Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

QUOTE(gediminas_ @ 2018 03 05, 14:25)
Dėkui, mintai, už atsakymą. Turbūt jau esi rašęs, bet patenkintas sprendimu recirkuliacinio gartraukio? Antrą kartą darytum taip pat?

Mes beveik negaminame maisto, tai tiek to gartraukio ir reikia, minimaliai. Tokiems poreikiams kaip mano, tai turbūt nėra skirtumo kur ištraukinėti.

Tik klausimas toks būtų, jei atjungiu tik padavimą nakčiai į svetainę (kas realiai būtų visas pirmas aukštas, nes apart wc, tambūro ir katilinės yra tik viena bendra patalpa), o ištraukimą palieku (virtuvėj ir wc), tai baisingas disbalansas gaunasi kai ištraukiama ženkliai daugiau, nei paduodama? 

Ne, disbalansas didelis nesigautų. Uždarius padavimą į svetainę intensyviau būtų tiekiamas į miegamuosius. Patikrinta ir išmatuota. Aišku ortakyno pasipriešinimas bus didesnis, tad minimalus disbalansas gausis, bet jis bus tikrai nedidelis.

Papildyta:
QUOTE(robertuxas @ 2018 03 05, 14:41)
nebent durys sandariai užsidarinėja smile.gif

Tuomet ventiliacija iš viso neveiktų.
Papildyta:
QUOTE(gediminas_ @ 2018 03 05, 19:16)
<p>Remiantis tokiom ar panašiom išlaidom tikrai atrodo, kad nelabai yra prasmės ekonomint kuriant naktinį režimą.</p>

Priklauso nuo rekuperatoriaus. Maniškis, kurio NVK apie 80% tikrai leis pajusti piniginei, kad mažesnis srautas leidžiamas, ypatingai, jei dar ir tenas naudojamas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 05 kovo 2018 - 20:14

Supratau, ačiū, bus apie ką pagalvot.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 05, 18:42)
Mano vėdinimas per metus kainavo 30 eurų.

Kiek tavo vėdinimas kainavo per metus parašyk, kai gyvensi, o dabar gyvenami srautai buvo tik pusmetį.

Vat žvilgtelėjau į paskelbtus bloge savo monitoringo duomenis tai nuo 2016m balandžio iki 2017m balandžio 837,5 kW, kas yra apie 80€. Manau kad sklendės leis juntamai pamažinti sąskaitas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 05 kovo 2018 - 20:23
Čia apie mane?
Nea
As greičiau išsikraustysiu...

QUOTE(mintas @ 2018 03 05, 19:42)

Palauks metelius kitus, o po to už kokius 800€ nusipirks naują 98% NVK, 350m³/h našumo priešpriešinių srautų rekuperatorių ir vargo nematys.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 05, 19:26)
Dar klausimas ar sklendės veikia tikrai gerai ir nebūna name užsistovėjusio oro.

Konkrečiai mano svetainėje užsukus oro padavimą, svetainėje oras nestovi, nes ji tampa tranzitine patalpa, ir per svetainę oras juda iš miegamųjų link ištraukimo. Tokiu atveju, ne oras ten nebūna užsistovėjęs net atjungus oro padavimą.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2018 03 05, 20:25)
Čia apie mane?
Nea
As greičiau išsikraustysiu...

Nespėjai namą pasistatyti, o jau apie išsikraustymą kalbi blink.gif

Aš ten visą save sukišau, tikrai niekas manęs iš namų neiškraustys geruoju smile.gif.
Atsakyti

Įtariu, kad pas arkavą ir natūralios ventiliacijos kaminėlį, gerai paieškojęs surasi smile.gif

Nuo rotorinių dirbančių defaultiniame režime ir išduodančių 12°C-15°C prie gero minuso, sakyčiau nestipriai atsilieka.

