Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

paduodamo i vidu ir ismetamo i lauka, t.y tu termometru kurie sharina vamzdi su ventiliatoriais.

Du sesnoriai yra netoli varikliu ir kiti du virsuje pries filtrus jeigu gerai pamenu

Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2019 01 29, 23:24)
<p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="madwifi" data-cid="72337837" data-time="1548795716"><div><p>paduodamo i vidu ir ismetamo i lauka, t.y tu termometru kurie sharina vamzdi su ventiliatoriais.</p></div></blockquote><p>Du sesnoriai yra netoli varikliu ir kiti du virsuje pries filtrus jeigu gerai pamenu</p>

prie varikliu "pavejui" ar pries ? turiu galvoj supply ir exhaust termometrus.
Atsakyti
QUOTE(Vytas_ @ 2019 01 29, 23:21)
prašau tik konstruktyvią informaciją.

Aš visą laiką tik už tai smile.gif.

Amalva (šiandien dieną rašiau):

Labai blogai, kad nesimato išmetamo laukan oro temperatūros verysad.gif. Tiekiamo į patalpas NVK paskaičiavom jau ankščiau - 83.6% Kaip amalvos rotoriui sakyčiau labai vidutinis rezultatas. Tam tikromis situacijomis galima tikėtis ir daugiau, bet daugiau 88% aš iš jo nesitikėčiau, nors kai pirkau, manojo gamintojas deklaravo NVK 91%. Ok, nesiplėskim daugiau.

Tiekiamo NVK 83.6%
Išmetamo ?

Zehnder Q450
Tiekiama 21,3 36%
Šalinama 22,1 40%
Lauko 0,3 80%
Metama lauk 7,8 73%

o vat čia jau įdomu. Taip, tiekiamo į patalpas NVK aukštas visas 96%. Realiai daugiau, nei galima būtų tikėtis net teoriškai, bet tiek to, išmatavom, matavimais reikia tikėti. Paskaičiuojam išmetamo srauto NVK - 65%

Kaip čia taip? Šio rekupo NVK tik 65%? Nu taip, paskaičiuok pats. Štai iš kur gaunamas toks aukštas tiekiamo oro temperatūrinis NVK. Nes jis sukelia tiekiamo oro temperatūrą išmetamo lauk oro sąskaita. Taigi, realus šio rekuperatoriaus NVK - (96%+65%)/2 = 80,5%

Sakiai nori konstruktyvios diskusijos, ok aš jos irgi noriu. Tad gal baikim visokius reklaminius šūkius ir padiskutuojam šiais skaičiais?
gal patikėsit žodžiu ir nereiks print screen dėti smile.gif

Aš tamsta tikiu, kaip beje ir Cibuliu (su juo tik technine kalba diskutuoti neįmanoma), ir man print screenų dėti tikrai nereikia smile.gif.

Pabandysiu parašyt savo subjektyvią nuomonę,

1. Dizainą (čia gal moterim ssvarbiau) bet man irgi malonu, nes katilinė vienintelis mano kambarys smile.gif
2. Visada subalansuotus oro srautus vėdinimo sistemoje (kaip gali pakenkti disbalansas jau buvo rašyta). Srautų subalansavimas tam kartui nesiskaito smile.gif
3. Didelį efektyvumą, kas jau buvo ne vieną kartą patikrinta
4. Entalpiniam stabilų drėgmės grąžinimą, Mintai, rotorius teoriškai ją irgi gražina, o praktiškai nėra čia nei vieno, kuris turėtų spec rotoriaus padengimą. Taigi, kol nebus pateikti faktiniai skaičiai t.y. drėgmės davikliai visuose vamzdžiuose pajungtuose į rekūpą, laikysim kad drėgmės grąžinimas nėra rotoriaus pliusas ;) kad kažkas ten vyksta niekas nesiginčija ;)
5. Protingą temperatūrinio profilio valdymą (tiek žiemą, tiek vasarą)
6. Patogų Apps'ą (gali uždėti šiokiadienius režimų parinkime)
7. Deklaruojamą tikrą srautą plačiame sistemos slėgio rėžyje, gauni ką perki smile.gif

