Įkraunama...
Įkraunama...

Krūties onkologija

Nukopijavau iš  protokolo  ANKSTYVO KRŪTIES VĖŽIO DIAGNOSTIKA IR GYDYMAS 

Rekomenduojama onkologo konsultacija kas 3-4 mėn. pirmus 2 metus, 3-5 m. kas 6 mėnesius, vėliau 1 kartą per metus . Abiejų krūtų mamografija rekomenduojama atlikti kas 1m.  MRT rekomenduojama jaunoms pacientėms, ypač kai liaukinis krūties audinys labai tankus, nustatoma genetinė ar šeiminė predispozicija  Asimptominiams pacientams rutiniškai laboratoriniai ir radiologiniai tyrimai (bendri kraujo, biocheminiai, krūtinės ląstos rentgenograma, kaulų scintigrafija, KT, naviko markeriai (CA 15-3 ar CEA)). Nėra privalomi ir neįtakoja išgyvenamumo . Laboratorinius tyrimus reikia atlikti skiriant ET dėl šalutinių reiškinių (lipidų f-lė) . Vartojančioms tamoksifeną,-patyrusio onkologijoje ginekologo konsultacija 1kartą per metus. Vartojant steroidinius aromatazės inhibitorius reguliariai reikia tirti kaulų tankį . Pasireiškus metastatinei ligai ar vietiniam atkryčiui būdingus simptomus, atliekami visi būtini tyrimai. Rekomenduojama tausoti operuotos pusės ranką (nematuoti kraujospūdžio, nepunktuoti venų ir pan.). Tikslingas reabilitacinis gydymas pasireiškus limfedemos požymiams. Rekomenduojama antsvorio kontrolė, ypač ET vartojančioms pacientėms.

Man švitinimas prasidėjo kažkur po 1.5 mėn po operacijos.  Nevyksta viskas labai greitai,  Spės ir tau sugyti.  O kur tau vyksta gydymas ?

Atsakyti

Labai ačiū, luk@!

Vilniuje gydausi, Vėžio institute. O kur rasti "patyrusį onkologijoje ginekologą"? Ir ar nuo Tamoksifeno kyla svoris? Kas tai ET? Atsiprašau už kvailus klausimus, bet dar klaidžioju... Kas skiria rekomenduojamus tyrimus? Ar su šeimos gydytoja teks daugiau pabendraut?

Atsakyti

Labai ačiū, luk@!

Vilniuje gydausi, Vėžio institute. O kur rasti "patyrusį onkologijoje ginekologą"? Ir ar nuo Tamoksifeno kyla svoris? Kas tai ET? Atsiprašau už kvailus klausimus, bet dar klaidžioju... Kas skiria rekomenduojamus tyrimus? Ar su šeimos gydytoja teks daugiau pabendraut?

Labas, RasaPu,

ET  -  tai endokrininė terapija arba hormoninė terapija( tai tas pats gydymas Tamoxifenu). Ir nuo jo tikrai dalis moterų priauga svorio. Aš pati priaugau kokius 8 kg. Kas visai man nepatinka. :D   Bet kažkur skaičiau , kad kita dalis moterų kaip tik numeta svorį. Tai kaip bus tau , tik laikas parodys. Dėl ginekologo, tai aš lankausi pas poliklinikos ginekologę ir tiek. Kai jai būna neaiškumų nusiunčia į aukštesnio lygio gydymo įstaigą. ( turėjau polipą ir  darė gimdos histeroskopiją). Su šeimos gydytoja tai būtinai pabendrauti reikia. Nes su šia diagnoze tai gauni neigalumą.  Kai baigsi gydymą būtinai prašykis , kad šeimos gydytoja siųstų į komisiją . Nes girdėjau visokių istorijų , kad kitoms sako , kad Jums čia nepriklauso. Visokių tų gydytojų yra (gal patingi dokumentus pildyti).O papildomi pinigai ir įvairios lengvatos dar niekam nepamaišė.( darbe su neįgalumu priklausys daugiau atostogų ir didesnis neapmokestinamas pajamų dydis) Dar būtinai užsiregistruok POLA kortelei gauti, irgi gauni įvairių nuolaidų (pvz vaistinėse, optikose, pas odontologus ir kitur) . Dabar visuomeniniam transportui net 80 procentų nuolaida. Nors taip ir neteko pasinaudoti nei karto  :D

O  gal kas nors žino kas ta lipidų f-lė. ( Čia  iš to protokolo.) Nes tikrai  nieko negirdėjau apie tokį tyrimą

Visoms gražių artėjančių  Šv. Velykų . Būkite sveikos ir laimingos.Tegul su pavasariu į Jūsų namus ateis ramybė, šiluma, džiaugsmas ir tikėjimas.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo luk@: 03 balandžio 2021 - 14:06

Sveikos visos ir visi.

Šiek tiek patyrinėjau jūsų temelę ir susidariau įspūdį, kad čia puikūs konsultantai...

Ir vėl pasitvirtino nerašyta taisyklė - kai nežinai ir nerimauji, eik į supermamą...

Ką gi...prisiduodu...

Stoju į jūsų gretas ir tikiuosi mano diagnozės paaiškinimo...

Kovo 16 dariausi krūties mažinimo plastinę operaciją, kaip taisyklė, nusiuntė viską, ką pašalino tyrimams... ir še tau boba ir devintinės... nei jaučiau, nei užčiuopiau, nei echoskopai matė, bet rado naviką...

