Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 39

QUOTE(Verteris @ 2016 07 01, 17:13)
Kam tie termostatai? Kodėl dabar negalima padidinti į grindis paduodamą temperatūrą nuo 18 (berods tiek) iki kokių 20 laipsnių? Tai ir turėtų laikytis kokie 23-25C, pats tas vasarą.

Galima ne tik paduodama temperatūrą didinti, bet ir mažinti termofikato srautą. Žodžiu, galima šiuos du dalykus valdyti. Termostatai bus reikalingi šildymui, nepamaišys ir vėsinimui. Arba šiaip - turėsiu brangius, bet gražius termometrus.
Atsakyti
Pakabins roletus, zaliuzes - isjungs ta vėsinima. Nes bus 21-22.

QUOTE(Verteris @ 2016 07 01, 16:13)
Kam tie termostatai? Kodėl dabar negalima padidinti į grindis paduodamą temperatūrą nuo 18 (berods tiek) iki kokių 20 laipsnių? Tai ir turėtų laikytis kokie 23-25C, pats tas vasarą.

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 07 01, 18:22)
Galima ne tik paduodama temperatūrą didinti, bet ir mažinti termofikato srautą. Žodžiu, galima šiuos du dalykus valdyti. Termostatai bus reikalingi šildymui, nepamaišys ir vėsinimui. Arba šiaip - turėsiu brangius, bet gražius termometrus.

Turiu termostatus ir valdomus kolektorius. Labiau reikalingi antrame aukste, kad neperkaistu miegamieji ziema. Pirmam aukste pas mane jie nereikalingi, nors ir irengti.
Atsakyti
Kuomet prieš mėnesį, birželio 2 d., įjungiau pasyvų vėsinimą, elektros skaitliukas rodė, kad yra sunaudota 967,27 kWh elektros. Liepos 1 dienos vakarą elektros skaitliukas rodė tokius skaičius: 1007,23 kWh elektros. Skirtumas - 39,96 kWh elektros. Mano elektros planas - 0,127 euro, todėl viso mėnesio vėsinimas man kainavo 5,07 euro. Juokingai maža suma.

Liepos 1 dienos vakarą taip pat sumažinau gręžinio ir grindų cirkuliacinių siurblių galingumus. Iki tol jie dirbo 70 proc. galingumu, dabar nustačiau 50 proc. galingumu. Štai čia daugiau informacijos. Kuomet šeštadienį, liepos 2 d., Lietuvą vėl alino tropiniai karščiai nemačiau, kokios temperatūros buvo namo viduje, bet sekmadienio vakarą pirmame aukšte radau 20,9 laipsnius. Antrame aukšte buvo kažkur 21,5, o katilinėje 20,5 laipsniai. Panašu, kad ir mažesnis cirkuliacinių galingumas garantuoja vėsą name.

Taip pat galvoju, kad reikės padidinti į grindis paduodamą temperatūrą iki 19 ar 20 laipsnių. Tik neapsisprendžiu ar visą liepą palaukti su mažesniu galingumu nustatytais cirkuliaciniais, ar į grindis paduodamą temperatūrą pakelti anksčiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 04 liepos 2016 - 14:54
QUOTE(cibulis @ 2016 07 04, 15:51)
Antrame aukšte buvo kažkur 21,5, o katilinėje 20,5 laipsniai. Panašu, kad ir mažesnis cirkuliacinių galingumas garantuoja vėsą name.

Tave zmona su vaikais isgrus is namu, jei vidurvasari sugalvosi name laikyti 20 laipsniu temperatura.
Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2016 07 04, 22:00)
Tave zmona su vaikais isgrus is namu, jei vidurvasari sugalvosi name laikyti 20 laipsniu temperatura.

