Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

Bendros sanaudos- gal nuo rekūpo efektyvumo. NVK.
Tuo mažiau eurų suvalgys šilumos šaltinis, palaikydamas užduotą T.

Nuo namo kiaurumo priklauso - kuo kiauresnis, tuo maziau rekūpui darbo biggrin.gif

QUOTE(gediminas_ @ 2017 01 04, 12:50)
Žinoma įdomu.

Dabar galvoju, nuo namo šiltumo priklauso rekupo sanaudos? Kaip ir nelabai turbūt? Ta prasme čia jau šilumos šaltinio reikalas už kiek eurų jis prigamins energijos, kad name būtų stabilūs tarkim 22 laipsniai, o rekuperatoriui tai visai neįdomu.

Atsakyti
QUOTE(gediminas_ @ 2017 01 04, 14:50)
Dabar galvoju, nuo namo šiltumo priklauso rekupo sanaudos?

Rekupo sąnaudos priklauso tik nuo jo efektyvumo. Jei įrenginys efektyvus, tai ir sąnaudos mažos. Jei jo NVK prastas, tai ir elektros prisuka daug.
Atsakyti
QUOTE(gediminas_ @ 2017 01 04, 13:50)
Žinoma įdomu.

Dabar galvoju, nuo namo šiltumo priklauso rekupo sanaudos? Kaip ir nelabai turbūt? Ta prasme čia jau šilumos šaltinio reikalas už kiek eurų jis prigamins energijos, kad name būtų stabilūs tarkim 22 laipsniai, o rekuperatoriui tai visai neįdomu.

jeigu paprastai ir ukiskai, tai rekupo sanaudos priklauso kiek ir kokiu galingumu bus naudojamas tenas, kokie oro kiekiai "vaiksto" ir koks bendras sistemos pasipriesinimas, nes no to priklauso varikliu "apetitas". Nuo namo siltumo priklauso tik kiek "malku" sudeginsi ;)
Atsakyti

Na jūsų rezultatai atrodo neįtikėtinai, įdomu kiek naudos prie -25.

pas mane oro tiekia 280 kubus oro. namas nėra sandarus, B klasės. kiek esu domėjąsis tai mano rezultatai mane pilnai tenkina, tiek elektros sąnaudom, tiek ir namuose esančiu oru 

Atsakyti
QUOTE(tadass_ @ 2017 01 05, 11:39)
<p>Na jūsų rezultatai atrodo neįtikėtinai, įdomu kiek naudos prie -25.
</p><p>pas mane oro tiekia 280 kubus oro. namas nėra sandarus, B klasės. kiek esu domėjąsis tai mano rezultatai mane pilnai tenkina, tiek elektros sąnaudom, tiek ir namuose esančiu oru </p>

pas ji sanaudos 0.24 Wh/m3
pas jus 0.4 Wh/m3
cia imu duomenis is database.passivehouse.com
Atsakyti
QUOTE(tadass_ @ 2017 01 05, 12:39)
Na jūsų rezultatai atrodo neįtikėtinai, įdomu kiek naudos prie -25. pas mane oro tiekia 280 kubus oro. namas nėra sandarus, B klasės.

Ir man kol kas atrodo neįtikėtinai. Visi rezultatai paaiškės po sausio mėnesio. O jūs žadėjote paskelbti duomenis. Nepamiršot?
Atsakyti
Gal jau besinaudojantys rekuperatoriumi galėtų atsakyti kokiu režimu dažniausiai dirba jūsų įrenginiai? Ta prasme kiek oro pučia kai esat namie, kiek, kai darbe (jei reguliuojat)? Daug kur parašyta, kad normalu yra 0,5 karto oro pasikeitimas per valandą. Tai tiek ir laikot?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gediminas_: 05 sausio 2017 - 19:21
QUOTE(gediminas_ @ 2017 01 05, 19:21)
Gal jau besinaudojantys rekuperatoriumi galėtų atsakyti kokiu režimu dažniausiai dirba jūsų įrenginiai? Ta prasme kiek oro pučia kai esat namie, kiek, kai darbe (jei reguliuojat)? Daug kur parašyta, kad normalu yra 0,5 karto oro pasikeitimas per valandą. Tai tiek ir laikot?

