Savo SS buvau atjunges tena ir stebejau kaip vystosi pocesas .Praktiskai tenas nereikalingas . Kiek buvo salciu apie -15lC teno tikrai nereikejo viskas puikiai nubegdavo ir ledo beveik nesikaupdavo ant padono . Idejau reguliujama termo pora ,kad jungtu tena tik prie kritiniu temperaturu .Laukia stebejimai prie didesniu salciu .
http://www.part.lt/i...21987b73748.png
Taip pat dėl ortakių valymo po naudojimo ateityje, ar planuojate tai daryti, kaip? Aišku oro padavimo vamzdžiuose daug dulkių nesusidarys, padavimo filtrai sulaiko daugumą dulkių, bet per kažkokį laiką susikaups. Kažkada girdėjau, kad Vokietijoje kas 5 metus turi būti valoma?
Ištraukimo ventiliacijai net daugiabučiam pagal įstatymus privaloma kasmet valyti.
Ne per seniausiai buvau lindęs prie ortakių, tai oro ištraukimo ortakiai visi dulkėse, oro padavimo ortakiai švarūs. Tas ištraukimo ortakyno pasidengimas dulkėmis nėra labai baisus, keliantis pasibjaurėjimą, kaip būna pasižiūrėjus tos temos video, bet dulkių buvimas perbraukus ranka per ortakyno paviršių matomas. Ortakynas eksploatuojamas apie 4 metus.
Kas dėl valymo, tai nematau poreikio, nes į patalpas tiekiamas oras švariais ortakiais, o išmetamu oru aš nekvėpuosiu, o ir filtrai nemanau, kad greičiau užsiterš, nes prie sienelių prikibusios dulkės ten ir lieka, filtro neužkimšinėja. Valymo poreikį matyčiau tik tuomet, kai ortakynų pasipriešinimas padidėja, bet kad tai įvyktų, manyčiau, ne mažiau 20 metų turėtų praeiti. Ką ten 20, tikrai daugiau, jei vertinti dulkių kiekį prisikaupusį per 4 metus, tai juntamam ortakyno pasipriešinimo padidėjimui, įtariu kokių 50 metų gali prireikti.
Kas dėl ortakynų valymo, tai turiu įtarimą, kad tie ortakynai buvo be rekuperatorių eksploatuoti. JAV populiarus orinis šildymas, ten niekas tokių filtrų, kaip rekuperatoriuose statomi, nedėjo, nieko keisto, kad ten ir paduodamų patalpų vidun ortakių paviršius pasidengia dulkių sluoksniu. Ten valymas turėtų būti privalomas vienareikšmiškai. O ten kur stovi rekuperatoriai, su aukštos kokybės oro išvalymo filtrais, manyčiau, kad dulkių baimės neturėtų būti.
Ar yra prasmė dėt mini rekupą 12kv/m miegamajam? Butas 45kv, dviejų kambarių naujos statybos su pasyvia ventiliacija. Žiūrinėjuos Mitsubishi VL-50S2-E, bet dėžė baisi ir nežinau ar netrukdys miegot, taip pat ar nepūs oro į galvą miegant, nes kambarys mažiukas. Svetainėj dėt, kur nemiegama tai nematau prasmės. Normalaus ortakinio nesvarstau.
Ar yra prasmė dėt mini rekupą 12kv/m miegamajam? Butas 45kv, dviejų kambarių naujos statybos su pasyvia ventiliacija. Žiūrinėjuos Mitsubishi VL-50S2-E, bet dėžė baisi ir nežinau ar netrukdys miegot, taip pat ar nepūs oro į galvą miegant, nes kambarys mažiukas. Svetainėj dėt, kur nemiegama tai nematau prasmės. Normalaus ortakinio nesvarstau.
