Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

Na kniedžių galvutės irgi kažkiek išsikišusios nuo paviršiaus, i viršų, koki 1-1,5 mm.
Reiktų čia skaičiuot plotus, samariezų ir kniedžių, ir atatinkamai reguliuot oro padavimą

Niekine įtaką, nieko ten reguliavimas nesiskirs kniedes vs skardvarsciai. Jeigu galvoti apie ortakių pravalyma kniedes atrodo patraukliau nes nėra aštrių atbrailu.

Atsakyti
QUOTE(Makaroncikas @ 2018 02 22, 10:25)
Bet su išsikišusiais skardvarščiais vamzdžio viduj turbūt didesnis pasipriešinimas gaunasi, nei su kniedėm? Ar jis niekingai mažas?

Vizualiai tai jo, skarvarščiai išlindę labiau nei kniedės, bet kai ortakyno montavimu užsiimančiai įmonei pateikiau savo projeektą ir paprašiau visų medžiagų reikalingų ortakyno montavimui, į komplektą gavau skardvarščius, o ne kniedes, manęs net neklausė dėl kito galimo varianto pasirinkimo, todėl manau, kad tie, kurie iš ortakyno gyvena, su kniedėmis nežaidžia. Su kniedėmis darbas minimaliai sudėtingesnis ir juntamai imlesnis laikui. Nors ortakyną visą su skardavrščiais susukau, bet visą parapetą susikniedijau, tad galiu primesti abejų darbų greitį.

Dabar, kai žinau kad galima ir ortakyną kniedyti, sujungimus kuriuos daryčiau ant žemės, mieliau kniedyčiau, nes po susukimo norėdavosi su skuduriuku pravalyti drožles iš ortakių vidaus, bet kai reikėtų tvirtinti ką palubėje, gal mieliau su skardvarščiais sukčiau.

Problema būna po skardvarščių ranką kišti į ortakio vidų, vos ne taisyklė kad susibraižysi rankas, su kniedėmis būtų daug paprasčiau. Šiuo atžvilgiu kniedės vienareikšmiški geriau.

Dėl oro pasipriešinimo, tai skirtumo beveik nėra, kas dėl triukšmavimo, tai nors varžtai ir labiau išlindę, bet jie kieti, nevibruoja, tad "dainuoti" nepradės, todėl nemanau kad ir triukšmo atžvilgiu bus didesnis skirtumas.
Atsakyti
Didysis matavimų savaitgalis įvyko. Aš paskelbsiu savo duomenis, galbūt kiti du asmenys, kurie atliko tuos pačius matavimus su tuo pačiu įrenginiu, paskelbs savo rekuperatorių duomenis.

Mano įrenginys - "Zehnder ComfoAir Q350", vamzdžiai taip pat "Zehnder" firmos plastikiniai 90 mm, difuzoriai, kolektorinės dėžės, paėmimo vamzdžiai ir grotelės, - viskas "Zehnder" firmos.

Pirmas greitis
Rekuperatorius rodo, kad varinėja apie 70 kubų oro. Matavimų duomenys: ištraukimas - 86 kubai, padavimas - 97 kubai. Skirtumas - 11 kubų.

Antras greitis
Rekuperatorius rodo, kad varinėja apie 170 kubų oro. Matavimų duomenys: ištraukimas - 203 kubai, padavimas - 215 kubų. Skirtumas - 12 kubų.

Trečias greitis
Rekuperatorius rodo, kad varinėja apie 220 kubų oro. Matavimų duomenys: ištraukimas - 260 kubų, padavimas - 274 kubai. Skirtumas - 14 kubų.

Ketvirtas greitis
Rekuperatorius rodo, kad varinėja apie 315 kubų oro. Matavimų duomenys: ištraukimas - 355 kubai, padavimas - 379 kubai. Skirtumas - 24 kubai.

Dabar įdomiausia dalis. Pirmo aukšto ištraukimas ir padavimas skiriasi vos 1-4 kubais. Pirmu greičiu 49/51, antru greičiu - 115/114, trečiu greičiu - 146/144 ir ketvirtu greičiu 198/194 kubai (pirmas skaičius - ištraukimas, antras skaičius - padavimas). Taigi pirmais trimis greičiais skirtumas vos 1-2 kubo, o maksimaliu greičiu 4 kubai. Akivaizdu, kad tai gali būti tiesiog matavimo paklaida.

Oro kiekių neatitikimas susidaro antrame aukšte. Pirmu greičiu 37/46, antru greičiu - 88/101, trečiu greičiu - 114/130 ir ketvirtu greičiu 157/185 kubai (pirmas skaičius - ištraukimas, antras skaičius - padavimas).

