Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 39

QUOTE(bruonius @ 2016 07 01, 11:10)
Tai kam vesinti, jei nera pernelyg karsta? Suprantu, kai buna dvi savaites apie +30, tada vesinimas tikrai malonus, bet dabar kazin ar yra prasme jungti vesinima, keliant dregnuma?

Malonu buvo ir tas tris karštas dienas.

Šiaip jau logiška, kad vėsinama tik kai per karšta. Tik tas per karšta labai reliatyvu. Man ir 25/26 nieko baisaus, kitiems norisi 21. Kai kuriuose namuose ir prie 32 be vėsinimo buna 22, tai juos jau reikėtų šildyti, o ne vėsinti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 07 01, 12:36)
Bruoniau. Nemanau, kad visi čia, kuriems patinka 24-26 laipsniai viduj  mirksiukas.gif

Taigi zmogus sako, kad jam neramu del padidejusios dregmes ir parketo. Kas del temperaturos, tai kokia temperatura zmones noretu tureti vasara kambariuose, jei 24-26 yra per daug? Kazko as cia nesuprantu.
Atsakyti
Viskas elementaru: vieniems patinka karštis, 24-26, kitiems ne. 21-22.
Ko cia nesuprast smile.gif

Drėgme (vanduo\) kondensiuojas tik ant vandens ivadu ir tualeto bakelio

QUOTE(bruonius @ 2016 07 01, 11:20)
Taigi zmogus sako, kad jam neramu del padidejusios dregmes ir parketo. Kas del temperaturos, tai kokia temperatura zmones noretu tureti vasara kambariuose, jei 24-26 yra per daug? Kazko as cia nesuprantu.

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 07 01, 11:36)
Bruoniau. Nemanau, kad visi čia, kuriems patinka 24-26 laipsniai viduj  mirksiukas.gif

Aha. Man irgi jau +24,5C per daug, reikia pradėt vėsintis.
Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 07 01, 12:36)

24C vasarą tikrai pati optimaliausia temperatūra, nešalta, ir neperkaršta, prakaitas nemuša net ir lengvai judant. 26C tai jei nejudi, dar, dar, bet tik truputi pajudi ir prakaitas upeliais.

Žiemą tai kol 22C nebūdavo, tol man vėsoka ilgiau pasėdėjus. Tad sakyčiau, kad man optimaliausia temperatūra tarp 22C ir 24C.
Atsakyti
Tai kam vesinti, jei nera pernelyg karsta? Suprantu, kai buna dvi savaites apie +30, tada vesinimas tikrai malonus, bet dabar kazin ar yra prasme jungti vesinima, keliant dregnuma?

Bruoniau, ar tau neatsibodo kaip uzsikirtusiai plokstelei vis kartot ta pati.. Gerai, jau seniai zinom, kad tau patinka karstis ir vesintis tau nereikia (beje ir neturi kuo, tai gali but kad ir bandai save itikint kad tau vesinimas nerekalingas). Bet faktas, kad ne visi zmones kaip tu, ir kiti negali komfortiskai gyvent prie tokiu temperaturu. Pvz. as jau nebeissimiegu normaliai jei buna 25 ir daugiau laipsniu. Bet nebandau pastoviai itikinet visus, kad ir kitiem butina vesintis - visu musu poreikiai ir pojuciai skirtingi.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2016 07 01, 10:35)
Voniose vamzdeliai pravesti ir grindyse. Pradėjus vėsinti buvau pamiršęs juos užsukti, tai turėjau progą susipažinti su vėsiomis grindimis. Tiesą pasakius nėra taip jau visai blogai kaip tikėjausi. Galima iš bėdos ir basomis vaikščioti, bet jausmas nėra labai malonus.

