Įkraunama...
Įkraunama...

Pletkai ir diskusijos apie dienos aktualijas

QUOTE(mjforever @ 2016 07 05, 09:19)
Dogmos apie pragarą netikintiems yra jų sulyginimas su velniais ir tam tikra prasme  pasmerkimas, pažeminimas, panieka. Kitaip tariant, neapykanta.

tai jei netikit, kad yra tokie, tai su niekuo nelygina ir nežemina.
Žinai, man artais atrodo, kad perdėtas viso pasaulio bėdų prisiimimas sau rodo tik žmogaus vidines problemas...

QUOTE(Miškų avietė @ 2016 07 05, 09:22)
Kaip ir minėjau

kaip iš tarybinio ateizmo vadovėlio biggrin.gif biggrin.gif

o apie statymus 'pirmon vieton" tai tik klausimas apie vertybes....

QUOTE(pikkolo @ 2016 07 05, 09:36)
* Bet kai kalbama apie krikščionybę dauguma mato tik vieną - Bažnyčią, ir būtinai katalikų.

**Jei neklystu kūdikius buvo galima krikštyti ir po mirties.

*nes nesitaiko prie laikmečio ir sako ir toliau - savo tiesas. o ne kaip diktuoja laikmetis.
** krikštas gyviesiems, o ne mirusiems. Negalima.

QUOTE(Pink Pepper @ 2016 07 05, 09:53)
Apskritai religijos buvo sukurtos valdyti žmonėms. Kad patys vargingiausi dirbtų ir nesiskųstų. Mat jiems bus atlyginta po mirties!

uhu. Humaniškieji romėnai vergo žmogumi nelaikė. O krikščionybė atėjusi - pripažino. Žmogumi. Su siela, su sprendimų laisve. Sulygino vyrą ir moterį. nu baisu. šitaip humanizmą pažeminti...

Blogai, kad skiepai neprivalomi. Vištidė gal ir džiūgauja, bet dera priminti, kad šiais laikais ir polimiolitas gali grįžti, ir su turistų ar pabėgėlių srautais - ligos, kurių Europoje senokai nėra, bet Afrikoje vis dar sergama....

Čia vat ta vieta, apie religiją ir vertybių pirmenybę. Kai kam vaikas - dievo vietoje. Reikia skiepyti, kad ir kiti vaikai nesirgtų nes tik aukštas proc skiepytųjų užkerta kelią plisti ligoms, ir užsikrėsti tiems, kurie negali būti skiepyti (dzin tas užkrėstas pusmetinukas neišnešiotukas, svarbu mano vaikas)? nedrįskit liesti mano vaiko! tai ppat nelieskite jo, jei jis siautėja kavinėje ar kaip Lryto istorijoje - ateina ir pasiima iš greta sėdinčios šeimos maistą. Mamaitės gina - čia gi tik pustrečių metų vaikas, ar buvo sunku pavaišinti....

