laba,
pas mane si nesildymo sezona name max buvo +23,8C. dabar +22.C
ner rekupo, nakciai visada paliekam 1-2 langus pravirus. diena stengiames laikyt uzdarus.
uzuolaidu ner. tik dabar atkreipia demesi kad kai is vidaus ziurii pro langa faktiskai nematau dangaus 1a. visur zaluma/lapija, senas sodas + miskelis + kieme du dideli lapuociai is pietines puses uz 25m. tik 2 rytiniai langai daugiausiai gauna
saules... taip iseitu naturalus seseliavimas
p.s. elektros buciai iseina apie 300kw/h/men., stogas tamsus , betonines cerpes
QUOTE(Giords @ 2016 07 05, 22:33)
Aš vis stebiuosi, kad pas cibulį drėgmė laikosi mažiau 40% ir jis ją stengiasi dar numušinėti (nors tai gal reikalinga statybų eigoje). Juk normali drėgmė yra 40-60%.
Aš niekada nesakiau, kad specialiai numušinėju drėgmę. Tiesiog kol neturiu rekuperatoriaus, tol vėdinu namą praverdamas langus ir tai darau, kai lauke saulėtas, mažai drėgmės turintis oras. Juk nevėdinsi namo, kai lauke lyja? Be to mažesnė nei 40 proc. drėgmė buvo tuomet, kol nebuvo įjungtas pasyvus vėsinimas, bet tuo metu lauke buvo virš 30 laipsnių karštas ir sausas oras, todėl ir name drėgmė krito iki 34 proc. Kadangi jau geras mėnesis kai namo beveik nevėdinu, tačiau laikau įjungęs pasyvų vėsinimą, tai name laikosi optimali 46 proc. drėgmė.
Papildyta:
QUOTE(Giords @ 2016 07 05, 22:41)
O ką aš buriu?
Aš sakau, kad kai veikia pasyvus vėsinimas, tai oras name yra juntamai gaivesnis. Taip pat aš niekur nerašiau, kad kai veikia vėsinimas, name būna 25-27 laipsniai. Pats iš kažkur ištraukei tokius skaičius. Kai veikė pasyvus vėsinimas, name buvo daugiausiai 23 laipsniai, kai lauke atvėso, nukrito iki 21 laipsnio. Arba trumpiau: temperatūra su pasyviu vėsinimu name laikosi 21-23 laipsnių ribose.
Šiuo metu name irgi yra maždaug 23 laipsniai šilumos, tačiau pasyvus vėsinimas neveikia. Kadangi neturiu rekūpo, tai net 23 laipsnių oras atrodo troškus, negyvas. Tačiau pasyvus vėsinimas greičiausiai šiek tiek sujudina orą, todėl jis atrodo natūraliai gaivesnis. Žodžiu, tos pačios temperatūros oras, kuomet įjungtas ir išjungtas pasyvus vėsinimas, atrodo vis kitoks. Su pasyviu vėsinimu oras atrodo natūraliai gaivesnis.
Papildyta:
QUOTE(Giords @ 2016 07 05, 22:41)
Kuom ta "ekskursija" nereali?
Tuom, kad yra galimybė gyvai pamatyti namą, apie kurį čia tiek daug prirašyta. Ne kiekvienas apie savo namą tiek atviros informacijos paskelbia ir juo labiau dar kviečia pasižiūrėti gyvai. Bet greičiausiai, kad padariau klaidą pakvietęs pasižiūrėti.
QUOTE(cibulis @ 2016 07 06, 09:49)
Pats iš kažkur ištraukei tokius skaičius.
Kažką maišai. Arkava parašė "Ar gali karštas, šiltas 25-27 laipsniu būt grynas, šviežias ir gaivus?", tu parašei "Gali. Pasyvus vėsinimas orą atvėsina ir jis tampa juntamai gaivesnis.", tai aš ir parašiau "Tik jis tada nebe 25-27C."
Papildyta:
Bet greičiausiai, kad padariau klaidą pakvietęs pasižiūrėti.
Nesijaudink, bent jau aš tavęs nevarginsiu Info apie tavo namą jau ir taip per gerklę lenda
Papildyta:
Aš niekada nesakiau, kad specialiai numušinėju drėgmę.
Esmė ne "specialiai" ar "nespecialiai", o kad tokia žema būna. Na bet tai negyvenamas namas...
QUOTE(Giords @ 2016 07 06, 12:27)
Esmė ne "specialiai" ar "nespecialiai", o kad tokia žema būna. Na bet tai negyvenamas namas...
Būtent, kad negyvenamas namas. Konstrukcijos, panašu, jau išdžiūvo, o daugiau drėgmės šaltinių ir nebėra - nei žmonės iškvėpuoja, nei augalų yra, nei buitinės (vonia, dušas, virtuvė) drėgmės šaltinių.
QUOTE(Verteris @ 2016 07 06, 11:42)
Konstrukcijos, panašu, jau išdžiūvo, o daugiau drėgmės šaltinių ir nebėra
Vienas drėgmės šaltinis yra. Tai - pasyvus vėsinimas, kuris name pakėlė drėgmę. Kiek tiksliai, sunku pasakyti. Atrodo lyg ir iki 10 proc., bet gal greičiau iki 5 proc.
