QUOTE(bruonius @ 2016 07 04, 22:38)
Lauk, kasmet buna 2 savaites nenutraukiamo šuto, tada tavo vesinimas turetu buti isties naudingas. Del 2 dienu karščio nevertes jo jungti, nes kol sureaguos, lauke jau bus atvese.
Aš manau, kad daugelį gerai pastatytų namų per vasarą reikia vėsinti apie mėnesį laiko. Sutinku, kad tropiniai karščiai būna apie 2 savaites, bet šiltą, sandarų namą galima perkaitinti ir kuomet lauke 23 laipsniai ar panaši temperatūra.
Pažiūrėk į šitos
nuotraukos antros lentelės eilutę:
Frequency of overheating - 67 proc. Tai mano namo PHPP skaičiavimų viena iš lentelių. Kito namo PHPP skaičiavime radau tokį įrašą:
Vasaros sezono metu projektinė aukščiausia patalpų temperatūra turi būti ne didesnė negu +25oC. To pačio skaičiavimo kitoje vietoje radau tokį sakinį:
Pagal Pasyvaus namo instituto reikalavimus nešildymo sezono metu, trukmė, kai patalpų vidaus temperatūra viršija +25oC negali būti ilgesnė negu 10%.
Vadovaukimės antro sakinio teiginiais. Mano namo šildymo sezonas baigėsi balandžio 30 d. Kada rudenį reikės šildymo, nežinau, bet greičiausiai nuo spalio vidurio ar spalio pabaigos. Taigi nešildymo sezonas išeina apie 5,5-6 mėnesiai. Tarkime, kad 6 mėnesiai arba maždaug 184 dienos. Mano PHPP skaičiavimai rodė, kad namas perkaitinės 67 proc. laiko, t.y. 123 dienas. Netgi jei 10 proc. laiko leistinas perkaitimas, tai išeina apie 104 dienos. Arba net jeigu imsime, kad namo perkaitimą PHPP laiko tik vasaros metu, tai turime 92 vasaros dienos ir jei perkaitimas 67 proc., tai mano namas perkaitinės beveik 62 dienas, t.y. du iš trijų vasaros mėnesių namas bus perkaitęs.
Aš taip pat manau, kad PHPP nurodoma 25 laipsnių temperatūra yra optimali ir jei name daugiau nei 25 laipsniai, tai tikrai karšta. Vakar mano name buvo 21,7 laipsnis šilumos, o šiandieną jau buvo beveik
23 laipsniai. Lauke oro temperatūra nesiekia ir 20 laipsnių, bet užtenka tų kelių saulėtų valandų per dieną, kad name temperatūra vis kiltų. Šiuo metu pasyvus vėsinimas neveikia ir jei būtų vėsu, bet saulėtą, name oro temperatūra greitai pakiltų iki 25 ir daugiau laipsnių. O kur dar žmonių veiklos išskiriama šiluma, kurios šiuo metu kol kas mano name nėra. Todėl gerai pastatytą, sandarų namą lengva perkaitinti ir be tropinių karščių.
Pastebėjau, kad mano geoterminio lauko termometras kartais šiek tiek grybauja. Štai ką rodė
šiandieną. Vos po 8 minučių lauko temperatūra buvo beveik visu
laipsniu žemesnė. Taip yra todėl, kad geoterminio lauko temperatūros daviklis yra šiaurinėje namo pusėje po
automobilių stogine, tačiau viršuje yra
tamsiai pilkas plokščias stogas, kurio prilydoma danga įkaista nuo saulės ir lauko temperatūros daviklis rodo aukštesnę temperatūrą nei yra iš tiesų. Todėl kol nelijo lietus rodė, kad lauke 20, o nulijus lietui po 8 minučių temperatūra krito iki 19 laipsnių.
Mano stoginėje dar trūksta lentų pakalimo, bet nemanau, kad lentos sumažintų daviklio perkaitimą? Ar yra koks būdas, kad daviklis rodytų teisingą lauko temperatūrą? Gal kažką galima padaryti?