Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

Na čia kaip kam. Jei rekuperatorius pilnai automatizuotas 'plug and forget' - tai taip, jei visaip rankiškai primaigomas, tai kam jie? Pvz., jei name yra židinys ar krosnelė, kaip jie sugyventu su automatiniu rekuperatoriumi? Bent jau įkuriant laikinai viršslėgį norėsis viduje turėti.

Net 2010m Zhenderyje yra nustatymas jeigu naudojamas židinys :) viskas puikiai "susiintegruoja" jeigu žinai ką darai.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 12, 14:46)
Visi gyvenantys name tvirtina, kad žiemą, arba maždaug pusę metų, tikrai pakanka daug mažesnių oro kiekių nei projektuota. Realiai varinėsi 130-150 kubų, kartais prapūsdamas didesnius kiekius.

Kitą pusmetį reikia didesnių oro kiekių, nes kuomet karšta su mažais kiekiais nesijaučia gaiva. Bet vien rekuperatorius namo vasarą neatvėsins. Kažkiek temperatūrą vakare ar naktį numuš, bet manau, kad nuo perkaitimo reikia kitų sprendimų.

Na tai, dėl vėsinimo tai pritariu, nes rekuperatorius labiau atliks vėdinimo funkcija, bet oro paėmimas šaiurinėje pusėje, tai guodžiu save, kad vis saulės neprikaitintą orą paims biggrin.gif Bus matyt, kai gyvensiu, sunku dabar ką sakyt smile.gif Šiaip išorė balta, stiklai selektyviniai, stogas išsikišęs 50cm, gal baisiai nekepins vidaus, aišku, stogas antracito spalvos... biggrin.gif Svarbu, kad nebūtų karščiau, nei dabar blokiniame daugiabutyje, kur nėra galimybės normaliai išvėdint ir padaryt skersvejo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Darius S @ 2018 03 12, 15:32)
Pridedu dar savo planiuką, kaip išvedžiotas vėdinimas.

Kosminis oro kiekis - 310 kubų. Kam tiek? Atsakymą jau girdėjau, bet tokiam namui stipriai per daug. Ortakiai skardiniai? Kokio diametro vamzdynas, ar tik magistralinis daromas storesnis? Turiu galvoje, tokiam namui pakaktų 200-220 projektinio oro kiekio (ir pagal STR). Galbūt buvo galima sudėti mažesnio diametro vamzdžius ir pinigų sutaupyti.
Papildyta:
QUOTE(Darius S @ 2018 03 12, 14:14)
Šioj vietoj pasirinkau save  vtr 300

Įdomu, ką šitie rotaciniai įrenginiai gali. Jei neklystu, jie surenkami Lietuvoje, Ukmergėje. Gal jų efektyvumas aukštesnis nei "Amalvos"? Kokia kaina, jei ne paslaptis?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 12 kovo 2018 - 15:01
QUOTE(cibulis @ 2018 03 12, 15:00)
Kosminis oro kiekis - 310 kubų. Kam tiek? Atsakymą jau girdėjau, bet tokiam namui stipriai per daug. Ortakiai skardiniai? Kokio diametro vamzdynas, ar tik magistralinis daromas storesnis? Turiu galvoje, tokiam namui pakaktų 200-220 projektinio oro kiekio (ir pagal STR). Galbūt buvo galima sudėti mažesnio diametro vamzdžius ir pinigų sutaupyti.
Papildyta:

Įdomu, ką šitie rotaciniai įrenginiai gali. Jei neklystu, jie surenkami Lietuvoje, Ukmergėje. Gal jų efektyvumas aukštesnis nei "Amalvos"? Kokia kaina, jei ne paslaptis?

Cinkuoti iš lauko iki rekuperatoriaus, kur diametras didelis, nuo rekuperatoriaus iki skirstytuvo (šitie vamzdynai nepigūs, nes metražas ilgas, o reikia dar ir apšiltinti + garso slopintuvai keli pastatyti ir paskirstymo dėžės dar akustinės), nuo skirstytuvo jau lankstūs ortakiai 70mm.
Rekuperatorių man siūlo už 1590 kažkur, pirmam pasitaikiusiam internetiniam puslapyje radau už 1850.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 12, 08:13)
Paprasčiausiai Mintas nežinojo, kad jo rotacinis pučia mažesnius oro kiekius, nesakė, kad yra išbalansavęs oro srautus ir pan. Buvo ne vienodos lyginimo sąlygos.

Tamstos žinutėje yra netikslumų:
- Mintas nežinojo kokius oro kiekius pučia jo rekuperatorius. Ne mažesnius ar didesnius oro srautus, o būtent kokius oro srautus pučia konrečiomis sąlygomis, komplekte su individualiu ortakių pasipriešinimu.
- sakė, kad disbalansavo oro srautus ir Cibulis vėl pradėjo skleisti dezinformaciją. Ot kaip madinga šiais laikais fake news.

Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2018 03 12, 12:54)
Na taip, bet jei projektuoti vėdinimo sistemą taip, kad padavimas gyvenamosiose patalpose, o ištraukimas 'nešvariose', tai ir su puse oro kiekio (165 m3) oras visose patalpose pilnai pasikeis.

Ortakyną, kad neviršytų užduoto triukšmo lygio 35 Db ar 25 Db, siūlyčiau projektuoti 0,5 dydžiui, o rekupą statyti 1 kaitos per val. dydžiui.
Papildyta:
QUOTE(Darius S @ 2018 03 12, 15:19)
Cinkuoti iš lauko iki rekuperatoriaus, kur diametras didelis, nuo rekuperatoriaus iki skirstytuvo (šitie vamzdynai nepigūs, nes metražas ilgas, o reikia dar ir apšiltinti + garso slopintuvai keli pastatyti ir paskirstymo dėžės dar akustinės), nuo skirstytuvo jau lankstūs ortakiai 70mm.
Rekuperatorių man siūlo už 1590 kažkur, pirmam pasitaikiusiam internetiniam puslapyje radau už 1850.

Pas mane iš lauko skardiniai ortakiai. Nepatinka man jie. Su Bangu kalbųjau šiuo klausimu, tai ir jis skardiniais skundžiasi. Laukiniai ortakiai turi būti gerai apšiltinti, o skardą gerai apšiltinti sudėtinga. Šiuo atveju, gal teisingesnis Cibulio pasirinkimas, nors ir brangesnis - ortakiai iš putplasčio.

Vidinių ortakių, jei per ortakyną nebus šildoma ir kondicionuojama, šiltinti nėra poreikio. Jei bus šildoma ir/ar kondicionuojama, šiltinti reikia.

Rekomenduočiau rinktis didesnio - 90mm diametro ortakius.
Atsakyti
Pas mane dabar jau toks vaizdas:

Priedas  V_dinimas2.jpg   267,62KB   1 Parsiųsta kartų
Atsakyti
QUOTE(Darius S @ 2018 03 12, 16:19)

Pasakysiu savo ne profesionalo nuomonę. Štai kokius oro kiekius galima pūsti per 75 ir 90 mm vamzdžius. Taviškiai dar mažesni - 70 mm. Per 75 mm vamzdį galima prapūsti be triukšmo ir didelių elektros sąnaudų iki 28,1 kubą oro. Tavo projekte visur nurodyta 50/70 kubų. Vos dvi patalpos telpa į 20-30 kubų. Kiekviename išpūtimo taške tik vienas vamzdis ar jie sudvejinami?

Kai savo name pučiu maksimalų oro kiekį, kuris pagal rekuperatorių yra 315 kubų, girdimas triukšmas vamzdyne. Kuomet pučiame 220 kubų, jokio garso ir triukšmo nesigirdi. Mano supratimu taviškiai 70 mm plastikiniai vamzdžiai neišveš projektinio 310 kubų oro arba bus labai didelės elektros sąnaudos ir daug triukšmo. Mano plastikiniai vamzdžiai 90 mm.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 12, 16:22)
Pasakysiu savo ne profesionalo nuomonę. Štai kokius oro kiekius galima pūsti per 75 ir 90 mm vamzdžius. Taviškiai dar mažesni - 70 mm. Per 75 mm vamzdį galima prapūsti be triukšmo ir didelių elektros sąnaudų iki 28,1 kubą oro. Tavo projekte visur nurodyta 50/70 kubų. Vos dvi patalpos telpa į 20-30 kubų. Kiekviename išpūtimo taške tik vienas vamzdis ar jie sudvejinami?

Kai savo name pučiu maksimalų oro kiekį, kuris pagal rekuperatorių yra 315 kubų, girdimas triukšmas vamzdyne. Kuomet pučiame 220 kubų, jokio garso ir triukšmo nesigirdi. Mano supratimu taviškiai 70 mm plastikiniai vamzdžiai neišveš projektinio 310 kubų oro arba bus labai didelės elektros sąnaudos ir daug triukšmo. Mano plastikiniai vamzdžiai 90 mm.

