Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

QUOTE(mintas @ 2018 03 03, 11:34)
... jų valdymo automatika užprogramuota tragiškai, ir norint, kad įrenginys veiktų be priekaištų, reikia žinoti jos valdymo niuansus.

... nors ir gali veikti  "plug and forget" režimu, bet tada jis tikrai dirbs neefektyviai.

... mano namai momentaliai perkaito ir atvėso tik atėjus rudeniui.

Jei rekupas pradės pūsti aukštesnės temperatūros orą, nei nustatyta, jis stabdys rotorių ir nors ir trumpam, gausite šalto oro pliūpsnį...

... Kad ir koks jis efektyvus bebūtų, vis tiek jis turi nuostolius ir tie nuostoliai vis tiek atsilieps bendroms šildymo sąnaudoms...

... taigi pirmas niuansas, susiprogramuokite rekupą, kad pūstų minimalius...

... oro srautų disbalansas... rotorinių rekupų atveju... pakels NVK.... disbalansavimas sausina tiekiamą į patalpas orą, todėl su disbalansu reikia žaisti protingai.

... nemanau, kad ir kitų rekuperatorių valdymo automatikos be priekaištų, taip kad greičiausiai kad ir su kitais rekupais reikės pasižaisti...

Panašus į tiesą įrašas. Argi nesakiau, kad Žiguliukas: nusiperki ir tiuninguoji, remontuoji, aiškiniesi, studijuoji, tobulini... Kodėl gamintojas to nepadarė? Gal tuomet atsiranda efektyvymo niuansų...

Arba nusiperki "Zehnderį" ir per metus paspaudi tik du mygtukus. Aišku, jei duomenis skelbi SM, tai šiek tiek daugiau mygtukų paspaudi, pvz., fotografuoti ekraną.

Parašiau ir galvojau, kad šiek tiek pagyrūniškai atrodo. Bet čia mažytis 🎂 torto gabaliukas už dviejų savaičių nervų gadinimą.

Žiauriai norėčiau, kad tokius kietus įrenginius gamintų lietuviai. Aš visada už lietuviškus produktus. Bet kartais reikia į užpakalį įspirti, kad atsižvelgtų į vartotojų pastabas. Nusiųskite jiems kas nors mūsų susirašinėjimą. Tikrai sureaguos. Gal naują raitūzą į forumą atsiųs. Ir Mintui turėtų naują patį efektyviausią rekūpą padovanoti, kad jis kitokią nuomonę po metų paskelbtų!
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 03, 11:48)
Argi nesakiau, kad Žiguliukas

Šis įrašas buvo skirtas ne tau Cibuli. Iš to ką ten parašiau, tau reikėtų akcentuoti tik šią dalį:

QUOTE(mintas @ 2018 03 03, 10:34)
Tiesa, nemanau, kad ir kitų rekuperatorių valdymo automatikos be priekaištų, taip kad greičiausiai kad ir su kitais rekupais reikės pasižaisti, bet šiuo klausimu aš jau padėti negalėsiu.

Taip kad būčiau įsigijęs "Zehnderį", spėju irgi paklodę apie pastebėtus jo trūkumus prirašyčiau. Tu juk name negyveni, o kartais į namą užsukdamas, tikrai nematysi „povandeninių srovių“, kaip dirba rekupas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 03 kovo 2018 - 12:20
Klausimas prie kokių oro srautų reikia projektuotis ortakyną? PHI siūlo naudoti 0,4-0,5 namo tūrio kaitą per valandą. Kiti sako reikia oratkyną susiprojektuoti 1 namo tūrio kaitai per valandą. Vėsinimui kažkur radau reikia 1,4 tūrio kaitos per valandą.
Atsakyti

Laba diena visiems!

Kaip matau, dydžiausia dalimi, čia renkasi vis tą pati kompanija. Kaip suprantu, vėdinimas jau įrengtas ir tai ką nori pranešti visai ne aktualu, bet kartais (tame tarpe ir iš šio forumo) ateina pas mane tokie įdomus paklausimai, kad norėčiau atsakyti viešai, kad kiti ne dsarytų tokios pat klaidos.