Aš vakar irgi bandžiau basas vaikščioti. Man lygiai tas pats: stovėti basam ant plytelių nelabai malonu, nors nėra šalta. Vėsu ir tiek. O štai ant parketlenčių nieko nepajaučiau. Malonu. Tiesa, ant plytelių stovėjau tiesiai, o ant parketlenčių buvo patiestas kartono popierius, bet manau, kad ant parketlenčių bus malonu stovėti net ir basam.
Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2016 07 01, 10:35)
Kita bėda, kad pasyvus vėsinimas santykinę drėgmę patalpose nuo maždaug 30 - 40, pakelia iki beveik 60 procentų. Tai čia dar per kelias dienas. Jei karščiai pasilaikytų kelias savaites tikėtina, kad santykinė drėgmė pakiltų dar daugiau. Jei name  yra 25 - 26 laipsniai, o santykinė drėgmė 60 procentų, tai prie 18 laipsnių temperatūros vamzdelio vandens garai jau turėtų pradėti kondensuotis ir po truputį aplinkui drėkti.  Dėl parketo man būtų truputėlį neramu.

Ar tavo geoterminis turi tikrą pasyvų vėsinimą ar tu vėsiniesi kaip Korida? Mano siurblyje yra tikra pasyvi vėsinimo funkcija, todėl negaliu į grindis paduoti žemesnės nei 18 laipsnių temepratūros. O, pvz., Korida vėsinasi aktyviai, todėl jis į grindis gali paduoti ir 12 laipsnių termofikatą. Man "Tenko" sakė, kad 18 laipsnių į grindis yra saugi temperatūra ir nieko grindims nenutiks. Jei termofikatas paduodamas žemesnės nei 18 laipsnių temperatūros, tai tada gali būti bėdų su rasojimu ir drėgme.

Kitas dalykas: kaip pas tave vėsinimas užkelia drėgmę net dvigubai - nuo 30 iki 60 proc. Ir dar per kelias dienas. Mano name veikdamas be sustojimo visą mėnesį drėgmę pakėlė nuo 37 iki 47 proc., bet vos pravėdinau namą, drėgmė krito iki 43 proc.

Taigi ar apie tuos pačius dalykus kalbame?
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2016 07 01, 10:49)
Kai lauke santykinis drėgnumas - virš 60, nenuostabu kad ir viduje panašu. Vedinimas pagrinde - natūralus.

Kur tu matei lauke virš 60 proc drėgmę? Pažiūrėk čia. Drėgmė užkyla tik nakties metu, o dienomis laikosi vos 36 proc. drėgmė. Šiuo metu Vilniuje nulijo ir tai vos 56 proc. drėgmė. Ar tu į savo apartą žiūri 6 val. ryto ir 24 val. vakaro Tada tikrai bus virš 60 proc. drėgmė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 01 liepos 2016 - 13:34

Visa esmė, kad jei namą perkaitini, tai tada pasyvus vėsinimas nepadeda. Norint, kad jis veiktų, reikia pradėti vėsintis iki perkaitimo. Tai parodė mano pavyzdys. Kai birželio pradžioje įjungiau vėsinimą, namas buvo jau perkaitęs, ir vėsinimas beveik nepadėjo. O kuomet vėsiniesi po truputį, tai jis puikiai veikia.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2016 07 01, 11:36)
Bruoniau. Nemanau, kad visi čia, kuriems patinka 24-26 laipsniai viduj   mirksiukas.gif

Reikia kalbėti ne apie konkrečius laipsnius, o apie santykį. Kuo lauke karščiau, tuo aukštesnės temperatūra turi būti ir name. Iš tiesų nėra gerai, jei lauke +33, o name +23. Skirtumas tarp vidaus ir lauko turėtų būti apie 5-6 laipsniai. Ne daugiau. 5-6 laipsnių skirtumo taisyklė galioja mašinoje vėsinantis kondicionieriumi. Manau, kad ši taisyklė puikiai tinka ir namui.
Papildyta:
QUOTE(balamūtas @ 2016 07 01, 13:04)
Pvz. as jau nebeissimiegu normaliai jei buna 25 ir daugiau laipsniu. Bet nebandau pastoviai itikinet visus, kad ir kitiem butina vesintis - visu musu poreikiai ir pojuciai skirtingi.

