Įkraunama...
Įkraunama...

Sanpaulijos

QUOTE(Venta9 @ 2017 01 05, 12:55)
Kiek patyrinejau pavirsiu zemiu, neradau tu kirmelyciu, o suaugusiu didesniuose vazonuoseesanciu negaliu prieiti per lapus. Vistik man atrodo, kad labiausiai veisiasi po gumomis ant langu. Tai ka daryti, juk ten nepriliesiu nuodu o gali pakenkti ir tom gumom, langai brangiai kainuoja. O beto ten mano miegamasis, kitur neturiu kur miegoti.

Į tą straipsnį žiūrėti filosofiškai.

PRAKTIŠKAI šitie gyviai esantys grunte minta irstančia organika. Didelės žalos sveikiems paaugusiems augalams jie nepadarys. Dėl 2-5 praskridusių muselių nereikia daryti tragedijos. Aišku, yra žmonių, kuriuos jos erzina savo buvimu. Mane tarkim mažiau erzina pačios praskridę musės, nei tie geltoni dvėselienomis apkibę lapeliai. Bet jeigu jie neerzina, tada galima juos naudoti suaugusių gaudymui arba stebėsenei kiek jų yra - atrodo niekas neskraido, o ant gaudyklės būna, kad prilimpa.

Visai kas kita, kaip tarkim esu mačius video filmuką netgi sąlyginai žinomo žmogaus - europiečių streptokarpų selekcininkės - po oranžeriją skraido tirštai šitų musių, rankom pasimojuoja nuo akių, gaudyklių pilna, tai tokiu atveju tikrai jau apsileidimas vien estetiniais sumetimais. Ir aš tikrai iki tiek nedasileisčiau, kad man kažkokios musės į akis lįstų blink.gif Gautų aktaros ir būtų amen joms.

Po gumom sunku įsivaizduoti ką jos veiks - nebent ten yra kokių dulkių-purvo-puvėsių - juk toms lervutėm reikia kažką valgyti, neužtenka vien, kad drėgmės būtų, o gyvi padarai yra sąlyginai "protingi" - kiaušinius deda ten, kur palikuonys turės maisto.

Kad pamatytumėt skaidrias žemių pririjusias lervutes (t.y tamsų ant tamsaus fono mažutį padarėlį) vazonėly, jų turi būti labai daug - aš tarkim niekada nesu jų užmačiusi pavienių plika akim, bet atidarius, tarkim, uždarą dauginimo konteinerį kartais išskrenda musių. Ilgokai žaidžiant mikroskopu galima "pagauti" judesį prie vazonėlio paviršiaus.

Su viena pažįstama periodiškai pasiginčydavau gerus 1-2 metus, jinai verčiasi daigų auginimų ir šitų musių bijo kaip rimtų kenkėjų ir tikina, kad suėda dygstančių sėklų turinį, nuėda daigų šaknis iki nunykimo ir t.t. Kol galiausiai mane įtikino, kad taip būna su daržovių daigais. Bet būna tikrai ne nuo pavienių, o nuo masinio užkrėtimo. Tada jau net blizga kaip tos kirmėlės meiliai guli viena prie kitos susitelkę. Ir tada jau matosi ir plika akim. Todėl pasišypsojau pati tą straipsnį skaitydama - pavienę lervutę rasti grunte - rimtas užsiėmimas. O jeigu yra musių - 100 proc. yra lervų arba bent kiaušinių. Tos kur skraido - pačios padvės anksčiau ar vėliau. O su tom, kur grunte reikia apsispręsti ką veikti - toleruoti, žudyti lėtai ar greitai.
Atsakyti

Rusma, aciu paguodet mane. Bet ant tos palanges tikrai ju daug, ne pavienes, pvz. vakar turedama laiko rankiojau nuo stiklu, nes buvau nuvalius ir tikrai per pusdieni kokia 50 pagavau. O vakare nervina kai puola ant stalines lempos prie kurios bunu ziuredama telika, tai kokia 15 o gal daugiau  'sudega' nuo jos. Bandysiu su aktara perliet, o po to pernest i kita palange, kur nemiegu.Tikrai jie kenkia mano mazosioms sanpaulytems , per kelis menesius beveik nepaaugo, nors turi buti kitaip, ne pirmus metus auginu. Ir specialai ant tos palanges visus sudeliojau, nes ta palabge silta, balkonas istiklintas. Gal po tom gumom ir nesiveisia, bet dregme buna ir aisku kokiu dulkiu patenka ar dar ko kai valai langus o per tas skraidunes  daznai tai darau.

Atsakyti
Manau, kad gumos ne prie ko - veisiasi grunte, o ant langų zylioja, nes jos skrenda į šviesą. Ir toks susidaro įspūdis, kad iš plyšių lenda.

