P.S. Aš dabar name įjungęs tik O/V grindinį vėsinimą (be rekūpo) - kol kas susitvarko.
Neįmanoma vien su rekuperatoriumi vėsintis. Per karščius, kai buvo apie +30 laipsnių, įjungi 220 ar 315 kubų, bet realiai jokios gaivos net ir stovint po pačiu difuzoriumi. Jauti vėjuką, bet jis šiltas. Nes kuo didesni oro kiekiai, tuo rekuperatorius šiltesnį orą į namą grąžina, kai lauke karšta. Tik geoterminio vėsinimas gelbsti. Norint su rekuperatoriumi vėsintis, reikia papildomo priedo.
Oro tai trūks- nes jis ateina tik per vamzdzius, langų pravert - nevalia
P.S. Aš dabar name įjungęs tik O/V grindinį vėsinimą (be rekūpo) - kol kas susitvarko.
Tu čia kažką painioji. Kai lauke +30, rekuperatorius, priklausomai nuo pučiamo oro kiekio, grąžina 23-24 laipsnius. Oro tikrai netrūksta. Trūksta nebent gaivos, jei vėsiniesi tik su rekuperatoriumi, bet mano atveju namą vėsina geoterminis. Šiuo metu labai gaivu name: 23 laipsniai, namas vėsinamas per grindis, rekuperatorius pučia 120 kubų.
Papildyta:
Jei Tu apie maniškį - tai jis vasara ilsisi
Paprastų paprasčiausiai. Mano name +23 laipsniai, bypass'as uždarytas, todėl vyksta šilumos mainai per šilumokaitį. Iš namo ištraukiamu +23 laipsnių oru, rekuperatorius lauko +30 laipsnių orą, atvėsina iki maždaug +24 laipsnių (dabar gerai nepamenu skaičių). Panašiai kaip žiemą minusinį lauko orą pašildo iki beveik kambario temperatūros.
Visų pirma jis parinktas per silpnas. Vasarą kaip ir rašėt geriau iš vis išjungti nei bandyti kažką iš jo gauti.
Labai garsiai dirba - bandau spėti, kad per maži triukšmo slopintuvai sudėti. Girdžiu oro cirkuliaciją namuose, garsiai dirba pats įrenginys.
Ai dar labai sausas oras būna žiemos metu, siekia iki 20% tik dregmes, tad butu gerai kad ir sita problema sprestu.
Supratau, kad system air - komfovento draugas. O kaip dėl mitsubichi elektric įrenginių?
Svarstau gal vertėtų dėti lanksčią plastikinių ortakių sistemą? Dabar mastau daryti į kambarius ir padavimą ir ištraukimą. Gal galit rekomenduoti rimtus meistrus?
Šį kartą namas suprojektuotas taip, kad visi langai žiūri į šiaurę arba rytus, tad prikatinimo galimybė smarkiai sumažėja, vis gi norėtūsi kitais metų laikais turėti konfortišką vėdinimą be garsų, su pakankamu oro kiekiu (nes db man jo trūksta).
Kas pagrinde nuvylė komfovent rekuperatoriuje?
Kas liečia rekuperatoriaus valdymo algoritmus, įpatingai apsaugą nuo namo prišildymo vasarą, senasis komfovento produktas yra totalus sh. Bet tikrai nemanau, kad būsi patenkinta įsigijusi analogišką produktą tik kito gamintojo. Gal vasaros režimai dirbs geriau, kaip supratau, tai ir naujesni komfovento produktai šiek tiek patobulėjo šioje srityje, bet įsitikinęs, kad tikėto pagerėjimo su nusižiūrėtu įrenginiu nepajusi. Nors žaidžiu su savo komfovent rekupu ir nuolatos rankomis nustatinėju įvairius režimus, kad namas ne tik kad nekaistų, bet ir būtų vėsinamas, su rekuperatoriaus pagalba namo atvėsinti nepavyksta. Esu priverstas naudoti grindinį vėsinimą.
Įtariu kad teks nusivilti ir šiuo įrenginiu. Jei nori kažko geresnio greičiausiai teks stipriau paišlaidauti ir įsigyti Cibulio liaupsintą Zehnder ComfoAir Q350 modeliuką ar kažką panašaus, nors ir pats Cibulis vėsinasi grindinio vėsinimo pagalba, taip, kad klausimas, ar net ir su šiuo įrenginiu bus bent kiek geriau.
Nors Systemair rankomis nečiupinėjau, bet esu įsitikinęs, kad būtent taip ir yra.
Papildyta:
Ir taip, ir ne.
Taip, namo neatvėsinsi, nes vėsini tik naktimis, ir tik tiek kiek leidžia lauko oras, iki kokios t° lauko oras atvėso.
Ir ne, prišildyti su rekupu galima ir visai nesunkiai įpatingai iki kol šalčiai ne kritiškai žemi. Skirtumai tarp vėsinimo ir šildymo kardinalūs.
