Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

QUOTE(Verteris @ 2017 10 21, 08:52)
Man vienintelis klausimas - o kaip planuojama oro srautus balansuoti? Sklendžių ar kažko panašaus neįžiūriu...

Mano projekte numatyta tik viena sklendė ir tik ten, kur reikia stipriai sumažinti oro srautą ir iš taško paiminėti 5m3/h, visur kitur sklendžių nereikia, nes minimaliai galima sureguliuoti difuzorių pagalba, o ten pagal ortakių dydį ir numatomus oro srautus, panašu, kad tik minimalios korekcijos ir reikės.
Papildyta:
QUOTE(Giords @ 2017 10 21, 09:24)
Man tik užkliuvo oro išmetimas į lauką - pratęsčiau išmetimo vamzdį tiesiai, kad išmetimas ir paėmimas būtų skirtingose sienose.

Kai ortakio krypties pakeitimas jį pratęsiant tiesiai nei kad numatyta projekte, spėju būtų ir pigesnis ir paprastesnis, plius ir oro srautams, kad nesimaišytų būtų geriau, tad irgi pritariu šiai minčiai.
Atsakyti

Čia kaip suprantu ne šios srities profesionalo paruoštas projektas?

Klausimas tik, kaip apgalvotas įgyvendinti išmetimo ortakio į virtuvę ir oro padavimo ortakių susikirtimo mazgas?

Dėl gartraukio, be skylės sienoje ir recirkuliacijos yra dar trečias variantas - rekupas su gartraukio pajungimo sekcija.

Per ilgą liežuvį, tuoj visas specialybes išbandysiu. Pasakiau, kad pati padarysiu vėdinimo projektą, ir nebeturiu kur dingt, reikia eit iki galo :D

Ortakiai prasilenks skirtingam aukštyje: padavimo eis prie pat perdangos, o ištraukimo leisim žemiau. Kiek mąsčiau, tam galima panaudot trišakį arba balninę atšaką, pritvirtinant ant magistralinio ortakio šiek tiek pasukus žemyn, po to jungt alkūnę irgi pasukant žemyn. Jei to nepakaks, dar yra atotraukos (http://www.monrema.l...rauka/atotrauka). Bet kryžmę dėt manau neverta, nes lubų aukščio dėl jos vis tiek neišsaugosim. Buvau pamiršus, kad tarp koridoriaus ir svetainės nuo perdangos žemyn išsikišęs balkis apie 12 cm, tai dar ir padavimą į svetainę teks pakoreguot. Beje, ar galima komplektuoti skirtingų gamintojų cinkuoto plieno fasonines dalis? Ar rinktis tik iš vieno gamintojo asortimento?

Šiek tiek domėjausi garų surinkėjais, tai 125 mm ortakis galingam gartraukiui yra labai minimalu, o gal net per mažai, todėl vest į rekupo 5 atšaką (kuri, kiek atkreipiau dėmesį, 125 mm diametro ir būna) nelabai yra prasmės.

Man vienintelis klausimas - o kaip planuojama oro srautus balansuoti? Sklendžių ar kažko panašaus neįžiūriu...

Sklendžių norisi išvengt, bet kaip sakiau dar matematika neužsiėmiau, jei po skaičiavimų pasirodys, kad kažkur jos labai reikalingos, tai įdėsiu.

Galima naudoti ir tokius https://www.rekupera...inimo-elementai
Man tik užkliuvo oro išmetimas į lauką - pratęsčiau išmetimo vamzdį tiesiai, kad išmetimas ir paėmimas būtų skirtingose sienose.

Tai čia, kai kėlė sienas pagavom žioplį, net neprisimenu, kodėl liepėm įmūryt gilzes toj pačioj pusėj. Tarp skylių atstumas beveik 6 metrai, kažin racionaliau palikt kaip yra ar gręžt naują skylę?

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Berulė: 21 spalio 2017 - 15:00
Sveiki,
Toks gal kvailokas klausimas..: nuo kada (temperatūros ar per šalto oro pojučio, kt..) jungti rekupo (Amalvos rotacinis) teną..? smile.gif Dabar ant visų vėdinimo rėžimų tenas išjungtas...
Logiškai mąstant jei su ŠS šilumą namui gaminu su COP 3-4-5 ar pan.. o jei su rekupo tenu šilumą "gaminčiau" tai COP būtų tik 1... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(funtikas2999 @ 2017 10 22, 19:24)
Sveiki,
Toks gal kvailokas klausimas..: nuo kada (temperatūros ar per šalto oro pojučio, kt..) jungti rekupo (Amalvos rotacinis) teną..? smile.gif Dabar ant visų vėdinimo rėžimų tenas išjungtas...
Logiškai mąstant jei su ŠS šilumą namui gaminu su COP 3-4-5 ar pan.. o jei su rekupo tenu šilumą "gaminčiau" tai COP būtų tik 1... smile.gif

Ant rekupo uždėk, kad palaikytų 18C ir daug nepriris, bet kad apsimokėtų dėti, pakontroliuok kokias temperatūras rekuperatorius tiekia. Jei dienos metu tiekia aukštesnę, nei 18C, tai teno geriau nejung, nes įjungus teną ir nustačius ant 18C, kai į namus paduos aukštesnę, stabdys rotorių ir gausi šaltesnio oro pliūpsnį, tada rotorius vėl pradės suktis ir po 5 min vėl sustos ir taip junginėsis, kol nepradės pastoviai tiekti ne aukštesnę nei 18C temperatūrą.