Palauks metelius kitus, o po to už kokius 800€ nusipirks naują 98% NVK, 350m³/h našumo priešpriešinių srautų rekuperatorių ir vargo nematys.

pamirskite tokias kainas, nebus, viskas dabar tik brangsta....  Tiketina kazka deveto paiimti arba sena, bet nauja. O jeigu nera ortakiu isvedziota, kam tas rekuperatorius isviso. Kitame name gal bus :)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaikis_: 05 kovo 2018 - 20:36
QUOTE(mintas @ 2018 03 05, 21:19)
Kiek tavo vėdinimas kainavo per metus parašyk, kai gyvensi, o dabar gyvenami srautai buvo tik pusmetį.

Vat žvilgtelėjau į paskelbtus bloge savo monitoringo duomenis tai nuo 2016m balandžio iki 2017m balandžio 837,5 kW, kas yra apie 80€. Manau kad sklendės leis juntamai pamažinti sąskaitas.

Kalbėsiu apie rekuperatoriaus rodomus 167 kubus oro (antras greitis), mūsų abiejų išbandytas matuoklis tuo metu rodė, kad ištraukia 203 kubus, o grąžina 215 kubų. Tikrai dideli oro kiekiai.

2017 metų vasaris - 50,15 kWh ir 5,72 euro, 2017 metų sausis - 87,38 kWh ir 9,96 euro, 2016 metų gruodis - 15,52 kWh elektros už 1,86 euro. Tiesa, gruodį skaitliuką pastačiau tik 10 dieną, todėl gruodžio mėnesis nėra pilnas - 20 dienų. Visi trys žiemos mėnesiai išeina 5,72+9,96+1,86=17,54 euro.

2017 metų kovo mėnuo - 16,02 kWh elektros už 1,83 euro. 2017 metų gegužis - 12,62 kWh elektros už 1,44 euro. (gegužę varinėjau ir 3, ir 4 greičiu), bet išėjo mažiau nei kovą, nes dar tikriausiai kovą buvo įsijungęs tenas. Visgi imsiu 1,83 euro. Taigi per likusius 9 mėnesius išeina: 9x1,83=16,47 euro.

Dabar pridedame žiemos mėnesius 17,54+16,47=34,01 euro. OK, suapvaliname ir turime maždaug 40 eurų visus metus varinėjant 170 kubų pagal rekūpą arba 210 kubų pagal matuoklį oro. Per pusę pigiau nei rotacinis ir tikriausiai beveik per pusę didesni oro kiekiai mano atveju. Ir temperatūras aukštesnes grąžina. Dar kartą patvirtina mūsų ilgo ginčo tiesas.

Beje, kiek tau kainavo sklendės su įrengimu? Kada žadi naudoti? Realiai sistema naudinga tik kol žmonės miega. O tai 7-8 val. per parą. Dienos metu, kai nieko nėra, galima tiesiog sumažinti greitį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 05 kovo 2018 - 20:57
QUOTE(vaikis_ @ 2018 03 05, 20:33)
pamirskite tokias kainas, nebus, viskas dabar tik brangsta....  Tiketina kazka deveto paiimti arba sena, bet nauja. O jeigu nera ortakiu isvedziota, kam tas rekuperatorius isviso. Kitame name gal bus smile.gif

Prieš maždaug dešimtmetį Feistas pasakė: taip, šaldytuvas ar skalbimo mašina yra sudėtingesni įrenginiai, bet rekuperatoriai už juos brangesni.

Taip yra todėl, kad šaldytuvo ir skalbimo mašinos reikia visiems, o rekuperatoriaus...

Bet nieko, tuoj rekuperatoriaus reikės kiekvienam besistatančiam naują namą, ar renovuojančiam seną. Tuoj šių įrenginių kaina privalės pradėti kristi.

Vat ir Tesla pradėjo gaminti elektromobilius, tai ličio jonų akumuliatorių kaina krito tikrai ženkliai.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 03 05, 20:53)
Ir temperatūras aukštesnes grąžina. Dar kartą patvirtina mūsų ilgo ginčo tiesas.