Apie žydus ir jų išmintį. Pakraupinsiu dar labiau. Mano tetos labai gera draugė buvo žydė ir tikrai labai tikinti ir besilaikanti nuostatų. Mes su pusesere labai mėgdavom ją kamantinėti biggrin.gif Žodžiu - Dievas - svarbiausia. Šeima labai svarbu, bet svarbiau negu vaikas - svarbiau vyras.
o pirmagimis yra 'dievui pašvęstas". Kažkuri istorija iš ST - visi pirmagimiai aukojami Dievui. Kaip paaukotas dievui, tau nebepriklauso. Tik esi įpareigotas rūpintis ir kuo geriausiai - kas tam vaikui skirta - kur jis gabus, kur gali prasiskinti kelią. Ir puseserė, pirmagimė, apšalusi bandė aiškintis giliau, kaip čia bus su tuo pašventimu. Paaiškinimas - motinoms pirmagimis - ypatingas, ir jei bus daugiau vaikų, jis bus dažnai labiau iškeliamas, ypač berniukas. O dabar - dievui pašvęstas, motinai kaip ir nebepriklauso, vadinasi - reikia daugiau vaikų ir kiti vaikai jau bus tavo. Santykis su kitais vaikais jau būna kiek atsainesnis, ir tokiu būdu visiems vaikams būna daugiau laisvės, kiek mažiau priežiūros. Bet įpareigojimas 'rasti vaikui vietą" - išlieka. Vadinasi, nors mamai atrodys, kad geriau šachmatai negu pianinas, bet vaikas gabus pianinui, bus pianinas. (čia tos ponios atvirkštinis variantas, sūnus turėjo pasiekimų kažkuriame techniniame sporte, o ji ašarojo žiūrėdama, kaip puseserė groja pianinu ir sąžiningai vežiojo sūnų į technikos būrelius). Gal tai ir paaiškinimas žydų, kaip tautos 'gabumams'.
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2016 07 05, 16:49)
Išties liūdna, nes mokykloje juk privalomos dvi užsienio kalbos.
O su rusų kalbos mokymu mokyklose išvis tragiška tiems vaikams, kurių aplinkoje rusiškai nešnekama - nors programos vis koreguojamos, bet vistiek jos kuriamos galvojant, kad bent jau kažkokius kalbos pradmenis vaikai turi. Mano vaikams tai buvo nekenčiamiausias dalykas ir bene vienintelis, kai tekdavo jiems padėti namų darbus daryti.
1. Jei klausia, vadinasi, abejoja ir, išties, baltų kalbos artimesnės slavų, nei germanų kalboms. Tokį klausimą iš pirmą kartą į Lietuvą atvykusių dažnai girdžiu ir visuomet su malonumu paaiškinu visai neisižeisdama. Bet žinoma, dar maloniau būna, kai vienas užsienietis paklausia, o kitas jam paaiškina už mane, nes prieš atvažiuodamas pasidomi.
2. Maisto prasme prancūzas nebuvo toks jau ir neteisus, nes ukrainietiškoje virtuvėje yra daug ko mums priimtino ir žinomo dar iš sovietmečio. O jei dėl kalbos, tai Jūsų atsakymas buvo taiklus.

As zinau, kad jie nezino kiek rusu kalba artima lietuviu. Visada paaiskinu, bet yra viena ta dalyla aiskinti karta per du menesius ir visai kas kita du kartus per savaite. Lenku niekas taip su rusais netapatina kaip lietuvius. Cia is savos patirties.

Kalbant apie maista, tai man dabar ir i DE nuvaziavus viskas artima atrodo, bet visgi ne tas pats. Lygiai taip pat ir su ukrainieciais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iš_Šviesos: 05 liepos 2016 - 17:13
QUOTE(pikkolo @ 2016 07 05, 08:47)
Praktiškai visiem tiem nuotykiam yra moksliniai paaiškinimai. Vaikščiojimas vandeniu - tuo metu neįprastai buvo nusekęs vanduo, tad sekliausioje vietoje buvo galima perbristi. Gal pamenat filme Briliantinė ranka irgi toks nuotykis buvo, kur berniukas "ėjo" vandeniu, o iš tikrųjų toje vietoje buvo sekluma.

Mat kaip... O kodėl tuomet tai pateikiama kaip stebuklas, kai realiai kiekvienas ta nusekusia brasta praeiti galėjo? Kaip tai parodo Jėzaus išskirtinumą?

QUOTE(Miškų avietė @ 2016 07 05, 08:53)
Vien ko verti dievo bauginimai žiauriausiomis bausmėmis... irgi nelabai rišasi su ta neva spinduliuojama dievulio meile.

drinks_cheers.gif

QUOTE(Pink Pepper @ 2016 07 05, 08:53)
Apskritai religijos buvo sukurtos valdyti žmonėms. Kad patys vargingiausi dirbtų ir nesiskųstų. Mat jiems bus atlyginta po mirties!

drinks_cheers.gif

QUOTE(Miškų avietė @ 2016 07 05, 14:29)
Manau visgi esmė neišprusime. Nesvarbu, kad kažkokia šalis maža, ekonomiškai silpna, neįtakinga, nežinoti elementarios geografijos yra didelė gėda suaugusiam, raštingam, mokyklą baigusiam žmogui. Aš pati nesu susidūrusi su užsieniečiais, kurie nežinotų, kur Lietuva, bet jeigu koks turkas ar vokietis pasakytų, kad nežino, kur ta Lietuva, tai jis iškart mano akyse kristų schmoll.gif

Sutinku daug nenutuokiančių, kad lietuviai turi savo kalbą.

QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 07 05, 14:37)
Ar lietuviu kalba skiriasi nuo rusu girdziu pastoviai. Apskritai dideliai daliai vakaru europieciu visos rytines salys yra vienodos. Kazkada man prancuzas pasake, kad uzsukciau i ukrainieciu restorana, nes ten galesiu "jaustis kaip namie". Paklausiau ar jis Portugalijoje kaip namie jauciasi.  biggrin.gif

drinks_cheers.gif
thumbup.gif

QUOTE(Ašaka @ 2016 07 05, 15:49)
Išties liūdna, nes mokykloje juk privalomos dvi užsienio kalbos.
O su rusų kalbos mokymu mokyklose išvis tragiška tiems vaikams, kurių aplinkoje rusiškai nešnekama - nors programos vis koreguojamos, bet vistiek jos kuriamos galvojant, kad bent jau kažkokius kalbos pradmenis vaikai turi. Mano vaikams tai buvo nekenčiamiausias dalykas ir bene vienintelis, kai tekdavo jiems padėti namų darbus daryti.

1. Jei klausia, vadinasi, abejoja ir, išties, baltų kalbos artimesnės slavų, nei germanų kalboms. Tokį klausimą iš pirmą kartą į Lietuvą atvykusių dažnai girdžiu ir visuomet su malonumu paaiškinu visai neisižeisdama. Bet žinoma, dar maloniau būna, kai vienas užsienietis paklausia, o kitas jam paaiškina už mane, nes prieš atvažiuodamas pasidomi.

Rusų kalbos kursas yra žiauriai sunkus. Mano sūnus mokėsi pirmąją lakbą anglų, antrąją rusų. Antroji, logiškai mąstant, turėtų būti dėstoma pagal lengvesnę programą, nei pirmoji. Tačiau nieko panašaus. Rusų programa bent 3 kartus sudėtingesnė.

*Nieko panašaus. Lietuvių kalba, tiksliau į lietuvių kalbą yra panašiausios sanskrito ir lotynų kalbos.

QUOTE(Karusia @ 2016 07 05, 16:04)
uhu. Humaniškieji romėnai vergo žmogumi nelaikė. O krikščionybė atėjusi - pripažino. Žmogumi. Su siela, su sprendimų laisve. Sulygino vyrą ir moterį. nu baisu. šitaip humanizmą pažeminti...

Blogai, kad skiepai neprivalomi. Vištidė gal ir džiūgauja, bet dera priminti, kad šiais laikais ir polimiolitas gali grįžti, ir su turistų ar pabėgėlių srautais - ligos, kurių Europoje senokai nėra, bet Afrikoje vis dar sergama....

Uhu. Gailestingieji ir dorieji krikščionys tikrąja to žodžio prasme skerdė pagonis. Čia viskas turbūt iš meilės didelės, ar ne?
Žinot, už ką šventuoju paskelbtas Olofas? Ogi už tai, kad netikėliams (netikintiesiems) badė akis ir kapojo galūnes.
Iš viso, krikščionybė yra pats baisiausias genocidas, kada nors vykęs pasaulyje. Hitleris ir Stalinas tik darželinukai palyginus su gailestingiaisiais krikščionimis. Pastarieji kraugėriai šlavė nuo žemės paviršiaus viską - ne miestus, ne kaimus, o ištisas šalis ir tautas.