Forumuose radau, kad darote vėdinimo sistemų projektus. Noriu paklausti ar darote projektus su lanksčiais ortakiais? Ir kokia orientacinė projekto kaina? Galiu mokėti grynais.
Namas 2a apie 130m2. Dar yra prie namo garažas su rūsiu, bet ten darysiu atskirą ventiliaciją. Prie namo vėdinimo nejungsiu.

Sveiki, kodėl konė pusė žmonių pradeda pokalbį nuo galo? Iškart jems suskaičiuok busimą sąmatą, o tik po tuo pradeda duometis ką būtent jems už tą kainą siulo?! ))

Gal, pirma reikia apsitarti kokios sistemos norite, kokius parametrus  ji turėtų užtikrinti... (pradedant nuo pageidaujamo oro kaitos dydžio, ar lygio iki kurio reikėtų mažinti triukšmą tam tikrose patalpose, ir baigiant pritaikimu prie tam tikro interjero)?  

O dar, prieš visą tai, būtų neblogai apsispręsti - kokio tipo sistemos norite. Mat, senai praėjo te laikai, kai vėdinimo sistemos turėdavo tik vieną funkciją - įleisti šiek tiek šviežio oro. (Nors didelė dalis klientų ir toliau užsako tokias, pačias paprasčiausias sistemas). Bet daug renkasi ir, pvz., kompleksinės šildymo-vėdinimo-kondicionavimo sistemas. Kaip matosi iš pavadinimo, jos atlieka visų trijų sistemų funkcijas. Ir svarbiausia - sukuria kur kas daugiau komforto, nei bandant bilė kaip šildyti grindys, bilė kur pusti šaltą orą (nes sieninius kondicionierius kabina ten, kur yra vietos, o ne ten, kur reikia), ir aktiviai maišant abiems šiems procesams, tuo pat metų pučiant orą, visai ne tos temperatūros , kokios reikia. 
http://orocentras.lt...jektavimas#namoorinis %C5%A1ildymas

Gerai kad, dar nepaklasėte kiek kainos nežinomos sistemos įrengimas, o tik - kiek kainos pirma jos dalis - projektas. Dėja, ir dėl šilto ne galiu tiksliai atsakyti. Projekto parengimo kaina nustatoma pagal darbų apimtį bei sudėtingumą. Orientacijai - bazinio pakėto kaina, individualaus namo vėdinimo projektui parengti yra 190 eur.  Atsiuskite užklausą su brėžiniais ir paskambinkite. Galėsime viską išsamiai aptarti. 

Eduardas

8 682 25475 

Atsakyti
QUOTE(Artur15 @ 2018 03 03, 13:07)
Klausimas prie kokių oro srautų reikia projektuotis ortakyną? PHI siūlo naudoti 0,4-0,5 namo tūrio kaitą per valandą. Kiti sako reikia oratkyną susiprojektuoti 1 namo tūrio kaitai per valandą. Vėsinimui kažkur radau reikia 1,4 tūrio kaitos per valandą.

Jei kalba eitų tik apie vėdinimui skirtus oro srautus, tai svarbu kokį vėdinimo sistemos modelį jūs norite pasirinkti, ar darysite ir oro padavimą ir ištraukimą tose pačiose patalpose, kaip buvo daroma ankščiau, ar projektą rengsite vadovaujantis pasyvių namų siūlomu vėdinimo sistemos montavimo principu, kada oras paduodamas nuolatinėse žmonių buvimo vietose, o ištraukiamas nešvariose - WC, vonioje, virtuvėje, sandėliukuose...

Pas mane antras variantas, tai galiu pasakyti, kad gyvenant projekto užtenka 0,5 namo tūrio pakeitimo per valandą. Šiam dydžiui reikėtų suprojektuoti ir norimus triukšmo lygius. Vis tik renkantis rekuperatoriaus galingumą, geriau būtų orientuotis į viso namo tūrį per vieną valandą galintį pakeisti modelį, tuomet ir namą vėsinti karštos vasaros vakarais galėsite.

