Šildymas sezonui - 150-200e (A namui). Ivertinkim nuostolius vedinimui - šildymas tarkim 200-250e.
Vadinasi, jei vedintis nesirekuperuojant - už rekupo kainą šildomės 12-16 metų....
Čia komforto neskaičiuoju, nes tai sunkiai įvertinama...
Kita nuomonė: rekupas tarkim 3000-4000e. (su įrengimu). Šildymas sezonui - 150-200e (A namui). Ivertinkim nuostolius vedinimui - šildymas tarkim 200-250e. Vadinasi, jei vedintis nesirekuperuojant - už rekupo kainą šildomės 12-16 metų.... Čia komforto neskaičiuoju, nes tai sunkiai įvertinama...Nepyk bet tavo tipo vedinimas, tai analogiškas langų atidarymui žiema. CO2 normą turi viršyti kokius 2 ar net 3 kartus, apie komfortą net nekalbu. Statei sandaru namą, bet apie normalų vėdinima kažkaip pamiršai. Tavo namas geras pavyzdys kitiems kaip nereikėtų daryti. Nieko asmeniško, tik konstatuoju faktą.
Kaimynas bei jo sūnus turi problemų su kvėpavimu, astmos ir t.t., tai jau planuoja apie vėdinimo įsirengima. Kadangi šiltinta perdanga ir turi priėjimą, tai nėra didelių problemų dar įsirengti. Viso blogio priežastis - nepakankamas vedinimas ir atsibodęs langų varstymas.
Pas jį ŽŠ be ekuperatoriaus, nuolatos tiekiamas pliusinės temperatūros oras, taip kaip ir negalima lyginti su vėdinimu atidarant langus, kai į namus pliūpsteli gero minuso "užtaisas". Aš tai labiau lyginčiau tokį vėdinimą su prastesnio NVK rekuperatoriumi, nei su langų atidarinėjimu. Tiesa, arkava ne nuolatos laiko įjungtą varikliuką varinėjantį orą, čia aš kaip ir minusą matau. Reikėtų mažesnio galingumo ventiliatoriaus, bet laikyti jį įjungtą nuolat.
Kai tokios rekupų kainos, jo įsigijimas net nekvepia atsipirkimu, jei vertinti ekonominę pusę, bet aš esu įsitikinęs, kad gana greitai rekupų kainos turės kristi, nes didėja reikalavimai naujai statomiems namams ir rekupų paklausa greitai padidės labai stipriai, tad padidės gamybos apimtys, sustiprės konkurencija ir atitinkamai rekupų kainos pradės kristi, beje ir kokybė pagerės.
Taigi, kol rekupų kainos didelės, arkavos variantas mano akimis žiūrint yra pakankami racionalus.
Na jeigu 5-8 laipsnių oro padavimas racionalu prie didesniu minusų ir praviri langai, tebūnie... O langus praverti truputį reiktų, juk nepumpuosi į sandaru namą ora uzkeldamas viduje slėgį.
Na nėra jis toks sandarus: padavimas-naturalus, ištraukimas-naturalus. Pro raktų skylutes - švilpia Niekur nedingsi - ++ nesivaikau. Nematau tikslo. Vergaut. Gaudyt kiekviena m3 oro, ir mili kW šilumos.Ne apie vergavima kalba, o apie oro kokybę. Jei turi noro galesiu paskolinti savo CO2 matuoklį su monitoringo sistemele. Galėtų net varikliuko valdymą automatizuoti pagal CO2 kiekius su paprasta rėle.