*Čia pritariu. Skiepai turėtų būti privalomi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Terezza: 05 liepos 2016 - 17:37
QUOTE(Karusia @ 2016 07 05, 18:04)
tai jei netikit, kad yra tokie, tai su niekuo nelygina ir nežemina.
Žinai, man artais atrodo, kad perdėtas viso pasaulio bėdų prisiimimas sau rodo tik žmogaus vidines problemas...

o tie kas tiki, lygina biggrin.gif antra dalis tai patvirtina.
Atsakyti
Reikjavikas sutinka savo herojus wub.gif

https://youtu.be/wEEg96snvKs
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mjforever: 05 liepos 2016 - 18:07
QUOTE(mjforever @ 2016 07 05, 17:41)
o tie kas tiki, lygina  biggrin.gif  antra dalis tai patvirtina.

Tamįsta ne Zitutė?

viena mano giminaitė, jeigu kompanijoje išeina kalba apie tai, kur kieno vaikai mokosi ar tikisi mokytis, ar jau baigė, mano, kad čia yra apie ją ir ją žemina, nes ji neišsilavinusi.... Jeigu išeina kalba apie kokį patiekalą ar neduokdie dietą, mano, kad čia priekaištas jai, nes ji save laiko stora (čia tokioje storulių giminėje, kur liesų nebūna hihihi.gif ) ir taip toliau ir panašiai. Žodžiu, susirenka giminaičių kompanijos, per laidotuves ar jubiliejus vien dėl to, kad ją pažemintų..... ir ką jai dabar....
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2016 07 05, 19:12)
Tamįsta ne Zitutė?

viena mano giminaitė, jeigu kompanijoje išeina kalba apie tai, kur kieno vaikai mokosi ar tikisi mokytis, ar jau baigė, mano, kad čia yra apie ją ir ją žemina, nes ji neišsilavinusi.... Jeigu išeina kalba apie kokį patiekalą ar neduokdie dietą, mano, kad čia priekaištas jai, nes ji save laiko stora (čia tokioje storulių giminėje, kur liesų nebūna hihihi.gif ) ir taip toliau ir panašiai. Žodžiu, susirenka giminaičių kompanijos, per laidotuves ar jubiliejus vien dėl to, kad ją pažemintų..... ir ką jai dabar....

nesvajok, aš taip nesijaučiu smile.gif jaučiuosi netgi labai gerai. Aš tik neigiau prieš tai oponentės parašytą teiginį, neigiau argumentais iš biblijos " Bet bailiams, netikintiems, nešvankėliams, žudikams, ištvirkėliams, burtininkams, stabmeldžiams ir visiems melagiams skirta dalis ežere, kuris dega ugnimi ir siera; tai yra antroji mirtis”.
Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 07 05, 16:37)
Apskritai dideliai daliai vakaru europieciu visos rytines salys yra vienodos. Kazkada man prancuzas pasake, kad uzsukciau i ukrainieciu restorana, nes ten galesiu "jaustis kaip namie". Paklausiau ar jis Portugalijoje kaip namie jauciasi.  biggrin.gif

Lietuviai šioje vietoje dažnai irgi nesublizga. Ar Slovėnija ar Slovakija jiems tas pats, na tarkim pavadinimai panašūs. Bet lygiai taip pat nesigaudo ir net nenori žinoti kas yra Kroatija , o kas Serbija . Buvusių sovietų respublikų tolimuosiuose rytuose nė pavadinimų nemoka ištarti.

O gal ir nereikia žinoti, yra internetas, ką reikia, greit sau pasižiūri g.gif .
Atsakyti
QUOTE(mementoo @ 2016 07 05, 19:14)
Lietuviai šioje vietoje dažnai irgi nesublizga. Ar Slovėnija ar Slovakija jiems tas pats, na tarkim pavadinimai panašūs. Bet lygiai taip pat nesigaudo ir net nenori žinoti kas yra  Kroatija , o kas  Serbija .  Buvusių sovietų respublikų tolimuosiuose rytuose nė pavadinimų nemoka ištarti.

O gal ir nereikia žinoti, yra internetas, ką reikia, greit sau pasižiūri  g.gif .

