Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

QUOTE(vaikis_ @ 2018 02 27, 09:23)

<p>Mintai nurodydamas lauko temperatūra truputi klaidini visus, gi pas tave taip pat nėra trumpas oro padavimo ortakis iš lauko. Oras turėtų sušilti kažkiek.

Žinoma, tai irgi daro itaka ir prie didesniu temperaturu skirtumo ta itaka didesne.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 02 27, 01:12)
Dažnas? jei rimtai nežinau koks tas įsijungimų skaičius, bet nemanau kad sieks daugiau 8-10 kartų per parą. Kai pasiskaičiau kaip dažnai junginėjasi orinukai, apsiraminau, mano tikrai rečiau.

Ką tik su Vaikiu telefonu kalbėjau ir bekalbant štai kokį dalyką prisiminiau. Praeitais metais tokiu pat metu rekuperatorius pūtė 215 kubų pagal matuoklį (arba 170 kubų pagal rekuperatorių). Siurblys per parą prie tokių šalčių jungdavosi 4-5 kartus. Dabar rekuperatorius varinėja 97 kubus pagal matuoklį (70 kubų pagal rekuperatorių) ir geoterminis jungiasi 3-4 kartus per parą.

Tikriausiai jau supratai mintį - tai reiškia, kad namas yra mažiau atvėsinamas per ventiliaciją. Taviškis caksi 8-10 kartų (o gal ir daugiau), todėl tai tik patvirtina, kad rekuperatorius tiekia vėsų orą, todėl geoterminis ir caksi. Juo labiau, kad esi įkalęs histerizę vos 1. Tavo galingam siurbliui tikrai būtų sveikiau, jei histerizė būtų 2 ar net 3, bet su tokia histerize labai greitai ir labai stipriai atvės namas. Štai kodėl tu leidi siurbliui caksėsti, nes per vėdinimą iššvaistytą šilumą tau pagamina geoterminis.
Papildyta:
QUOTE(Orginalus @ 2018 02 27, 10:54)
Cia ne Lietuvoje tokia kaina,ir tikriausiai tuscias,reikia dar tena pirkt dar wifi modulis ir kita. Lietuvoje siule 3300 nesideresus. Uz rotacini as mokejau 1300 eur.

Tikriausiai dar litais tiek mokėjai. Pažiūrėk dabartines kainas abiejų įrenginių. Aš jokiu būdu neįkalbinėju pirkti "Zehnderio", bet reikia suprasti, kad kokybė kainuoja.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 02 27, 09:12)

Maniškio vienas įsijungimas prie tokių šalčių trunka apie 1:45 ar 2 val. Mažiau nei 25-30 min. nesveika kompresoriui.
Papildyta:

Mano histerizė irgi 1 laipsnis. Štai čia matoma kaip dažnai per šiuos šalčius junginėjasi šilumos siurblys. Grafikas rodo, kad per parą įsijungia vos 3 kartus. Vienas įsijungimas prie tokių šalčių gali būti 1:45 ar 2 val. Efektyvus rekuperatorius, t.y. grąžinantis aukštą temperatūrą, optimaliai veikiantis siurblys ir saulė leidžia pasiekti, kad geoterminis namą baigia šildyti 8:30 val ryto, o kitas įsijungimas būna 19:30 val., t.y. geoterminio prastova trunka iki 11 val. Įsijungimų skaičius kaip minėjau 3-4 kartai. Teisingai Vaikis sako: tavo rekuperatorius per greitai atvėsina vidaus oro, todėl ir caksi geoterminis. Aišku, neatmestina ir tai, kad jis per galingas.

Tai kad prie tos pacios histerizes dvigubai galingesnis siurblys dirba 7 kartus trumpiau, nieko nuostabaus ir tai nesusije su vedinimo sistema, paprasciausiai grindinio sildymo sistemai perduoti visa energija sudetingiau. Taigi daznesnis isijunginejimas yra tik del didesnio ŠS galingumo ir grindinio sildymo ribotumo. Tai nesunkiai galiu pakeisti padidindamas histerize ir tikrai nepainiokit prie siu niuansu vedinimo, ne ten razinu ieskot.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 02 27, 11:21)
Žinoma, tai irgi daro itaka ir prie didesniu temperaturu skirtumo ta itaka didesne.