Aprašas...
1. Krūties vidutiniškai diferencijuota (G2, 7 balai pagal Nottingham) invazyvi duktalinė karcinoma, pT1c(14 mm navikas), LVI0. Estrogenų receptoriai: stipri (+++) reakcija, 100% naviko ląstelių. Progesterono receptoriai: stipri (+++) reakcija, 100% naviko ląstelių. HER2: reakcija neigiama (1+). Ki67: proliferacinis indeksas 20%. Krūties vidutinio laipsnio duktalinė karcinoma in situ.

Ar čia labai baisu? ko man tikėtis?

Žinoma, esu užsiregistravusi šiuo metu pas šeimos gydytoją, kuri dar tik išrašys siuntimą pas mamologą... bet tai užtrunka, o aš čia jau sienom lipu, susidūrusi su onkologija...

Pagelbėkit, jei galit, žiniomis.

Atsakyti

Labas KM,

Pasisekė - laiku operaciją susiorganizavot :mirksiukas: Navikas nedidelis, Ki67 irgi neaukštas. Hormonų terapiją turėtų paskirti - tamoksifen ar ką kitą. Jei esate jaunesnė nei 40m, turi siųsti nemokamai ištirti pas genetiką (ėjau pas gydytoją Janavičių Santarose). Jei randa BRCA genų mutacijas - siūlo šalinti kiaušides, gimdą.  Jei nėra prasidėjusi menopauzė turi skirti Zalodex -jis stabdo kiaušidžių veiklą, sukelia medikamentinį klimaksą . Mano estrogenų ir progesterono reakcija truputį mažesnė, tai aš 2 m naudojau Zalodex, o dabar jau 1,5m kaip esu pasišalinusi kiaušides, gimdą su visais priklausiniais (genų mutacijos neturiu, tai teko pakovot, kol atliko operaciją). Dėl chemijos ir švitinimo - gyd. konsiliumas spręs. Labai džiaugiuos, jog pagavot ankstyvoj stadijoj - viskas bus ok :victory2: 

Atsakyti

Ačiū, editana. Man kaip tik 40 metų, menopauzės dar nėra. Kaip suprantu, reikia tikėtis Zalodex skyrimo? Nuo hormonų terapijos svoris auga ar ne? kokie dar gali būti šalutiniai poveikiai?

Ir dar vienas klausimėlis - o gali būti taip, kad paplitimas organizme yra, o čia tik kad krūty vienas navikas nedidelis atrastas. Gal ta onkologija visai net ne krūty prasidėjus?... Žinokit čia prisimąstau naktimis visokių baisybių...

Tiesa, kodėl man taip neramu... Sesuo 35 kaip tik limfomą pradėjo gydytis šią savaitę... Pas ją viskas prasidėjo nuo guzelių kakluose, naktinių prakaitavimų ir rytinių temperatūrų... Teko nuo sausio pradžios eiti tyrimų maratoną, kuris tik praeitą savaitę pasibaigė. Kiekvienas tyrimas - tai buvo vis daugiau streso ir vis daugiau blogų naujienų... galiausiai, verdiktas limfomos 4 stadija... chemijos db gauna daug... Tiek nerimo per šituos kelis šių metų mėnesius...

Atsakyti

O man gali kas nors žmonių kalba paaiškinti, visas tas raides ir skaičius - ką jie reiškia:
Pvz.,

G2?

7 balai pagal nottingham?

pT1c?

LVI0?

HER2?

Ki67?

Atsakyti

Labas KM,

G - piktybiškumo laipsnis. G1 mažiausiai piktas, G3 labiausiai piktas. Jį nustato pagal tą Nottingham skale (berods 9 balai yra max,tada jau G3).

pT1c - 1 stadija (tas yra labai gerai)

LVI0 - nėra limfovaskulinės invazijos (tas irgi labai gerai; darytina išvada, kad navikas kol kas auga pats sau ir iš jo neplinta jo dalelės per kraują ir limfą - čia taip supaprastintai).

Her2 - žmogaus augimo faktorius. Jei fis būtų +++, tai būtų Her2 teigiamas krūties vėžys. Jis agresyvesnis už hirmoninį (Jūsų yra hormoninis).

Ki67 - piktų lastelių dalijimosi greitis. Nenoriu klaidinti, bet lyg iki 16 yra mažas, po to jau laikomas dideliu. Jis įeina į ta Nottingem balu skaičiavimo sistemą, kai nustato, ar G1, ar G2, ar G3.

Noriu palinkėti Jums ramybės, kuo greitesnio patekimo pas profesionalų onkologą ir sklandaus gydymo.

Jei neklystu, Jūs turėtumėte registruotis per Žaliąjį koridorių (viskas daug greičiau, kai pirmą kartą nustatoma onkologinė liga).

Sėkmės, apkabinam ir palaikom :)

Atsakyti

KM, ne visus trumpinius zinau. Pasidalinsiu kuo zinau: raide G parodo agresyvuma, kaip greitai vezio lasteles dalijasi. Buna g1, g2, g3. Pas jus vidutiniskai, nes g2. Her2 - jusu neigiamas, rodo kad nera her2 recentoriu (tad neskirs biologines terapijos). pT1c -pirminis navikas, kurio dydis 1 -2 cm

Atsakyti

Zvirblliuk19, ačiū labai už išsamius paaiškinimus...  :4u:  Audry, irgi ačiū už patikslinimus  :4u:​  Paguodėt, mergaitės, tikrai... O apie Žaliąjį koridorių pirmą kartą girdžiu...

Atsakyti

Kokiame mieste gydysitės onkologinę ligą?

Klaipėdoje tikrai yra Žaliasis koridorius. www.kul.lt
Net ir atvejo vadybininkė Samanta yra. Tiesa, nesinaudojau jos paslaugomis, tai negaliu pakomentuoti, ar vertingas šis dalykas.

Atsakyti

gydysiuos Vilniuje, tikriausiai...

Atsakyti