Galima bandyti gaudyti su juostelėm - vis mažiau bus.

http://www.dezis.lt/...-apsaugai-5-vnt
http://pigu.lt/sodo-...rniu?id=6254052

Netgi galit padaryt eksperimentą - uždengus vazonėlius (tarkim sudėjus į padėklą ar dėžę ir apvilkus celofaniniu skaidriu maišu) pakabint/įsmeigt šitų juostelių abipus "uždangos" - ir suprasit iš kur lenda - ar ir žemių, ar iš po gumų. Prilipt labai puikiai prilimpa, skrenda kaip į lempą.
Atsakyti

Pabandysiu veliau, nes dabar labai salta o ir gripas siaucia nenoriu niekur vazinet po pardes.  Rytoj anksti perliesiu su actara visus ir mazus ir didelius, dabar pries nakti nenoriu tuom uzsiimti. Dar ir todel, kad reikes daigint seklas neuzilgo, kad ten ju neprivistu ir nesunaikintu. As tikiu, kad gali seklas grauzti tie kirminai ju. Kazkada labai senai buvau pasejus papriku ir cili ir kai dar nebuvo pas mus geru seklu, buvau gavus is USA atveztu, tai tikrai nedygo ilgai labai o kai pakrapsciau radau kirmelytes tose seklose. Bet tada nebuvo dar interneto  ir siaiplabai mazai informacijos, tai taip ir nesupratau kame  reikalas. Gal substrate, gal seklos uzkrestos o gal atskridusiosmusytes.

Atsakyti

Labas..tripsai neskraido tik begineja ir labiau megsta kardelius ,o ne sanpaulijas...
susidurus esu su kaskuo manasiu.. speju ,kad su zemem yra atsinesta daugybe ju kiausineliu..gali buti,kad jie nekenkia gelytem,tiesiog issirito ir skraidyneja,o kieme tai salta..

Ir dar kaip megsta tripsai sanpaulijas, kaip tik rudeni apturejau "dziaugsma" - tripsus... Laimei, pavyko atsikratyti ir gelyciu nepraradau :) 

Atsakyti
uz lango kausto saltis,o mane dziugina kadir nedaug ziedeliu,bet atrodo tokie mieli ziema.
RS Grand otel
vartotojo įkelta nuotrauka

ek balet motylkov

amadeus

MILA-Skolnyj vals

Dumplin
Atsakyti

Smagu matyti, kad ne tik pas mane jos tokios keistuolės - žiemą žydi :wub:

Tik РС-Гранд-Отель man panašus į sportą :hmm:

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rimmuse: 07 sausio 2017 - 18:34
unsure.gif nezinau,gal cia,kad ziema,bus matyt
Atsakyti
Kokie gražūs žiedai wub.gif

Pasakykit, kas per cholera pjauna mano sanpaulijas
Džiūvėsiai nuskinti iš po žalių lapų. Ir taip pelija visi vazonėliai, jau prarandu viltį, kad kada nors aš su sanpaulijomis susidraugausiu. Auga durpėje. Laistyti tikrai neperlaistau. Pirktos is Maximos pernai, per vasarą išgyveno apvytusios. Kai panašus pelėsis pjovė streptokarpus, paskutinį išgelbėjau Previkuru, gal ir sanpaulijas palaistyti?
Gal kas pakomentuos? 4u.gif
Atsakyti

...per vasarą išgyveno apvytusios.

Manau atsakymas slypi čia. Apvytusiomis sanpaulijos atrodo ne tik padžiuvusios, bet ir perlietos (kai jau pūva šaknys). Kadangi pirktos Maximoje, gali būti, kad pūti pradėjo jau ten. Previkuras gerai, bet aš versčiau jas iš vazonėlių ir žiūrėčiau, kokia padėtis. Jeigu šaknys papuvusios geriausia "pjauti galvą" ir šaknydyti iš naujo. Kaip tai daroma gal pavyks suprasti pagal šitą (pabandysiu parašyti išsamesnius komentarus):

http://public.fotki....s-atnaujinimas/

p.s. lengviau būtų komentuoti matant bendrą gėlės vaizdą

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rimmuse: 14 sausio 2017 - 12:19
Man tai didelis įtarimas, kad ant lapų baltos dėmelės yra pūkuoti skydamariai. Bent jau labai panašu. Bet jos nesiveisia ten kur per daug drėgna, o būtent ir ponia Lylia teigia, kad neperlaisto. Joms reikia šilumos, sauso oro, o dabar butuose kaip tik tokios sąlygos. Šie balti pūkuoti kenkėjai siurbia sultis, štai dėl ko gali būti tokie nunykę lapai ir stiebai. Kai jie užpuola mano sukulentus- purškiu ar laistau actara. Sanpaulijas bijočiau laistyti, kad nenudegintų, nebent labai silpnu insekticidu. Geriau jau mesčiau lauk, ypač jei Maximinės, o ne kažkokios ypač gražios kilmingosios.
Nes šie pūkuoti parazitai sunkiai išnaikinami, jei jau gausiai įsiveisė. Gali gyventi ir žemėje, nes yra ir šakninių-tada jau tik laistyti, o ne purkšti reiktų. Po 2 sav. procedūra kartojama.

Šiaip jau ir man vienas kitas lapas lyg papuvęs nusibaigia, nors tikrai neperlaistau. Greičiau jau pastoviai pamirštu laistyti ir perdžiovinu. Toks metų laikotarpis, kad nelabai sanpaulytėm tinkamas puikiai augti. Greičiau tik išgyventi, pralaukti geresnių dienelių.
Atsakyti
O kur gaunate actaros, juk nebepardavinėja žalia stotelė ?
Atsakyti