Tai skirtingi dalykai - "sėklos iš Rusijos" ir "rusiškos sėklos".
"Sėklos iš Rusijos". Šiuo metu ten yra kelios labai stambios firmos ir gal koks tūkstantis skirtingais pavadinimais priregistruotų veislių bei hibridų. Dar yra keletas privačių daržininkų, platinančių savas sėklas. (Pagalvokim - iš pietų šalių kilusių veislių kur kas mažiau, nei iš sąlyginai šaltos, kad ir didžiulės, Rusijos). Tai va čia visiškas bardakas. Sėklos neretai neatitinka aprašymų, daug kas tai vadina "peresortu", mano manymu, gali būti dar blogiau - tiesiog marketingistai sugalvoja patrauklius pavadinimus, žmonės perka. Ką ten pilsto, biesas žino. Antrą kartą nepirks, bet tam antram kartui tie patys marketingistai vėl ką nors sugalvos. Aš asmeniškai perbandžiau kelias dešimtis "sėklų iš Rusijos", likau prie vienintelio "Tolstyj Džek". Visa kita tiesiog nepatiko, nors tai asmeniška. Įsigyti "sėklų iš Rusijos" paprasta internetu, turgeliuose arba iš jau auginusių.
"Rusiškos sėklos" - tai iš tiesų senos, dešimtmečiais išbandytos ir neretai po pasaulį pasklidusios veislės, kartais netgi pavadinimus gavusios ne rusiškus, pvz. Paul Robson. Šitas variantas man priimtinesnis, nes ilga istorija - tarsi garantija, kad pasėjus išdygs tai, ko tikiesi. Įsigyti taip pat variantų įvairių, pradedant ebėjum ir baigiant sėklų parduotuve už kampo arba kaimynu.
Aš prieš kokį penketą metų taip pat kvadratinėm akim žiūrėjau į "sėklas iš Rusijos" pirmiausia dėl neįtikėtinos jų įvairovės (tinka ne tik pomidorams). Dabar jau supratau, ką reiškia "Gerai ten, kur mūsų nėra", ir naujienos šiais metais nebus nei rusiškos, nei pigios.
Žodžiu, jei jau krito į akį rusiškas pavadinimas, ieškokite atsiliepimų visais įmanomais kanalais - pradedant šituo forumiuku arba grupe FB, baigiant
Tatjanos DB arba kokiu nors
rusišku resursu. O patiks ar ne - sužinosit ne anksčiau kaip rudenį.
Papildysiu. Rusiškam veislių
registre, netgi tik vienam iš jo skyrių, yra 27 veislės, kurių pavadinime žodis "Rozovyj". Jus sudominęs
Rozovyj Miod registruotas 2006, patentas priklauso dviem fiziniam asmenims iš Novosibirsko. Toliau nekomentuosiu...
QUOTE(zaqo666 @ 2017 01 10, 00:14)
Labuka, neperseniausiai prisijungėme prie Pomidorų gruopės facebooke ir ten iškilo tokia temelė apie rusiškas pomidorų veisles. Kiek jums yra tekę siųstis sėklas iš rusijos? Gal turite patarimų kokiais puslapiais verta pasikliauti užsisakant sėklas, o kiriais ne? Pomidorų grupėje man patarė veislę "ROZOVI MIOD" veislę ir teigė, kad labai gera veislė ir galima iš pernykščių sėklų ją sėti (daug pigiau gauti LT). Esate apie tai girdėję?