Pas mane projektas padarytas, skaičiuojant triukšmo lygį 25 Db orientuojantis į 0,3 oro kaitą per valandą, ką rekomenduoja PN. Vis tik, toks projektinis oro srautas per mažas.

Mano rekuperatoriaus našumas truputį mažesnis, nei kad 1 kartą per valandą galėtų pakeisti viso namo tūrio orą, bet man jo galingumo per akis užtenka visiems gyvenimo atvejams.

Jei rinksitės vėdinimo sistemos variantą, kai oras ir paduodamas ir ištraukiamas tose pačiose patalpose, tuomet gali būti, kai ir 1,4 karto viso namo oro kiekį per valandą galintis pakeisti rekuperatorius gali būti per mažas.
Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2018 03 03, 13:27)
Sveiki,...

Nu ir reklamą pavarei Ed@`ai, gerai, kad bent pasisveikinai smile.gif. Taip, esi senas dalyvis, na bet taip reklama drabstytis nederėtų.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 03 03, 14:48)
Jei kalba eitų tik apie vėdinimui skirtus oro srautus, tai svarbu kokį vėdinimo sistemos modelį jūs norite pasirinkti, ar darysite ir oro padavimą ir ištraukimą tose pačiose patalpose, kaip buvo daroma ankščiau, ar projektą rengsite vadovaujantis pasyvių namų siūlomu vėdinimo sistemos montavimo principu, kada oras paduodamas nuolatinėse žmonių buvimo vietose, o ištraukiamas nešvariose - WC, vonioje, virtuvėje, sandėliukuose...

Pas mane antras variantas, tai galiu pasakyti, kad gyvenant projekto užtenka 0,5 namo tūrio pakeitimo per valandą. Šiam dydžiui reikėtų suprojektuoti ir norimus triukšmo lygius. Vis tik renkantis rekuperatoriaus galingumą, geriau būtų orientuotis į viso namo tūrį per vieną valandą galintį pakeisti modelį, tuomet ir namą vėsinti karštos vasaros vakarais galėsite.

Pas mane projektas padarytas, skaičiuojant triukšmo lygį 25 Db orientuojantis į 0,3 oro kaitą per valandą, ką rekomenduoja PN. Vis tik, toks projektinis oro srautas per mažas.

Planuojamas vėdinimo modelis yra padavimas ir ištraukimas skirtingose patalpose. Eksploatacijos metu varinėti planuojama apie 120-150 m3/h, bet ar ortakynas neturėtų užtikrinti norimo triukšmo lygio iki 1 namo tūrio kaitos per valandą? Juk vasarą reikės didesnių srautų. Tai norėsis, kad triukšmas nebūtų didesnis.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2018 03 03, 14:27)
Gal, pirma reikia apsitarti kokios sistemos norite, kokius parametrus  ji turėtų užtikrinti...

Tau, Edai, uždavė klausimą apie lanksčių ortakių sistemą. O tenai nėra ką projektuoti. Jei nežinai, tai neknisk proto. Aš galiu suprojektuoti. Bet kas gali projektuoti su plastikiniais ortakiais.
Papildyta:
QUOTE(Artur15 @ 2018 03 03, 14:07)

Tu pats gali suprojektuoti lanksčių ortakių sistemą. Ten tik keli niuansai. Rašau iš telefono, tai tingiu daug rašyti.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 03 03, 13:14)
Šis įrašas buvo skirtas ne tau Cibuli. Iš to ką ten parašiau, tau reikėtų akcentuoti tik šią dalį:
Taip kad būčiau įsigijęs "Zehnderį", spėju irgi paklodę apie pastebėtus jo trūkumus prirašyčiau. Tu juk name negyveni, o kartais į namą užsukdamas, tikrai nematysi „povandeninių srovių“, kaip dirba rekupas.

