Į tą straipsnį žiūrėti filosofiškai.
PRAKTIŠKAI šitie gyviai esantys grunte minta irstančia organika. Didelės žalos sveikiems paaugusiems augalams jie nepadarys. Dėl 2-5 praskridusių muselių nereikia daryti tragedijos. Aišku, yra žmonių, kuriuos jos erzina savo buvimu. Mane tarkim mažiau erzina pačios praskridę musės, nei tie geltoni dvėselienomis apkibę lapeliai. Bet jeigu jie neerzina, tada galima juos naudoti suaugusių gaudymui arba stebėsenei kiek jų yra - atrodo niekas neskraido, o ant gaudyklės būna, kad prilimpa.
Visai kas kita, kaip tarkim esu mačius video filmuką netgi sąlyginai žinomo žmogaus - europiečių streptokarpų selekcininkės - po oranžeriją skraido tirštai šitų musių, rankom pasimojuoja nuo akių, gaudyklių pilna, tai tokiu atveju tikrai jau apsileidimas vien estetiniais sumetimais. Ir aš tikrai iki tiek nedasileisčiau, kad man kažkokios musės į akis lįstų Gautų aktaros ir būtų amen joms.
Po gumom sunku įsivaizduoti ką jos veiks - nebent ten yra kokių dulkių-purvo-puvėsių - juk toms lervutėm reikia kažką valgyti, neužtenka vien, kad drėgmės būtų, o gyvi padarai yra sąlyginai "protingi" - kiaušinius deda ten, kur palikuonys turės maisto.
Kad pamatytumėt skaidrias žemių pririjusias lervutes (t.y tamsų ant tamsaus fono mažutį padarėlį) vazonėly, jų turi būti labai daug - aš tarkim niekada nesu jų užmačiusi pavienių plika akim, bet atidarius, tarkim, uždarą dauginimo konteinerį kartais išskrenda musių. Ilgokai žaidžiant mikroskopu galima "pagauti" judesį prie vazonėlio paviršiaus.
Su viena pažįstama periodiškai pasiginčydavau gerus 1-2 metus, jinai verčiasi daigų auginimų ir šitų musių bijo kaip rimtų kenkėjų ir tikina, kad suėda dygstančių sėklų turinį, nuėda daigų šaknis iki nunykimo ir t.t. Kol galiausiai mane įtikino, kad taip būna su daržovių daigais. Bet būna tikrai ne nuo pavienių, o nuo masinio užkrėtimo. Tada jau net blizga kaip tos kirmėlės meiliai guli viena prie kitos susitelkę. Ir tada jau matosi ir plika akim. Todėl pasišypsojau pati tą straipsnį skaitydama - pavienę lervutę rasti grunte - rimtas užsiėmimas. O jeigu yra musių - 100 proc. yra lervų arba bent kiaušinių. Tos kur skraido - pačios padvės anksčiau ar vėliau. O su tom, kur grunte reikia apsispręsti ką veikti - toleruoti, žudyti lėtai ar greitai.