Esmė tokia: antrame aukšte viename miegamajame yra du difuzoriai. Jie visiškai užsukti, bet per juos vis tiek pučia per didelį oro kiekį, t.y. jų daugiau prisukti ir sumažinti oro srauto neįmanoma. Projektinis oro kiekis per kiekvieną iš tu dviejų difuzorių turi būti po 20 kubų, viename pučia 29 kubus, kitame 35 kubus. Tokiu atveju prieš difuzorių statoma speciali kempinė, kuri leidžia sumažinti oro srautą. Kuomet balansavo vėdinimo sistemą, jos neturėjo ir neįstatė. Todėl nusprendžiau antrame aukšte maždaug 10 kubų padidinti ištraukimą. Čia turiu 4 ištraukimo difuzorius: vienas - drabužinėje, vienas - WC ir du vonioje.

Mano supratimu "Zehnderis" visiškai neišbalansuoja oro srautų. Taip pat keista, kad matuoklis rodo daug didesnius oro kiekius nei rodo rekuperatorius. Kodėl taip yra - nežinau.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 02 25, 12:24)

Mano supratimu "Zehnderis" visiškai neišbalansuoja oro srautų. Taip pat keista, kad matuoklis rodo daug didesnius oro kiekius nei rodo rekuperatorius. Kodėl taip yra - nežinau.

Cto i trebavalas dokozat smile.gif
Prie pilno vaizdo trūksta tik energijos suvartojimo prie nurodytų kūbų/griečių.
Atsakyti
Rekuperatoriaus duomenys. Lauke -11,6 laipsnio, namo viduje pagal rekuperatorių 21,5 laipsnio, termometras ir termostatai rodė 22 laipsnius.

1 greitis
Oro kiekis - 70 kubų. Variklių el. sąnaudos 10-12 W, vidurkis - 11 W. Tenas naudojo 133 W, į namą grąžino 20,1 laipsnių temperatūrą.

2 greitis
Oro kiekis - 170 kubų. Variklių el. sąnaudos 21-13 W, vidurkis - 22 W. Tenas naudojo 347 W, į namą grąžino 17,9 laipsnių temperatūrą.

3 greitis
Oro kiekis - 220 kubų. Variklių el. sąnaudos 34-35 W, vidurkis - 34 W. Tenas naudojo 462 W, į namą grąžino 17,2 laipsnių temperatūrą.

4 greitis
Oro kiekis - 315 kubų. Variklių el. sąnaudos 74-77 W, vidurkis - 75 W. Tenas naudojo 648 W, į namą grąžino 16,4 laipsnių temperatūrą.
Atsakyti

Man pavyko tik susibalansuoti pagal sumazintus projektinius skaicius, bendras balansas 10-12 m3/h skiriasi jeigu paleidus pilnu pajegumu ~320 m3/h nasumu. Prie mazesnio nasumo skirtumas bus zenkliai mazesnis. Tokiom saltom dienom tenas gan daznai jungiasi, bet i patalpas grazinamas pakankamai siltas oras, t.y. zemiau 18C nebuvo prie 21.5C istraukimo. Menesio islaidos greiciausiai bus apie 85 kwh.

Atsakyti
Pas mano rekupą filtrai keisti 2017-07-17, matavimai atlikti 2018-02-24, tad filtrai po keitimo jau buvo pratarnavę 7 mėn. ir 7 dienas, todėl juos reikėjo keisti prieš darant matavimus, bet jų nekeičiau, tad matuota su užsiteršusiais filtrais ir matavimai negali būti labai tikslūs. Mano filtrai ir taip yra aukštesnės valymo klasės - abu F7. Cibulio abu filtrai G4 nauji.

QUOTE(cibulis @ 2018 02 25, 18:09)
1 greitis
Oro kiekis - 70 kubų. Variklių el. sąnaudos 10-12 W, vidurkis - 11 W. Tenas naudojo 133 W, į namą grąžino 20,1 laipsnių temperatūrą.

Mano rekupas mažiausiu greičiu tiekia 82m³/h oro srautą, sunaudodamas 20W. Nereikėtų pamiršti, kad mano rekupe yra dar ir rotorių sukantis variklis, tad elektros sąnaudų skirtumas sakyčiau prognozuotinas.

2 greitis
Oro kiekis - 170 kubų. Variklių el. sąnaudos 21-13 W, vidurkis - 22 W. Tenas naudojo 347 W, į namą grąžino 17,9 laipsnių temperatūrą.

Artimiausias atitikmuo 178m³/h, elektros sąnaudos 50W, tenas nenaudojamas.

