QUOTE(Artur15 @ 2018 03 04, 09:58)
Planuoju montuoti pats. Aš įsivaizduoju, kad pirmas žingsnis yra susidėlioti reikiamus oro kiekius į visas patalpas. Difuzorių kiekiai ir vietos dėliojamos pagal oro kiekius.
Dėl oro kiekių yra daug teorijų. todėl ir kyla klausimas kuris variantas teisingiausias.
Realiai šiuo klausimu visai neblogai pasisakė Vilienė kokius 4 metus atgal.
Yra kelios skaičiavimo metodikos, viena pagal žmones, kad nuolat patalpoje esančiam žmogui būtų paduodama ne mažiau 30m³/h , jei du žmonės, ne mažiau 60m³/h ir t.t. Vis tik šiame matavime yra tam tikrų nesutapimų. Kai skaičiuojama pagal PN rekomendacijas, tai taip skaičiuojamas visas į namus paduodamas srautas, o ne konkrečiai patalpai, vis tik mano požiūriu, tuomet gaunasi gerokai per maži oro srautai, aš rekomenduočiau tuos dydžius paskaičiuoti konkrečiai patalpai.
Kita pagal patalpas, kad virtuvėje turi būti ištrauktas toks oro kiekis, iš WC toks ir t.t. Problema, kad kiekvienas standartas numato skirtingus oro kiekius.
Ir trečias metodas, pagal patalpos dydį. Šis paprasčiausias, paėmei patalpos dydį ir taikai 0,3 ar 0,5 koeficientą. Bet čia teisingiau apskaičiuoti viso namo tūrį ir gausi maksimalų bendrą vėdinimo srautą, o kai pagal kitas metodikas sudėliosi srautus, reikės žiūrėti, kad bendras srautas nebūtų mažesnis, nei apskaičiuotas pagal šią metodiką.
Kadangi pas tave padavimas ir ištraukimas skirtingose zonose, tai tarpinėse tranzitinėse patalpose oro padavimo ir ištraukimo atskirai skaičiuoti nereikia.
Dabar paskaičiuoji oro kiekius pagal visas metodikas ir pagal visas paskaičiavus kiekvienai patalpai imi patį didžiausią apskaičiuotą dydį, iš visų apskaičiuotų variantų. Vat ir surandi srauto poreikį kiekvienai patalpai atskirai.
Čia būtų projektinis maksimalus oro srautas, kurio tu neturėtum viršyti vėdindamas patalpas nuolatos. Maksimalų oro srautą naudosi labai retai, todėl sakau, kad nereikėtų į jį orientuotis. Nors jei kalba būtų apie lankščius ortakius, gal ir visai vykusi mintis.
Papildyta:
QUOTE(Artur15 @ 2018 03 04, 10:11)
Mintai, minėjot kad vasarą ir 80% srauto varinėja. Ar triukšmas nesigirdi?
Manau reikia susidėlioti oro kiekius ir žiūrėti kas gaunasi prie vienų ir kitų kiekių.
Pas mane ant 80% našumo jau girdisi šniokštimas, bet jis toks lengvas, švelnus ramus, neerzinantis, kad miegoti visai netrukdo. Įtariu, kad pas mane jis neviršija 35Db, kuriuos paprastai ir projektuoja standartiškai projektiniams greičiams, nors aš nuolatos tokio šniokštimo nenorėčiau girdėti, o savaitei-dviem, tai gyventi nemaišo.
Esu nusprendęs daryti su lanksčiais ortakiais.
Beje ar yra lankstiems ortakiams sklendžių? Nepavyko rasti. Galvoju, kad perjunginėjant srautus būtų galima mažinti oro kiekius.
Nieko nežinau apie lankščius ortakius, bet būtų nesąmonė, jei sklendžių nebūtų. Vis tik čia aš matau problema. Ten grubiai vienas ortakis vienam žmogui eina. Jei patalpoje 2 žmonės, į tą patalpą jau ateis 2 ortakiai, į svetainę žiūrėk ir 3 ortakius tikėtina susiprojektuoti. Dabar skaičiuok, kiek tau sklendžių reikės kiekvienai patalpai, ir kad jos dirbtų sincroniškai.