QUOTE(Verteris @ 2016 07 24, 18:52)
Cibuli, man rodos jūs namo statybose nemažai privačių meistrų samdėtės, taigi nėra visa korektiškas palyginimas. Iš vienos pusės nemažai privačių patentininkų darbo su visokiais mokestiniais 'privalumais', o iš kitos pusės 'firma' su visais pvm'ais, sodromis ir t.t. Ar aš klystu?
Man pamatus darė
šita firma. Viskas labai korektiška. Aš mokėjau PVM, todėl knisau protą už prastą rostverko apšiltinimą. Jie man dar padarė lyg ir 2000 Lt nuolaidą.
Taip pat padarė pamatų žiniaraštį, išpildomąją nuotrauką, t.y. pateikė storą pamatų papkutę (gal 10 psl.) su visomis nuotraukomis, dokumentais ir parašais. Taip pat užpildė statybų žurnalą bei pakoregavo projektą, nes buvo numatyti 50 cm diametro ir 3 metrų gylio poliai, o padarėme 30 cm diametro ir 5 ar 6 metro gylio polius. Pamatų sijoną šiltino tie patys, kurie šiltino fasadą. O jie dirbo su verslo liudijimas ar kaip ten vadinasi. Taip kad viskas su mokesčiais ir tvarkingai.
Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2016 07 24, 18:49)
parduos nesijaudinkit, dabar kainos puciasia is nieko ir zmones vistiek perka.
Šį tekstą (žemiau) parašiau dar dieną ir galvojau ar skelbti. Ištryniau, bet bala nematė paviešinsiu. Galėčiau visą namo statybos sąmatą paviešinti, nes šiandieną gal 6 valandas skaičiavau, bet įtariu, kad bus daug triukšmo ir eilinių patyčių. Bet dalį paviešinsiu.
Brangiausiai atsiėjo stogas be šiltinimo - 15 788 eurai, fasado šiltinimas be klinkerio - 12 553 eurai, sienos - 11 816 eurų, pamatai - 10 064 eurai ir geoterminis - 9636 eurai. O jei prie geoterminio kainas pridėčiau ir grindų šildymo sistemą (3760 eurų, ne tik grindų šildymas, bet ir viso namo vandens sistema), tai namo šildymo sistemos kaina išaugtų iki 13 396 eurų. Kosminė suma. Aš taip pat manau, kad vis dar nėra pigios šildymo ir karšto vandens ruošimo sistemos A+ klasės namams. Žinau, kad čia daugelis už elektrą, bet jei namas bus sertifikuojamas A+ klasei (kalbu ne apie save, o bendrai), tai elektra netiks, nes bus viršytas pirminės energijos sąnaudos. Nebent dėti saulės kolektorius karštam vandeniui ruošti ar dar kažką. Žodžiu, aš manau, kad vis dar nėra optimalios šildymo ir karšto vandens ruošimo įrangos A+ klasės namams.
Taip pat akivaizdu, kad mano automobilių stoginė ir laukos sandėliukas - baisiai brangus dalykas. Antra kartą tokio brangaus priestato nedaryčiau. Šiuo atveju kalbu apie architektūros stadiją, nes lauko sandėliuką ir stoginę tikrai galima paprasčiau ir pigiau išspręsti. Su pamatais, sienomis, stogu ir apdaila kainavo net 11 653 eurų. Dar trūksta pakalimų ir durų, todėl kaina išaugs kažkur iki 14 000 eurų.
Dar mane nustebino tai, kad man plytelės su darbu kainavo net 7635 eurus. Pagal brangumą, tai net 9 vietoje esantis dalykas. Aišku suklijuota nemažai (du WC, vonios patalpa, katilinė, sandėliukas po laiptais, virtuvė ir tambūras), bet tikrai niekada nepagalvočiau, kad plytelės gali tiek daug kainuoti.
Žodžiu, iš esmės tikrai esu patenkintas namo statybos kaina, tačiau manau, kad permokėjau už automobilių stoginę, šildymo sistemą, plyteles ir dar kelis dalykus. Viską optimizavus galėjau sutaupyti apie 10 000 galbūt 15 000 eurų, bet tikrai ne daugiau. Šiuo metu kvadrato kaina siekia 941 eurą. Aš taip pat manau, kad šiltam namui svarbu kuo paprastesnė architektūra, jei nėra noro permokėti už statybas. Kitą kartą rinkčiausi paprastesnę architektūrą ir manau, kad sutaupyčiau kokius 30 000 eurų.
Bet ką tik grįžau nuo namo ir supratau, kad nė velnio aš nebūčiau statęs eilinės trobos vien dėl to, kad būtų pigiau. Man reikia emocijos, dizaino ir tą dalyką aš gavau. Ne viskas pinigais matuojama.
P.S. Jei kas statysitės A+ klasės namą, tai vieno kvadrato kaina su medžiagomis kaip sau išeina apie 1000-1200 eurų. Jei labai daug darbų padaryti savo rankomis (ne mano atvejis), galbūt galima tilpti ir į 800 eurų, bet tikrai nereikia apgaudinėti savęs ir manyti, kad pavyks namą pastatyti pigiai. Ir jei viską daryti pačiam arba beveik viską ir dėti pigiausias medžiagas, o namas būtų kvadratinė dėžė, tai gal ir galima tilpti į 600-700 eurų. Bet 600 eurų būtų tuo atveju, jei pats esi statybininkas, o jei ne greičiausiai vis tiek bus 700-800 eurų. Stebuklų nebūna.