QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2020 01 01, 21:57)
Vilienei dėkingas, kad aplamai apie radoną sužinojau - taigi tyriau gruntą dar prieš įrengiant ŽŠ. Be to jos straipsnyje minimas rodiklis 300 Bq/m3 yra o.k. Lietuvoj, bet šiaip gilinantis daugiau užsienio šaltiniuose - reiktų siekti iki 100 Bq/m3 pasiekt. Manau, kad molis palankesnis gruntas, bet šiaip jas skleidžia ir uolienos - generaliai manau, kad šios dujos yra labai landžios ir skvarbios, jei pro betono plokštę prasiskverbia. Mano gruntas - smėlių smėlis.
Pirmiausiai Vilienė, tai jis
. Jis papraščiausiai žmonos niku prie SM jungėsi. Jo vardas Vilius, žmona Vilienė
.
Betonas tai laidus vandeniui sluoksnis, o dujos dar laidesnės, taip, kad betonas, tai ne rodiklis:). Aš vertinčiau garui nelaidų sluoksnį, nes garas - tai dujos, įtariu kad ir radonas nebus laidesnis, nei visos kitos dujos.
Kas dėl smėlio, tai viskas aišku, vadinasi, ŽŠ turint minusinį slėgį, radono galėjai prisitraukti kelių kilometrų spinduliu iš aplinkui. Esu įsitikinęs, kad visi įsirengę atviro tipo ŽŠ molingo grunto atveju, gali būti ramūs net ir ŽŠ esant minusiniam slėgiui, ką ir roso didžioji dauguma internete paskelbtų tyrimų. Aišku, tai gana trumpo ŽŠ eksploatavimo laikotarpio tyrimai, klausimas kokie rezultatai matysis po kokio 10 metų, bet trumpalaikės eksploatacijos skirtumo priežastį esu įsitikinęs, kad radom.
Šiaip pas mane po žemėm pakloti betoniniai tuščiaviduriai blokeliai
Žinok nesvarbu, kokia ŽŠ sandara pas tave, net ir koks ŽŠ pasipriešinimas oro srautui. Svarbu, kaip sukeliamas oro judėjimas. O jis sukeliamas ne orą pučiant į ŽŠ, bet traukiant iš jo, taigi pradėkim nuo rekuperatoriaus ventiliatoriaus, pirmiausiai jis sumažina slėhį iškart rekuperatoriuje prieš save tada į susidariusę praretėjusio oro zoną pradeda judėti oras iš ortakio, tad slėgis pradeda kristi ortakyje ir atitinkamai traukia orą iš ŽŠ. Kad ir koks pralaidus orui ŽŠ bebūtų, orą traukiant iš ŽŠ, ŽŠ visuomet bus minusinis slėgis. Tik kuo lengviau oras pateks į ŽŠ, tuo mažiau į jį skverbsis dujos iš grunto, bet jos vis tiek skverbsis. Daugiau ar mažiau, bet vis tiek skverbsis. Pirmiausiai bus ištrauktos dujos aplink per metrą, po to per 10 m aplink, o po to žiūrėk, nenustebsiu, kad ir kilometro spinduliu aplink savo ŽŠ visą radoną sutraukei. Smėlis sakyčiau yra labai laidus gruntas dujoms. Akivaizdu, kad dešimtimis ar net šimtais kartų laidesnis dujoms už betoną, o dujos juk ir per betoną praeina.
Būtent todėl ir teigiu, kad mano supratimu, svarbiausias niuansas yra paduodam orą į ŽŠ ar traukiam iš jo. Jei būtų paduodama, tai į rekupą patektų mažesnė oro dalis, nei ventiliatorius įpūstų į ŽŠ, nes dalis prasiskverbtų į gruntą. Bet mūsų atveju tai net naudinga, nes taip besiskverbdamos, per sieneles į gruntą, oro dujos turėtų stumti tolyn nuo ŽŠ ir radono dujas. Kaip minusinio slėgio atveju, mes sutraukiam dujas į ŽŠ, taip viršslėgio atveju, radono dujos turėtų tolti nuo ŽŠ.