lotuliukas.gif Juokingai rašai. Pirmas dalykas - name nėra 20 laipsnių. Šiandieną jau buvo 22 laipsniai. Vėsinimas nebevyksta ir namas po truputį įšyla, nors lauke ir vėsu. Antras dalykas - aš dar tik ieškau optimalių nustatymų. Kol kas žaidžiu tik su cirkuliacinių siurblių galingumu. Greitai pradėsiu kelti ir į grindis paduodamą termofikatą: nuo 18 iki 19 ar 20 laipsnių. Akivaizdu, kad pasyvus vėsinimas veikia. Reikia tik surasti optimalius nustatymus. Laukiu naujos karščio bangos.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 07 04, 23:11)
lotuliukas.gif Juokingai rašai. Pirmas dalykas - name nėra 20 laipsnių. Šiandieną jau buvo 22 laipsniai. Vėsinimas nebevyksta ir namas po truputį įšyla, nors lauke ir vėsu. Antras dalykas - aš dar tik ieškau optimalių nustatymų. Kol kas žaidžiu tik su cirkuliacinių siurblių galingumu. Greitai pradėsiu kelti ir į grindis paduodamą termofikatą: nuo 18 iki 19 ar 20 laipsnių. Akivaizdu, kad pasyvus vėsinimas veikia. Reikia tik surasti optimalius nustatymus. Laukiu naujos karščio bangos.

Lauk, kasmet buna 2 savaites nenutraukiamo šuto, tada tavo vesinimas turetu buti isties naudingas. Del 2 dienu karščio nevertes jo jungti, nes kol sureaguos, lauke jau bus atvese.
Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2016 07 04, 22:38)
Lauk, kasmet buna 2 savaites nenutraukiamo šuto, tada tavo vesinimas turetu buti isties naudingas. Del 2 dienu karščio nevertes jo jungti, nes kol sureaguos, lauke jau bus atvese.

Aš manau, kad daugelį gerai pastatytų namų per vasarą reikia vėsinti apie mėnesį laiko. Sutinku, kad tropiniai karščiai būna apie 2 savaites, bet šiltą, sandarų namą galima perkaitinti ir kuomet lauke 23 laipsniai ar panaši temperatūra.

Pažiūrėk į šitos nuotraukos antros lentelės eilutę: Frequency of overheating - 67 proc. Tai mano namo PHPP skaičiavimų viena iš lentelių. Kito namo PHPP skaičiavime radau tokį įrašą: Vasaros sezono metu projektinė aukščiausia patalpų temperatūra turi būti ne didesnė negu +25oC. To pačio skaičiavimo kitoje vietoje radau tokį sakinį: Pagal Pasyvaus namo instituto reikalavimus nešildymo sezono metu, trukmė, kai patalpų vidaus temperatūra viršija +25oC negali būti ilgesnė negu 10%.

Vadovaukimės antro sakinio teiginiais. Mano namo šildymo sezonas baigėsi balandžio 30 d. Kada rudenį reikės šildymo, nežinau, bet greičiausiai nuo spalio vidurio ar spalio pabaigos. Taigi nešildymo sezonas išeina apie 5,5-6 mėnesiai. Tarkime, kad 6 mėnesiai arba maždaug 184 dienos. Mano PHPP skaičiavimai rodė, kad namas perkaitinės 67 proc. laiko, t.y. 123 dienas. Netgi jei 10 proc. laiko leistinas perkaitimas, tai išeina apie 104 dienos. Arba net jeigu imsime, kad namo perkaitimą PHPP laiko tik vasaros metu, tai turime 92 vasaros dienos ir jei perkaitimas 67 proc., tai mano namas perkaitinės beveik 62 dienas, t.y. du iš trijų vasaros mėnesių namas bus perkaitęs.

Aš taip pat manau, kad PHPP nurodoma 25 laipsnių temperatūra yra optimali ir jei name daugiau nei 25 laipsniai, tai tikrai karšta. Vakar mano name buvo 21,7 laipsnis šilumos, o šiandieną jau buvo beveik 23 laipsniai. Lauke oro temperatūra nesiekia ir 20 laipsnių, bet užtenka tų kelių saulėtų valandų per dieną, kad name temperatūra vis kiltų. Šiuo metu pasyvus vėsinimas neveikia ir jei būtų vėsu, bet saulėtą, name oro temperatūra greitai pakiltų iki 25 ir daugiau laipsnių. O kur dar žmonių veiklos išskiriama šiluma, kurios šiuo metu kol kas mano name nėra. Todėl gerai pastatytą, sandarų namą lengva perkaitinti ir be tropinių karščių.