Viską teisingai su oro srautais parašei, kur 50 kubų, ten ateina du vamzdžiai, kur 70 kubų - trys vanzdžiai. Dėl triukšmo pastatyti keli garso slopintuvai ir akustinis skirstytuvas. Ir dar suklydau dėl diametro, pas mane 75mm, 70 turbūt tokių net nėra smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Darius S: 12 kovo 2018 - 16:29
QUOTE(mintas @ 2018 03 12, 16:39)
Tamstos žinutėje yra netikslumų:
- Mintas nežinojo kokius oro kiekius pučia jo rekuperatorius. Ne mažesnius ar didesnius oro srautus, o būtent kokius oro srautus pučia konrečiomis sąlygomis, komplekte su individualiu ortakių pasipriešinimu.
- sakė, kad disbalansavo oro srautus ir Cibulis vėl pradėjo skleisti dezinformaciją. Ot kaip madinga šiais laikais fake news.

Tingiu ginčytis, bet faktas, kad mano rekuperatorius rodo mažesnius oro kiekius nei matuoklis. Skirtumas siekia apie 20 proc. Pats sakei, kad tikėtina, jog mano rekuperatorius turi protingus, brangius daviklius, todėl tikėtina, kad rodo teisingesnius oro kiekius. Na, ir su temperatūromis buvo visokių dalykų - visiems rotaciniai pučia 12-15 laipsnių, Mintui pučia 17-18 laipsnių. Tikėtina, kad disbalansas ar dar kažkas lemia tokius skirtumus. Bet kuriuo atveju neturiu noro daugiau ginčytis. Mintai, baigiam.
Papildyta:
QUOTE(Darius S @ 2018 03 12, 17:28)
Viską teisingai su oro srautais parašei, kur 50 kubų, ten ateina du vamzdžiai, kur 70 kubų - trys vanzdžiai. Dėl triukšmo pastatyti keli garso slopintuvai ir akustinis skirstytuvas. Ir dar suklydau dėl diametro, pas mane 75mm, 70 turbūt tokių net nėra smile.gif

O kas per difuzoriai, kad gali apžioti 2-3 vamzdžius? Ar ten specialiai statoma išsiplėtimo (platesnis) vamzdis, į kurį galima pajungti keletą ortakių. Šiaip difuroziai gražiai išdėstyti, bet aš tėvų miegamajame būčiau statęs dar vieną difuzorių (kam į vieną tašką sukišti 3 vamzdžius), nes keliuose taškuose geriau pasiskirstys oras. Papildomai dar vieną difuzorių būčiau statęs ir svetainėje.

Kam taip sudėtingai daryta: ilgas ir brangus skardinis ortakis, tada dar daug plastikinių vamzdžių? Nebuvo galimybių kolektorių dėžių sumontuoti arčiau rekuperatoriaus ir sutrumpinti skardos ilgius? Ar vienas skardinis, nors ir storas vamzdis, lengviau pro pertvaras, sienas pralenda?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 12, 16:36)
Kam taip sudėtingai daryta: ilgas ir brangus skardinis ortakis, tada dar daug plastikinių vamzdžių? Nebuvo galimybių kolektorių dėžių sumontuoti arčiau rekuperatoriaus ir sutrumpinti skardos ilgius? Ar vienas skardinis, nors ir storas vamzdis, lengviau pro pertvaras, sienas pralenda?

Vienintelė patogi vieta rekuperatoriuj buvo būtent toje vietoje, kur ir yra. Tarp oro paėmimė ir išmetimo į lauką reikalingas 6m atstumas, būtų buvę idealu 3m į vieną ir kitą pusę smile.gif Būtent pro vieną sieną ėjo prastumti du storus vamzdžius, o tiek lanksčių ten jau būtų problema.

Ir va čia pasijungia 3 vamzdžiai:
Priedas  IMG_20171101_121140.jpg   505,23KB   1 Parsiųsta kartų
Atsakyti
QUOTE(Darius S @ 2018 03 12, 17:52)
Vienintelė patogi vieta rekuperatoriuj buvo būtent toje vietoje, kur ir yra. Tarp oro paėmimė ir išmetimo į lauką reikalingas 6m atstumas, būtų buvę idealu 3m į vieną ir kitą pusę smile.gif Būtent pro vieną sieną ėjo prastumti du storus vamzdžius, o tiek lanksčių ten jau būtų problema.

Vadinasi teisingai spėjau ir supratau. Tada viskas norma. Kiek tokia sistema kainavo?
Atsakyti
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 03 12, 16:53)
Vadinasi teisingai spėjau ir supratau. Tada viskas norma. Kiek tokia sistema kainavo?

Su visu galutiniu pajungimu ir sistemos suderinimu (Su tokiu "big" aparatu oro srautus matuoja ir derina, kai pirmą kartą pamačiau, tai nelabai net supratau, ką daro biggrin.gif ) Turėčiau tilpt į 5800€, čia jau ir su pačiu rekuperatorium.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Darius S: 12 kovo 2018 - 17:00