Bandysiu atiduoti duoklę SM ir parašyt, ką nuveikėme per 2 savaites Kretoje. Lankytinoms vietoms rasti naudojomės čia temoje anksčiau rekomenduotomis programomis "My Crete Quide" ir Maps.me".
Kretoje ilsėjomės rugsėjo 24 d.-spalio 8 d. Skridome iš Varšuvos Modlino.
Pirmas 4 naktis buvome apsistoję netoli Kissamos Tripodis apartamentuose (visos mūsų nakvynės buvo ekonominės, kaina dviem iki 50,- Eur, tai prabangos nebuvo). Apartamentai jau šiek tiek "pagyvenę", nerekomenduočiau, personalas labai malonus.
Iš čia važinėjome vakarinėje salos dalyje.
Pirmą vakarą pasivaikštinėjome po Kissamos, nuvažiavome iki Afrata paplūdimio, bet nusivylėme. Paplūdimys mažiukas, nelabai tvarkingas, gultai jau nugyvenę savo amžių kažkuriame kitame paplūdimyje, tai nusprendėme, kad čia lepintis saule ir jūra tikrai nenorėtume.
Sekančią dieną važiavome į Balos lagūną. Išvažiavome gal prieš 7 val ryte, dar buvo tamsu, tai lagūnoje buvome pirmieji. Pasivaikščiojome, bet kadangi visur tvyrojo užsistovėjusio vandens ar dumblių/nuotekų kvapas, apsisukome ir kopėme atgal. Nusprendėme, kad Balos lagūna laaabai įspūdinga iš viršaus, o apačioje nelabai kas. Visiems normaliems turistams dar tik važiuojant čia, mes jau išvažinėjome. Važiavome į Falasarna paplūdimį. Pastarajam uždėjome riebų pliusą
Trečią dieną važiavome į Elafonisi. Programėlėje buvau radusi, kad pakeliui yra White lake, tai kadangi jau pro šalį važiavome, užsukome. Va čia tai nereali vieta!!!
Kai atvažiavome, dar net suabejojome, ar tikrai čia, nes ant akmens sėdėjo ir deginosi viena vienintelė moterytė. Ramybė
kol mes maudėmės, atvažiavo dar dvi vietinės moteriškaitės. Žodžiu, nerealioje vietoje, nerealiai ramioje kompanijoje praleidome porą valandų. Aišku, ten nėra, smėlio, nėra gultų ir skėčių, tik aikštelė privažiavimui ir akmenys pasėdėti, bet vieta mums labai labai patiko
Elafonisi visiška White lake priešingybė. Beje, ir Balos. Vaizdas nuo kalvos nelabai įspūdingas, bet užtat labai smagu vaikščiot, maudytis. Tik čia jau žmonių laaabai daug.
Kad nevažiuoti iš Elafonisi tuo pačiu keliu, tai pasukome į Milia tradicinį kretietišką kaimą. Nelabai mes ten landžiojome tame kaime, bet valgyt ten esančioje tavernoje skaniai pavalgėme. Važiuodami namo užsukome pažiūrėti Komolithi baltų kalvų.
Ketvirtą dieną važiavome į Chaniją, išsinuomojome motorolerį. Pasisukinėjome po Chaniją ir išvažiavome Therisso tarpekliu. Tai vienintelis tarpeklis Kretoje, kurį galima pravažiuoti automobiliu ar kt. transporto priemone. Pats tarpeklis, jei važiuoti automobiliu, gal ir nieko įspūdingo. Bet važiuojant motoroleriu, tai jausmas uchh koks geras. Norėčiau pakartot.
Iš čia važiavome ieškot Stefanou paplūdimio. Šiek tiek paklaidžioję, radom. O va ten, tai turėjau reikalų. Auto važiuojant turbūt viskas gerai, bet motoroleriu.... galvojau nulaušiu aš tuos daiktus, kur kojas pasidėjus laikau, nes tooookios stačios nuokalnės, toookie baisūs posūkiai atrodė
kai pasiekėm aikštelę, vyrui pasakiau, kad jei taip bus ir kylant į kalną, tai aš eisiu pėsčia
paplūdimys labai fainas, tikrai verta ten nuvažiuoti.
