QUOTE(Pupcis @ 2018 03 01, 00:30)
Vienas grafikas su F7(M7), kitas su F5(M5) filtrais.
Didelis dėkui už paaiškinimą. Akurat, iš aprašymo matosi, kad vienam F7, o kitame M5. Kol nežinojau kur žiūrėt, kažkaip šių įrašų ir nepastebėdavau.
Todėl našumai skirtingi. Pagal spalvotas kreives galima sužinoti kokią galią naudoja ventiliatorius. Pvz., žiūrint į grafiką su F7 filtrais, prie 150m3/h, jei ortakyno pasipriešinimas 250Pa, ventiliatorius vartos apie 0,75 savo nominalios galios. Jei pasipriešinimas 200Pa, vartos 0,5. Jei 100Pa, vartos 0,4.
Tai realiai ten tik eikvojamos elektros galias papildomai išskaičiuoti galima, bet realiai kreivės braižo rekupo, su atitinkamais variklių galios nustatymais, srautus? Vis tik man keista, kad su F7 filtro variantu schemoje pavaizduota oranžinės spalvos kreivė užbaigiama ties 280m³/h oro srautu ir ~180Pa oro pasipriešinimu. Mintimis bandant užbaigti šią nupjautą kreivę ji turėtų baigtis irgi srautuose kažkas apie 350m³/h. Ką manai šiuo klausimu?
Dar vienas klausimas, Šioje schemoje nesimato "SFP 1" kreivės, kuri turėtų demonstruoti maksimalius šio rekuperatoriaus oro srautus. "SFP 0,75" kaip suprantu, turėtų atitikti rekuperatoriaus išduodamus oro srautus su variklių 75%-75% nustatymu? Man įdomu būtų pamatyti ir 100%-100% variklių našumu dirbančio rekuperatoriaus kreivę.
Ir dar man kažkaip nesąmoningai atrodo išduodami oro srautai prie mažiausių oro srautų, tarsi rekupas dirbdamas 35%-35% galios nustatymais, mažėjant pasipriešinimui nuo 110Pa link 0Pa, mažina ir oro srautą nuo 100m³/h iki 55m³/h. Ši dalis man absoliučiai nesutampa su logika.
P.S.2. kažkas rašė, kad Komfoventas pultelyje rodo viena, o pučia kita. Tikiuosi, kad tai nėra taisyklė, o išimtis.
Ten blogai pultelis buvo užprogramuotas. Perprogramavus pultelį, problema buvo išspręsta.
Pas mane tarkim Kompaktas, ką rodo, tą ir pučia. Paleidimo metu susikalibravo (yra pas jį toks feature'as) ir kiek tikrinau rodo realiai.
Tik vis tik įdomu, tas "rodo realiai" negali būti idealiai tiksliai, tad kokios vis tik paklaidos galima būtų tikėtis?
O tuose buitiniuose viskas padaryta taip grubiai, "tarybiniškai". Ne taip, kaip tam pačiam Zehnder ar Renovent- viskas apgalvota iki smulkmenų.
Nors ir Šnairavau į "Kompakt`ą" su "XL" rotoriumi, bet finansai man nurodė "patrauklesnį" kišenei pasirinkimą - "Domekt" serijos analogą. Taip, vienareikšmiškai tai juntamai žemesnės klasės atstovas, bet kai pažiūri, kaip stipriai patobulėjo per šiuos metus ir Domekt serijos rekuperatoriai, nenorėčiau sutikti su iš tokio teiginio išplaukiančiu prastos kokybės įvaizdžiu. Taip, vis dar išlikę probleminių niuansų, abejoju, kad rekupo apšiltinimas realizuotas bent kiek patikimiau, nei mano senojo egzempliorio, bet akivaizdu, kad ir šią seriją tobulinant žiūrima į smulkmenas. Jau vien ko vertas naujasis valdymo pultelis su integruota tinklo pajungimo galimybe. Superinis patobulinimas.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 03 01, 09:39)
Ne, čia ne prisikabinau, o tik pratęsiau šiltu metų laiku pradėta diskusiją, kada tavo rekupas vienareikšmiškai geresnius rezultatus rodė, nei bet koks rotorinis, bet svarbiausia, jie buvo gerokai geresni, nei realiai turėjo būti.
Kita vertus PHI [url=https://database.passivehouse.com/en/components/list/ventilation_small]duomenų bazėje aiškiai matyti, kad drėgmę atgaunantis "Zehnderis" šiuo metu yra tarp dviejų geriausių rekuperatorių pasaulyje.
Taip, tarp dviejų plokštelinių rekuperatorių. Toje bazėje nemačiau nei vieno rotorinio rekuperatoriaus drėgmės gražinimo matavimų, o rotoriniai šioje srityje, visa galva lenkia bet kokį plokštelinį su entalpiniu šilumokaičiu.
Aš visuomet tikėjau PHI ir šita duombaze, todėl man buvo akivaizdu, kad negali rotacinis būti geresnis.
Niekas ir nesako netikėti, bet aš jau virš metų akcentuoju, kad rotorinio rekupo drėgmės gražinimo parametras tenai nematutas, tad neteisinga ja aklai vadovautis nekreipiant dėmesio į šį niuansą.
tiek mūsų matavimai ir eksploatacijos skelbiami duomenys akivaizdžiai įrodo, kad "Zehnderis" yra geresnis.
Ne Cibuli, skelbiami duomenys įrodo ir taip seniai žinomas tiesas, plokšteliniai geriau vasarą, rotoriniai geriau žiemą.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 03 01, 18:55)
Mano pirmas greitis atitinka tavo 35 proc.
Prieš skaičiuodamas išmok skaičiuoti, o dabar pasakyk, kokie tavo rekupo
išmatuoti oro srautai ? apie 80m³/h? taip, tai vat ir lygink su mano tuo pačiu prietaisu išmatuotais dydžiais o ne savo "apskaičiuotais", o jei rimtai, aš nieku gyvu tavo "apskaičiuotų" dydžiu negalėčiau susieti su žodžiu skaičiavimas iš vis. Tie tavo dydžiai iš vis iš piršto laužti.
Vienu žodžiu,
tavo 1 greitis pagal vieno ir to pačio prietaiso parodymus atitinka mano 20%-20% rekupo greitį, kurį aš naudoju tik kai nieko nėra namie.