Mano atveju oro paėmimo vamzdis yra apie 3 m iki rekupo, bet 2,3 metro lauke be jokio apšiltinimo, todėl tiek rekuperatorius, tiek geoterminis rodo, vienodą oro temperatūrą. Gal kartais ji skiriasi iki 0,5 laipsnio, bet taip gali būti todėl, kad geoteriminis rodo visus skaičius po kablelio, o rekuperatorius ekrane apvalina kas 0,5 laipsnio.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 02 27, 11:30)
Tai kad prie tos pacios histerizes dvigubai galingesnis siurblys dirba 7 kartus trumpiau, nieko nuostabaus ir tai nesusije su vedinimo sistema, paprasciausiai grindinio sildymo sistemai perduoti visa energija sudetingiau. Taigi daznesnis isijunginejimas yra tik del didesnio ŠS galingumo ir grindinio sildymo ribotumo. Tai nesunkiai galiu pakeisti padidindamas histerize ir tikrai nepainiokit prie siu niuansu vedinimo, ne ten razinu ieskot.

Tai ko nedidi histerizės ir pjauni siurblį? Tikriausiai esi bandęs ir nepatiko komforto sąlygos.
Atsakyti

Dažnesnis juginejimas yra susijęs ir su šiluminias nuostoliais dėl vėdinimo. Norint palaikyti pvz 22C ir tiekiant 16-17C orą pakankamai greitai atvėsina patalpas. Paskelbk geoterminio sąnaudas jeigu turi galimybe ir visi taškai susidėlios. Turiu įtarimą jog jos taves nelabai tenkina. Bent ką matau iš tavo įrašų bloge, tai geoterma startavo 2016m. sausio 13d., tik berods dar boileri šildei tiesiogiai elektra. Tiesa kaip suprantu 2017 sausio, vasario, kovo rekuperatoriaus sąnaudos su tenu? Kokie buvo greičiai?

https://eenamas.word...o-sertifikatas/

Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2018 02 27, 12:49)
Dažnesnis juginejimas yra susijęs ir su šiluminias nuostoliais dėl vėdinimo. Norint palaikyti pvz 22C ir tiekiant 16-17C orą pakankamai greitai atvėsina patalpas. Paskelbk geoterminio sąnaudas jeigu turi galimybe ir visi taškai susidėlios. Turiu įtarimą jog jos taves nelabai tenkina. Bent ką matau iš tavo įrašų bloge, tai geoterma startavo 2016m. sausio 13d., tik berods dar boileri šildei tiesiogiai elektra. Tiesa kaip suprantu 2017 sausio, vasario, kovo rekuperatoriaus sąnaudos su tenu? Kokie buvo greičiai?</p><p><a data-ipb='nomediaparse' href='https://eenamas.wordpress.com/2015/09/16/energinio-naudingumo-sertifikatas/'>https://eenamas.wordpress.com/2015/09/16/energinio-naudingumo-sertifikatas

Neblogą nuorodą įmetei. Keletas Minto citatų iš to blogo:

eenamas |2015-10-09 6:36 pm
kadangi orai atšalo ir jau kurį laiką naktimis temperatūra būna minusinė, o ir dienos metu laikosi apie 10C (vidutinė spalio mėnesio pirmų 9 dienų lauko oro temperatūra 7C laipsniai), tad mano name temperatūra jau nukrito iki grubiai 21.5C laipsnių, nors dar visai neseniai buvo 23C laipsniai. Esu įsitikinęs, kad dėl to kaltas rekuperatorius, kuris prieš perjungiant rekuperatoriaus nustatymus, rodė, kad į patalpas tiekia 15.5C temperatūros orą (lauko temperatūra žemiau 0C). Nusprendžiau, kad patalpų daugiau nevėsinisu ir šiuo momentu rekuperatoriuje įjungiau žieminį režimą ir į patalpas paduodamą temperatūrą nustačiau ne žemesnę kaip 20C laipsnių. Patalpų šildymo prietaisų dar nejungiu.