Rego 400. Namas 600 kubu. Darbo dienom vakarais bei savaitgaliais dirba 80proc. nasumu, kas yra ~ 0,5 karto per valanda, o darbo valandom - 20proc nasumu. Orientuojuos i komforta, o nei i 5-10 eur papildomus per menesi. Yra cia forume, kas jau gyvena name ir naudoja rekuperatoriu su 20-30proc nasumu (zemiau higienos normos) ir jiems labai "gaivu"namie yra smile.gif, nes gaiviau jiems sirdis neleidzia prasivedinti namu - nebeiseis papostinti mazu menesiniu sildymo saskaitu suvestines...

Cibuli - idomumo delei paleisk vedinima per dabartinius salcius 0,5 (karto per valanda), kad paziureti, kiek tenas prisuks normaliai vedindamas nama.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo budvykis: 05 sausio 2017 - 21:33
Štai kaip per šiuos šalčius dirba mano rekuperatorius. Tikiuosi, kad komentaruose atsiras daugiau įrašų apie kitokius modelius. Jei kas turite kokį įdomesnį, retesnį rekuperatorių, prisijunkite ir pasidalinkite.
Papildyta:
QUOTE(budvykis @ 2017 01 05, 22:31)
Cibuli - idomumo delei paleisk vedinima per dabartinius salcius 0,5 (karto per valanda), kad paziureti, kiek tenas prisuks normaliai vedindamas nama.

Man atrodo, kad jis dabar dirba maždaug 50 proc. galingumu. Modelis - 350, bet maksimalus oro kiekis - 320 ar 325 kubai. Per pusę būtų apie 160, o aš varinėju 166 kubus. Realiai sakau tik vidurkį, nes rekuperuojamas oro kiekis šokinėja nuo 164 iki 170 kubų.

Kitas dalykas yra čia: pirmas puslapis apačioje: Due to the frost protection strategy at outdoor temperatures of -15 ◦C the air flow rate is reduced to about 200 m3/h. Tai reiškia, kad jei ir padidinsiu iki trečio greičio, kuomet varinėja 225 kubus, jis vis tiek sumažins iki 200 kubų.
Papildyta:
Yra cia forume, kas jau gyvena name ir naudoja rekuperatoriu su 20-30proc nasumu (zemiau higienos normos) ir jiems labai "gaivu"namie yra smile.gif, nes gaiviau jiems sirdis neleidzia prasivedinti namu - nebeiseis papostinti mazu menesiniu sildymo saskaitu suvestines...

Kas čia tokie begėdžiai?
Papildyta:
Rego 400. Namas 600 kubu. Darbo dienom vakarais bei savaitgaliais dirba 80proc. nasumu, kas yra ~ 0,5 karto per valanda, o darbo valandom - 20proc nasumu.

Procentus galėtum į kubus versti. Būtų aiškiau. Visi amalviniai procentus galėtų versti į kubus. Tai aiškesnis matas nei neiaškūs ir painūs modelių pavadinimai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 05 sausio 2017 - 23:25
QUOTE(budvykis @ 2017 01 05, 21:31)
Rego 400. Namas 600 kubu. Darbo dienom vakarais bei savaitgaliais dirba 80proc. nasumu, kas yra ~ 0,5 karto per valanda, o darbo valandom - 20proc nasumu. Orientuojuos i komforta, o nei i 5-10 eur papildomus per menesi. Yra cia forume, kas jau gyvena name ir naudoja rekuperatoriu su 20-30proc nasumu (zemiau higienos normos) ir jiems labai "gaivu"namie yra smile.gif, nes gaiviau jiems sirdis neleidzia prasivedinti namu - nebeiseis papostinti mazu menesiniu sildymo saskaitu suvestines...

Kadangi čia konkrečiai į mano daržą, tai truputį apsikuopsiu.

Tamsta, per silpną rekupą nusipirkot, tad ir gainiojat ženkliai didesniu galingumu, nei derėtų. Manojo rekupo galingumas per pus didesnis, nei tamstos, lyginant jo našumą su namo kubatūra, tad nieko keisto, kad tamstai norint pasiekti tą pačią oro, kaitą, rekupą tenka gainioti gerokai intensyviau nei man. Taigi tamstos rekupas dirbantis 80% našumu pakeičia tiek namo oro, kiek manasis pakeistų dirbdamas 40% našumu.