Va šita fraze reiia patentuot, ir pasiulyt ŠS marketingistam jie da taip nesugalvojo
Malonu, gi kai savas brangus daiktas tiek papildomu nežinomu f-ju turi Jūdina orą.
Malonu, gi kai savas brangus daiktas tiek papildomu nežinomu f-ju turi Jūdina orą.
QUOTE(cibulis @ 2016 07 06, 08:49)
Tačiau pasyvus vėsinimas greičiausiai šiek tiek sujudina orą, todėl jis atrodo natūraliai gaivesnis. Žodžiu, tos pačios temperatūros oras, kuomet įjungtas ir išjungtas pasyvus vėsinimas, atrodo vis kitoks. Su pasyviu vėsinimu oras atrodo natūraliai gaivesnis.
QUOTE(cibulis @ 2016 07 06, 10:49)
Bet greičiausiai, kad padariau klaidą pakvietęs pasižiūrėti.
Cibuli, nepadarei klaidos. Siulau tau nustatyti laika ir kiekvienas patvirtina dalyvavima az. Tu patvirtinusiems atsiunti adresa. Manau darbo diena po darbo butu idealu daugumai vasara.
QUOTE(arkava @ 2016 07 06, 15:50)
Va šita fraze reiia patentuot, ir pasiulyt ŠS marketingistam jie da taip nesugalvojo
Na bent teoriškai tai yra vadinama konvekcija. Kokio ji intensyvumo ir ar juntama, nežinau. Bet čia nėr visai iš niekur išraukta frazė cibulio.
QUOTE(arkava @ 2016 07 06, 15:50)
Taip, pagal fiziką šiltas oras kyla į viršų, o šaltas leidžiasi žemyn. Todėl pasyvus vėsinimas neturėtų veikti, bet veikia, vadinasi, kažkokiu būdu 18-19 laipsnių grindų termofikatas atiduoda vėsą šiltam patalpų orui. Bet kuriuo atveju vėsa yra išspinduliuojama į šiltas patalpas. Natūralu, kad kambaryje esantis šiltas oras maišosi su vėsa iš grindų. Štai tas maišymas ir judina orą. Tai vadinama konvekcija. Čia yra didesnių fizikų, kurie greičiausiai galėtų tiksliau paaiškinti, kaip ir kodėl veikia pasyvus vėsinimas.
Čia šiaip gali paskaityti. Dar paaiškinsiu plačiau apie šį filmuką, kur vakar minėjau. Milžinų šalyje yra geriamas burbulinadas. Jo burbuliukai ne kyla į viršų kaip mūsų pasaulyje, o leidžiasi žemyn. Todėl išgėręs burbulinado, žmogus ne raugėja, o bezda.
QUOTE(LauLau @ 2016 07 06, 16:41)
Cibuli, nepadarei klaidos. Siulau tau nustatyti laika ir kiekvienas patvirtina dalyvavima az. Tu patvirtinusiems atsiunti adresa. Manau darbo diena po darbo butu idealu daugumai vasara.
Pabandom kažkurią liepos mėnesio dieną. Manau, kad būtų puiku, jei lauke būtų karšta. Bent jau virš kokių 26 laipsnių, o dar geriau apie 30 laipsnių. Tada būtų galima susidaryti vaizdą apie vėsinimą. Kada bus karšta, sunku pasakyti. Reikia stebėti orus. O gal jau vasara baigėsi? Kažkaip karščių neberodo. Parašykite, kas nori atvykti, o tada suderinsime ir laiką. Aišku galima palaukti ir rugpjūčio, kai jau turėtų būti pastatytas rekuperatorius. Kaip geriau: su rekūpu ar be?
QUOTE(cibulis @ 2016 07 06, 19:08)
Kaip geriau: su rekūpu ar be?
As manau, kad kol neisikelsit, tai rekupas irgi ne viska pasakys. Tad manau galima ir Liepa. Jei karsciu Liepa nebebus, tai galima kelti ir Rugpjuciui kartu su rekupu. Butu gerai, kad paskelbtum kelias dienas pries Atviru duru diena. As dalyvausiu. Alkoholio nevartoju, bet atvesiu savo medaus seimininkui, tad net jei busiu vienas, beveik verta mane isileisti:) Bet manau, kad tikrai bus daugiau zmoniu.
Savo medaus galėčiau ir aš atvilkti, tad dubliuosimes.
Tikrai nevaziuosiu, nes viska apie nama iki varžtelio žinau, vėsias grindis turiu pats, o ir šiaip....
Tikrai nevaziuosiu, nes viska apie nama iki varžtelio žinau, vėsias grindis turiu pats, o ir šiaip....
QUOTE(LauLau @ 2016 07 06, 17:44)
As manau, kad kol neisikelsit, tai rekupas irgi ne viska pasakys. Tad manau galima ir Liepa. Jei karsciu Liepa nebebus, tai galima kelti ir Rugpjuciui kartu su rekupu. Butu gerai, kad paskelbtum kelias dienas pries Atviru duru diena. As dalyvausiu. Alkoholio nevartoju, bet atvesiu savo medaus seimininkui, tad net jei busiu vienas, beveik verta mane isileisti:) Bet manau, kad tikrai bus daugiau zmoniu.