QUOTE(Vytas_ @ 2019 01 29, 23:21)
prašau tik konstruktyvią informaciją.
Aš visą laiką tik už tai
.
Amalva (šiandien dieną rašiau):
Labai blogai, kad nesimato išmetamo laukan oro temperatūros
. Tiekiamo į patalpas NVK paskaičiavom jau ankščiau - 83.6% Kaip amalvos rotoriui sakyčiau labai vidutinis rezultatas. Tam tikromis situacijomis galima tikėtis ir daugiau, bet daugiau 88% aš iš jo nesitikėčiau, nors kai pirkau, manojo gamintojas deklaravo NVK 91%. Ok, nesiplėskim daugiau.
Tiekiamo NVK 83.6%
Išmetamo ?
Zehnder Q450
Tiekiama 21,3 36%
Šalinama 22,1 40%
Lauko 0,3 80%
Metama lauk 7,8 73%
o vat čia jau įdomu. Taip, tiekiamo į patalpas NVK aukštas visas 96%. Realiai daugiau, nei galima būtų tikėtis net teoriškai, bet tiek to, išmatavom, matavimais reikia tikėti. Paskaičiuojam išmetamo srauto NVK -
65%
Kaip čia taip? Šio rekupo NVK tik 65%? Nu taip, paskaičiuok pats. Štai iš kur gaunamas toks aukštas tiekiamo oro temperatūrinis NVK. Nes jis sukelia tiekiamo oro temperatūrą išmetamo lauk oro sąskaita. Taigi, realus šio rekuperatoriaus NVK - (96%+65%)/2 =
80,5%
Sakiai nori konstruktyvios diskusijos, ok aš jos irgi noriu. Tad gal baikim visokius reklaminius šūkius ir padiskutuojam šiais skaičiais?
gal patikėsit žodžiu ir nereiks print screen dėti
Aš tamsta tikiu, kaip beje ir Cibuliu (su juo tik technine kalba diskutuoti neįmanoma), ir man print screenų dėti tikrai nereikia
.
Pabandysiu parašyt savo
subjektyvią nuomonę,
1. Dizainą (čia gal moterim ssvarbiau) bet man irgi malonu, nes katilinė vienintelis mano kambarys
2. Visada subalansuotus oro srautus vėdinimo sistemoje (kaip gali pakenkti disbalansas jau buvo rašyta). Srautų subalansavimas tam kartui nesiskaito
3. Didelį efektyvumą, kas jau buvo ne vieną kartą patikrinta
4. Entalpiniam stabilų drėgmės grąžinimą, Mintai, rotorius teoriškai ją irgi gražina, o praktiškai nėra čia nei vieno, kuris turėtų spec rotoriaus padengimą. Taigi, kol nebus pateikti faktiniai skaičiai t.y. drėgmės davikliai visuose vamzdžiuose pajungtuose į rekūpą, laikysim kad drėgmės grąžinimas nėra rotoriaus pliusas ;) kad kažkas ten vyksta niekas nesiginčija ;)
5. Protingą temperatūrinio profilio valdymą (tiek žiemą, tiek vasarą)
6. Patogų Apps'ą (gali uždėti šiokiadienius režimų parinkime)
7. Deklaruojamą tikrą srautą plačiame sistemos slėgio rėžyje, gauni ką perki
O dabar tesiam diskusiją, ir duomenis lyginam iš tų pačių vietų ir bent jau su panašiais davikliais
1. Kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama. Meluočiau, jei sakyčiau, kad komfoventas gražesnis. Ne tikrai ne gražesnis, nes tai paprasčių paprasčiausia metalinė kvadratinė dėžė, bet zehnderio gražuoliu taipogi nepavadinčiau. Tai eilinis techninis įrenginys, nelabai išsiskiriantis iš kitų.
2. Dėl sugebėjimo palaikyti balansą, aišku reikia dėti pliusą Zehnderiui, bet tas pliusas mano nuomone nėra labai riebus, nes kai name palaikomas nedidelis minusinis slėgis realiai yra gėris visoms konstrukcijoms. Aišku nereikėtų persistengt. Apie tai tikrai gerai pamenu rašė ir
Bangas man atrodo savo svetainėje.