eenamas | 2015-10-13 7:11 pm
Žvilgtelėjau, kiek elektros energijos prisuko rekuperatorius su tiekiamo oro dašildymu iki 20C laipsnių. Spalio 13 d. 21:50 val elektros skaitliukas rodė 14,49kWh. Taigi,rekuperatoriaus pašildymą įjungiau spalio 9 d. apie 18:30 val., o po 4 dienų elektros sunaudota 14,5kWh, tai gaunasi per vieną dieną prisuka apie 3,6kWh, arba per mėnesį, tokiais tempais turėtų prisukti apie 110kWh. Na, nėra jau taip mažai, bet ir nepasakyčiau, kad daug. Skaičiuojant mano elektros dieninio ir naktinio tarifų vidurkiu – 0,1085Eur/kWh, gaunasi ~12Eur/mėn (41Lt/mėn). Čia visos rekuperatoriaus elektros sąnaudos.

eenamas | 2015-10-10 8:33 am
Pas mane disbalansavimas didelės naudos neduos, dėl per didelio sandarumo.

eenamas | 2017-05-01 6:38 pm
Geoterminį šilumos siurblį kelis kartus buvau išjungęs, tikėdamasis kad jo jau nereikės, bet atvėsus orams vis įjungdavau. Su rekupu vėdinantis ir nepalaikant pastovios tiekiamo oro temperatūros su tenu, labai greitai pasijaučia, kad lauke atvėso.

Žodžiu, Minto rotacinis be teno ir neišbalansavus srauto grąžina vos +15 laipsnių. Ir dar spalio mėnesį, kuomet tokių šalčių tikriai nebuvo. Kitas faktas: su tenu prisuka ir 12 eurų, nors reikia pasakyti, kad grąžina apie +20 laipsnių. Tačiau rekuperatorius dirbo 30-40 proc. našumu. O tai reiškia, kad pagal matuoklį, kurį savaitgalį kartu panaudojome, pūsdavo apie 80-110 kubų oro. Dar klausimas ar tuo metu veikdavo ne viename aukšte.

Mintai, pats pripažįsti, kad rekuperatorius greitai atvėsina patalpas, nes... juk pučia, t.y. grąžina per šaltą orą. Tada pamatei, kad įrenginys nesusitvarko su drėgme ir nusprendei ją išmesti į lauką... išbalansuodamas oro srautus. Bala nematė tą namo sandarumą. Reikia kariauti su drėgme. Štai tuomet ir paaiškėjo, kad išbalansavus srautus, dingsta drėgmė ir rekuperatorius be teno stebuklingai gražina ne 12-14, o 17 laipsnių. Visi patenkinti: name nėra drėgmės, nesijaučia šalto gražinamo oro ir... disbalansas jau ne toks didelis baubas kaip dar nesenai galvojai. Tik, Mintai, žiūrėk, kad sukurdamas per didelį disbalansą per namo nesandarumus (tu tikriausiai pagalvojai, kad tavo namas labai sandarus ir nebus didelių problemų su konstrukcijomis), po keleto metų toje vietoje neturėtum kažkokių problemų: pelėsio, didesnio išsisandarinimo ar dar kažko.

Esminis klausimas: kodėl, Mintai, cheating'ai, t.y. sukčiavai? Kodėl apgaudinėji kitus, kurie galbūt norės ar rinksis rekuperatorių ir susidarys neteisinga nuomonę apie įrenginį? Kodėl?

Mano pasiūlymas: nusiųsk mūsų susirašinėjimą į "Amalvą". Už tokį atkaklų įrenginio ginimą, jie tau turi padovanoti naują daug pažangesnį įrenginį. Tu tikrai to vertas. Galėsi iš naujo eksperimentuoti ir su visais pasidalinti informacija. Tik būk geras, jei taip darysi, nemeluok daugiau. Suaugęs žmogus, o taip meluoji. Negražu. Labai negražu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 27 vasario 2018 - 14:21
QUOTE(vaikis_ @ 2018 02 27, 11:49)
<p>Dažnesnis juginejimas yra susijęs ir su šiluminias nuostoliais dėl vėdinimo. Norint palaikyti pvz 22C ir tiekiant 16-17C orą pakankamai greitai atvėsina patalpas. Paskelbk geoterminio sąnaudas jeigu turi galimybe ir visi taškai susidėlios. Turiu įtarimą jog jos taves nelabai tenkina. Bent ką matau iš tavo įrašų bloge, tai geoterma startavo 2016m. sausio 13d., tik berods dar boileri šildei tiesiogiai elektra. Tiesa kaip suprantu 2017 sausio, vasario, kovo rekuperatoriaus sąnaudos su tenu? Kokie buvo greičiai?</p><p><a data-ipb='nomediaparse' href='https://eenamas.wordpress.com/2015/09/16/energinio-naudingumo-sertifikatas/'>https://eenamas.wordpress.com/2015/09/16/energinio-naudingumo-sertifikatas/</a></p><p></p>

