QUOTE(Glass lady @ 2016 09 04, 11:42)
Sveikos, mergaitės! Noriu prisijungti į diskusiją apie PGD.
Noriu pasidalinti vienos puikios, embriologės nuomone, tik dėl etinių sumetimų negaliu skelbti jos pavardės.
"Apie patį genetinį tyrimą mano nuomonė yra tokia dviprasmiška. Viskas gerai, jei turime 20 enbrionų, visi vienodi ir mes nežinime, kurį reikia įsodinti. Tada taip, šis tyrimas padeda padaryti tikslesnę atranką (screening) - talpinamas geriausias embrionas ir genetiškai. Ne tik kaip atrodo vizualiai embriologui. Tačiau ką daryti, jei turime vos kelis embrionus, ir dar jie pasiroxo genetiškai yra blogi??? Netalpinti nė vieno? Pati dr. Fodina ( Latvija) pateikė pavyzdžių, kai po atrankos pasirodė nebuvo nė vieno "gero" embriono, teko talpinti su defektais. Ir ką? Moteris pastojo ir pagimdė sveiką kūdikį. Kadangi aš pati dirbu mokslinių tyrimų institute, tai šiuo klausimu diskutavau ir su mūsų biologijos ir biochemijos profesoriais. Tai jie man paaiškino, kad šitie kelių dienų embrionai, kuriuos mes talpiname po IVF, yra labai labai labilūs ir genetiškai nestabilūs. Jų genų reparacijos (klaidų ištaisymo) sistemos dirba labai intensyviai. Ir jei šiandien šitas embrionas turi genetinių defektų, tai po kelių dienų reparacinės sistemos jau gali ištaisyti klaidas ir embrionas bus normalus. O momentinis vienos ląstelės tyrimas mums neduos papildomos informacijos, kas su juo atsitiks po keletos dienu? Taigi mano nuomonė šiek tiek skeptiška. Ir grįžus po Lisabonos kasmetinės embriologijos konferencijos atsivežiau nuomonę, kad embriologo "vizualinė" atranka labai daug ką pasako. Jei embrionai geri ir stabilūs genetiškai, tai jie ir vystosi, ir įsitvirtina. Jei jie genetiškai nestabilūs, tai ir nesivysto arba neįsitvirtina.... "
Štai kokio komentaro sulaukiau.., galvoj sumaištis. ..
Aš taip pat noriu pasidalinti informacija, kurią man parašė koordinatorė iš Izraelio.
Gavome profesores atsakyma. Atsiprasau uz klaidas, nesu profesionali verteja))
Genetinis tyrimas PGD atliekamas del dvieju priezasciu.
1. Jeigu artimi giminaiciai serga/sirgo tam tikromis ligomis.
2. Atliekamas embrionui del genetiniu anomaliju.
Pasak profesores, net ir sveiko vyro spermatozoidai ir sveikos moters kiausalastes ne visada buna sveiki. Tokiu atveju, isgaunami nesveiki embrionai, ir, kaip taisykle, jie negali implantuotis ir peraugti i normalu nestuma.
Buvo atliktas didelis Olandu ir Europos tyrimas, kilo daugybe gincu, ar reikia atlikti si tyrima embrionui. Buvo priimtas sprendimas nerekomenduoti jo atlikti. Tokios nuomones laikosi visi Izraelio gydytojai.
Profesore Marta Dirnfeld dirbo kelis metus Londone pas profesoriu kuris atrado PGD tyrimus. Sis profesorius taip pat irode, kad embrionas gali atkurti save per kelias dienas.
Dar ji sake, bendram zinojimui, tyrimas, kuri atliko jusu blastutei, vadinasi PGS, o ne PGD.
Profesore negatyviai ziuri i sio tyrimo atlikima.
Ji patikino, kad gali jums irodyti, kad nereikejo sio tyrimo atlikti.
Jeigu embrionas buvo nesveikas, 99 proc. atveju jis negaletu implantuotis ir nestumas nebutu ivykes.
Pasak profesores, PGD tyrima atlieka klinikos norincios uzsidirbti.