ar ne?), kol praeitą rugsėjį ultragarsu nepastebėjo keleto < 2 mm poraktikaulinių limfmazgiukų. Žiemą staiga vienas padidėjo iki 7 mm, tuomet paėmė biopsiją ir... kadangi visur kitur viskas vėl visų baisiai nuostabai buvo ,,švaru", balandžio 15 atliko didelę operaciją (vėl pjūvis per visą mastektominį randą) ir iškrapštė tuos limfmazgius. Puolėm šių priemonių, kad paliktų tą patį gydymą, kad nepripažintų tikro progresavimo. Taigi, gydymas buvo paliktas, kai viską apsvarstė MDK ir chemoterrapeutų konsiliumas. Sandra NVI jau gan žinoma: 45 mėnesiai IV stadijoje su pirmos linijos gydymu ir remisija, su kai kur išlendančiais ,,blogiukais", kurie iškart mūsų ir gydytojų valios bei supratingumo pastangomis sutvarkomi. Vienu žodžiu... ji - ,,biologiškai keista antis" medicininiu požiūriu... bet taip gal atrodo tik ,,iš šalies". Manau, kad ir mūsų, ir medikų be galo didelis darbas atsiperka - dienoraštyje tik ką pažymėtas 327 apsilankymas ligoninėse per 4 metus. Taip, nesuklydote perskaityti - 327... Na, žiūrėsime, bet mes norime iš ,,biologiškai keistos anties" tapti ,,biologiškai išskirtine ir nesuvokiama antimi". Meldžiamės ir dirbam sunkiai kasdien, kad tai įvyktų...

Atsakyti