Kad ir kokio auksto NVK butu rekupas nuostoliu del vedinimo vis tiek bus patiriama.
Kas del elektros sanaudu, tai jos mane labai tenkina, kad net demesio nekreipiu, pasidariau tiesiogini debeta ir jau koks pusmetis net skaitliuku nebuvau nuėjęs patikrinti. Stebuklų ten tikrai nebus, nieko naujo nepamatysiu. Nors jei pavyks ka su Rasbery susikonstruoti, tai ataskaita atejusia i kompa bus idomu pavartyti, bent tikslu ŠS isijungimu skaiciu suzinosiu.
Taip, praeitais metais rekupas veike su tenu, bet jungiau ji galima sakyti inertiskai, nes sildyma buvau pradejęs grynai elektra, o seis metai nors ir galvojau jungti, bet ziuriu, kad rekupas tiekia aukstesne temperatura nei norejau nustatineti, tai ir nejungiau is karto, o dabar ziuriu, kad ir visai to poreikio nera.
Jei rimtai, tai yra niuansu su komfovento automatikos darbu ijungus tenus, bet neturiu noro i juos gilintis nes po to vien tuo klausimu atsiras diskusiju dar 5 lapams i prieki.

Atsakyti
Štai dar ką radau Minto bloge: informacija įrašo apačioje. Cituoju:

Žiemos režimas:
statom 3C-4C laipsniais žemesnę temperatūrą nei palaikoma patalpų viduje ir statom arba nuolatinį 1 rekuperatoriaus greitį, maksimaliai taupant šilumą (esant vėsesniam orui gaivumas jaučiasi ir esant mažesniam vėdinimo intensyvumui), arba nustatom programą panašiai, kaip vasarą, tik rišamės ne prie lauko temperatūros svyravimo laiko, o išvykimo iš namų ir grįžimo namo.

Eksploatuojant rotorinį rekuperatorių žiemą su 20%-20% arba 30%-30% nustatymais susidūriau su dar viena problema – labai rasojo mano langų apačia, kuri pas “šilčiausius“ plastikinius langus buvo ~+8C vidinėje patalpų pusėje (štai ką reiškia metalinė armuotė, kurios pasak Rehau reklamą, Geneo langams nereikia). Drėgmė patalpų viduje laikėsi normos ribose, siekė 56%. Problemos sprendimui truputį 1. padidinau rekuperatoriaus našumą ir 2. disbalansavau sistemą nustatydamas 30% padavimą ir 40% ištraukimą. Kondensato rinkimosi problema išspręsta. Manau, kad labiausiai tai įtakojo disbalansas.

Štai ir susidėliojo visi taškai ant i. Pagal matavimus tavo maksimalus oro kiekis 277, nors tu ten kažkur ir 311 kubų buvai nurodęs. Nuo 277 kubų 20 proc. tėra viso labo 55 kubai, o 30 proc. tėra 83 proc. Ok, paimame 311 kubų: 20 proc. bus 62 kubai, o 30 proc. - 93 kubai. Įvertinus, kad matuoklis padidino oro srautus, tu varinėdamas orą 30 proc. našumu neviršijai 75 realių kubų. Nenuostabu, kad rasoja. Todėl nereikia sakyti, kad tavo rekuperatorius per mėnesį prisuka tik 3 eurus elektros. Su tokiais juokingais kiekiais 3 eurai net per daug. Kai kitą kartą varysi ant kitų pasidalink visa informacija, o ne tik tuo, kas tau paranku. Apie disbalansą nekalbėsiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 27 vasario 2018 - 19:32

Pakaktų gera co2 matuoklį pastatyti ir būtų aišku ar pakankamas vedinimas. Įtariu jog viršytų norma. Turiu nedidelį įtarimą jog ir pas mane 125 kubų gali būti ant ribos. Belieka sulaukti co2 matuoklio modulio ir viską patikrinsiu.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaikis_: 27 vasario 2018 - 19:39
QUOTE(cibulis @ 2018 02 27, 19:31)
Todėl nereikia sakyti, kad tavo rekuperatorius per mėnesį prisuka tik 3 eurus elektros.