O dabar tesiam diskusiją, ir duomenis lyginam iš tų pačių vietų ir bent jau su panašiais davikliais smile.gif

1. Kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama. Meluočiau, jei sakyčiau, kad komfoventas gražesnis. Ne tikrai ne gražesnis, nes tai paprasčių paprasčiausia metalinė kvadratinė dėžė, bet zehnderio gražuoliu taipogi nepavadinčiau. Tai eilinis techninis įrenginys, nelabai išsiskiriantis iš kitų.
2. Dėl sugebėjimo palaikyti balansą, aišku reikia dėti pliusą Zehnderiui, bet tas pliusas mano nuomone nėra labai riebus, nes kai name palaikomas nedidelis minusinis slėgis realiai yra gėris visoms konstrukcijoms. Aišku nereikėtų persistengt. Apie tai tikrai gerai pamenu rašė ir Bangas man atrodo savo svetainėje.
3. Dėl didelio efektyvumo, aš netikėjau nuo pat pradžių, ir kaip matai aukščiau pateiktuose skaičiavimuose, vertinant ir išmetamo oro temperatūrą, zehnderio realaus NVK vertinti pagal tiekiamo į patalpas oro temperatūrą negalima. Šio rekuperatoriaus realus NVK vienareikšmiškai prastesnis, nei būtų jei vertintume tik tiekiamą į patalpas temperatūrinį NVK. Taigi, realiai namo šildymo sistemai reikės padenginėti ne 4% oro pašildymo, o gerokai daugiau. Klausimas tik kiek. Taip išvedus vidurkį - net 19,5%, o tai realiai labai nedaug daugiau, nei komfovento rotoriaus. Kitaip ir būti negali, nes kalba eina apie entalpinį modelį, o visi drėgmę gražinantys rekuperatoriai turi apie 80% siekiantį realų NVK. Čia visuose realiuose testavimuose tai nustatoma.
4. Kas dėl drėgmės gražinimo, tai turiu tamstą nuvilti. Taip, kai temperatūrų skirtumas nedidelis, specialia danga nedengti rotoriai drėgmės iš vis negražina, nes nevyksta kondensacija. Entalpiniai, ir specialia danga dengti rotoriai, drėgmę gražina net ir tada. Bet, kai temperatūrų skirtumas didesnis, prasideda kondensacija ant rotoriaus ir atitinkamai drėgmės gražinimas. Taigi, kai lauke temperatūra žemesnė, ir kada būtent ir reikia drėgmės gražinimo, rotorius gražina ir net labai intensyviai. Neturiu skaičių, kad galėčiau palyginti, bet jei kalbėti apie drėgmės gražinimą žiemos laikotarpiu, įtariu bus labai panašus lygis į entalpinių modelių.
Jei būtų lyginama su rotoriais dengtais specialiomis dangomis, tai net nėra ką ir kalbėti. Neatsiras nei vieno entalpinio modelio galinčio konkuruoti su tais rotoriais, bet dabar ne apie tai kalba, tad gryškim prie buitinių rekuperatorių.
5. Vat čia tai riebus pliusas. Nežinau kaip moka zehnderis tvarkytis su temperatūromis, bet komfoventas tai baisi tragedija. Jei žiemą su šiuo rekuperatoriumi dar visai neblogai galima susidraugauti, tai vasarą, norint neperkaitinti namų, reikia labai stipriai pasukti galvą, kad tinkamai jį susiprogramuoti. Tiesa, mano rekupas jau senas. Gal naujajame valdiklyje protingiau valdymas sureguliuotas, bet esu įsitikinęs, kad zehnderis šioje vietoje visą galva aukštesnis.
Vis tik, rekuperatorius labiausiai reikalingas žiemą, tad žiemos laikotarpiu, su komfoventu susidraugauti visai nesunku. Kaip sakiau, problemos prasideda tik vasarą.
6. kas dėl apso, tai patikėk, man komfovento ir išvaizdesnis, ir intuityvesnis. Čia jau sąžiningiau būtų nieko neišskirti, nes tai grynai subjektyvus vertinimas. Kaip sakoma, dėl grožio nesiginčijama. Aš subjektyvų didesnį pliusą dėčiau komfovento produktui, bet tai jau ne techninis vertinimas.
7. Sutinku. Nors kai su tavim asmeniškai kalbėjom, man užkliuvo kaip jūs matavot komfovento našumą. Taip matuojant gauni labai didelį netikslumą, dėl matavimo prietaiso pasipriešinimo, bet kai aš prasiėjau ir pro savo rekupą ir pro Cibulio, turiu pripažinti, tarp srautų skirtumas yra, bet realiai tai čia aš skirtumo didelio nematau, paprasčiausiai pasikoreguoji perkamą įrenginį pagal srautą, bet šių matavimų metu, priėjau prie išvados, kuria papildysiu tavo sąrašą:
8. Taip, Zehnderio varikliai dirba efektyviau ir ekonomiškiau. Sunaudoja mažiau elektros energijos tam pačiam oro srautui sukurti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 sausio 2019 - 00:23
QUOTE(mintas @ 2019 01 30, 01:18)
Tiekiamo NVK 83.6%
Išmetamo ?