Beje, kiek tau kainavo sklendės su įrengimu? Kada žadi naudoti? Realiai sistema naudinga tik kol žmonės miega. O tai 7-8 val. per parą. Dienos metu, kai nieko nėra, galima tiesiog sumažinti greitį.

Ne, temperatūros pas mane tikrai buvo aukštesnės, kai namą šildžiau elektra , rekupas pūsdavo dažniausiai apie 23°C temperatūros orą, o kai apsirgęs virš savaitės buvau, tai iš vis 30°C temperatūros orą rekupas pūtė.

Sklendė, net nežinau, ją gavau į komplektą prie visų kitų ortakyno dalių, kurias sukomplektavo pagal mano projektą. Sklendė turėjo būti pastatyta gartraukiui, bet jos ten nepastačiau, tad atliko.

Jei kainas rašyti iš atminties, tai varikliukas turėjo kainuoti apie 180 Lt - 200Lt, sklendė, nu gal koią 20Lt, tad eurais tai būtų apie 60€. Per metus neatsipirks, bet kad atsipirks tai esu įsitikinęs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 05 kovo 2018 - 21:02
QUOTE(cibulis @ 2018 03 05, 20:53)
...
OK, suapvaliname ir turime maždaug 40 eurų visus metus varinėjant 170 kubų pagal rekūpą arba 210 kubų pagal matuoklį oro. Per pusę pigiau nei rotacinis ir tikriausiai beveik per pusę didesni oro kiekiai mano atveju. Ir temperatūras aukštesnes grąžina. Dar kartą patvirtina mūsų ilgo ginčo tiesas.
...

Cibuli, niekas ir nesiginčija, kad tavo rekupas "žiauriai šustras". Bet paprastam mirtingajam, kuriam pinigais nesniga ir kuris gali retkarčiais nueiti pasireguliuoti savo ne tokį protingą rekupą, net ir 1000 eurų mažesnė kaina yra labai rimtas argumentas. Čia jau ne kartą buvo minėta, kad orą ir tas prastesnis varinės, tik šilumos nuostoliai bus didesni. Tai ir yra pagrindinis faktorius: ar kada nors"žiauriai šustras" rekupas sutaupys daugiau , nei kainų skirtumas (priimkim, kad tai yra 1000 eurų)?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silainiai: 05 kovo 2018 - 21:16
QUOTE(silainiai @ 2018 03 05, 22:14)
Cibuli, niekas ir nesiginčija, kad tavo rekupas "žiauriai šustras". Bet paprastam mirtingajam, kuriam pinigais nesniga ir kuris gali retkarčiais nueiti pasireguliuoti savo ne tokį protingą rekupą,  net ir 1000 eurų mažesnė kaina yra labai rimtas argumentas. Čia jau ne kartą buvo minėta, kad orą ir tas prastesnis varinės, tik šilumos nuostoliai bus didesni. Tai ir yra pagrindinis faktorius: ar kada nors"žiauriai šustras"  rekupas  sutaupys daugiau , nei kainų skirtumas (priimkim, kad tai yra 1000 eurų)?

Aš juk ne apie šustrumą kalbu. Šiuo atveju diskutuojame apie sklendes. Pasakiau ar jos vertos dėmesio mano atveju, kuomet rekupas per metus prisuka elektros už 30 eurų. Mintas įsiterpė, kad kiekiai bus didesni. Tai ir paskaičiavau pagal didesnius oro kiekius ir išėjo apie 35-40 eurų.

Tai sutaupymas siektų tik 10-12 eurų per metus. O kiek kainuotų sklendžių įrengimas mano atveju. Įtariu kokius 200 eurų. Aš aišku nieko prieš sklendes neturiu, tačiau pateikiau tuo pačiu ir termostatų pavyzdį: kaina didelė, o naudos mažai. Tai man ir įdomu ar yra kažkokios realios naudos iš sklendžių mano atveju. Ir dar įdomu, kur jos mano atveju turėtų stovėti?