Pastebėjau, kad mano geoterminio lauko termometras kartais šiek tiek grybauja. Štai ką rodė šiandieną. Vos po 8 minučių lauko temperatūra buvo beveik visu laipsniu žemesnė. Taip yra todėl, kad geoterminio lauko temperatūros daviklis yra šiaurinėje namo pusėje po automobilių stogine, tačiau viršuje yra tamsiai pilkas plokščias stogas, kurio prilydoma danga įkaista nuo saulės ir lauko temperatūros daviklis rodo aukštesnę temperatūrą nei yra iš tiesų. Todėl kol nelijo lietus rodė, kad lauke 20, o nulijus lietui po 8 minučių temperatūra krito iki 19 laipsnių.

Mano stoginėje dar trūksta lentų pakalimo, bet nemanau, kad lentos sumažintų daviklio perkaitimą? Ar yra koks būdas, kad daviklis rodytų teisingą lauko temperatūrą? Gal kažką galima padaryti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 05 liepos 2016 - 15:00

Kiekvienas daiktas turi paklaida. Net.ir Phpp, kuri suskaiciuoja viska. Bet kartais klysta.

Mano mame krito drėgmė smile.gif. Nes, matuokli netycia pastaciau ant saulėtesnės palangės.
Anksciau visad buvo nuošaliai, kampe. Problemos nebėr...

QUOTE(cibulis @ 2016 07 05, 13:54)

Ar yra koks būdas, kad daviklis rodytų teisingą lauko temperatūrą? Gal kažką galima padaryti?

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 07 05, 15:54)
Aš manau, kad daugelį gerai pastatytų namų per vasarą reikia vėsinti apie mėnesį laiko. Sutinku, kad tropiniai karščiai būna apie 2 savaites, bet šiltą, sandarų namą galima perkaitinti ir kuomet lauke 23 laipsniai ar panaši temperatūra.

Pažiūrėk į šitos nuotraukos antros lentelės eilutę: Frequency of overheating - 67 proc. Tai mano namo PHPP skaičiavimų viena iš lentelių. Kito namo PHPP skaičiavime radau tokį įrašą: Vasaros sezono metu projektinė aukščiausia patalpų temperatūra turi būti ne didesnė negu +25oC. To pačio skaičiavimo kitoje vietoje radau tokį sakinį: Pagal Pasyvaus namo instituto reikalavimus nešildymo sezono metu, trukmė, kai patalpų vidaus temperatūra viršija +25oC negali būti ilgesnė negu 10%.

Vadovaukimės antro sakinio teiginiais. Mano namo šildymo sezonas baigėsi balandžio 30 d. Kada rudenį reikės šildymo, nežinau, bet greičiausiai nuo spalio vidurio ar spalio pabaigos. Taigi nešildymo sezonas išeina apie 5,5-6 mėnesiai. Tarkime, kad 6 mėnesiai arba maždaug 184 dienos. Mano PHPP skaičiavimai rodė, kad namas perkaitinės 67 proc. laiko, t.y. 123 dienas. Netgi jei 10 proc. laiko leistinas perkaitimas, tai išeina apie 104 dienos. Arba net jeigu imsime, kad namo perkaitimą PHPP laiko tik vasaros metu, tai turime 92 vasaros dienos ir jei perkaitimas 67 proc., tai mano namas perkaitinės beveik 62 dienas, t.y. du iš trijų vasaros mėnesių namas bus perkaitęs.

