Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

Sveiki, ar tiesa kad  zender Q350 ERV, yra L ir R, ta prasme programiškai nusistato tiek L tiek R  ar čia pardavėjo pasakos?

Atsakyti
QUOTE(sevas @ 2021 07 07, 16:09)
Mano nuomone...

Čia žmogus apie vėsinimą paklausė, tamsta truputį ne į tą operą ;).
Papildyta:
QUOTE(balamūtas @ 2021 07 07, 17:26)
Lygiai tas pats - viduj 24-25, iki siol dregme dar laikes apie 65, siandien jau pakilo iki 70. Pajungiau dregmes surinkeja, truputi padirbes ir vel bus ok  smile.gif Kitu variantu nelabai yra smile.gif

jo, pasižiūrėjau pas save, taipogi nustebau. Pirmame aukšte 24,3°C ir 71,7% drėgmės, antrame - 24,2°C ir 73,8% drėgmės.

Kas dėl kitų variantų, tai pamenu, kažkada jau pavyko stipriai drėgmę numušti vakare langus atidarius. Vakare lauke drėgmės lygis paprastai krenta ir langų atidarymas drėgmę stipriau pašalina, nei bet koks drėgmės surinkėjas.

Vat žvilgtelėjau konkrečiai dabar lauke 24,5°C ir 75,2% drėgmės, tai dar per anksti, atidarysi langą tai šilumos įleisi ir drėgmės. Reikės luktelėti dar šiek tiek, įtariu ir temperatūra ir drėgmė dar pakris, drėgmė turės rasos pavidalu iškristi. Tada langus pravėrus skersvėjis drėgmę ir pašalins. Paliksiu per naktį, ryte uždarysiu.
Papildyta:
QUOTE(Tichas @ 2021 07 07, 20:53)
<p>Sveiki, ar tiesa kad  zender Q350 ERV, yra L ir R, ta prasme programiškai nusistato tiek L tiek R  ar čia pardavėjo pasakos?
</p>

Labai tikėtina. Dauguma turi tokią galimybę, tik manasis Komfoventas ne programiškai, o ten mechaniškai kelis varžtus reikia atsukti ir kažką apsukti. Kažką apie zenderio pusių keitimą Cibulis buvo rašęs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 07 liepos 2021 - 21:21
QUOTE(Tichas @ 2021 07 07, 20:53)
<p>Sveiki, ar tiesa kad  zender Q350 ERV, yra L ir R, ta prasme programiškai nusistato tiek L tiek R  ar čia pardavėjo pasakos?
</p>

Programiskai neuztenka, reikia dar filtrus apkeisti, ir jei stovi "preheateris" ji perkelti i kita puse.
Bet esme, kad ta galima padaryti isigijus jau, ir nereikia is anksto pirkti L ar R

https://youtu.be/eoYtPtdMq1o?t=171
Cia nuo 2:51 rodo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sauliusz: 07 liepos 2021 - 21:34

Super, dėkui už info  :)

Atsakyti

mintas

atsiprasau, kad ne i tema.

Nors rasiau pagal Adwoco, cituoju

Kaip esate išsprendę san.mazgų vėdinimą sandariame name? Nekalbu apie rekuperaciją, bet kaip papildomai vėdinate būtent san. mazgus? Viename name to apskritai neturėjome ir buvo tiesiog įprastas rekuperacijos ištraukimas iš san.mazgų, antrame A+ klasės name nuo rekupo atvestas laidelis į antrą klavišą prie el. jungiklio, kurį paspaudus, rekupas pereina į režima 70 proc, ištraukimas, 30 proc. - padavimas. Problema, kad ne visuomet ir ne visi sugalvoja tą klavišą paspausti, o ir šiaip efektas nėra pakankamas, jeigu kalbėti apie realų patalpos vėedinimą, kuomet senais laikais būdavo atskira šachta su rimtu ištraukimo ventiliatoriumi. Kokius variantus turite ar esate išbandę?

Atsakyti
QUOTE(sevas @ 2021 07 09, 19:33)
atsiprasau, kad ne i tema.
Nors rasiau pagal Adwoco, cituoju...

Tamstos tekstas buvo parašytas iškart po sauliusz <{POST_SNAPBACK}> posto, kalbančio apie patalpų drėgmę vėsinant grindimis ir prasidėjo žodžiais „dregmes ir kvapu problema“ tad ir atsakomą tekstą susiejau su tuo postu.