Apie tavo nesąmoningus išvedžiojimus apie mano rekupo palaikomus oro srautus patylėkim, sulauksi kai paviešinsiu savo matavimų duomenis, tada ir rašinėk, o ne burk.

O kas dėl 3€, tai jau trečią ar ketvirtą kartą kartoju: Su absoliučiai tais pačiais rekupo palaikomais oro srautais, su kuriais tavo rekupas prisuko virš 8€ žiemą, manasis rekupas prisuktų 5€. Nors ir prisuko mažiau, apie 3€, nes palaikau būtent tokius oro srautus, kokius reikia, o nežmoniškai per didelius, nes taip užprogramuotas pats mažiausias Cibulio "protingo" rekupertoriaus greitis, kurio jau pakaktų ten nuolat gyvenant.

Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2018 02 27, 19:38)
Turiu nedidelį įtarimą jog ir pas mane 125 kubų gali būti ant ribos. Belieka sulaukti co2 matuoklio modulio ir viską patikrinsiu.

Pagal to pačio matuoklio rodmenis aš palaikau panašų oro srautą, tad pas mane neturėtų būti prastesni CO² rodikliai nei pas tamstą. Nemanau, kad CO² užeina už normos ribų. Kai po vandentiekio avarijos buvo sugedęs užpiltas rekupas, pabudau vidurį nakties (~3val) dėl oro trūkumo, tad manau, kad esu jautrus gerai oro kokybei.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 27 vasario 2018 - 21:07
QUOTE(mintas @ 2018 02 27, 21:52)
Apie tavo nesąmoningus išvedžiojimus apie mano rekupo palaikomus oro srautus patylėkim, sulauksi kai paviešinsiu savo matavimų duomenis, tada ir rašinėk, o ne burk.

O kas dėl 3€, tai jau trečią ar ketvirtą kartą kartojų: Su absoliučiai tais pačiais rekupo palaikomais oro srautais, su kuriais tavo rekupas prisuko virš 8€ žiemą, manasis rekupas prisuktų 5€.

I don't believe in you. Promises so golden. Years have proved them wrong... Rašyk, skaitysim. Laukiam.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2018 02 27, 19:38)
Pakaktų gera co2 matuoklį pastatyti

Sakyčiau ideali mintis.

Teisingiausia būtų vertinti visą vėdinimo sistemą, ne pagal oro srautus, bet pagal pasiektus oro kokybės parametrus name ir įvertinant kiek kainuoja tokių parametrų palaikymas.

Aišku, galima vertinti ir daugiau parametrų, tokių, kaip drėgmės lygis name, bet CO² parametras būtų pats svarbiausias ir gal net ir jo vieno pakanka oro kokybei įvertinti.

Buvau disbalansavęs savo sistemą kad sumažinti drėgmės lygį, nes nenorėjau kondensato ant langų. Kai jau savo jutimo organais (nosimi) pradėjau jausti, kad oras sausokas, išmatavau drėgmės lygį patalpose ir nustačiau 33% drėgmę. Tada jau nustojau stipriau disbalansuoti oro srautus ir drėgmės lygis pradėjo kilti, bent jau mano nosis nustojo jausti drėgmės trūkumą.

Taigi, kondensato sakiau, kad irgi pavyko išvengti. Bet nė velnio, šį rytą atsikėlęs ant stiklų radau kondensatą. Aišku, tam turėjo įtakos ir tai, kad naktį buvo -25°C temperatūrą, bet taipogi pamatavau oro drėgmę. Prietaisas parodė 38% drėgmės lygį.

Ką aš noriu pasakyti. Nors pas mane drėgmės matuoklis rodo 38% drėgmės lygį, kas užeina už deklaruojamų komforto ribų, bet kvėpuojant drėgmės trūkumo nesijautų jau kurį laiką, t.y. jos nesijautų net esant šiek tiek mažesniam drėgmės lygiui, be to man palaikyti 40% drėgmę nėra gerai, dėl kondensato. Todėl man kyla abejonių dėl deklaruoto komfortabilaus drėgmės lygio.

Aišku, gali būti, kad mano matuoklis meluoja, kuo aš beje neabejoju, bet tikrai nemanau, kad taip stipriai, todėl man kyla abejonių dėl komfortabilaus drėgmės lygio ribų.
Atsakyti