Aš taip pat manau, kad PHPP nurodoma 25 laipsnių temperatūra yra optimali ir jei name daugiau nei 25 laipsniai, tai tikrai karšta. Vakar mano name buvo 21,7 laipsnis šilumos, o šiandieną jau buvo beveik 23 laipsniai. Lauke oro temperatūra nesiekia ir 20 laipsnių, bet užtenka tų kelių saulėtų valandų per dieną, kad name temperatūra vis kiltų. Šiuo metu pasyvus vėsinimas neveikia ir jei būtų vėsu, bet saulėtą, name oro temperatūra greitai pakiltų iki 25 ir daugiau laipsnių. O kur dar žmonių veiklos išskiriama šiluma, kurios šiuo metu kol kas mano name nėra. Todėl gerai pastatytą, sandarų namą lengva perkaitinti ir be tropinių karščių.

Skaiciuok kaip nori, bet tavo name yra varstomi langai ir rekuperatorius, todel perkaitinti tau sansu nera jokiu, jei praversi langus ir laikysi rekuperatoriu injungta. Zinoma, kai bus +30 dvi savaites, tai vesios grindys naktimis duos pageidaujama komforta, nezliaugsi prakaite.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 07 05, 18:25)
Kiekvienas daiktas turi paklaida. Net.ir Phpp, kuri suskaiciuoja viska. Bet kartais klysta.

Mano mame krito drėgmė smile.gif. Nes, matuokli netycia pastaciau ant  saulėtesnės palangės.
Anksciau visad buvo nuošaliai, kampe. Problemos nebėr...

Žinoma, kad visi daiktai turi paklaidą, bet PHPP negali klysti labai ženkliai. Todėl jei mano atveju rodo 67 proc., perkaitimą, tai paklaida gal ir gali būti 5 tebūnie 10 proc., bet tikrai ne daugiau.

Ir kaip pasikeitė drėgmė? Manau, kad kažkas negerai, jei toje pačioje patalpoje ant saulės ir pavėsyje stipriai svyruoja drėgmė. Temperatūra gali keistis, bet ne drėgmė. Ir matuoti reikia pavėsyje, o ne ant saulės. Problemos nebėra nebent psichologiškai, bet fizikinė, empirinė problema likusi.
Papildyta:
QUOTE(bruonius @ 2016 07 05, 18:42)
Skaiciuok kaip nori, bet tavo name yra varstomi langai ir rekuperatorius, todel perkaitinti tau sansu nera jokiu, jei praversi langus ir laikysi rekuperatoriu injungta. Zinoma, kai bus +30 dvi savaites, tai vesios grindys naktimis duos pageidaujama komforta, nezliaugsi prakaite.

Mes tikrai nesusikalbėsime. Bute vis dar turiu 25,7 šilumos. Man karšta, žmonai karšta ir vaikams karšta. Pravertumėme nakčiai langus, bet peršalimai tokiu oru garantuoti, todėl miegame uždarytais langais. Kankinamės, nes karšta. Aš šią naktį kėliausi ir pravėriau kelioms minutėms langus. Todėl dieną laikome visus langus pravirus, bet niekaip neišeina numušti šilumos. Galbūt mūsų organizmai skirtingi, bet perkaitimas tikrai būna ilgiau nei kalbi.

Man optimali temperatūra būtų 23-25 laipsniai, bet praverti langai ir rekuperatorius gaivos name negarantuoja. Pakartosiu: šiltame, sandariame name langai ir rekuperatorius namo neatvėsins per vasaros karščius. Tokiems namams reikalingos papildomos priemonės: pasyvus vėsinimas, langų šešėliavimas ar dar kažkokios priemonės. Kito kelio nėra.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 05 liepos 2016 - 20:11
Sumazejo. Laikosi apie 45-47. Nezinau, niekad tiek nebuvo.

Stebesim toliau, kas veliau bus. Ryte...

QUOTE(cibulis @ 2016 07 05, 19:03)

Ir kaip pasikeitė drėgmė? Manau, kad kažkas negerai, jei toje pačioje patalpoje ant saulės ir pavėsyje stipriai svyruoja drėgmė. Temperatūra gali keistis, bet ne drėgmė. Ir matuoti reikia pavėsyje, o ne ant saulės. Problemos nebėra nebent psichologiškai, bet fizikinė, empirinė problema likusi.

Atsakyti