Prašymas, kai tamstos atsakymas siejamas su kokiu nors postu, būtinai pacituokit, į kokį postą replikuojat, kad vėl nebūtų tokios painiavos.
Atsakyti
QUOTE(sauliusz @ 2021 07 06, 21:49)
Sveiki,
Norejau pasiteirauti kokia dregme pas jus namie kurie vesina su grindimis. Pas mane jau apie 70 rodo, nors viduj tik 25 laipsniai.
Tai jau kazkaip ir neramu daros

Kokios drėgmės dabar? Bandau palaikyti 24°C, tai grubiai 24°C-25°C ir laikosi, bet drėgmė lauke dar pakilo, tad ir namuose nuo ~70% drėgmė pakilo iki ~80%.

~70% jau buvo didelis diskomfortas, ~80% tai jau konkretus pereboras. Keliu palaikomas t° iki 25°C, tai įtariu bus 25°C-26°C ribose, žiūrėsiu kaip pakis drėgmės lygis.

Dėl kovos su drėgme būdų. Mano įsivaizdavimu, kol patalpose veikia nuolatinė ventiliacija, sumažinti drėgmės lygio su kitomis priemonėmis neįmanoma. Klystu? Kaip jums sekasi?

Tiesa, mano rekupo drėgmės gražinimas vyksta kondensaciniu principu, kuriam reikia didesnio t° skirtumo tarp oro paėmimo ir išmetimo nei yra dabar, tad jokios drėgmės reguliacjos nevyksta. Įtariu, nelabai drėgmę reguliuos ir entalpiniai rekuperatoriai. Jei viešinsit savo įspūdžius, paminėkit ar rekuperatorius reguliuojantis drėgmę.
Atsakyti
Lauke dabar
30.7°C temperatūra ir 67% drėgmės,

t.y. 1m³ lauko oro dabar yra apie 23g vandens.

Prie 24°C 23g drėgmės reiškia apie 93% su viršum drėgmės. Bet koks šaltesnis paviršius (norint atvėsint patalpas iki 24°C) yra konkretus kondensato rinkimo paviršius.

Aš vakarais dabar vėdinu atidarytų langų pagalba, dienos metu langai uždaryti, rekuperatoriaus ventiliacija ant minimumo (darbo dienomis net visai išjungiu). Tai leidžia prie 24°C-25°C palaikyti drėgmę ~80% ribose, bet tai velniškai per daug drėgmės.

Vat pažiūrėjau šiąnakt 2021-07-17 5:47 val buvo 20,9°C temperatūra ir 91,9% drėgmės.

t.y. 1m³ oro nakties metu drėgmės kiekis nukrenta iki ~19,4g, kas prie 24°C reiškia apie 75% drėgmės lygį, vat ir paaiškinimas, kodėl pas mane prie 24°C ne ~90% bet ~80%. Kaip sakiau, nakties metu intensyviai vėdinu net su atidarytais langais, dienos - minimaliai.

Čia kažkada, kai dar pats name negyveno, Cibulis įrodinėjo, kad grindinis vėsinimas yra pats komfortiškiausias. Jau tada sakiau, kad vėsinant grindimis bus problemų su drėgme, todėl man labiau patinka, kai vėsinama su ventiliuojamu oru. Vat ir konkretus įrodymas - vėsinimas grindimis turi labai rimtų trūkumų.

Dar primečiau, kad pas mane ~390m³ oro, tai jei 1m³ oro bus apie 23g vandens, visame patalpų ore bus apie 9kg vandens. Jei drėgmės surinkėjas ištraukia per dieną kokius 5l-10l vandens, turėtų pasijausti, jei namas absoliučiai nevėdinamas. Vis tik, įdomu, kokia situacija gyvenamame name, kur nevėdinti neįmanoma?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 17 liepos 2021 - 12:02

Kokios drėgmės dabar? Bandau palaikyti 24°C, tai grubiai 24°C-25°C ir laikosi, bet drėgmė lauke dar pakilo, tad ir namuose nuo ~70% drėgmė pakilo iki ~80%.

~70% jau buvo didelis diskomfortas, ~80% tai jau konkretus pereboras. Keliu palaikomas t° iki 25°C, tai įtariu bus 25°C-26°C ribose, žiūrėsiu kaip pakis drėgmės lygis.

Dėl kovos su drėgme būdų. Mano įsivaizdavimu, kol patalpose veikia nuolatinė ventiliacija, sumažinti drėgmės lygio su kitomis priemonėmis neįmanoma. Klystu? Kaip jums sekasi?