Sau pasikeičiau filtrus ir paėmimui iš lauko įstačiau F7 su anglies filtru. Pasipriešinimas gavosi didesnis ir išsibalansavo visa vėdinimo sistema, bet užtat pas mane dabar tiekia virš 20C temperatūros orą. Dabar jau Cibulis gali man pavydėti, kad komfovento rekupai tiekia aukštesnės temperatūros orą nei tie brangieji, kurie irgi disbalansuoja oro srautus smile.gif.

Taigi, pažiūrėk kokias temperatūras rekupas tiekia. Jei neužkyla iki aukštesnės nei 18C tai gali jungti teną ir daug jis neturėtų prisukti, arba jei nenori teno gali jo ir nejungti, bet su ŠS reikės temperatūrą aukštesnę palaikyti, kad kompensuoti vėsesnio oro tiekimo metu numušamą temperatūrą, o tai suris daugiau, nei tik rekupo tiekiamo oro pašildymui reikia, tad COP`inio dydžio pliuso tikrai neturėsi. Spėju tas ant to išeina. Aš tai rekupe teną jungsiu ant 18C.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2017 10 22, 19:48)
Sau pasikeičiau filtrus ir paėmimui iš lauko įstačiau F7 su anglies filtru.

Ant tiek blogai su aplinkiniu oru ar šiaip smalsumas tuos anglies filtrus privertė išbandyti?
Atsakyti
QUOTE(Berulė @ 2017 10 21, 15:59)
Per ilgą liežuvį, tuoj visas specialybes išbandysiu. Pasakiau, kad pati padarysiu vėdinimo projektą, ir nebeturiu kur dingt, reikia eit iki galo biggrin.gif

Tikrai nusipelnėt pagyrų. Kaip ne profesionalui, labai gerą projektą parengėt. Aš manau, kad ir dabar pats sau neišdrįsčiau jo darytis smile.gif.

Jei to nepakaks, dar yra atotraukos

Jei vietos yra dviem ortakiam prasilenkti, tuomet viskas tvarkoje, nesukit galvos dėl smulkmenų, viskas gausis. Aš ten iš vis gal 15-30 laipsnių kampą dėčiau, kad kaip galima mažiau bereikalingų posūkių būtų, o ir mažiau kampų reikėtų, užtektų vieno ties ortakių susikirtimu.

Beje, ar galima komplektuoti skirtingų gamintojų cinkuoto plieno fasonines dalis? Ar rinktis tik iš vieno gamintojo asortimento?

Aš stengiausi nemaišyti. Dariau savo rankomis, tai nenorėjau siurprizų darbo metu. Vėliau tie siurprizai į didesnes išlaidas išauga, nei pavyktų sutaupyti, plius labai susigaištų ir taip labai brangus laikas. Jei samdysit darbams žmones, tai jie jau turėtų žinoti, kas su kuo dera.

Šiek tiek domėjausi garų surinkėjais, tai 125 mm ortakis galingam gartraukiui yra labai minimalu, o gal net per mažai, todėl vest į rekupo 5 atšaką (kuri, kiek atkreipiau dėmesį, 125 mm diametro ir būna) nelabai yra prasmės.

Mano gartraukis 125 ortakio pajungimą turi, tad man viskas čiki.

Jei galingą oro srautą mesti lauk, aplenkiant rekuperatorių, turėsit labai didelį oro disbalansą. Rekupas neturės ką išmesti į lauką, tiekiamas į patalpas oras nebus pašildomas, tad gartraukio darbo metu, į patalpas rekupas padavinės nerekuperuotą, šaltą lauko orą.

Esant rekupui, nedarykit gartraukio išmetimo į lauką apeinant rekupą. O dabar, su labai galingu gartraukiu, kai recirkuliuosit orą, tai jokie filtrai nespės nieko išvalyti. Man 125 gartraukio užtenka. Pasitikslinkit, gal ir jums užteks.

Sklendžių norisi išvengt, bet kaip sakiau dar matematika neužsiėmiau, jei po skaičiavimų pasirodys, kad kažkur jos labai reikalingos, tai įdėsiu.

Aš tikrai neskaičiavau, bet taip iš akies manyčiau, kad difuzorių reguliavimo ribų turėtų užtekti srautų balansavimui.

Tai čia, kai kėlė sienas pagavom žioplį, net neprisimenu, kodėl liepėm įmūryt gilzes toj pačioj pusėj. Tarp skylių atstumas beveik 6 metrai, kažin racionaliau palikt kaip yra ar gręžt naują skylę?

Realiai galima ir taip ir taip, didelio skirtumo nebus.