Atitikmuo pagal tą patį matavimo prietaisą - oro srautas 215m³/h, elektros sąnaudos 65W, tenas nenaudojamas.

Sakyčiau, kad mąnajį rekupą reikėtų rinktis tiems, kas planuoja rekupą vaikyti ne didesniais srautais nei 200m³/h, nes virš šio greičio bent jau man mano rekupo darbas nepatiko.

Aš savo name dažniausiai leidžiu 120m³/h-150m³/h oro srautą, ir man toks greitis optimaliausias, tad sakyčiau, pagal kaina/kokybė santykį, mano atveju toks rekupas idealus. Namas apie 300m³ tūrio, pagal PN normas jam turėtų per akis užtekti 120m³/h oro srauto, vis tik norint gaivesnio oro, reikėtų vadovautis Lietuviškomis rekomendacijomis ir orientuotis į 0,5 oro kaitą per valandą, kas mano atveju ir būtų ~150m³/h oro srautas.

3 greitis
Oro kiekis - 220 kubų. Variklių el. sąnaudos 34-35 W, vidurkis - 34 W. Tenas naudojo 462 W, į namą grąžino 17,2 laipsnių temperatūrą.

Kaip minėjau, atitikmuo pagal oro srautą 215m³/h, elektros sąnaudos 65W, tenas nenaudojamas.

Atitikmuo pagal tą patį matavimo prietaisą - oro srautas 250m³/h, elektros sąnaudos 99W, tenas nenaudojamas.

4 greitis
Oro kiekis - 315 kubų. Variklių el. sąnaudos 74-77 W, vidurkis - 75 W. Tenas  naudojo 648 W, į namą grąžino 16,4 laipsnių temperatūrą.

Mano rekupo didžiausias deklarutas oro srautas mažesnis, maksimalus paduodamas užfiksuotas 277m³/h prie 90% rekupo apkrovos, didinanant padavimą iki 100%, pradeda labai stipriai ūžti lauko grotelės ir oro srautas krenta. Greičiausiai ties grotelėmis prasideda turboliancija. Vienareikšmiškai, dar kartą tokių grotelių nepirkčiau. Oro išmetimas didžiausias prie 100%, oro srautas siekia 311m³/h tiesa rekupo elektros sąnaudos jau per didelės, siekia 153W. Tenas nenaudojamas, ir koks didžiausias skirtumas tarp mano rekupo ir priešpriešinių srautų, kad prie didžiausios rekupo apkrovos, jis tiekia aukščiausios temperatūros orą. Bendrai paėmus, mano rekupo tiekiamo oro temperatūra neturėtų galėti konkuruoti su priešpriešinių srautų rekuperatoriaus, bet mano akimis žiūrint, skirtumas tikrai nebuvo krentantis į akis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 25 vasario 2018 - 20:15
QUOTE(mintas @ 2018 02 25, 20:56)
Mano rekupas mažiausiu greičiu tiekia 82m³/h oro srautą, sunaudodamas 20W.

Artimiausias atitikmuo 178m³/h, elektros sąnaudos 50W, tenas nenaudojamas.

Atitikmuo pagal tą patį matavimo prietaisą - oro srautas 215m³/h, elektros sąnaudos 65W, tenas nenaudojamas.

Sakyčiau, kad mąnajį rekupą reikėtų rinktis tiems, kas planuoja rekupą vaikyti ne didesniais srautais nei 200m³/h, nes virš šio greičio bent jau man mano rekupo darbas nepatiko.

Matau, kad vėl nesusikalbėsim, todėl patikslinsiu informaciją, nors Mintai ir vakar, ir šiandieną mano name kartu praleidome po kelias valandas laiko, t.y. tu visą informaciją matei savo akimis.

Pirmas greitis. Rekuperatorius rodo 70 kubų, oro srauto matuoklis rodo 86 kubai ištraukimas ir 97 kubai padavimas, el. sąnaudos - 11 W.

Antras greitis. Rekuperatorius rodo 170 kubų, oro srauto matuoklis rodo 203 kubai ištraukimas ir 215 kubų padavimas, el. sąnaudos - 22 W.

Trečias greitis. Rekuperatorius rodo 220 kubų, oro srauto matuoklis rodo 260 kubų ištraukimas ir 274 kubai padavimas, el. sąnaudos - 34 W.

Ketvirtas greitis. Rekuperatorius rodo 315 kubų, oro srauto matuoklis rodo 355 kubai ištraukimas ir 379 kubai padavimas, el. sąnaudos - 75 W.