Tiesa, mano rekupo drėgmės gražinimas vyksta kondensaciniu principu, kuriam reikia didesnio t° skirtumo tarp oro paėmimo ir išmetimo nei yra dabar, tad jokios drėgmės reguliacjos nevyksta. Įtariu, nelabai drėgmę reguliuos ir entalpiniai rekuperatoriai. Jei viešinsit savo įspūdžius, paminėkit ar rekuperatorius reguliuojantis drėgmę.

Pas mane šiuo metu rodo taip:

b5d0e98551d58142861dffa7d2ece41a128.jpg

Iki šiol vėsinimas buvo paliktas default gamykliniais nustatymais, kai padavinėjo 18°C. Viduj buvo apie 21°C pagal ištraukiamą termometrą. Drėgmės ant grindų ar kolektorių - jokios. Negyvenama kol kas. Vėdinimas 70 m321°C ilgiau dirbant pasidarė per vėsu, dabar paduodamą po truputį keliu, kad viduj būtų ~23°C. Jokios pavarų automatikos nėra, jokio šešėliavimo iš lauko ir užuolaidų viduje. Tiesa, buvau pastebėjęs, kad su paduodamu 18°C ant grindų ilgai išsilaikydavo vanduo, jei aptaškai kur. Bet šiaip jokios rasos. Grindų danga - vinilas ir plytelės sanmazguose. Prieš porą dienų mačiau programėlėje ištraukiamą virš 80% drėgmę. Lauke tuomet visi 90% buvo.

Atsakyti
QUOTE(mjjm @ 2021 07 17, 12:13)
Negyvenama kol kas. Vėdinimas 70 m<sup>3</sup>. 

Rezultatas labai neblogas. Jei toks bus ir gyvenimo name metu, tai su tokiomis problemomis, kaip kad aš dabar, nesusidursit.

Įtariu labai gelbėja, kad kalbama apie negyvenamą namą, kuriame ventiliacija yra labai maža. Tai labai padeda iš lauko neįsileisti daugiau drėgmės turinčio oro.

Taip pat būtina paminėti ir entalpinį rekuperatorių. Būtų įdomu išgirsti ir gyvenančių name su tokiu rekuperatoriumi atsiliepimus.

Pas mane neįmanoma nustatyti mažesnės nei 80m³/h, o iki šiol laikydavau apie 105m³/h, kol šią savaitę nepradėjau darbo dienos metu išjunginėti rekuperatoriaus.
Papildyta:
31,5°C ir 57% drėgmės - 19g

22,7°C ir 69% drėgmės - 14g

drėgmės skirtumas lauke ir patalpų viduje milžiniškas. Kaip tai pasiekta?

1. name negyvenama ?
2. Mažo intensyvumo ventiliacija ?
3. Entalpinis rekuperatorius?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 17 liepos 2021 - 13:16
QUOTE(mintas @ 2021 07 17, 11:40)
Lauke dabar
t.y. 1m³ lauko oro dabar yra apie 23g vandens.

Vat pažiūrėjau šiąnakt 2021-07-17 5:47 val buvo 20,9°C temperatūra ir 91,9% drėgmės.

t.y. 1m³ oro nakties metu drėgmės kiekis nukrenta iki ~19,4g

Ne tą skaičiuoklę pažiūrėjau, tad pataisau skaičius:
Lauke dabar
t.y. 1m³ lauko oro dabar yra apie 21g vandens.

t.y. 1m³ oro nakties metu drėgmės kiekis nukrenta iki ~16,7g
Atsakyti

Rezultatas labai neblogas. Jei toks bus ir gyvenimo name metu, tai su tokiomis problemomis, kaip kad aš dabar, nesusidursit.

Kaip dauguma čia komentavo, pradėjus name gyventi, drėgmės padaugės ir tai neišvengiama - dušas, maisto gamyba. Tuomet, turbūt, teks traukti iš po statybų likusį drėgmės surinkėją.

O dėl tų 70 m3 kad mažai - tai man čia dar klausimas, kol dar negyvenu. Googlas sako, kad žmogui per dieną reikia 11000 litrų oro, kas yra 11 m3. Bet kaip čia jau rašė, keliese gyvenantiems ir ~180 m3 nėra daug. PS. prieš įsirengdamas rekuperaciją STR reikalavimus skaičiau ir laikiausi.

Įdomu, Dzūkiška Pirkia ComfoFond dėžę jau pasijungė? Kaip susitvarko tokiais orais?

Atsakyti