Na as tikrai nezinau kuo skiriasi Serbijos ir Makedonijos virtuves, bet vistiek nesautu i galva pasakyti, jog tai yra lygiai tas pats. Ir nesikreipciau i serba kroatiskai. Kai tik pasakau, kad esu is Lietuvos, pastoviai isgirstu rusiska pasisveikinima.
Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 07 05, 18:10)
1. As zinau, kad jie nezino kiek rusu kalba artima lietuviu. Visada paaiskinu, bet yra viena ta dalyla aiskinti karta per du menesius ir visai kas kita du kartus per savaite. 2. Lenku niekas taip su rusais netapatina kaip lietuvius. Cia is savos patirties.

3. Kalbant apie maista, tai man dabar ir i DE nuvaziavus viskas artima atrodo, bet visgi ne tas pats. Lygiai taip pat ir su ukrainieciais.

1. Ai, kokios problemos, man tai paaiškint nesunku, o jei taip dažnai kaip Jums tektų, tai "išdirbčiau" tekstą, ir tiek.

2. Na, jiems tiesiog istoriškai labiau pasisekė, Lietuva gi buvo tapusi Rusijos Imperijos provincija su dviem gubernijomis, kai tuo tarpu Lenkija ir toliau buvo laikoma karalyste, kurios karalius buvo Rusijos caras.

3. Aišku, panašu, bet ne tas pats, kaip ir lenkų ar čekų virtuvė.

QUOTE(Terezza @ 2016 07 05, 18:36)
Nieko panašaus. Lietuvių kalba, tiksliau į lietuvių kalbą yra panašiausios sanskrito ir lotynų kalbos.

Klystate. Lietuvių kalba ir sanskritas yra panašios tik tiek, kad tiek vienoje, tiek kitoje kalboje kai kurie žodžiai yra išlaikę savo reikšmę nuo protoindoeuropiečių/indoeuropiečių laikų. Tik tiek. Fonetiškai kalbos labai skiriasi (pvz., bh, dh gh sanskrite lietuvių kalboje "sumodernėjo" į p, t, k) bet, aišku, galima surasti ir panašių žodžių.
Dėl lietuvių ir lotynų kalbų panašumo, vėl gi, galima būtų ginčytis, nes, pvz., protoindoeuropietiški bh, dh, gh lotynų kalboje virto į f, f ir h).
Apibendrinant panašumus tarp, pvz., lotynų ir lietuvių kalbų, būtų galima trumpai pasakyti tik tiek, kad pirmojoje šalyje atsiradusi rašto kalba užfiksavo tam tikrus archajiškus lotynų kalbos ypatumus, kai tuo tarpu lietuvių kalba, tik pastaraisiais šimtmečiais tapusi rašto kalba, yra išlaikiusi žymiai daugiau archajiškų elementų.
Atsakyti
Bžeskai skiriasi!
Gal žinote priežastį... Jei į pletkų aktualijas pataikiau biggrin.gif
http://www.delfi.lt/...s.d?id=71740180
Atsakyti
QUOTE(mementoo @ 2016 07 05, 17:58)
Mat kaip. O kodėl tiki ir turtingiausi iš turtingiausių? Patys turtuoliai sukūrė religijas, kad valdytų tuos vargingiausius, o paskui patys įtikėjo. O komunistai, naikinę bet kokias religingumo apraiškas, ir be religijų sugebėjo valdyti, tai bent išminčiai.

Turtingiausi irgi bijo mirties ir negandų, o tikėjimas suteikia komfortą, viltį. Nereiškia, kad tikėjo būtent tie, kurie sukūrė biggrin.gif

QUOTE(Karusia @ 2016 07 05, 18:04)

Tai senovėj daug kas blogiau buvo nei dabar, ypač jei kalbame apie žmogaus teises. Progresu tai vadinama. Ar manot, kad be krikščionybės iki šiol būtų likusi vergija? biggrin.gif Ir be to, aš gi nesakiau, kad krikščionybė nieko gero nemokė absoliučiai, bet daug ir blogybių padaryta tikėjimo vardu. Tai kam ne į temą rašyt. Ar be dievo idėjos žmogus nepajėgus tapti geresniu, nes nėra siekiamybės - rojaus, nėra stebėtojo, kuris viską vertintų?
Atsakyti