o vat čia jau įdomu. Taip, tiekiamo į patalpas NVK aukštas visas 96%. Realiai daugiau, nei galima būtų tikėtis net teoriškai, bet tiek to, išmatavom, matavimais reikia tikėti. Paskaičiuojam išmetamo srauto NVK - 65%

Štai iš kur gaunamas toks aukštas tiekiamo oro temperatūrinis NVK. Nes jis sukelia tiekiamo oro temperatūrą išmetamo lauk oro sąskaita. Taigi, realus šio rekuperatoriaus NVK - (96%+65%)/2 = 80,5%

Propagandyrius varo toliau. Štai ką reiškia duoti vaikui kelis skaičius, o jis išvartys kaip jam patinka. Jeigu tavo Žiguliukas nerodo visų temperatūrų, tai dar nereiškia, kad gali vartyti kaip nori. Primesk, propagandyriau, jeigu paprastai skaičiuojant tavo Žiago NVK tik 84, o Zehnderio 97 proc., tai kas būtų su tavo Žiagu, jei turėtumėme visus skaičius?

Kitą tavo dalį paistalų paryškinau. Nori pasakyti, kad Zehnderis sumaišo tiekiamą orą su šalinamu? Atsieit neįmanoma taip efektyviai atgauti šilumos ir paprasčiausiai maišo srautus. Jeigu bent krislelis tiesos tavo propagandiniuose pastaluose būtų, tai patalpų oro CO2 kokybė name nebūtų artima laukui.
Papildyta:
QUOTE(Vytas_ @ 2019 01 30, 00:21)
Gražinu diskusiją kur jai vieta. Postas skirtas Mintui, prašau tik konstruktyvią informaciją. Cibuli, prašau be komentarų smile.gif

Kodėl negaliu išsakyti savo nuomonės? Jeigu Mintas murkdamas ant katino kiaušinių užmintu balsu rašo propagandą, aš negaliu išsakyti savo nuomonės. Įdomiausia, kad 4 Zehnderiai pučia praktiškai taip pat (vienas gal šiek tiek prasčiau). Tuo tarpu nei vienas Amalvinis neviešina duomenų, tik Mintas akis drasko. Kodėl?

Juk aišku, kad Mintas meluoja, Amalvinių pilna ir visų skaičiai būtų daug prastesni nei Minto. Tu vienintelis paviešinai, bet ir tau Mintas akis drasko. Jis visais būdais nusuka kalbą nuo savo Žiago ir koncentruoja diskusiją, kad Zehnderių skaičiais fotošopiniai. Štai čia esmė. Jis specialiai bėga nuo atsakymų ir tikrų skaičių paviešinimų.