- Pirmiausiai, vėsinti gali tik naktimis, kai dieną vėl prišyla ir daug labiau, nei spėjai atvėsinti naktį, o šildyti gali nenutrūkstamai kiaurą parą.
- Antras dalykas, vėsinti gali tik kiek leidžia naktinio lauko t°, ir nė vieno W daugiau, o šildyti gali vos ne kiek reikia, viskas tik nuo sumontuoto teno galingumo priklauso.
Jei vertinti šildymo galimybę be teno, tai žiemos metu, rekupas absoliučiai neturi galimybės šildyti, kai vasaros metu bent minimali galimybė vėsinti yra.
Papildyta:
Taip, aš apie naktinį vėsinimą kalbėjau, o dieną tai realiai aktyvaus vėsinimo reikia, arba kondiškės, arba grindinio šildymo, o rekupas tik sumažinti vėsinimo nuostolius vėdinant. Nors pav Raituzas pamenu rašė, kad jis dienos metu rekupą visai sustabdydavo, kad šilumos patekimą per ventiliaciją visai sustabdytų. Na aš pilnai rekupo neišjunginėju, jis pas mane dirba ant gana mažų apsukų ir nors gražina vėsesnį orą nei lauke, bet jo, minimaliai kelia patalpų t°.
Papildyta:
Labai paprastai, išmetamas žemesnės t° oras atvėsina iš lauko paimtą aukštesnės t° orą ir turim tarpinį variantą tarp lauko ir patalpų vidaus.
Rekuperatorius nei šildo, nei vėsina tiekiamo lauko oro, jis tik gražina vėsą ar šilumą iš išmetamo oro, todėl rekupas paduoda visuomet tarpinės t° orą tarp lauko ir vidaus.
Labai garsiai dirba - bandau spėti, kad per maži triukšmo slopintuvai sudėti. Girdžiu oro cirkuliaciją namuose, garsiai dirba pats įrenginys.
Ai dar labai sausas oras būna žiemos metu, siekia iki 20% tik dregmes, tad butu gerai kad ir sita problema sprestu.
Supratau, kad system air - komfovento draugas. O kaip dėl mitsubichi elektric įrenginių?
Svarstau gal vertėtų dėti lanksčią plastikinių ortakių sistemą? Dabar mastau daryti į kambarius ir padavimą ir ištraukimą. Gal galit rekomenduoti rimtus meistrus?
Šį kartą namas suprojektuotas taip, kad visi langai žiūri į šiaurę arba rytus, tad prikatinimo galimybė smarkiai sumažėja, vis gi norėtūsi kitais metų laikais turėti konfortišką vėdinimą be garsų, su pakankamu oro kiekiu (nes db man jo trūksta).
Keista, pas mane ventiliacija visai be jokio garso slopintuvo, o iki projektinių oro srautų namas vėdinamas be jokio garso. Rekupas stovi katilinėje, kurios pertvaros iš gipskartonio, tai tikrai labai gerai nuslopina garsą. Rekupas dirba 80% našumu, uždarai duris ir jokio garso. Beje, projektinis oro kaitos našumas yra prie ~80% rekupo galios. Triukšmą ortakyne pas mane slopina tiktai minkštų sonodec tipo vamzdžių atkarpos, ir tų vamzdžių per akis, nuslopinti triukšmui iki projektinių vėdinimo sistemos apkrovų.
Dėl ortakyno, turiu įtarimą, kad projektas nevykęs buvo padarytas, arba jo įgyvendinimas brokuotas, o dėl pačio rekupo, tai jo, jis triukšmauja, todėl teisingiausia jį paslėti uždaroje neeksploatuojamoje patalpoje.
Kas dėl Mitsubishi, tai apie jį nieko neteko girdėti. tai pakankamai nežinomas žaidėjas vėdinimo rinkoje, įtariu, dėl pakankamai neišsiskiriančios produkcijos, gal net prastesnės kokybės nei komfoventas. Aš su Mitsubishi įrenginiais neprasidėčiau.
Dėl lanksčių ortakių, tai aš prisilaikau nuomonės, kad iš techninės pusės, tai prastesnis pasirinkimas, dėl didesnio ortakyno pasipriešinimo, bet tai pakankamai lengvai montuojamas variantas, taip, kad jei žadat montuoti savomis jėgomis, tai turėtų būti patrauklesnis pasirinkimas. Nors aš savomis jėgomis ir skardinius ortakius prasivedžiojau, nėra tai labai sudėtinga, bet akivaizdžiai darbo daugiau, ir jis sudėtingesnis, pav. neįsivaizduoju, kaip kelis skardinių ortakių mazgus, būčiau galėjęs įsirengti vienas, be pagalbos, su lanksčiais ortakiais dirbant, tai ir vienam žmogui nesunkiai įgyvendinamas darbas.
Dėl rotorinių rekupų sauso oro, tai pritariu. Nors jie ir gražina drėgmę, bet gražina jos ženkliai per mažai, todėl rotorinį įrenginį reikėtų rinktis tik su atrodo sorbcine danga, bent jau sau tik tokį rinkčiausi. Komfoventas naujoje partijoje leidžia rinktis rekuperatorius ir su tokiais šilumokaičiais, taip kad ir pats gamintojas pripažino šį trūkumą.