Atsakyti
QUOTE(Berulė @ 2017 10 21, 15:59)

Šiaip pastebėjimas - gerai būtų apšiltinti ortakį sienoje, kad šaltis iš jo neitų į sieną. T.y. jei ortakiai ten numatyti 200 mm, tai skylę geriau būtų buvę padaryti kažkiek didesnę...
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2017 10 22, 19:58)
Ant tiek blogai su aplinkiniu oru ar šiaip smalsumas tuos anglies filtrus privertė išbandyti?

Vasaros metu, kai srautai intensyvesni dūmų kvapas jaučiasi labiau. Kad labai blogai nepasakyčiau, bet nors ir retai būna, bet dūmų kvapas nervina. Realia, kai žiemos metu vėdinimo srautai būna mažesni, nors besikūrenančių būna daugiau, bei intensyviau kūrenamasi, bet dūmų kvapo beveik nesijaučia.

Tiesa, mažai apgyvendintuose soduose gyvenu, šalia manęs tik vienas gretimai esantis kaimynas nuolatos gyvena, kiti gerokai tolėliau nuo manęs ir tai spėju nė 10 nuolat gyvenamų namų per visus sodus nepriskaičiuosi. Išėjus į lauką galima normaliai kvėpuoti, ne to kaip nuvažiavus į senesnius sodus, tokius, kaip pavyzdžiui Balsių, kur žiemos metu niekur pasivaikščioti nėra galimybės dėl visur persisunkusių dūmų kvapo.

Išlepęs esu, prie aukšto komforto lygio pripratau biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2017 10 22, 20:12)
Šiaip pastebėjimas - gerai būtų apšiltinti ortakį sienoje, kad šaltis iš jo neitų į sieną. T.y. jei ortakiai ten numatyti 200 mm, tai skylę geriau būtų buvę padaryti kažkiek didesnę...

Pritariu. Nors ten ir garažas, kaip suprantu, ir taip kaip aš dariau gal ir nereikia, bet apšiltinimo sluoksniu ortakius atskirti nuo sienos derėtų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 22 spalio 2017 - 19:28
QUOTE(mintas @ 2017 10 22, 20:21)
Vasaros metu, kai srautai intensyvesni dūmų kvapas jaučiasi labiau. Kad labai blogai nepasakyčiau, bet nors ir retai būna, bet dūmų kvapas nervina. Realia, kai žiemos metu vėdinimo srautai būna mažesni, nors besikūrenančių būna daugiau, bei intensyviau kūrenamasi, bet dūmų kvapo beveik nesijaučia.

Tiesa, mažai apgyvendintuose soduose gyvenu, šalia manęs tik vienas gretimai esantis kaimynas nuolatos gyvena, kiti gerokai tolėliau nuo manęs ir tai spėju nė 10 nuolat gyvenamų namų per visus sodus nepriskaičiuosi. Išėjus į lauką galima normaliai kvėpuoti, ne to kaip nuvažiavus į senesnius sodus, tokius, kaip pavyzdžiui Balsių, kur žiemos metu niekur pasivaikščioti nėra galimybės dėl visur persisunkusių dūmų kvapo.

Na ką aš galiu pasakyti - laimingas būsit. Aš senuosiuose Antakalnio soduose būsiu, jau dabar matau prištabeliuotas pas kaimynus visokių senų lūšnų liekanas kūrenimui verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2017 10 22, 20:32)
Na ką aš galiu pasakyti - laimingas būsit. Aš senuosiuose Antakalnio soduose būsiu, jau dabar matau prištabeliuotas pas kaimynus visokių senų lūšnų liekanas kūrenimui verysad.gif

Matau dar vieną anglinių filtrų klientą biggrin.gif, nors nepasakyčiau, kad likau jais patenkintas. Ėmiau iškarto 4 filtrus. 2 vnt. F7 ir 2 vnt. F7+anglinio filtro audinys, tai dar vienam kartui vėl teks naudoti anglinį filtrą, bet daugiau manau kad neužsakinėsiu. Komfovent 400 VE esantys ventiliatoriai, panašu, kad nesugeba normaliai dirti su išaugusiu papildomu oro pasipriešinimu, tad slėgiai jaučiasi, kaip išsibalansavo, tad dūmų kvapas mažiau jaučiasi, spėju ne dėl filtrų, o dėl mažesnio iš lauko tiekiamo oro kiekio smile.gif.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2017 10 22, 20:32)
laimingas būsit. Aš senuosiuose Antakalnio soduose būsiu

Kaip kas tą laimę supranta. Man iki Antakalnio ~15 km ;).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 22 spalio 2017 - 19:44

Per ilgą liežuvį, tuoj visas specialybes išbandysiu. Pasakiau, kad pati padarysiu vėdinimo projektą, ir nebeturiu kur dingt, reikia eit iki galo :D

Gal galima būtų sužinoti su kokia programa čia braižyta?

Atsakyti

Gal galima būtų sužinoti su kokia programa čia braižyta?

Pradėjau su Avicad (Mech-Q) demo versija, pabaigiau Autocadu.

Atsakyti