QUOTE(cibulis @ 2018 02 15, 16:58)
Maniškis tiek elektros prisuko
per metus. Realiai dar šiek tiek mažiau, nes skaitliuko parodymą nuėmiau keliomis dienomis (iki savaitės) pavėlavęs. Ir visą žiemą varinėjo 170 kubų. Man atrodo ir praeita žiema buvo šaltesnė nei dabartinė. Kiek tavo 400VE maksimaliai gali varinėti oro, nes 63 proc. ar 40 proc. man nieko nesako. Įtariu, kad mano ir oro kiekiai didesni.
Kažkaip keistai, per metus sunaudojo 269,29 kWh, o per vieną žiemos mėnesį 87,38 kWh.
Iš kitos pusės užkliuvo skaitliuko rodoma rekupo suvartojama galia
11W.
Nesvarbu, koks pas tave rekupas, "stumdomo" oro kiekius lemia ventiliatoriai, kurie į rekupus montuojami plius minus panašaus efektyvumo, taigi, prie 11W "stumdomas" oro kiekis yra niekingai mažas. Tikrai nebus 170m³/h. Manojo rekupo ventiliatorių efektyvumas yra labai aukštame lygyje, tad net jei į tavąjį rekupą įdėtas dar 1%-2% efektyvesni ventiliatoriai, bendroje sumoje skirtumas pastebimas nebus. Bendrai paėmus, bešepetėlinių elektrinių variklių našumas siekia apie 90%, tad visas įmanomas skirtumas ir gali susidaryti tik iš sparnuotės, kur 1%-2% didesnis efektyvumas tikėtinas.
Mano vėdinimo sistemos projektinis oro pasipriešinimas 80Pa. Nesupratau aš komfovento schemų, bet kaip supratau, esant tokiam ortakyno pasipriešinimui, maksimalus mano rekupo oro srautas prie
100% bus 350m³/h. Iš čia gaunasi, kad
60% atitiks 210m³/h
50% - 175m³/h
40% - 140m³/h
30% - 105m³/h
20% - 70m³/h
Iš kitos pusės iš Amalvos esu gavęs savo rekupo deklaraciją namo energinio efektyvumo sertifikavimui. Pas mane projektinė oro kaita 240m³/h, tad ir prie tokio našumo buvo atlikti skaičiavimai, tik ortakių pasipriešinimo nebuvau pasakęs, tad apskaičiuota prie 150Pa pasipriešinimo, o maniškių pasipriešinimas dvigubai mažesnis. Taigi
240m³/h pasiekiama prie 55W galios kas būtų apie 50% našumas pagal elektros sąnaudas (realus dydis prie 50% - 51W).
Bet kaip minėjau, ventiliatorių našumas bus plius minus panašus, tad tavo rekupo tiekiamas oro srautas prie 11W bus maždaug dvigubai mažesnis, nei mano rekupe tiekiamas prie 20% nes prie 20% mano rekupas eikvoja apie 26W. Nežinau, kiek eikvoja rotoriaus varikliukas atmeskim kokius 6W lieka apie 20W prie mano rekupo mažiausio nustatymo. Be variklių dar bus valdymo elektronikos suvartojama elektros energija, sakykim mažiau 5W nebus, taigi, tavo ventiliatoriai sukami 6W mano 14W galingumu. Vienareikšmiškai, prie mano rekupo mažiausio galimo rekupo našumo, oro pakeičiama mažiausiai dvigubai daugiau nei prie tavojo.