Dėl padavimo ir ištraukimo darymo į tą patį kambarį, tai mano supratimu pati didžiausia klaida vėdinimo istorijoje. Tokį sprendimą pateisinčiau nebent patalpose, kuriose dirbama su Covid-19 ar panašia pavojinga terpe, visais kitais atvejais tai nepateisinama klaida. Tokiu atveju, norint gauti tą patį vėdinimo intensyvumą, rekuperatoriaus galingumo ir ortakyno pralaidumo reikėtų mažiausiai dvigubai didesnio nei padavimo ir ištraukimo skirtingose patalpose atveju. Ne, tai tikrai pati didžiausia klaida vėdinimo istorijoje, kai kalba eina apie gyvenamosios paskirties patalpas.
Ne, patys nedarytume. Samdysime. Pridedu irasas, koks pas mane garsas, gal cia as nenormali, bet tikrai istisai kaip lektuve. Sededama uz 10m kitam kambaryje as vis tiek girdziu uzesi. Video su darsu https://we.tl/t-byMCqDT6bK
Tai siek tiek reziumuojant rinktumetes:
plokstelinį rekuperatoriu;
cinkuotos skardos ortakius;
Kambariuose paduodamas oras;
Koridoriuje ir WC istraukiamas.
Del rekuperatoriaus modelio vis tiek dar neaisku tris gamintojus isbraukem.. kas dar be to garsaus Zender.
Man dar siulo cinkuotus ordatius paduodamus apsiltinti 2cm vata, istraukiamus palikti neapsiltintus.
Keista, pas mane ventiliacija visai be jokio garso slopintuvo, o iki projektinių oro srautų namas vėdinamas be jokio garso. Rekupas stovi „katilinėje“, kurios pertvaros iš gipskartonio, tai tikrai labai gerai nuslopina garsą. Rekupas dirba 80% našumu, uždarai duris ir jokio garso. Beje, projektinis oro kaitos našumas yra prie ~80% rekupo galios. Triukšmą ortakyne pas mane slopina tiktai minkštų sonodec tipo vamzdžių atkarpos, ir tų vamzdžių per akis, nuslopinti triukšmui iki projektinių vėdinimo sistemos apkrovų.
Dėl ortakyno, turiu įtarimą, kad projektas nevykęs buvo padarytas, arba jo įgyvendinimas brokuotas, o dėl pačio rekupo, tai jo, jis triukšmauja, todėl teisingiausia jį paslėti uždaroje neeksploatuojamoje patalpoje.
Kas dėl Mitsubishi, tai apie jį nieko neteko girdėti. tai pakankamai nežinomas žaidėjas vėdinimo rinkoje, įtariu, dėl pakankamai neišsiskiriančios produkcijos, gal net prastesnės kokybės nei komfoventas. Aš su Mitsubishi įrenginiais neprasidėčiau.
Dėl lanksčių ortakių, tai aš prisilaikau nuomonės, kad iš techninės pusės, tai prastesnis pasirinkimas, dėl didesnio ortakyno pasipriešinimo, bet tai pakankamai lengvai montuojamas variantas, taip, kad jei žadat montuoti savomis jėgomis, tai turėtų būti patrauklesnis pasirinkimas. Nors aš savomis jėgomis ir skardinius ortakius prasivedžiojau, nėra tai labai sudėtinga, bet akivaizdžiai darbo daugiau, ir jis sudėtingesnis, pav. neįsivaizduoju, kaip kelis skardinių ortakių mazgus, būčiau galėjęs įsirengti vienas, be pagalbos, su lanksčiais ortakiais dirbant, tai ir vienam žmogui nesunkiai įgyvendinamas darbas.
Dėl rotorinių rekupų sauso oro, tai pritariu. Nors jie ir gražina drėgmę, bet gražina jos ženkliai per mažai, todėl rotorinį įrenginį reikėtų rinktis tik su atrodo sorbcine danga, bent jau sau tik tokį rinkčiausi. Komfoventas naujoje partijoje leidžia rinktis rekuperatorius ir su tokiais šilumokaičiais, taip kad ir pats gamintojas pripažino šį trūkumą.
Dėl padavimo ir ištraukimo darymo į tą patį kambarį, tai mano supratimu pati didžiausia klaida vėdinimo istorijoje. Tokį sprendimą pateisinčiau nebent patalpose, kuriose dirbama su Covid-19 ar panašia pavojinga terpe, visais kitais atvejais tai nepateisinama klaida. Tokiu atveju, norint gauti tą patį vėdinimo intensyvumą, rekuperatoriaus galingumo ir ortakyno pralaidumo reikėtų mažiausiai dvigubai didesnio nei padavimo ir ištraukimo skirtingose patalpose atveju. Ne, tai tikrai pati didžiausia klaida vėdinimo istorijoje, kai kalba eina apie gyvenamosios paskirties patalpas.