Panašu, kad "Zehnderis" esant tom pačiom sąlygom per metus prisuka per pusę mažiau elektros. Jei rekūpas tarnauja apie 20 metų, tai per tuos 20 metų gali ir susilyginti kainų skirtumas. Aišku, aš juk nesiūlau ir neraginu pirkti "Zehnderį". Čia tik kalba apie įrenginių efektyvumą. O kuo daugiau žmonių pasidalins kuo įvairesnių modelių eksploatacija, tuo visiems bus geriau. Galėtų Adwoco savo Renovento duomenis už vasarį paskelbti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 05 kovo 2018 - 21:30
QUOTE(silainiai @ 2018 03 05, 21:14)
Cibuli, niekas ir nesiginčija, kad tavo rekupas "žiauriai šustras". Bet paprastam mirtingajam, kuriam pinigais nesniga ir kuris gali retkarčiais nueiti pasireguliuoti savo ne tokį protingą rekupą,  net ir 1000 eurų mažesnė kaina yra labai rimtas argumentas. Čia jau ne kartą buvo minėta, kad orą ir tas prastesnis varinės, tik šilumos nuostoliai bus didesni. Tai ir yra pagrindinis faktorius: ar kada nors"žiauriai šustras"  rekupas  sutaupys daugiau , nei kainų skirtumas (priimkim, kad tai yra 1000 eurų)?

Nu va, mano rekupas tiekdamas gerokai aukštesnę temperatūrą (tad nekreipkim dėmesio į srautų neatitikimus), surijo ~40€ daugiau per metus. Vadinasi 1000€ atsipirks 1000/40 per 25 metus :O. Nėra daug. Nors rekupas tiek laiko ir neištemps, užsilenks greičiau, nei spės atsipirkti. Bet vis tiek nedaug metų.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 03 05, 21:29)
Tai sutaupymas siektų tik 10-12 eurų per metus.

Net su tavo rekupu, jei užtektų vienos sklendės kaip man, prie tokių apskaičiuotų sutaupymo dydžių, mano sklendė turėtų atsipirkti per 5-6 metus. Patikėk, pas mane jos greičiau atsipirks.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 05, 21:29)
Aš juk ne apie šustrumą kalbu. Šiuo atveju diskutuojame apie sklendes. Pasakiau ar jos vertos dėmesio mano atveju, kuomet rekupas per metus prisuka elektros už 30 eurų. Mintas įsiterpė, kad kiekiai bus didesni. Tai ir paskaičiavau pagal didesnius oro kiekius ir išėjo apie 35-40 eurų.

Tai sutaupymas siektų tik 10-12 eurų per metus. O kiek kainuotų sklendžių įrengimas mano atveju. Įtariu kokius 200 eurų. Aš aišku nieko prieš sklendes neturiu, tačiau pateikiau tuo pačiu ir termostatų pavyzdį: kaina didelė, o naudos mažai. Tai man ir įdomu ar yra kažkokios realios naudos iš sklendžių mano atveju. Ir dar įdomu, kur jos mano atveju turėtų stovėti?

Panašu, kad "Zehnderis" esant tom pačiom sąlygom per metus prisuka per pusę mažiau elektros. Jei rekūpas tarnauja apie 20 metų, tai per tuos 20 metų gali ir susilyginti kainų skirtumas. Aišku, aš juk nesiūlau ir neraginu pirkti "Zehnderį". Čia tik kalba apie įrenginių efektyvumą. O kuo daugiau žmonių pasidalins kuo įvairesnių modelių eksploatacija, tuo visiems bus geriau. Galėtų Adwoco savo Renovento duomenis už vasarį paskelbti.

Aš irgi už tai, kad nesukinėti kas naktį tas rankines sklendes. Čia jau kvepia mazochizmu. Panašu, kad jei tik per 20 metų tavo rekupas bendromis ekspoatacinėm išlaidom (įrenginio kaina+sąnaudos), tai nėra pats patraukliausias pirkinys. O kur dar vos ne kasmetinės naujovės?
Atsakyti