Vakar futbolą iki pirmos nakties žiūrėjau. Po 12 val. Pilaitėje nulijo. Palikau visus pravirus langus per visą naktį ir puikiai išsimiegojau. Tik jei dažnai taip daryčiau, tai būna, kad net vasarą pasigaunu angina.
Papildyta:
QUOTE(bruonius @ 2016 07 01, 12:20)
Taigi zmogus sako, kad jam neramu del padidejusios dregmes ir parketo.

Jei drėgmė būtų pašokusi iki 60 proc. ir daugiau, tai tikrai būtų neramu. Kol kas jokio nerimo, nes kai mėnesį laiko visi langai uždaryti, o vėsinimas veikia, tai natūralu, kad drėgmė pakyla. Ir tai tik 10 proc.: nuo 37 iki 47. Bet tai natūralu, nes 37 proc. drėgmė buvo birželio pradžioje kol nebuvo vėsinimo, o namą vis vėdinau. Kai įjungiau vėsinimą, realiai per mėnesį drėgmė pašoko nuo 40-41 iki 44-45 proc. Vakar fiksavau 47 proc., nes kelis kartus buvo praverti langai rytą, kuomet lauke aukšta drėgmė. Natūralu, kad lauko oras galėjo 3 proc. pakelti drėgmę.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 01 liepos 2016 - 14:12
QUOTE(cibulis @ 2016 07 01, 15:22)
Visa esmė, kad jei namą perkaitini, tai tada pasyvus vėsinimas nepadeda. Norint, kad jis veiktų, reikia pradėti vėsintis iki perkaitimo. Tai parodė mano pavyzdys. Kai birželio pradžioje įjungiau vėsinimą, namas buvo jau perkaitęs, ir vėsinimas beveik nepadėjo. O kuomet vėsiniesi po truputį, tai jis puikiai veikia.
Papildyta:

Reikia kalbėti ne apie konkrečius laipsnius, o apie santykį. Kuo lauke karščiau, tuo aukštesnės temperatūra turi būti ir name. Iš tiesų nėra gerai, jei lauke +33, o name +23. Skirtumas tarp vidaus ir lauko turėtų būti apie 5-6 laipsniai. Ne daugiau. 5-6 laipsnių skirtumo taisyklė galioja mašinoje vėsinantis kondicionieriumi. Manau, kad ši taisyklė puikiai tinka ir namui.
Papildyta:

Vakar futbolą iki pirmos nakties žiūrėjau. Po 12 val. Pilaitėje nulijo. Palikau visus pravirus langus per visą naktį ir puikiai išsimiegojau. Tik jei dažnai taip daryčiau, tai būna, kad net vasarą pasigaunu angina.
Papildyta:

Jei drėgmė būtų pašokusi iki 60 proc. ir daugiau, tai tikrai būtų neramu. Kol kas jokio nerimo, nes kai mėnesį laiko visi langai uždaryti, o vėsinimas veikia, tai natūralu, kad drėgmė pakyla. Ir tai tik 10 proc.: nuo 37 iki 47. Bet tai natūralu, nes 37 proc. drėgmė buvo birželio pradžioje kol nebuvo vėsinimo, o namą vis vėdinau. Kai įjungiau vėsinimą, realiai per mėnesį drėgmė pašoko nuo 40-41 iki 44-45 proc. Vakar fiksavau 47 proc., nes kelis kartus buvo praverti langai rytą, kuomet lauke aukšta drėgmė. Natūralu, kad lauko oras galėjo 3 proc. pakelti drėgmę.