Kiti, kurie turi Amalvinius, stebi šį propagangos šau ir tyli. Mintas nepateikia visų skaičių, meluoja, išbalansavęs srautus, prisidaręs sklendžių, pristatęs kompų, kurių šiluma nukreipiama į vėdinimo sistemą, nakčiai pusią srauto uždaro, varinėja apie 90 kubų ir t.t. Faktas, kad meluoja ir specialiai gražina skaičius.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 sausio 2019 - 08:51
Mintai, viso posto nekopinau, bet v4l pabandysiu prab5gti per punktus. Ir baikit vieną kartą abu su Cibuliu efektyvumą skaičiuoti kaip ant seilės užejo. 199 psl kolega iš forumo pateikė teorija, taigi vadovaujamės ja, o ne kaip kam patogu. Teorija pripažįstama visam pasaulyje. Vėlgi, nesu fizikas, tai kolegos pataisys jei klystu. Taigi papunkčiui (punktai kur nuomonė sutampa neįtraukti):
3. Temperatūrinio efektyvumo skaičiavimo formulė, jeigu teisingai supratau yra tokia: (tiekiamas į patalpą - lauko)/(ištraukiamas iš patalpos - laukas) * 100%. Kadangi tu Mintai šitų skaičių neturi, laikom, kad tavo rekūpo NVK N/A. Mano pateiktų skaičių NVK yra šie: Amalva 83,57%, Zehnder 96.33%. Taigi Zehnder net 15% efektyvesnis!!!
4. Drėgmės grąžinimo Amalvai apskaičiuoti negalim, duomenys N/A taigi baigiam spekuliacijas šita tema. Bus skaičiai, tada ir kalbėsim smile.gif Teorija visi žinom, o praktikoj 0. Kažką kažkur kažkiek grąžina smile.gif
7. Buvo apie tai, kad deklaruojamus 450 kub.m. išpučia esant sistemos pasipriešinimui iki 200 Pa (tik sąnaudos ir triukšmas jau niekur nebetelpa smile.gif )
8. Pridėjai tu
9. Papildysiu, sandarumas prietaiso irgi aukščiausiam lygyje ;)
10. Dar pamiršau paminėti, kad turi auto apsaugą nuo per didelės drėgmės bei drėgmės kontrolę.

Laukiu konstruktyvių komentarų, vadovaujantis patvirtinto teorijom ir praktikom smile.gif

P.S. Daugiau tokių ilgų postų nerašysiu smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vytas_: 30 sausio 2019 - 09:47
QUOTE(Vytas_ @ 2019 01 30, 10:33)
Ir baikit vieną kartą abu su Cibuliu efektyvumą skaičiuoti kaip ant seilės užejo. 199 psl kolega iš forumo pateikė teorija, taigi vadovaujamės ja, o ne kaip kam patogu.
3. Temperatūrinio efektyvumo skaičiavimo formulė, jeigu teisingai supratau yra tokia: (tiekiamas į patalpą - lauko)/(ištraukiamas iš patalpos - laukas) * 100%. Kadangi tu Mintai šitų skaičių neturi, laikom, kad tavo rekūpo NVK N/A. Mano pateiktų skaičių NVK yra šie: Amalva 83,57%, Zehnder 96.33%. Taigi Zehnder net 15% efektyvesnis!!!

Aš skaičiuoju bet kaip, nes nerašau jokio mokslinio darbo ar straipsnio. Man kaip paprastam vartotojui užtenka primityviai - grąžinama padalinti iš ištraukiamo. Juo labiau, kad Mintas neturi kitų skaičių ir neįmanoma abiejų įrenginių vienodai tiksliai paskaičiuoti. Todėl mano skaičiavimas yra idealus šiuo atveju. O kartais ir sąlygos būna idealios.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 sausio 2019 - 09:44
QUOTE(cibulis @ 2019 01 30, 09:42)
Aš skaičiuoju bet kaip, nes nerašau jokio mokslinio darbo ar straipsnio. Man kaip paprastam vartotojui užtenka primityviai - grąžinama padalinti iš ištraukiamo. Juo labiau, kad Mintas neturi kitų skaičių ir neįmanoma abiejų įrenginių vienodai tiksliai paskaičiuoti. Todėl mano skaičiavimas yra idealus šiuo atveju. O kartais ir sąlygos būna idealios.