Kuomet aš prieš kelias savaites kilus ginčui nurodžiau, kad mano rekuperatorius dirbo 2 greičiu ir varinėjo 170 kubų pagal matuoklį išeina 203/215 kubų. Tu minėjai, kad taviškis didžiąją dalį dirbo 30 proc. našumu. Bet jei nori pagal matuoklio vienodus paramentrus žiūrėti, tai tu turėjai savo rekupą laikyti įjungęs mano paryškintu greičiu, kuomet pagal matuoklį taviškis įrenginys varinėja 215 kubų ir siurbia 65 W. Maniškis varinėdamas pagal matuoklį 203/215 kubus, t.y. tokį patį kiekį oro, suka vos 22 W elektros, t.y. naudoja 3 kartus mažiau elektros.

Nežinau kaip rotoriuje yra su el. tenu, bet tu nenurodei kokios temperatūros orą grąžino prie skirtingų greičių. Mano supratimu el. tenas garantuoja pakankamai aukštą, komfortišką grąžinamą temepratūrą. Įdomu, ką tuo metu pučia taviškis?

Kitas dalykas: taviškis maksimaliu režimu padavė 277 kubus, maniškis - 379 kubus. Arba paprasčiau: taviškis maksimaliai išpučia apie 280 kubų oro, maniškis apie 380 kubus oro, taviškis maksimaliu režimu ryja 153 W, maniškis 75 W elektros. Ar dar gali būti klausimų? Ir dar tavo ortakiai skardiniai kaip pats sakai mažiau sukuriantys pasipriešinimo. Taip pat lieka klausimas, kokios temperatūros orą grąžina Amalva be teno.

Ar aš nebuvau prieš kelias savaites teisus?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 25 vasario 2018 - 20:39
QUOTE(cibulis @ 2018 02 25, 20:24)
Pirmas greitis.

Jei ką įmečiau elektros sąnaudas ir palei panašius išmatuotus srautus.

Kuomet aš prieš kelias savaites kilus ginčui nurodžiau, kad mano rekuperatorius dirbo 2 greičiu ir varinėjo 170 kubų pagal matuoklį išeina 203/215 kubų. Tu minėjai, kad taviškis didžiąją dalį dirbo 30 proc. našumu. Bet jei nori pagal matuoklio vienodus paramentrus žiūrėti, tai tu turėjai savo rekupą laikyti įjungęs mano paryškintu greičiu, kuomet pagal matuoklį taviškis įrenginys varinėja 215 kubų ir siurbia 65 W.

Teisinga. Tuomet paskaičiuokim, kiek maniškis būtų surijęs elektros energijos analogiškomis sąlygomis per mėnesį: 65W*24*30d / 1000=47kW

Taip, daugiau nei mano mėnesio vidurkis, ant tiek nevaikau, bet išvertus į Eurus ir šį didesnio intensyvumo režimą gausim ~5€ už mėnesį.

Kas liečia temperatūrą, tai kai dabar už lango Googlas rodo -16°C temperatūrą mano rekupas pučia +17°C temperatūrą prie 40%-40% variklių intensyvumo 133m³/h intensyvumas.

Nustatom, kad tiektų 70%-70% intensyvumu, kas atitiktų 215m³/h srautą ir žiūrim tiekiamo oro temperatūras be teno - per teksto apie temperatūrų pasikeitimą rašymo laikotarpį, t.y. grubiai per 1min-2min, prie tų pačių lauko sąlygų, mano tiekiamo oro temperatūra užkilo iki 17,4°C temperatūros, vat ir screenšutus staigiai padariau.

Pas tave padidinus srautą, tiekiamo oro temperatūra tik krenta. Ar reikia teno? Na nežinau, prie tokio oro srauto man jau būtų šalta, bet aš mieliau srautą sumažinčiau iki man komfortabilių, nei jungčiau teną. Tegul ŠS šildo namą o ne elektrinis tenas.

Kitas dalykas: taviškis maksimaliu režimu padavė 277 kubus, maniškis - 379 kubus.

Ką čia ginčytis, taviškis didesnio galingumo ir iš vis, aš sąvojo didesniais srautais nei 200m³/h nevaikyčiau. Na nesakau, porai valandų, nakčiai galima įjungti ir didesniu srautu, pavyzdžiui norint atvėsinti namą naktį, bet nuolatos, tai tie didesni srautai jau ne mano rekupui, reikėtų ieškoti galingesnio varianto.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 25 vasario 2018 - 21:38
QUOTE(mintas @ 2018 02 25, 22:30)
Nustatom, kad tiektų 70%-70% intensyvumu, kas atitiktų 215m³/h srautą ir žiūrim tiekiamo oro temperatūras be teno - per teksto apie temperatūrų pasikeitimą rašymo laikotarpį, t.y. grubiai per 1min-2min, prie tų pačių lauko sąlygų, mano tiekiamo oro temperatūra užkilo iki 17,4°C temperatūros, vat ir screenšutus staigiai padariau.