Norisi patikimo sprendimo ir ramiai gyventi:) Žaisti turėtų Radiacinės saugos centras, bet kadangi problema nėra didelė, o ŽŠ - nišinis entuziastų reikalas - manau, kad protingiau būtų tiesiog nerekomenduoti atvirų ŽŠ.
Norėjai patikimo sprendimo, reikėjo ŽŠ nedaryti. Juk vis tik buvai Kolumbas, atradinėjantis naujus horizontus. Juk buvo tokių kaip Cibulis, rėkiančių apie pavojus, o tu nepabijojai ir vis tiek ėjai į priekį. Taip, kad dėl ramaus gyvenimo, tu čia šiek tiek pagražinai ;).
Taip, žaisti turėtų jie, bet kol jie prisižais iki tokio lygio, kokį tu jau dabar pasiekiai, jiems reikės dešimtmečių, kol koks nors doktorantas iškaulys finansavimo, tokio mažai kam reikalingo tyrimo atlikimui. Kaip minėjau, tu jau gerokai toliau už juos pažengęs, taip, kad klausimas, ar tikrai nori sustoti čia ir dabar? Aš esu įsitikinęs, kad mano sprendimas turėtų suveikti. Aišku, ne man su juo reikės toliau gyventi. Bet jei jis pasitvirtins? Tai ne tik nepalaidojęs tą 1400 būsi, bet ir naują ŽŠ įrenginėjimo rekomendaciją žmonijai pateiksi ;).
Papildyta:
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2020 01 01, 22:19)
Nusavint nenusavinsiu, bet bandau įsivaizduoti - rekupas ima orą ir dar turi tvarkytis su tarkime didesniu oro padavimu iš lauko pusės - kad pačio rekupo nesugdintų tas 600 cbm ventiliatorius. Na kažkaip vis tiek nwpatikimai man atrodo ventiliatorius kitame gale ir rekupas ale kaip niekur nieko dirbdamas.
Cibulis ne kartą yra sakęs, kad vėjuotą dieną rekui tenka gana imtensyviai balansuoti srautus, nes vėjas pakankamai intensyviai per ortakius pripučia didesnius oro kiekius, taip, kad dėl rekupo nepergyvenčiau. Svarbiausia tinkamus oro srautus sugaudyti, kad rekupas netrauktų daugiau nei paduoda ventiliatorius iš lauko. Ventiliatoriaus lauke galingumą nesunkiai pareguliuosi paprasčiausio dimerio pagalba. Rekupo srautai turės būti mažesni, nei pučia ortakio ventiliatorius, kad oro srautus būtų priverstas didinti balansuodamas juos ir taikydamasis prie ventiliatoriaus sukuriamo didesnio oro pripūtimo.
Papildyta:
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2020 01 01, 22:19)
Nusavint nenusavinsiu, bet bandau įsivaizduoti - rekupas ima orą ir dar turi tvarkytis su tarkime didesniu oro padavimu iš lauko pusės - kad pačio rekupo nesugdintų tas 600 cbm ventiliatorius. Na kažkaip vis tiek nwpatikimai man atrodo ventiliatorius kitame gale ir rekupas ale kaip niekur nieko dirbdamas.
Cibulis ne kartą yra sakęs, kad vėjuotą dieną rekui tenka gana imtensyviai balansuoti srautus, nes vėjas pakankamai intensyviai per ortakius pripučia didesnius oro kiekius, taip, kad dėl rekupo nepergyvenčiau. Svarbiausia tinkamus oro srautus sugaudyti, kad rekupas netrauktų daugiau nei paduoda ventiliatorius iš lauko. Ventiliatoriaus lauke galingumą nesunkiai pareguliuosi paprasčiausio dimerio pagalba. Rekupo srautai turės būti mažesni, nei pučia ortakio ventiliatorius, kad oro srautus būtų priverstas didinti balansuodamas juos ir taikydamasis prie ventiliatoriaus sukuriamo didesnio oro pripūtimo.