Antras dalykas, yra tai, kokiu būdu organizuota ventiliacijos sistema. Pas mane gyvenamose patalpose paduodamas švarus oras, o ištraukiamas "nešvariose" patalpose. Taip organizuota ventiliacija leidžia pasiekti tą pačią oro kokybe patalpose, kaip ir su dvigubai našiau dirbančiu rekuperatoriumi, bet orą ir paduodant ir ištraukiant toje pačioje patalpoje. Tad, jei pas tamsta įrengtas vėdinimas taip, kad ir paduodamas ir ištraukiamas oras toje pat patalpoje, tai našumą reikia dalinti per pusę, lyginant su vedinimo schema, kurią pritaikiau savo name. Atitinkamai, mano rekupas dirbdamas 20% našumu atitinka tamstos 80% dirbančio rekuperatoriaus našumą. Jei pas tamsta vėdinimo sistema įrengta teisingai, tada santykis išlieka, kaip po pirmojo punkto.

Ir pats svarbiausias trečias dalykas. Šiuo metu, pas mane oras intensyviai paduodamas tik į tas patalpas, kuriose būnu nuolat, tad šiose patalpose oro kaita yra tikrai didesnė, nei 1 kartas per valandą. Tamstos rekuperatorius net dirbdamas 100% našumu nesugebės užtikrinti tokios oro kaitos patalpose, nes paprasčiausiai yra per mažo galingumo, nebent sukiosite suderintos vėdinimo sistemos difuzorius norėdamas pasiekti tai, ką turiu aš.

Taigi, atsižvelgiant į šiuos punktus, galiu drąsiai teigti, kad gyvenamose patalpose, su 20% rekuperatoriaus našumu, gyvenu patalpose su daug šviežesniu oru nei tamsta, su 80% rekuperatoriaus našumu.

Beje, higienos normos kiek žinau reikalauja 0,15 patalpų oro kaitos per valandą. Mano name yra apie 300m3 oro, rekupo našumas 400m3/h. 20% nuo 400m3/h sudaro 80m3/h, o tai maždaug atitinka pasyvaus namo rekomenduojamą 0,3 oro kiekio pakeitimą per valandą visame name. Tai beveik dvigubai intensyviau nei reikalauja higienos normos, jei žiūrėti bendrai visame name, o turint omenyje, kad gyvenamose patalpose pas mane daug intensyvesnis vėdinimas, nemanot, kad jums labiau derėtų mastyti apie savo namo oro kokybe nei man.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 05 sausio 2017 - 23:51
QUOTE(mintas @ 2017 01 06, 00:36)
Atitinkamai, mano rekupas dirbdamas 25% našumu atitinka tamstos 80% dirbančio rekuperatoriaus našumą.

Jis parašė Rego400, namo kubatūra - 600 kubų. Ar tikrai Rego400 maksimalus pajėgumas 400 kubų? Kitas dalykas: nežinau, Mintai, tavo namo kubatūros ir rekuperatoriaus kubatūros, todėl vien procentai nieko nesako.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2017 01 05, 23:49)
Jis parašė Rego400, namo kubatūra - 600 kubų. Ar tikrai Rego400 maksimalus pajėgumas 400 kubų? Kitas dalykas: nežinau, Mintai, tavo namo kubatūros ir rekuperatoriaus kubatūros, todėl vien procentai nieko nesako.

Kol buvau nesusukiojęs gipso, mano name buvo apie 400m3, po to, kai stipriai nuleidau lubas, namo kubatūra liko tik apie 300m3. Taigi dvigubai mažiau, nei pas kolegą, su tuo pačiu rekuperatoriumi.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2017 01 05, 22:59)

Procentus galėtum į kubus versti. Būtų aiškiau. Visi amalviniai procentus galėtų versti į kubus. Tai aiškesnis matas nei neiaškūs ir painūs modelių pavadinimai.

Sunku tai padaryti, vėdinimo specifikacijų nemokančiam skaičiuoti vartotojui.

Jei skaičiuoti matematiškai, tai grubiai 400m3/h rekuperatorius dirbdamas 20% našumu turėtų pakeisti apie 80m3/h oro, bet realiai, kuo vėdinimas dirba mažesniu intensyvumu, tuo vėdinimo sistemoje patiriami mažesni nuostoliai ir ortakyno pralaidumas yra didesnis, nei tuo pačiu ortakynu bus bandoma prastumti 300m3/h oro, taip, kad neturint specialių daviklių rekuperatoriuje, niekas tau nepasakys tiksliai, kiek tų kubų rekuperatorius prastumia, žinodamas tik procentinę našumo išraišką.
Atsakyti