Ačiū, kad išvardinai visus rotoriaus trūkumus. "Zehnderis" turi tik vieną - kainą.
Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2018 03 03, 14:27)
Kaip matau, dydžiausia dalimi, čia renkasi vis tą pati kompanija. Kaip suprantu, vėdinimas jau įrengtas ir tai ką nori pranešti visai ne aktualu

O tu nori, kad rinktųsi vis nauji, nes jiems lengviau makaronus kabinti. Mes dalinamės patirtimi, kuri yra aukso vertės ir aukštyn kojomis verčia tavo stabus ir mitus.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 03 03, 15:48)
... gyvenant projekto užtenka 0,5 namo tūrio pakeitimo per valandą.

Jei šiame gyvenime yra kas nors pastovaus, tai Minto nepastovumas. Mano projektinis kiekis yra 220 kubų arba maždaug 0,5 patalpos tūrio. Aš pagal rekūpą varinėjau 170 kubų ir Mintas vos keliais puslapiais atgal aiškino, kad mano nustatymas per galingas ir reikia mažinti kiekius.
Atsakyti
QUOTE(Artur15 @ 2018 03 03, 16:08)
Eksploatacijos metu varinėti planuojama apie 120-150 m3/h, bet ar ortakynas neturėtų užtikrinti norimo triukšmo lygio iki 1 namo tūrio kaitos per valandą?

Jei gerai supratau, tai žadi dėtis plastikinius ortakius. Viskas, ką reikia žinoti yra čia. Žiūrėk 4 p. Ten yra lentelė, kokius oro kiekius galima paduoti per 75 ir 90 mm vamzdžius. Oro greitis neturi viršyti 2,5 m/s. Per 75 mm vamzdį gali komfortiškai paduoti 28 kubus oro per 90 mm - 39 kubus oro.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 03 kovo 2018 - 16:34
QUOTE(cibulis @ 2018 03 03, 16:13)

Tu pats gali suprojektuoti lanksčių ortakių sistemą. Ten tik keli niuansai. Rašau iš telefono, tai tingiu daug rašyti.

Kol kas tik pradedu gilintis į vėdinimą todėl dar negaliu atsakyti ar pats sugebėsiu susiprojektuoti. Visų pirma kyla klausimai dėl reikalingų oro kiekių į kambarius. Kaip teisingai susiskaičiuoti oro kiekius, nes variantų yra įvairiausių.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 03 03, 16:33)
Jei gerai supratau, tai žadi dėtis plastikinius ortakius. Viskas, ką reikia žinoti yra čia. Žiūrėk 4 p. Ten yra lentelė, kokius oro kiekius galima paduoti per 75 ir 90 mm vamzdžius. Oro greitis neturi viršyti 2,5 m/s. Per 75 mm vamzdį gali komfortiškai paduoti 28 kubus oro per 90 mm - 39 kubus oro.

Šią informaciją mačiau, bet čia jau sekantis etapas. Visų pirma reikia susidėlioti oro kiekius į patalpas.
Atsakyti
QUOTE(Artur15 @ 2018 03 03, 21:35)
Visų pirma kyla klausimai dėl reikalingų oro kiekių į kambarius.

Mintas teisingai sakė - oro kaita 0,5 namo tūrio. Projektas pradedamas nuo oro ištraukimo iš nešvarių patalpų. Tai nurodo STR. Reikia tinkle pasiknisti. Aš vis dar ne prie kompo. Turėsi ištraukimą, pagal jį sudėliosi padavimą. Oro greitis iki 2,5 m/s. Tai nurodys, kiek reikia difuzorių patalpose. Nemontuoti jų virš žmonių buvimo vietų, bet kuo arčiau lango. Štai ir visas projektas. Įmesk planą ir parašyk vidinę namo kubatūrą. Rytoj prie kompo pasiūlysiu savo sprendimą. Kita vertus, pats montuosi? Jei ne, tai plastikinių vamzdžių pardavėjai padarys projektą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 03 kovo 2018 - 21:41
QUOTE(cibulis @ 2018 03 03, 16:13)
Aš pagal rekūpą varinėjau 170 kubų ir Mintas vos keliais puslapiais atgal aiškino, kad mano nustatymas per galingas ir reikia mažinti kiekius.

Nichrena, pas tave per didelis srautas ant antro greičio.