Anksčiau lyg ir minėjai, kad ištraukiama oro daugiau, nei paduodama. Ar tokie rezultatai gaunami subalansavus oro srautus, ar vis tik paduodama mažiau, nei ištraukiama?

Papildyta:
Mano rekupo didžiausias deklarutas oro srautas mažesnis, maksimalus paduodamas užfiksuotas 277m³/h prie 90% rekupo apkrovos, didinanant padavimą iki 100%, pradeda labai stipriai ūžti lauko grotelės ir oro srautas krenta. Greičiausiai ties grotelėmis prasideda turboliancija. Vienareikšmiškai, dar kartą tokių grotelių nepirkčiau.

O kokio dydžio tos ventiliacijos lauko angos ir kokios būtent grotelės taip negražiai elgiasi?
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2018 02 25, 21:46)
Anksčiau lyg ir minėjai, kad ištraukiama oro daugiau, nei paduodama. Ar tokie rezultatai gaunami subalansavus oro srautus, ar vis tik paduodama mažiau, nei ištraukiama?

Taip, po oro srautų matavimų mano spėjimas pasitvirtino, ištraukiama daugiau nei paduodama. Išmetimo ortakynas mažesnio pasipriešinimo nei padavimo. Prie 70 % ištraukiama - 209,5m³/h, o paduodama - 219,4m³/h, vidurkis 214,5m³/h

Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2018 02 25, 21:47)
O kokio dydžio tos ventiliacijos lauko angos ir kokios būtent grotelės taip negražiai elgiasi?

Konkrečiai šitos Dydis 200mmx200mm

Su dydžiu viskas tvarkoje, man kliūna tos didelių išmatavimų, plonos skardos horizontalios plokštelės, tipo apsauga nuo kritulių. Vat jos ir "dainuoja" ir atitinkamai sukelia turbolianciją.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 02 25, 20:24)
Rekuperatorius rodo 70 kubų, oro srauto matuoklis rodo 86 kubai ištraukimas ir 97 kubai padavimas,

Jei rimtai, aš dabar turbūt tavo rekupo duomenimis labiau pasitikėčiau, nei tuo prietaisu, kuriuo matavom. Matuojant su tuo prietaisu, mano maksimalus išmatuotas srautas didesnis, nei gamintojo deklaruotas. Aišku gali būti ir toks variantas, bet aš labiau patikėčiau, kad tas prietaisas turi didesnę paklaidą, nei tavo rekupe sumontuoti davikliai.

Dabar įtariu iš ko susidaro tokia didelė tavo rekupo kaina. Jis sukomplektuotas su geriausiais (brangiausiais) rinkoje esančiais davikliais, panašu, kad ir varikliai aukštesnės galimos klasės, taip kad moki už brangiausią, aukščiausios klasės komplektaciją. Klausimas, tik ar gausi tiek naudos, kiek permokėsi, nei pirkdamas gerokai pigesnį analogą, kuris labai tiksliai visų parametrų nerodys. Ir vis tiek, dirbdamas žiemą naudos tenus, nors varikliai ir efektyvesni sumontuoti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 25 vasario 2018 - 22:13

Mano rekupo didžiausias deklarutas oro srautas mažesnis, maksimalus paduodamas užfiksuotas 277m³/h prie 90% rekupo apkrovos, didinanant padavimą iki 100%, pradeda labai stipriai ūžti lauko grotelės ir oro srautas krenta. Greičiausiai ties grotelėmis prasideda turboliancija. Vienareikšmiškai, dar kartą tokių grotelių nepirkčiau. Oro išmetimas didžiausias prie 100%, oro srautas siekia 311m³/h tiesa rekupo elektros sąnaudos jau per didelės, siekia 153W. Tenas nenaudojamas, ir koks didžiausias skirtumas tarp mano rekupo ir priešpriešinių srautų, kad prie didžiausios rekupo apkrovos, jis tiekia aukščiausios temperatūros orą. Bendrai paėmus, mano rekupo tiekiamo oro temperatūra neturėtų galėti konkuruoti su priešpriešinių srautų rekuperatoriaus, bet mano akimis žiūrint, skirtumas tikrai nebuvo krentantis į akis.

Tai mintai panašu, kad mūsų skardiniai ortakynai turi laba didelį pasipriešinimą...
Atsakyti