QUOTE(vaikis_ @ 2018 03 02, 00:23)
<p></p><blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Vytas_" data-cid="72019717" data-time="1519938548"><div><p>Supranti Mintai, aš ją varčiau ir mačiau kad ties rotorium stovi 0. Taip pat bandžiau Eurovent pažiūrėti. Aptikau tik kažkuriam psl 15-30% apie rotoriaus drėgmės grąžinimą. Tai dėl to ir paklausiau, nes kažkaip nepatikėjau, kad tiek mažai. Eurovent duomenų bazėje, manau, yra, bet problema, kad Amalva ne modeliais užsivadiusi, o sutrumpinimais.
Tai visgi koks rotoriaus drėgmės grąžinimas. Dabar 100 kvm name gyvenam 4 suaugę, srautas apie 200 kubu realiu, drėkintuvas, o drėgmė apie 40 kaip įkalta.</p></div></blockquote><p>Pas kolega roracinis systemair tai drėgme dar mažesnė, srautas apie 130 -140 kubų. Klausimas ar Lietuviai gamindami rotacinius įrenginius dengia pati rotorių specialia danga? Ar perka iš partneriu pigiausius rotoriu variantus? </p>
Tai visgi koks rotoriaus drėgmės grąžinimas. Dabar 100 kvm name gyvenam 4 suaugę, srautas apie 200 kubu realiu, drėkintuvas, o drėgmė apie 40 kaip įkalta.</p></div></blockquote><p>Pas kolega roracinis systemair tai drėgme dar mažesnė, srautas apie 130 -140 kubų. Klausimas ar Lietuviai gamindami rotacinius įrenginius dengia pati rotorių specialia danga? Ar perka iš partneriu pigiausius rotoriu variantus? </p>
Dėl to skirtingų rotorių/entalpinių rekuperatorių drėgmės grąžinimo koeficiento man yra neaiškumas dėl fizikos. Kaip suprantu, su sąlyga, kad rekuperatoriuje nėra išorinio drenažo, vanduo niekur nedingsta - arba grįžta į namą, arba metamas lauk su išmetamu oru. Su išmetamu oru gali būti pašalinta papildomos drėgmės tik tiek, kiek išneša skirtumas tarp šalinamos X laipsnių temperatūros 100% santykinės drėgmės oras nuo paimamo Y C, Z% drėgnumo lauko oro.
Toliau man neaišku - jei drėgmė iš rekuperatoriaus nepašalinama per drenažą, kaip gali skirtis skirtingų rotorių ar entalpinio priešpriešinių srautų rekuperatoriaus šalinamos drėgmės kiekis? Suprantu, kad efektyvesniam rekupui skirtumas tarp paimamo ir šalinamo oro temperatūros bus mažesnis, atitinkamai pašalinamos drėgmės kiekis bus mažesnis, tačiau tai būtų sprendžiama rekuperatoriaus konstrukcijos, bet ne, pvz., rotoriaus tipo? Gal tada reiktų sakyti, kad, pvz., 'entalpinis rotorius yra efektyvesnis už paprastą' (grąžina aukštesnės temperatūros orą), bet ne 'entalpinis rotorius grąžina daugiau drėgmės už paprastą'?