Tai kad projektą reikia daryti orientuojantis į 0,5 oro kaitą, tai nereiškia, kad ir varinėti tokiais greičiais reikia. Ne, varinėti reikia ir mažesnius srautus, pav žiemą aš labiau orientuočiausi į 0,3 oro srautus, bet vasara, 0,3 jau per mažai, todėl ir sakau, kad orientuotis reikia į maksimumą, kurį gali tekti leisti pastoviai, t.y. 0,5, o 1 bus labai trumpai ir labai retai, tad klausimas ar verta aukotis dėl šio greičio.

Minčių savo nekeičiu, tik tu visų mano išsakytų minčių į vieną bendrą vaizdą nesugebi sudėlioti, todėl tau viskas ir painiojasi.

Papildyta:
QUOTE(Artur15 @ 2018 03 03, 15:08)
bet ar ortakynas neturėtų užtikrinti norimo triukšmo lygio iki 1 namo tūrio kaitos per valandą? Juk vasarą reikės didesnių srautų. Tai norėsis, kad triukšmas nebūtų didesnis.

Realiai tai reikėtų susiprojektuoti taip, kad triukšmas netrukdytų prie tų srautų kuriuos pastoviai naudojat. Pastoviai tikrai naudosit srautus iki 0,5.

Jei vėsinsite patalpas nakties metu, tai reikės leisti maksimumą artimesnį 1 karto per valandą pakeitimui. Projektuoti, kad ir prie šio srauto nieko nesigirdėtų jau bus brangiau ir turint omenį, kad dažnai to nereikės nemanau, kad būtina orientuotis į šį srautą. Jei lubų aukščiai tai leidžia, finansai irgi neriboja, galima ir apie ~1 karto dydį pagalvoti, tada ir ortakyno pasipriešinimas sumažės, bet aš manau, kad realiai turėtų užtekti ir orientacijos į minimalų ortakyno triukšmą ties 0,5 oro kaita. Dar apsispręskit į kokį ortakyno triukšmą planuojat orientuotis, jei į standartinius 35 Db tai gal jo, gal prašykit, kad ši riba nebūtų peržengta prie maksimumo, bet jei į 25 Db, tai manau drąsiai ir į 0,5 srautą. 25 Db negirdėsit ir prie truputį didesnių srautų. Pas mane 25 Db turėjo būti prie 120m³/h, bet ortakyno nesigirdi iki ~170m³/h.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 03 03, 21:40)
Jei ne, tai plastikinių vamzdžių pardavėjai padarys projektą.

Įtariu, kad žinau firmos pavadinimą, kurią žadi pasiūlyti mirksiukas.gif

O šeip, tai skardniai ortakiai ir mažesnį pasipriešinimą turi ir pigiau įdiegiami, jei tokių nuolaidų, kaip Cibulis negauni.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 03 kovo 2018 - 23:21
QUOTE(mintas @ 2018 03 04, 00:07)
Nichrena, pas tave per didelis srautas ant antro greičio.

Tai kad projektą reikia daryti orientuojantis į 0,5 oro kaitą, tai nereiškia, kad ir varinėti tokiais greičiais reikia. Ne, varinėti reikia ir mažesnius srautus, pav žiemą aš labiau orientuočiausi į 0,3 oro srautus, bet vasara, 0,3 jau per mažai, todėl ir sakau, kad orientuotis reikia į maksimumą, kurį gali tekti leisti pastoviai, t.y. 0,5, o 1 bus labai trumpai ir labai retai, tad klausimas ar verta aukotis dėl šio greičio.

Mano projektinis kiekis yra 220 kubų arba trečias rekūpo greitis. Antru greičiu realiai pagal rekūpo duomenis varinėja 167 kubus, nors apvalinu ir sakau 170 kubų. Juk kiekis šokinėja. Mano namo tūris apie 400 kubų, čia su palėpe. Be jos gal apie 350 kubų. Tai 0,3 būtų apie 105 kubai. Pagal matuoklį buvo apie 95 kubai. Gal nebent 167 sumažinti iki 140-150 kubų. Kitaip bus per mažas kiekis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 03 kovo 2018 - 23:34