turbut protingiausia butu laikyti +24-25° kaip bazine temperatura, pasyuvus vesinimas vyktu automatiskai, tuomet, sakyciau, tai isties puikus dalykas. tik neiasku kaip butu su dregme, kazkaip itariu, kad dregme didetu, didejant skirtumui tarp patalpos temperaturos ir lauko temperaturos.
Pas tave dregme stabili, nes neturi dar vedinimo, kai pradesi maisyti isores ora su vidaus oru, tuomet ir dregme soktels. is tiesu, tai as nematau dideles problemos, jei dregme aukstesne, svarbu nuolatine oro cirkuliacija, kitaip duso kampuose tikrai atsiras pelesis. net ir nuolat vedinant, maudantis kelis kartus per diena, duso patalpa neiisdziusta ir pelesis atsiranda.
Grudintis reikia, Cibuli, ir nepasigausi anginos. nepasidarei pirties name, pirtis yra puikiausia profilaktibne priemone nuo persalimo ligu. as dar name negyvenau, bet pirti jau eksploatavau smile.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 07 01, 14:43)
Kur tu matei lauke virš 60 proc drėgmę? Pažiūrėk čia. Drėgmė užkyla tik nakties metu, o dienomis laikosi vos 36 proc. drėgmė. Šiuo metu Vilniuje nulijo ir tai vos 56 proc. drėgmė. Ar tu į savo apartą žiūri 6 val. ryto ir 24 val. vakaro Tada tikrai bus virš 60 proc. drėgmė.

nesvarbu kokia dregme lauke, gali buti nors ir 20%, bet jei bus temperaturu skitumas, vesesneje patalpoje dregme bus didesne.
Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2016 07 01, 16:24)
turbut protingiausia butu laikyti +24-25° kaip bazine temperatura, pasyuvus vesinimas vyktu automatiskai, tuomet, sakyciau, tai isties puikus dalykas.

Pasyvus vėsinimas ir vyksta automatiškai. Šiuo metu ribos yra tarp 21 ir 23 laipsnių. Kai lauke vėsiau, name būna apie 21 laipsnis, kai lauke karšta pakyla iki 23 laipsnių. Taip yra todėl, kad aš uždėjęs gana galingą vėsinimą, nes kuomet birželio pradžioje įjungus vėsinimą namas neatvėso, aš pakėliau galią. Kaip tik šiandieną važiuosiu sumažinsiu galingumus.

Taip pat bus pastatyti termostatai, kurie ne tik optimizuos ir valdys šildymą, bet turi valdyti ir vėsinimą. Be to ir be termostatų šiuo metu galėčiau name palaikyti 23-25 laipsnių temperatūrą. Tą ir pabandysiu padaryti visą liepą. Kol kas vyksta tik eksperimentai.
Papildyta:
QUOTE(bruonius @ 2016 07 01, 16:24)
Grudintis reikia, Cibuli, ir nepasigausi anginos.

Aš turiu neišpjautą anginą, todėl čia ne grūdinimosi esmė. O šiaip tai vis dar po šaltu dušų po pabėgiojimo lendu.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 07 01, 17:39)
Pasyvus vėsinimas ir vyksta automatiškai. Šiuo metu ribos yra tarp 21 ir 23 laipsnių. Kai lauke vėsiau, name būna apie 21 laipsnis, kai lauke karšta pakyla iki 23 laipsnių. Taip yra todėl, kad aš uždėjęs gana galingą vėsinimą, nes kuomet birželio pradžioje įjungus vėsinimą namas neatvėso, aš pakėliau galią. Kaip tik šiandieną važiuosiu sumažinsiu galingumus.

Taip pat bus pastatyti termostatai, kurie ne tik optimizuos ir valdys šildymą, bet turi valdyti ir vėsinimą. Be to ir be termostatų šiuo metu galėčiau name palaikyti 23-25 laipsnių temperatūrą. Tą ir pabandysiu padaryti visą liepą. Kol kas vyksta tik eksperimentai.
Papildyta:

Aš turiu neišpjautą anginą, todėl čia ne grūdinimosi esmė. O šiaip tai vis dar po šaltu dušų po pabėgiojimo lendu.

jei su ijungtu vedinimu name per ilgalaikius karscius, kurie paprastai buna iki 2 savaiciu per metus, sugebesi palaikyti stabilia ~25° temperatura, sakysiu, kad tavo pasyyvaus vesinimo projektas yra pavykes. diena ir aukstesne temperatura nera tragedija, bet nakti 28 miegamajame jau yra nemalonu.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 07 01, 17:39)

Kam tie termostatai? Kodėl dabar negalima padidinti į grindis paduodamą temperatūrą nuo 18 (berods tiek) iki kokių 20 laipsnių? Tai ir turėtų laikytis kokie 23-25C, pats tas vasarą.
Atsakyti