Penktą dieną ryte jau susipakavom kraustytis į kitą vietą, tai pakeliui norėjome pamatyti Mountain desert, nes programėlėje atrodė nereali vieta. Nusibeldėm iki Madaro, o ten, pasirodo, kelias baigiasi, o jokių desertų nėra
Bandėm važiuoti iš kitos pusės. Bet ten irgi jokių nuorodų nėra. Pakelės kavinukėj sustoję klausiam, kaip mums rasti šią vietą. Tai vietiniai vaikinukai tik skaniai nusikvatojo, sakydami, kad ten galim patekti tik dideliu džipu, lengvuoju atomobiliu niekaip neprivažiuosim
nu ir apsiėjom be tų kalnų desertų, nuvažiavom į Hora Sfakion. Gražus, jaukus mažas miestukas. Važiuodami į nakvynės vietą, užsukome į Matalą. Sužavėjo labai, kažkokia kitokia atmosfera nei kitose vietose Kretoje. Miegojom Pantheon Studios Lentas kaimuke. Apartamentai ne pačiame kaime, bet ant kalno. Labai švaru, tvarkinga, labai maloni savininkė.
Sekančią dieną važiavome kaimų keliukais, grožėjomės kalnais. Nuo Pirgos pasukome link Ethios (ieškodami gražesnių, ne turistinių vietų), tai žvyrkeliu važiavome nemažą kelio atkarpą. Bet vaizdai buvo to verti
Nakvynė buvo Mirtos miestely Sarikampos beach apartamentuose. Nerekomenduočiau ir pati nenorėčiau grįžti. Viskas kaip ir gerai, nu bet jau kvapas iš kanalizacijos, tai feee....
Ierapetra įspūdžio nepaliko. Išnaršėm nemažai kaimukų ir miestelių pietinėje dalyje. Sekančios 2 nakvynės buvo Asteras apartments Xerokapos miete.Apartamentai toliau nuo jūros, švarūs tvarkingi.Iš čia važiavome į Kato Zakros, palikome auto ir su taxi važiavom į Zakros (kainavo 12 eur), iš kur ėjome porą valandų Nekron (Dead's) tarpekliu. Ėjome tik tam, kad pamankštinti kojas, nes prieš tai nemažai važinėjome, jau norėjosi pajudėti. Bet nieko įspūdingo, mums nelabai.
Vai bay labai labai patiko. Pasilepinome pajūry gerą pusdienį. Pasivažinėjome po rytinę salos dalį.
Iš Xerokampos turėjome kraustytis į Istro. Va čia buvo visų dienų topų topas
Ir vėl norėjome važiuoti ne pagrindiniais keliais, o nuošalesnėm vietom. Važiavome pro Ziros, Lithines, Pefki. Nuo Pefki link Aori kelias tai žvyrkelis, tai asfaltas, bet važiavosi smagiai. O kelio grožis!!! Pušys virsta ant kelio, vaizdai nerealūs...Toliau Dafni, Hrisopigi...ir mano brangenybė nusprendžia vėl pasukti į žvyrkelį Hrisopigi-Bembonas-Melisses-Panagia-Kavousi, juk atstumas tik apie 20 km. Iš pradžių kelias dar nieko visai. Važiuojam toliau. Kuo arčiau Bembonas, tuo kelias darosi sudėtingesnis. Bet dar vis šypsomės abu, nes be proto gražu. Bembonas labai gražus kaimas. Gyvenami gal kokie 5 namai, 15 negyvenamų,yra nemažai griūvančių, apleistų. Vienas ūkininkas pravažiuoja, nusišypso. Kitas diedukas stovi prie savo namo durų ir žiūri į mus kaip į keistus padarus
o mes kaip išprotėję:aš fotografuoju, landžioju po senus apleistus namukus, vyras gatvelėje renka graikiškus riešutus. Dar jam ir diedukas padeda. Tik išvažiuojam iš Bembonas, prasideda linksmybės
serpentinas akmenuotas, posūkiai labai staigūs, jokių atitvarų ir nė gyvos dvasios aplinkui .Kartais man tenka išlipti ir nurinkti akmenis, kad nepramuštume auto dugno, juk pas mus Fiat punto, ne džipas
reikia išlipti ir vartus atidaryti/uždaryti, kad ožkų ir avių nepaleistume į laisvę
Į kalną, tai dar nieko važiuot, bet kai pradėjom leistis į pakalnę
Galvoju, nudėčiau aš dabar saviškį, bet turiu tylėti, nes jis jau vairuoja įsitempęs, pats nervuojasi, bet tyli
ir keikiau, ir meldžiausi, ir į navigaciją akis pražiūrėjau skaičiuodama, kiek km liko iki to kelio pabaigos
tuos 20 km važiavome beveik 2 val
nesutikom tame kelyje nė vieno tokio bepročio kaip mes. Kelias į Balos lagūną, palyginus su tuo, ką mes pravažiavome,- magistralė
Apsvaigę nuo gamtos grožio ir įtampos, nuvažiavome į Istro, įsikūrėme ir miegot. Gyvenome Vila Minoas apartamentuose. Apartamentai miestelyje, kambarys labai spalvotas-riužavas, alyvinis, violetinis. Gavome kambarius viršutiniame aukšte, tai vieni patys turėjome terasą ant namo stogo.
