Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

Ačiū. Bet gal neautomatizuosiu ... Anglies dvideginio nematuosiu - oro trukumu ir kokybe nesiskundžiam.
Varikliuką valdo taimeris, ir to pakanka

Supratau, toliau su tamsta diskutuoti apie oro kokybę net neverta. Svarbu pačius tenkina bent kažkoks vedinimas.

Atsakyti

Tai aš ir recirkuliacinį gartraukį pastačiau.

vis tik idėja turėtų būti apie motorizuotą automatinį srautų paskirstymą skirtingu paros metu, tad tam labiau tiktų motorizuotos sklendės. Aišku jos brangios, todėl didelio kiekio aš jų dėti neplanavau, tik vieną nakčiai atjungiančią svetainę, o dienos metu oras turi būti tiekiamas į visą namą.

Ištraukimo kaitalioti iš vis nematau poreikio, tik padavimą. Be to, pas mane net uždarius padavimą į svetaine, ji tampa tranzitine patalpa, tad net užsukus oro padavimą, žmonės ten būdami tikrai nepradės jausti oro trūkumo, tik oro šviežumas bus šiek tiek žemesnio lygio.

Dėkui, mintai, už atsakymą. Turbūt jau esi rašęs, bet patenkintas sprendimu recirkuliacinio gartraukio? Antrą kartą darytum taip pat?

Dėl sklendžių kiekio ir tipo supratau. Tik klausimas toks būtų, jei atjungiu tik padavimą nakčiai į svetainę (kas realiai būtų visas pirmas aukštas, nes apart wc, tambūro ir katilinės yra tik viena bendra patalpa), o ištraukimą palieku (virtuvėj ir wc), tai baisingas disbalansas gaunasi kai ištraukiama ženkliai daugiau, nei paduodama? Kol kas nelabai suvedu kaip tai praktikoje veiktų. Šiai dienai tik domiuosi, nes visas katilinės ortakių mazgas dėsis tada, kai bus rekuperatorius perkamas. O tai dar ne šį sezoną. 

Atsakyti
QUOTE(gediminas_ @ 2018 03 05, 14:25)

tada iš antro aukšto per laiptinę bus partraukiamas oras smile.gif Bendras namo disbalancas neturėtų gautis, nebent durys sandariai užsidarinėja smile.gif
Atsakyti
Štai čia yra STR reikalavimai vėdinimui. Kas netingėsite, galite paskaityti. Aš iš šio STR paėmiau pagrindinę lentelę.

Situacija paprasta: iš virtuvės reikia ištraukti 72 kubus, iš vonios - 54 kubus, iš WC - 36 kubus, drabužinės - 10,8 kubus. Aš turiu du WC, todėl ištraukti iš namo pagal STR reikia 72+54+36+36+11=209 kubai. Papildomai mano atveju ištraukiama iš tambūro ir katilinės, todėl oro projektinis oro kiekis yra 220 kubų. Šitas projektas tinka bet kuriam gyvenamam namui iki kokių 180 kv. m. (o gal ir didesniam). Kuomet turi ištraukimą, pagal jį sudėlioji padavimą, kad išeitų tie patys 220 kubų. Štai ir visas projektas.

Šioje lentelėje yra nurodyti rekomenduojami oro kiekiai 75 ir 90 mm vamzdžiuose. Esmė - oro greitis ortakyje neturi viršyti 2,5 m/s. 4 puslapio lentelėje nurodoma, kad per 75 mm vamzdį kokybiškai galima prastumti 28,1 kubus oro, o per 90 mm vamzdį - 38,7 kubus. Aišku galima pūsti ir daugiau, bet didės pasipriešinimas ir elektros sąnaudos.

Pagal tai sudėlioji vamzdžių skaičių į patalpą. Virtuvėje reikia ištraukti 72 kubus oro, todėl reikia 2 vamzdžių, WC - 36 kubus - užteks vieno vamzdžio, vonioje 54 kubus - reikės dviejų vamzdžių. Padavime žmogui skaičiuoji 30 kubų oro. Tarkime į vaikų kambarius užtenka po 1 vamzdžio, o į tėvų (nes du žmonės) reikia 2 vamzdžių. Svetainėje reikės bent 3 vamzdžių. Štai ir visas projektas.
Atsakyti

tada iš antro aukšto per laiptinę bus partraukiamas oras smile.gifBendras namo disbalancas neturėtų gautis, nebent durys sandariai užsidarinėja smile.gif

Nu žiūrėk. Turim ištraukimą pirmam aukšte virtuvėj ir wc, bei padavimą svetainėj. Išjungiam padavimą svetainėj nakčiai, ištraukimas virtuvėj ir wc lieka. O antram aukšte lieka tiek padavimas, tiek ištraukimas. Tai kaip baisaus disbalanso nėr? Arba apie skirtingus dalykus kalbam gal? Ar priimam, kad rekuperatorius pats susireguliuos srautus? Aš dar nenagrinėjau skirtingų modelių, nežinau ar čia standartinė funkcija, ar tik brangesniuose yra.

O šiaip pas kelis iš jūsų uždarinėjamas oro tiekimas į pirmą aukštą nakčiai?

