QUOTE(mintas @ 2016 10 29, 22:47)
Cibujlio rekuperatoriaus rodmenys ant tiek geri, kad aš netikiu jok teisingai rodomi. Turiu įtarima, kad arba elektronika pagrąžina, arba prieš montiuojant temperatūros daviklius juos visus pratestuoja, ir su paklaida į vieną pusę montuoja ant padavimo, su paklaida į kitą pusę ant ištraukimo. Daviklių paklaidos kaip ir deklaruotų paklaidų ribose, bet kai jie "sustatomi teisingai" ant ekrano išvedami duomenys atrodo daug gražiau, nei realybėj gali būti.
Rekuperatoriaus naudingumas, dirbant pirmu režimu ir varinėjant apie 70 kubų oro, siekia 97 proc. Kelis kartus mačiau, kad naudingumas siekė 100 proc., nes rodė, kad iš kambarių ištraukia 20,5 laipsnių orą ir lygiai tokį patį 20,5 laipsnių grąžina. Tai trukdavo neilgai: kokias 5-10 min.
Rekuperatorius laipsnius rodo 0,5 žingsniu, todėl tikėtina, kad yra apvalinimo paklaida. Tarkime rodo, kad iš patalpų ištraukia 20,5 laipsnių orą, kuomet realiai oro šiltumas gali siekti 20,3 laipsnio (jei būtų 20,2 greičiausiai jau apvalintų į 20 laipsnių pusę). O tas grąžinamas į kambarius gali būti ne 20 laipsnių, o 19,8 laipsnio (tikėtina, kad jei rodytų 19,6-19,7, tai apvalintų į 19,5 laipsnio, bet 19,8 ir daugiau apvalina į 20 laipsnių).
Mano supratimu šios temperatūros yra žemiausios, kokias gali rodyti dėl apvalinimo paklaidos. Išeina taip: rekuperatorius rodo, kad ištraukia 20,5 laipsnius, o grąžiną 20 laipsnių, bet dėl apvalinimo paklaidos realiai ištraukia 20,7, o grąžina 19,8 laipsnių. Tarkime, kad lauke turime +1,5 laipsnio. Tokiu atveju rekuperatoriaus NVK siektų apie 95 proc. Akivaizdu, kad paklaida galima, bet ji nėra labai didelė.
Tai patvirtina ir nedidelės šilumos siurblio energijos sąnaudos, nes jei naudingumas būtų prastas, siurblys prisuktų daugiau elektros. Aš šilumos siurblio apatinę kreivę nuo +17 pakėliau iki +19. Praeitą žiemą ant grindų buvo tik betonas, dabar suklotos parketlentės, kurias siekdamas apsaugoti, paklojau vyniojamą kartoną, o ant viršaus dar ir storą kartono popierių. Taip pat pagrindiniame ekrane nustatymą -2 pakeičiau į 0. Prieš tai apskaičiuotas grįžtamo termofikato temperatūra buvo apie 21,3 ar 21,5, šiuo metu apie 23,5-24 laipsniai. Žodžiu, siurblys turi ruošti apie 3-3,5 laipsniais aukštesnės temperatūros termofikatą. Taip pasielgiau todėl, nes bandžiau pasiekti, kad termostatai rodytų, jog patalpose yra apie 20 laipsnių.
Šiuo metu termostatai rodo, kad name turiu apie +20 laipsnių, kuomet mano seni termometrai rodo, kad name yra +21, o katilinėje net +23. Praeitų metų vidurkis su senais termometrais turėjo būti apie +20 laipsnių, šiemet palaikoma 1 laipsniu aukštesnė temperatūra, veikia rekuperatorius, bet šilumos siurblys kol kas prisuka tikrai nedaug šilumos. Galbūt įtakos turi ir tai, kad rekuperuojamo oro kiekis mažas (70 kubų), bet artimiausiu metu žadu pažaisti su antru greičiu. Nustatymą paliksiu ne kelioms minutėms, o parai ar net savaitei. Pažiūrėsim, koks naudingumas dirbant antru greičiu. Aišku trūksta vidinių pritekėjimų, todėl informacija nėra visiškai teisinga.
Man kur kas įdomiau, kurie termometrai rodo teisybę: termostatai ar mano senas skaitmeninis ir spiritinis termometrai? Pagal termostatus name apie 20 laipsnių, kiti termometrai rodo, kad name apie +21 laipsnis, o rekuperatorius rodo, kad iš namų ištraukia 20,5 laipsnių orą. Trys skirtingos reikšmės. Beje, rekuperatorius rodo apie 0,5-0,6 laipsniai aušktesnę tiekiamo oro temperatūrą nei šilumos siurblys. Šį vakarą siurblys rodė, kad lauke buvo apie 0,8 ar 0,9 laipsniai, kuomet rekuperatorius rodė, kad lauke +1,5 laipsniai. Tiekiamas oras iki rekuperatoriaus eina 2,5 m neoporo (polipropileno) vamzdžiai, todėl galėjo pašilti. O galbūt yra apvalinimo paklaida.