Cibuli, remiantis tokia logika, net neverta lyginti prietaisų, nes visi ras jiems palankiausią metodiką smile.gif
Tada ir ginčai bus beprasmiai, o visi postai SPAM.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vytas_: 30 sausio 2019 - 10:02
QUOTE(Vytas_ @ 2019 01 30, 10:50)
Cibuli, remiantis tokia logika, net neverta lyginti prietaisų, nes visi ras jiems palankiausią metodiką smile.gif
Tada ir ginčai bus beprasmiai, o visi postai SPAM.

Nesąmonė. Man kaip paprastam vartotojui svarbūs tik 3 parametrai: kokią temperatūrą grąžina į patalpas, ar išlaiko optimalią drėgmę, kiek prisuka elektros. Jei dabar name turiu 19,6 laipsnius, o jis grąžina 19,2 laipsnius - man yra super. Tai parodo, kad jo efektyvumas labai aukštas ir nesvarbu ar bus suskaičiuota 97,9 proc. ar pagal itin tikslią formulę 96,7 proc. Tai nieko nepakeis. Aš taip pat matau, kad drėgmė mane tenkina. Vakar žiūrėjau atskiro skaitliuko parodymus, tai mano rekupas nuo rugpjūčio 1 d. iki vakar dienos buvo prisukęs elektros už maždaug 15-20 eurų (tiksliai nepamenu).

Jei nori tikslių skaičių, tai čia: Zehnderis pučia 86 proc., o esant mažam oro kiekiui 91 proc. Amalvinis (nerandu pilno sertifikato) pučia 78 proc. Aš jų testavimo metodika pasitikiu ir man nereikia jokių skaičiavimų po kablelio. Visą kitą tik sliekų ieškojimas šiknoje. Aišku smagu, kai realūs žmonės pasidalina savo įrenginių veikiančių realiomis sąlygomis duomenimis. Tiktai visi rotacininkai tyli. Bet ir tai nėra esmė.

Esmė yra ta, kad vienintelio Minto įrenginys pučia kosmosą net 20 proc. efektyviau nei gali būti. Aš tik apie tai. Jis ten pridaręs krūvą nesąmonių, slepia duomenis, todėl net nėra ką su juo kalbėti. Tavo duomenys su tėvų Amalviniu ir Zehnderiu tai puikiai parodo. Galėtų kiti pasidalinti panašia informacija, bet sėdi ir tyli.

O visą kitą tik senų bobučių pasakos. Nėra jokio sušikto reikalo ieškoti neesminio skaičiaus po kablelio, nes Amalvinis taip pūsti negali kol nepridirbi nesąmonių. Tu gali kiek nori aiškinti Mintui, bet jis visos informacijos nepateikia ir nesako, ką yra išderinęs, priderinęs ar perderinęs. Jis tik knisa portą, kad Zehnderis pučia šūdinai, o kad pats kitiems akis miltais drabsto, tai nusišikt jam ant mūsų visų. Nematau reikalo toliau kalbėti, nes tai yra tiesiog demagogija. Nieko tu jam neįrodysi, nes jis MELUOJA.

Dar vienas esminis momentas. Zehnderiai pučia taip, kaip gamykla juos paleido. Mes ten realiai nieko nesame pridarę, nes juk 4 žmonės iš skirtingų miestų specialiai nesitartų ir negrąžintų duomenų. Tuo tarpu tik vienintelio Minto įrenginys pučia visiškai kitaip nei visų. Kodėl Zehnderis taip gerai pučia, aš nežinau. Pats Mintas praeitą žiemą ieškojo krūvos sliekų mano įrenginyje. Ir nieko nerado: mano įrenginys neišbalansuoja srautų, o jo išbalansuoja. Aš matau temperatūras ir jos neatitiko 0,1-0,3 laipsnio. Realiai nieko neradome, kad būtų galima įtarti, jog gamintojas ar aš sukčiauju. Tuo tarpu Alavinis daug lėvatūros tūri: pučia išbalansuotus srautus, oro kiekiai realiai mažesni, nerodo visų temperatūrų. Taip, Zehnderio kaina didesnė. Bet juk ne apie tai kalba.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 sausio 2019 - 10:30
QUOTE(Vytas_ @ 2019 01 30, 09:33)
3. Temperatūrinio efektyvumo skaičiavimo formulė, jeigu teisingai supratau yra tokia: (tiekiamas į patalpą - lauko)/(ištraukiamas iš patalpos - laukas) * 100%.