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gediminas_: 05 kovo 2018 - 17:31
Ką jūs su tom sklendėm norite sutaupyti? Kiek pinigų susitaupys? Kitas dalykas, jos gali būti valdomos pagal laiką? Priešingu atveju atsikeli rytą, o svetainėje užsistovėjusio oro tvaikas. Sistema turi veikti automatiškai, kad tarkime 5 val. ryto pradėtų vėdinti ir užsuktą pirmą aukštą, nes žmonės keliasi tarkim 6 val. Arba bus tik diskomfortas.
Atsakyti
QUOTE(gediminas_ @ 2018 03 05, 17:30)
Nu žiūrėk. Turim ištraukimą pirmam aukšte virtuvėj ir wc, bei padavimą svetainėj. Išjungiam padavimą svetainėj nakčiai, ištraukimas virtuvėj ir wc lieka. O antram aukšte lieka tiek padavimas, tiek ištraukimas. Tai kaip baisaus disbalanso nėr? Arba apie skirtingus dalykus kalbam gal? Ar priimam, kad rekuperatorius pats susireguliuos srautus? Aš dar nenagrinėjau skirtingų modelių, nežinau ar čia standartinė funkcija, ar tik brangesniuose yra.</p>

Mano manymu disbalansas gali būti tik dėl skirtingų ortakyno pasipriešinimų, jeigu rekuperatorius nesubalansuos. Padavimas bus per mažiau skylių, ištraukimas per daugiau. Dalis 2a oro judės į 1a ištraukimus.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 03 05, 17:59)
Ką jūs su tom sklendėm norite sutaupyti? Kiek pinigų susitaupys? Kitas dalykas, jos gali būti valdomos pagal laiką? Priešingu atveju atsikeli rytą, o svetainėje užsistovėjusio oro tvaikas. Sistema turi veikti automatiškai, kad tarkime 5 val. ryto pradėtų vėdinti ir užsuktą pirmą aukštą, nes žmonės keliasi tarkim 6 val. Arba bus tik diskomfortas.

Galima būtų smarkiai sumažinti oro srautus ir sumažės šilumos nuostoliai dėl vėdinimo. 4 asmenų šeimai paduodant orą tik į miegamuosius pakaktų 100-120 m3/h, o jeigu padavimas visame name, tai norint paduoti 100-120 m3/h į miegamuosius, papildomai paduosi 100-120 m3/h į kitas patalpas.
Sklendžių valdymas turėtų būti tik automatinis. Kitaip jos netenka prasmės.
Atsakyti
QUOTE(Artur15 @ 2018 03 05, 19:34)
Galima būtų smarkiai sumažinti oro srautus ir sumažės šilumos nuostoliai dėl vėdinimo.

Kada tos sklendės reikalingos? Realiai tik nakties metu, t.y. apie 8 val. per parą. Tai išeina trečdalis laiko. Mano vėdinimas per metus kainavo 30 eurų. Sklendės būtų sutaupiusios 10 eurų. Kiek kainuoja jų įrengimas?
Atsakyti

Remiantis tokiom ar panašiom išlaidom tikrai atrodo, kad nelabai yra prasmės ekonomint kuriant naktinį režimą.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 05, 18:42)
Kada tos sklendės reikalingos? Realiai tik nakties metu, t.y. apie 8 val. per parą. Tai išeina trečdalis laiko. Mano vėdinimas per metus kainavo 30 eurų. Sklendės būtų sutaupiusios 10 eurų. Kiek kainuoja jų įrengimas?

Čia manau ne rekupo elektrą nori žmonės sutaupyti, bet šilumos nuostolius - prarasti mažiau šilumos keičiantis orui. Bet ir čia nanau ne kosmosas susitaupo.
Atsakyti
QUOTE(gediminas_ @ 2018 03 05, 20:16)
Remiantis tokiom ar panašiom išlaidom tikrai atrodo, kad nelabai yra prasmės ekonomint kuriant naktinį režimą.

Aš turiu kitą pavyzdį. Mano grindinis šildymas turi termostatus. Kai saulė darbuojasi, jie greitai prisuka šildymo kilpas. Šiandieną pirmame aukšte buvo užsuktas svetainė, virtuvė ir du kambariai antrame aukšte. Realiai apie pusę grindinio šildymo turėjo būti užsukta. Vieno įsijungimo metu siurblys prisuka apie 5 kWh elektros. Taigi termostatai realiai turėtų padėti sutaupyti apie 2,5 kWh elektros. Tas sutaupymas yra tik saulėtomis vasario-kovo dienomis. Tarkime kokių 30 dienų per šildymo sezoną. Ką turime - apie 75 kWh elektros už maždaug 8,5 euro. Galbūt ir visus 10 eurų sutaupo.

Termostatų kaina - 600 eurų. Tai "Danfoso" termostatai, kurie šiek tiek priverčia siurblį taktuoti, todėl aš nustatęs, kad kilpos uždaromos, kai patalpoje +24 ir daugiau šilumos. Jei padaryti, kad išsijungtų nuo +22, tai siurblys labai dažnai įsijungia, išsijungia ir pjauna grybą. Tokio dalyko galima išvengti, jei statomi originalūs "Alpha Inotec" termostatai. Tik jų kaina - 1500 eurų. Su nuolaida gal ir pigiau kainuotų. Ir kur tas sutaupymas? Kad tik nebūtų panašiai ir su sklendėmis: įrengimas kokie 200 eurų, o per metus sutaupo 10-15 eurų. Dar klausimas ar sklendės veikia tikrai gerai ir nebūna name užsistovėjusio oro.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 05 kovo 2018 - 19:26
QUOTE(vaikis_ @ 2018 03 05, 10:37)
juk nepumpuosi į sandaru namą ora uzkeldamas viduje slėgį. </p>

Įtariu, kad pas arkavą ir natūralios ventiliacijos kaminėlį, gerai paieškojęs surasi smile.gif

Na jeigu 5-8 laipsnių

Nuo rotorinių dirbančių defaultiniame režime ir išduodančių 12°C-15°C prie gero minuso, sakyčiau nestipriai atsilieka.

Palauks metelius kitus, o po to už kokius 800€ nusipirks naują 98% NVK, 350m³/h našumo priešpriešinių srautų rekuperatorių ir vargo nematys.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 05 kovo 2018 - 19:48