3. Dėl didelio efektyvumo, aš netikėjau nuo pat pradžių, ir kaip matai aukščiau pateiktuose skaičiavimuose, vertinant ir išmetamo oro temperatūrą, zehnderio realaus NVK vertinti pagal tiekiamo į patalpas oro temperatūrą negalima. Šio rekuperatoriaus realus NVK vienareikšmiškai prastesnis, nei būtų jei vertintume tik tiekiamą į patalpas temperatūrinį NVK. Taigi, realiai namo šildymo sistemai reikės padenginėti ne 4% oro pašildymo, o gerokai daugiau. Klausimas tik kiek. Taip išvedus vidurkį - net 19,5%, o tai realiai labai nedaug daugiau, nei komfovento rotoriaus. Kitaip ir būti negali, nes kalba eina apie entalpinį modelį, o visi drėgmę gražinantys rekuperatoriai turi apie 80% siekiantį realų NVK. Čia visuose realiuose testavimuose tai nustatoma.
4. Kas dėl drėgmės gražinimo, tai turiu tamstą nuvilti. Taip, kai temperatūrų skirtumas nedidelis, specialia danga nedengti rotoriai drėgmės iš vis negražina, nes nevyksta kondensacija. Entalpiniai, ir specialia danga dengti rotoriai, drėgmę gražina net ir tada. Bet, kai temperatūrų skirtumas didesnis, prasideda kondensacija ant rotoriaus ir atitinkamai drėgmės gražinimas. Taigi, kai lauke temperatūra žemesnė, ir kada būtent ir reikia drėgmės gražinimo, rotorius gražina ir net labai intensyviai. Neturiu skaičių, kad galėčiau palyginti, bet jei kalbėti apie drėgmės gražinimą žiemos laikotarpiu, įtariu bus labai panašus lygis į entalpinių modelių.
Jei būtų lyginama su rotoriais dengtais specialiomis dangomis, tai net nėra ką ir kalbėti. Neatsiras nei vieno entalpinio modelio galinčio konkuruoti su tais rotoriais, bet dabar ne apie tai kalba, tad gryškim prie buitinių rekuperatorių.
5. Vat čia tai riebus pliusas. Nežinau kaip moka zehnderis tvarkytis su temperatūromis, bet komfoventas tai baisi tragedija. Jei žiemą su šiuo rekuperatoriumi dar visai neblogai galima susidraugauti, tai vasarą, norint neperkaitinti namų, reikia labai stipriai pasukti galvą, kad tinkamai jį susiprogramuoti. Tiesa, mano rekupas jau senas. Gal naujajame valdiklyje protingiau valdymas sureguliuotas, bet esu įsitikinęs, kad zehnderis šioje vietoje visą galva aukštesnis.
Vis tik, rekuperatorius labiausiai reikalingas žiemą, tad žiemos laikotarpiu, su komfoventu susidraugauti visai nesunku. Kaip sakiau, problemos prasideda tik vasarą.
6. kas dėl apso, tai patikėk, man komfovento ir išvaizdesnis, ir intuityvesnis. Čia jau sąžiningiau būtų nieko neišskirti, nes tai grynai subjektyvus vertinimas. Kaip sakoma, dėl grožio nesiginčijama. Aš subjektyvų didesnį pliusą dėčiau komfovento produktui, bet tai jau ne techninis vertinimas.
7. Sutinku. Nors kai su tavim asmeniškai kalbėjom, man užkliuvo kaip jūs matavot komfovento našumą. Taip matuojant gauni labai didelį netikslumą, dėl matavimo prietaiso pasipriešinimo, bet kai aš prasiėjau ir pro savo rekupą ir pro Cibulio, turiu pripažinti, tarp srautų skirtumas yra, bet realiai tai čia aš skirtumo didelio nematau, paprasčiausiai pasikoreguoji perkamą įrenginį pagal srautą, bet šių matavimų metu, priėjau prie išvados, kuria papildysiu tavo sąrašą:
8. Taip, Zehnderio varikliai dirba efektyviau ir ekonomiškiau. Sunaudoja mažiau elektros energijos tam pačiam oro srautui sukurti.