Iš Istro važiavome į Agios Nikoalos, Eloundą, Plaką, plaukėme į Spinalongą. Buvome skaitę knygą apie Spinalongą, tai vaikštant po salą tik ir galvoji, ką čia išgyveno žmonės, atskirti nuo šeimų, namų. Ypač tie, kurie buvo iš Plakos, nes ji atrodo ranka pasiekiama...
Į Lassithi plokštikalnę žadėjom nevažiuoti, bet aš norėjau į Dzeuso urvą. Pati plokštikalnė nieko įspūdingo, prieš tai mes jau buvo matę ir geresnių vaizdų. Įėjimas į Dzeuso urvą 6,- Eur
Atkarpa nuo Malios iki Rethymno patiko mažiausiai. Kaip jau rašiau anksčiau, ten grįžti tikrai nenorėčiau. Porą nakvynių turėjome šalia Hersonissos Erofili apartamentuose.
Buvom užsukę į Fodelę (net neprisimenu, kodėl viena mergina mums rekomendavo ten nuvažiuoti, gal tradicinis jų kaimas su vietiniais rankdarbiais, neprisimenu), bet tik įvažiavom, trumpai praėjom ir išvažiavom. Turistų daug, autobusas po autobuso važiuoja, o ir parduodami rankdarbiai manęs nesužavėjo. Gal kad aš pati moku ir nerti, ir megzti, o ir mūsų lietuvės mugėse daug grožio, savo rankomis sukurto, parduoda.
Margarites-istorinis kaimas, garsėjantis keramika. Vėlgi, pats kaimas gražus, siauros, tvarkingos gatvelės, daug dirbtuvių ir krautuvėlių su keramikos dirbiniais. Pasidžiaugėm, bet pirkti nieko nepirkom.
Rethymnas laaaabai gražus miestas. Ten galėčiau vaikščioti ir vaikščioti, kaip ir Chanijos senamiestis. Nakvojome Panoromo kaimelyje, Castello apartamentai beveik paplūdimyje. Vieta, tinkanti labai ramiam poilsiui.
Paskutinę nakvynę turėjome užsisakę Chanijoje Alena apartamentuose. Pati geriausia, švariausia, ir pigiausia (31,50 Eur) nakvynė per visas 2 savaites. Iki senamiesčio centro, centrinės aikštės-tik 2 min kelio pėsčiomis.
Maistas brangesnis nei pas mus. Gultai ir skėčiai paplūdimiuose kainavo 5-8 Eur. Nepatinka mums dideli miestai, istoriniai griuvėsiai, mes geriau važiuojam į kalnų kaimus, pakrantėmis, landžiojame mažuose kaimeliuose.
Graži Kreta, man patiko. Norėčiau grįžti, bet į pietinę dalį. Man ten visų gražiausia
P. S. Planavau parašyti trumpai, bet gavosi kaip gavosi. Jei nusibos skaityti, galite praleisti mano rašliavas. Gali būti ir rašybos, ir skyrybos klaidų, nes rašiau darbe, nebeturiu kada patikrinti, todėl atsiprašau
Ir AČIŪ visiems, kas dalinosi informacija temoje
Papildyta:
QUOTE(Guarana94 @ 2017 10 25, 11:25)
jų eismo taisyklės tai kažkoks kosmosas, daug fotikų, policijos, greitis max 100. Bet nėra ir ko norėti, nes ten labai daug serpantinų, miestų keliai taip pat labai pavojingi.
Tik gaila, kad visi nuomos punktai griežtai draudžia vykti į Balo salą, nes ten visiškas offroad.
Man kaip tik labai patiko kretiečių vairavimas. Ramiai, atsipūtę, neskuba. Didžiaisiais salos keliais važiuojant, jei mato, kad trukdo, pasitraukia dešiniau, leidžia aplenkti.
Į Balos sako, kad negalima, bet važiuoja tikrai daug turistų. Protingai, atsargiai važiuojant, tikrai galima saugiai nuvažiuot