PH sertifikavimui naudoja netokia, o tokia kurioje nera teikiamo i patalpa T. taip eliminuojama visokiu preheateriu itaka rezultatui ir ivertina ventiliatoriaus isskirama siluma PH sertifikatas
PH formule grubiai:
(istraukiamoT - ismetamoT + A)/(istraukiamoT - laukoT)*100% + B
kur A - pataisa ivertinanti ventiliatoriaus isskiriama siluma, zr. nuoroda i sertifikata
B - pataisa susijusi su dregmes grazinimo koeficientu.
bet norint sita formule naudot, reikia zinot oro srauta ir prie to srauto ventiliatoriaus naudojama galia.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2019 01 30, 10:19)
Jei nori tikslių skaičių, tai čia: Zehnderis pučia 86 proc., o esant mažam oro kiekiui 91 proc.

oba, tik dabar pastebejau ta pastaba mazesniu sriftu. pazejau pas Brink Flair 325 - irgi yra. Prie 85m3/h pasieke net 94%. kaip entalinaim ziauriai stipru.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 30 sausio 2019 - 10:48
QUOTE(madwifi @ 2019 01 30, 11:54)
PH sertifikavimui  naudoja netokia, o tokia kurioje nera teikiamo i patalpa T. taip eliminuojama visokiu preheateriu itaka rezultatui ir ivertina ventiliatoriaus isskirama siluma PH sertifikatas
PH formule grubiai:
(istraukiamoT - ismetamoT + A)/(istraukiamoT - laukoT)*100% + B
kur A - pataisa ivertinanti ventiliatoriaus isskiriama siluma, zr. nuoroda i sertifikata
B - pataisa susijusi su dregmes grazinimo koeficientu.
bet norint sita formule naudot, reikia zinot oro srauta ir prie to srauto  ventiliatoriaus naudojama galia.

Štai tau visi skaičiai: temperatūros ir drėgmė, o čia oro kiekis ir elektros sąnaudos. Apskaičiuok. Tikrai įdomu.
Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2019 01 30, 11:54)
oba, tik dabar pastebejau ta pastaba mazesniu sriftu. pazejau pas Brink Flair 325 - irgi yra. Prie 85m3/h pasieke net 94%. kaip entalinaim ziauriai stipru.

Apie tai mes čia jau porą metų kalbame. Nusipirksi tu šitą Brink ir Mintas vis tiek netikės, kad gali taip gerai pūsti.
Atsakyti

pasijungiau vakar savo Zehnderį prie openHAB dabar turiu gražius grafikus https://www.part.lt/...c21fde75739.png

Tai pagal ką efektyvumą skaičiuot? Pagal madwifi ar pagal Vyto_ vadovėlinį?

Atsakyti
QUOTE(balbiesas @ 2019 01 30, 11:08)
<p>pasijungiau vakar savo Zehnderį prie openHAB dabar turiu gražius grafikus <a data-ipb='nomediaparse' href='https://www.part.lt/img/0f78ea24b027c0bb819fe232c21fde75739.png'>https://www.part.lt/img/0f78ea24b027c0bb819fe232c21fde75739.png</a></p><p></p><p>Tai pagal ką efektyvumą skaičiuot? Pagal madwifi ar pagal Vyto_ vadovėlinį?</p>

Super grafikelis, butų išvis idomu, jeigu drėgmę atvaizduotum ir gramais ore smile.gif
Gali pasidalinti koki hardware ir software naudojai, aš irgi noriu smile.gif
Atsakyti