Rekuperatorius skirtas tik energijos taupymui, o jūsų šilumos nuostoliai 12m2 nemanau, kad labai dideli, o ir tų Mitsubishi naudingumo koeficientas nėra didelis. Vėdinimo sistemą natūralią ir taip turite, tai papildomai investuoti ir dar, kad miegoti trukdytu manau neverta 🤔
Dėl skardinių ortakių švaros klausimas būtu, kiek žiūrėjau dažniausiai po gamybos, valcavimo, sandėliavimo viduje jie pasidengę juodom dulkėm būna. Ar kažkaip juos valote, plaunate, su kokiom pariemonėm?
Taip pat dėl ortakių valymo po naudojimo ateityje, ar planuojate tai daryti, kaip? Aišku oro padavimo vamzdžiuose daug dulkių nesusidarys, padavimo filtrai sulaiko daugumą dulkių, bet per kažkokį laiką susikaups. Kažkada girdėjau, kad Vokietijoje kas 5 metus turi būti valoma?
Ištraukimo ventiliacijai net daugiabučiam pagal įstatymus privaloma kasmet valyti.
Prieš montuojant ortakius išsiploviau su indų plovikliu, gal čia tik man taip nepasisekė ir atvežė tokius purvinus.
Tai kad sandėliuose, visi ortakiai iš vidinės pusės baisūs. Mes irgi valėm.
Papildyta:
"TomasJonas" teisingai pasakė, iš rekuperatoriaus nauda tik šilumos gražinime, tik aš akcentą dėčiau ne ant mažo NVK. Taip jis mažas, bet esminė mažųjų rekuperatorių problema ne tame.
Vasarą šilumogrąža nesvarbi, nes langus vis tiek darinėsite, taigi, rekuperatoriaus labiausiai reikia žiemą. Teisingiau turbūt būtų pasakyti, ne "labiausiai reikia žiemą", bet "iš viso reikia tik žiemą".
Taigi, mini rekuperatorių perkat žiemai, bet žiemą jie iš vis negali dirbti, nes prie minusinės temperatūros jie nustoja veikti. Problema tame, kad jie paremti priešpriešinių srautų plokšteliniu šilumokaičiu. Kai prasideda minusinės temperatūros, šilumokaitis gali užšalti ir tuomet būtų sugadinamas nepataisomai. Didelių rekuperatorių atveju statomi tenai, kad apsaugotų šilumokaitį nuo užšalimo, o mažuose rekuperatoriuose tenas nestatomas, paprasčiausiai kiek žinau jis prie minusinių temperatūrų nustoja dirbti visai.
Taigi, neverti dėmesio jokie mikro rekuperatoriai. Nėra galimybės pasistatyti normalaus rekuperatoriaus, jau geriau palikti langus ant mikroventiliacijos ir vonioje laikyti nuolatos veikiantį ištraukimo ventiliatorių, nei naudotis kokiu nors nepilnaverčiu rekuperatoriumi.
Nežinau ar čia kam padarys įspūdį, bet po klausimo "kokio velnoi nesijaučia vėdinimo" buvo atidarytas rekuperatorius ir rasti štai tokios būsenos filtrai. Nekeisti minimum 8 metus. Žinau, nes remontas patalpose prieš tiek laiko darytas ir rekupas mandroj vietoj įkištas... uždažyta rekupo durelių ir sienos sandūra, teko dažų sluoksnį įpjauti, kad atidaryčiau. Aš tai truputį apšalęs
Pridėta:
Kokios būsenos?
Persijunk į naują forumo versiją ir pamatysi, su sena nerodo...
Įdomu, koks rekūpas, kokie filtrai. Vaizdas - baisus. Bet man įdomiau - ne ko nesijaučia vėdinimas. Man įdomiau - kas kiek metų realiai reikia pravalyti ortakius ir visą vėdinimo sistemą? Ar dabartiniai modeliai tokių bėdų neturi. Gal tokių ryšių ir nebūna, bet tikriausiai galima kažką panašaus rasti.
Ne toks ir baisus vaizdas, kaip po 8 metų. Tikėjausi baisesnio.
Dėkui.
Gal yra galimybė su nauja versija iš temų sąrašo iškart pereiti prie paskutinės parašytos žinutės?